Elektriğe Ve Zorunlu İhtiyaçlara Mega Zam

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
peki küçük şehirde yaşayıp günde 12 13 saat çalışıp 70 80 tl yövmiye alanlar ne olcak hatta iş bulamayanlar var ben 6 aydır iş bulamıyorum gurbet ele çıksam kiralar olmuş ebesinin nikahı..insanlar artık intihara yöneliyor başka umutları kalmamış

Sana vereceği cevap da, okusaydın, kendini yetiştirseydin, vaz geçilmez eleman olsaydın olacaktır. Bu kafalar böyle maalesef. Daha sosyal devlet ne demek bilmez, çıkıp aklınca ayar verir.

M Çevrimdışı

maymunkral 

Aktif Üye
30 May 2018
358
42
Bak kardeş. Beni zerre tanımıyorsun. Ama hakkımda kendi şikayet ettiğin ahkamları peşi sıra kesip duruyorsun. Ben senin zannettiğin ve dahi birkaç mesaj önce arkadaşta ima ettiğin gibi asgari ücrete muhtaç, kapasitesiz, kıskanç biri değilim. İstediğim her şeye sahibim. Ama ben senin sövme zannettiğin tepkiyi, sokakta muzlara bakıp geçerken çocuğunun ağlamasına sinirlenip tokatı basan anneleri görünce dibine kadar gösteririm. Ben tekil düşünen adam değilim. Anlayabiliyor musun bunu. Senin gibi aksiyon alın ayakları ile bilmişlik de taslamıyorum. Madem o ünlem koyduğun zekilik sende var, söyle bakalım alacağı aksiyon ne. Ne yapacak da kendini bir ton beceriksizliğin, adam kayırmacılığın, layık olmayana sınırsız imkan sunulmasının getirdiği çöküşten koruyacak. Somut çare sun. Bu ülkede asgari ücrete çalışan mühendisler var, oncu buncu olmadıkları için. Sen ne esiyorsun daha.
Hiç bir mühendis gerçekten akıllıysa asgari ücrete çalışmaz. Asgari ücretle işe başlar, iyiyse 6 ayda yükselir. Oncu buncu olmak da zorunda değil. Dünya sizin kafanızdaki gibi değil. Oturduğunuz yerden gördüğünüz kadardan ibaret değil. 4.000 TL maaş ile işe başlayıp 4 ay sonra 16.000 TL ye transfer olan mühendis gördü bu gözler.

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Hiç bir mühendis gerçekten akıllıysa asgari ücrete çalışmaz. Asgari ücretle işe başlar, iyiyse 6 ayda yükselir. Oncu buncu olmak da zorunda değil. Dünya sizin kafanızdaki gibi değil. Oturduğunuz yerden gördüğünüz kadardan ibaret değil. 4.000 TL maaş ile işe başlayıp 4 ay sonra 16.000 TL ye transfer olan mühendis gördü bu gözler.

Tek kelimeyle, boş konuşuyorsun.

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,051
29
Bursa da ekmeğe zam geldi 3 TL den 4 TL oldu %35 zam herşeye zam geliyor da maaşlar yerinde sayıyor..

ben, endişelendiren önümüzdeki kış. kabus gibi zamanlar bizi bekliyor. tabi ödemesi mümkün olmayan kiralar, her gün zam gelen gıdalar o zamana kadar işimizi bitirmezse...

Şu merkez bankasının aşırı fazla para basması koyununu kaybettirip geri buldurma tekniği gibi geliyor şu aralar bana. Bu konuyu iktisadi bilgisi fazlasıyla iyi olan birinin yorumlamasını çok isterdim.

Düşünsenize dün hazine 190 milyar lira mı ne fazla verdi. Neden ve nasıl?

Bu beyefendiler mesela 2023’e kadar yapay enflasyon yaratıp burnumuzu asfalta sürüp kıvılcımlar çıkarıp, para basmayı bir anda yavaşlatarak veya keserek enflasyonda şok bir frenleme oluşturup “Sizi biz kurtardık” temasıyla sandığa götürme planında olabilir mi?

Bir yandan da dövizi haddinden düşük tutarak şu yap işlet devret modelini besliyor sanki.

Ben şunu iyi biliyorum, dolar çıktığı yerden inmez. Şu anda da sanırım serbest piyasaya bırakılsa 23-24₺ civarı olacak. Burada bütün mesele maaşlardan ve gelirlerden hızlı artıyor olması ya hani; yılbaşında direkt şu artış hızını zayıflatırlarsa bence halk o aldığı nefesi reise borçlu falan sanmakta zorlanmaz.

