Ercüment Ovalı

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Adem Helvacı Adem Helvacı hocam sana söyle bir örnek vereyim. Basit olsun çünkü Ziya Özel'in durumunda bir çok farklı etken var. Hepsini ayrı ayrı değerlendirmezsek de hem ona hem de yuhalayanlara haksızlık olur. Benzer durum Ercüment Ovalı için de geçerli.

Bal arılarında Varroa denilen bir parazit var. Kene gibi bir şey. Arılarda kan yokta o sıvılara biz kan diyelim basit olsun. Arıların kanını emerek besleniyor. Aynı zaman da yavrularda da bunu yapıyor. Ve sonunda arıların ölmesine ve en sonunda kovanın tamamen ölmesine neden oluyor. Ülkemizde ilk 1978 tespit edildi. Sonra gezen arıcılar ülkenin her yerine yaydı. O günden beri çok büyük kayıplara neden oluyor. Ve çok çabuk yayılıp ürüyor. Türkiye' de bu parazitten mağdur olmayan arıcı yoktur. İlaç var ama yıllardır kullanıldığından hem direnç gelişmiş durumda hemde ballarda kalıntı bıraktığı için atmak zorunda kalıyorsunuz. Ve siz kullansanız bile her yerde olduğu için çok faydalı olmuyor.

Şimdi gelelim bizim konumuza;
Dünya da bir çok araştırmacı ve şarlatan bunu çözümünü arıyor yıllardır. İlaç ile mücadele etkili olmayınca bitkisel, fiziksel vb. mücadelelere geçildi. Çalışmalara bakıyorsunuz ilaçlar %70 ile %90 arasında etkili görünüyor. Zaten %100 olması böyle şeylerde imkansız. İşin tuhaf tarafı tespih otu, defne yaprağı gibi birçok bitki denenmiş hepsi aşağı yukarı %70-90 arasında bulunmuş. Birileri ses dalgası denemiş, birileri titreşim denemiş, birileri tütsü denemiş. Yayınlara bakınca aynı sonuç değişen yok. Ki ilaç da bu şekilde bulunmuş. Tabi bunlar arasında etkisiz olanlarda var onları söylemiyorum bile. Şimdi bakıyorum bal kanaları yayınları da koyarak etkili diye bir sürü solüsyon satıyor. Bazılarının ne olduğu belli değil. Ki bazılarına bilim insanları isteyerek veya farkında olmadan katkı sağlıyor.

Ben yayın ve araştırma yapılmasına karşı değilim. Ama bunun bir yolu, yöntemi, metodu var. Çıkan sonuçları değerlendirme biçimi var. Her ortaya çıkan çözüm buldum diye çıkıyor. Ki izlerseniz tarım kanalları bol bol görürsünüz bu tür şeyleri. Bende portakal kabuğu denedim %90 çıktı diyelim. Bu hastalığı çözdüm anlamına gelmiyor. Var olan bitkilerin üzerine bir bitki de ben koydum anlamına geliyor. Hastalığın çözümü de aslında belli. Ama çok zor.

O yüzden yap reklamını al paranı veya egonu tatmin et geç. Zaten arıcılarda bu keneye alışmışlar.

Evet dediğiniz gibi umut da lazım ama boş umut kimseye fayda etmiyor. Sonra verdiği zarar daha fazla oluyor. Sonra diyoruz doğal bal olsun. Köylüden alalım. Ama adamın ne kullandığını bilen yok. Teste tabi tutan yok. Ki test edilse bile bilinen şeylere karşı test uygulanır. Bunlar ne oluyor hiçbirimiz bilmiyoruz.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bilimsel çalışmaların irdelenmesi, eleştirilmesi v.b yapılan çalışmayi ileriye götüren gerekliliklerdir aslında. Bunun araştırmayı yapanın milliyetiyle ilgisi olduğunu sanmıyorum. Biz Türklerin çoğu zaman yaptığı en büyük hata çalışma olgunlaşmadan ortaya eksiklikleriyle sunulması tabi bu durum haliyle eleştirisel yaklaşımları getiriyor.

Ovalı ve ekibinin yaptıklarının değerlendirilmesi için faz çalışmaların sonuçlandırılması gerekli.
Ovalının bilimsel çalışmalarını açıklamasındaki tarzının bilimsellikten ziyade bonusa kaymasından dolayı olumsuz duygular oluşturuyor bende.

Aynen Hocam ayakta alkışlıyorum görüşünüzü. :) Herkes koyu kısımların farkında olsa. Ne böyle haberler görürüz. Ne de bundan prim yapanlar ortalıkta gezer.

Son düzenleme:
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Adem Helvacı Adem Helvacı hocam sana söyle bir örnek vereyim. Basit olsun çünkü Ziya Özel'in durumunda bir çok farklı etken var. Hepsini ayrı ayrı değerlendirmezsek de hem ona hem de yuhalayanlara haksızlık olur. Benzer durum Ercüment Ovalı için de geçerli.

Bal arılarında Varroa denilen bir parazit var. Kene gibi bir şey. Arılarda kan yokta o sıvılara biz kan diyelim basit olsun. Arıların kanını emerek besleniyor. Aynı zaman da yavrularda da bunu yapıyor. Ve sonunda arıların ölmesine ve en sonunda kovanın tamamen ölmesine neden oluyor. Ülkemizde ilk 1978 tespit edildi. Sonra gezen arıcılar ülkenin her yerine yaydı. O günden beri çok büyük kayıplara neden oluyor. Ve çok çabuk yayılıp ürüyor. Türkiye' de bu parazitten mağdur olmayan arıcı yoktur. İlaç var ama yıllardır kullanıldığından hem direnç gelişmiş durumda hemde ballarda kalıntı bıraktığı için atmak zorunda kalıyorsunuz. Ve siz kullansanız bile her yerde olduğu için çok faydalı olmuyor.

Şimdi gelelim bizim konumuza;
Dünya da bir çok araştırmacı ve şarlatan bunu çözümünü arıyor yıllardır. İlaç ile mücadele etkili olmayınca bitkisel, fiziksel vb. mücadelelere geçildi. Çalışmalara bakıyorsunuz ilaçlar %70 ile %90 arasında etkili görünüyor. Zaten %100 olması böyle şeylerde imkansız. İşin tuhaf tarafı tespih otu, defne yaprağı gibi birçok bitki denenmiş hepsi aşağı yukarı %70-90 arasında bulunmuş. Birileri ses dalgası denemiş, birileri titreşim denemiş, birileri tütsü denemiş. Yayınlara bakınca aynı sonuç değişen yok. Ki ilaç da bu şekilde bulunmuş. Tabi bunlar arasında etkisiz olanlarda var onları söylemiyorum bile. Şimdi bakıyorum bal kanaları yayınları da koyarak etkili diye bir sürü solüsyon satıyor. Bazılarının ne olduğu belli değil. Ki bazılarına bilim insanları isteyerek veya farkında olmadan katkı sağlıyor.

Ben yayın ve araştırma yapılmasına karşı değilim. Ama bunun bir yolu, yöntemi, metodu var. Çıkan sonuçları değerlendirme biçimi var. Her ortaya çıkan çözüm buldum diye çıkıyor. Ki izlerseniz tarım kanalları bol bol görürsünüz bu tür şeyleri. Bende portakal kabuğu denedim %90 çıktı diyelim. Bu hastalığı çözdüm anlamına gelmiyor. Var olan bitkilerin üzerine bir bitki de ben koydum anlamına geliyor. Hastalığın çözümü de aslında belli. Ama çok zor.

O yüzden yap reklamını al paranı veya egonu tatmin et geç. Zaten arıcılarda bu keneye alışmışlar.

Evet dediğiniz gibi umut da lazım ama boş umut kimseye fayda etmiyor. Sonra verdiği zarar daha fazla oluyor. Sonra diyoruz doğal bal olsun. Köylüden alalım. Ama adamın ne kullandığını bilen yok. Teste tabi tutan yok. Ki test edilse bile bilinen şeylere karşı test uygulanır. Bunlar ne oluyor hiçbirimiz bilmiyoruz.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Aynen Hocam ayakta alkışlıyorum görüşünüzü. :) Herkes koyu kısımların farkında olsa. Ne böyle haberler görürüz. Ne de bundan prim yapanlar ortalıkta gezer.

Evet buna katılıyorum. Genel bilgi olarak da kabul ediyorum.

Ancak Ovalı özelinde halen zamanın bize başka şeyler de gösterebileceği inancımı taşıdığımı belirtmek istiyorum. :ok

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Google da çok konu var ,forumda bir konuda anlattım ; amcamı muayene etmek için babam muğlaya Dr.özele götürmüştü ,bir ilaç vermiş, geldiler bizimkiler ,daha çocukum 11-13 arası yaşım,İzmirden o yıllarda giden ve tedavi olan Bornova E.Üden bir hasta yakını tavsiye etmiş babama,"bizimki çok şükür iyileşti ,kesin iyi olur kardeşin" demiş :)
Fakat o yıllar ziya özeli resmen tefe koydular ,hatta bu konuda kendi kitabı da var ,o yılların sağlık bakanı önünü kesmek için herşeyi yapmış ,fakat halen patentini aldığı ilaç kullanılıyor günümüzde.
Biz kaybettik ,ecnebiler kazandı ,her zaman olduğu gibi maalesef.
Bizim insanımız o adama "şaklaban" demişti o yıllar ,yani eskiden neyse ,yeni zamanda da o, değişmiyor bir şey :)

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Peki benden sana bir soru abi, bahsettiğiniz Ziya Özel'in geçmişinde bir takım olumsuz olaylar mevcut muydu?
Varmış mı geçmişinde olumsuz olayları ki ,geçmiş derken kaç yıl öncesi,en azından abd'ye gidene kadar biz duymamıştık ,yoksa babam amcamı alıp götürmezdi kendisine ,ters adamdı babam :)

EK:
Babam ölene kadar da hep anlattı ona yapılanları "kardeşim iyileşecekti" dedi durdu ,konu açıldığında.

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Az önce bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı
Vatandaş adına, insanlık adına olumlu bir gelişme olsun da, kim ego kasıyorsa kassın diyeyim, başka ne beklentim olabilir ki? :ok

Kusura bakmayın biraz geç oldu ama. Yanlış anlamayın Adem hocam benim beklentim kötü bir şey olacak açısından değildi. Ben bu tür verileri arge çalışması olarak görüyorum. Sizde bilirsiniz ki bir çok kişi bireyler yapmaya çalışır. Ama sonunda gerçekten faydalı bir veya duruma göre bir kaç tane olur. Tamam bulanlar takdir edilir. Ama bulamayanlar ise onlar gibi yapılmaması veya nerede eksiklik olduğu konusunda kaynaklık eder. O yüzden bulamayanlar içinde bulunamayacak bir yol çürütülmüş olur. Yanlışı varsa da fark eden gider doğruyu bulur. Bilim o yüzden dinamiktir. Hem de aynı sebepten hem doğrulanabilir hem yanlışlanabilir. ben gelişmelere bu şekilde bakıyorum.

Sonuçta bu bir merdiven birileri bir gün en tepeye çıkıyor. Ama çıkanlarda biliyor ki çıkamayanların koydukları basamaklar ona yol gösterdi.

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Az önce Ercüment Ovalı'nın habertürk videosunu izledim. İlk başta adam heyecanlı o yüzden böyle hareket ediyor diye düşünmek istemiştim. Vazgeçtim iyi düşünmekten. :) Benim gibi birinin bile bulduğu yayınları bu alanda çalışan olarak bulamıyorsa zannedersem Türkiye ilk diye söylüyorsa ki başka başka konularda söyledi. Ya da bu şeyleri başka biri yapıyor. Ovalı'da basın sözcüsü :) oXyGeN oXyGeN arkadaşın dediği bonusa kaydığına kanaat getirdim.

İzlemek isteyenler için buyursun...

oXyGeN Çevrimdışı

oXyGeN

Aktif Üye
25 May 2018
364
Az önce Ercüment Ovalı'nın habertürk videosunu izledim. İlk başta adam heyecanlı o yüzden böyle hareket ediyor diye düşünmek istemiştim. Vazgeçtim iyi düşünmekten. :) Benim gibi birinin bile bulduğu yayınları bu alanda çalışan olarak bulamıyorsa zannedersem Türkiye ilk diye söylüyorsa ki başka başka konularda söyledi. Ya da bu şeyleri başka biri yapıyor. Ovalı'da basın sözcüsü :) oXyGeN oXyGeN arkadaşın dediği bonusa kaydığına kanaat getirdim.

İzlemek isteyenler için buyursun...

Yanılmak umuduyla bende izledim.. Neyse daha yoruma hacet kalmamış.
Sessiz sedasız, şovsuz kahramansız!!! yürütülen tübitak destekli birçok proje var. Çok değerli bilim insanlarının yürüttüğü bu projelerden ben çok umutluyum ve birkaç ay içinde güzel şeyler ortaya çıkaracaklar buradan devam ederiz:ok

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Yanılmak umuduyla bende izledim.. Neyse daha yoruma hacet kalmamış.
Sessiz sedasız, şovsuz kahramansız!!! yürütülen tübitak destekli birçok proje var. Çok değerli bilim insanlarının yürüttüğü bu projelerden ben çok umutluyum ve birkaç ay içinde güzel şeyler ortaya çıkaracaklar buradan devam ederiz:ok
Ne yani şimdi Ercüment Ovalı ismi, İkinci bir Canan Karatay mı oldu diyorsunuz? :)

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Ne yani şimdi Ercüment Ovalı ismi, İkinci bir Canan Karatay mı oldu diyorsunuz? :)

Hocam Canan Karatay bence yanlış-doğru inandığını söylüyor. Ki ceza alsa bile vazgeçmiyor. Burada ise konuyu evirme-çevirme var. Ben ikisini aynı kategoride değerlendiremiyorum. Ama en doğrusunu Allah bilir. :)

Geri
Üst Alt