Ben halen hazinenin bu ekonomide bu seviyede fazla vermesini bir işaret olarak görüyorum. O basılan paralar belli ki hazinede bekliyor, pompalanmıyor bir yerlere.

gercekrambo Çevrimdışı

gercekrambo 

Süper Üye
2 Şub 2020
1,778
Şu merkez bankasının aşırı fazla para basması koyununu kaybettirip geri buldurma tekniği gibi geliyor şu aralar bana. Bu konuyu iktisadi bilgisi fazlasıyla iyi olan birinin yorumlamasını çok isterdim.

Düşünsenize dün hazine 190 milyar lira mı ne fazla verdi. Neden ve nasıl?

Bu beyefendiler mesela 2023’e kadar yapay enflasyon yaratıp burnumuzu asfalta sürüp kıvılcımlar çıkarıp, para basmayı bir anda yavaşlatarak veya keserek enflasyonda şok bir frenleme oluşturup “Sizi biz kurtardık” temasıyla sandığa götürme planında olabilir mi?

Bir yandan da dövizi haddinden düşük tutarak şu yap işlet devret modelini besliyor sanki.

Ben şunu iyi biliyorum, dolar çıktığı yerden inmez. Şu anda da sanırım serbest piyasaya bırakılsa 23-24₺ civarı olacak. Burada bütün mesele maaşlardan ve gelirlerden hızlı artıyor olması ya hani; yılbaşında direkt şu artış hızını zayıflatırlarsa bence halk o aldığı nefesi reise borçlu falan sanmakta zorlanmaz.

Ben halen hazinenin bu ekonomide bu seviyede fazla vermesini bir işaret olarak görüyorum. O basılan paralar belli ki hazinede bekliyor, pompalanmıyor bir yerlere.
para basmaları keyfiyetten değil, mecburiyetten. ödemeler dağ gibi. tabi karşılığı olmadan para basarsanız, enflasyon size her gün nanik yapar. piyasa canlı görünür ama alım gücü sıfırlanır. para basmayı birden bırakmak ise, sigarayı bırakmak gibi değildir. 3 gün sigara içmezseniz bir şey olmaz ama ödemeler dengeniz zaten bozuk oğlu bozuk ise, maaşları bile ödeyemezsiniz.

Puzik Çevrimdışı

Puzik 

Süper Üye
9 Ara 2020
1,305
Düşünün ki partinin en önde gelen isimlerinden biri “maalesefki Türk parası çok değeliydi” diyor. Bu nasıl bir akıl tutulması Allahım, sen şu insanlara uyanmayı nasip et demekten başka bir dilek gelmiyor içimden!

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,051
29
para basmayı birden bırakmak ise, sigarayı bırakmak gibi değildir. 3 gün sigara içmezseniz bir şey olmaz ama ödemeler dengeniz zaten bozuk oğlu bozuk ise, maaşları bile ödeyemezsiniz.
İşte burada bütçe açığı vermesi gerekirken bütçe fazlası vermesinden bahsediyorum tam da. Normalde 36 ayda basacağı parayı 12 ayda basıp stoklarsa gayet de frenleyebilir. Sigarayı bırakmaktan fazlasıyla kolay bu bahsettiğim senaryoda frenlemek.

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Düşünün ki partinin en önde gelen isimlerinden biri “maalesefki Türk parası çok değeliydi” diyor. Bu nasıl bir akıl tutulması Allahım, sen şu insanlara uyanmayı nasip et demekten başka bir dilek gelmiyor içimden!

Bu söz, biz sadece zengin ağaları düşünürüz itirafıdır. Bu akıl tutulması falan değil. Amaç da bu, gelinen nokta da bu. Buna işte çin modeli deniliyor. Belli bir zümre kralları imrendirecek saltanat sürer, halk sadece yaşayabilmek, gününü kurtarmak için debelenir durur.

Madem amacınız buydu, değerli olan Türk Lirası kötüydü ne diye insanlara dolar 4 liraya çıktığında, bozun bu oyunları, bozun dövizleri, garantiniz biziz dediniz. O gün mü yalan konuşuyordunuz bugün mü. Diyecek çok şey var da anlayacak adam yok.

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,051
29
İşte burada bütçe açığı vermesi gerekirken bütçe fazlası vermesinden bahsediyorum tam da. Normalde 36 ayda basacağı parayı 12 ayda basıp stoklarsa gayet de frenleyebilir. Sigarayı bırakmaktan fazlasıyla kolay bu bahsettiğim senaryoda frenlemek.
Bu arada bu bahsettiğim senaryoya farklı bir örnek anlatıcam.

Benim babamın eşi (namı değer cici anne) Allegion Emniyet ve Güvenlik Sistemleri adında bir İngiliz şirketinde çalışıyordu. Bütün sosyal haklara saygı duyan gerçekten güzel bir şirketti. Bunlar sendika olarak maaşlara ekstra zam istediler bu ekonomik sıkıntılar falan da daha başlamamıştı o zamanlar. Grev falan yaptılar ve şirket doğal olarak o 2 haftalık süreçte baya bir zarar edip pes etti ve ekstra zamlarını verdi. Atıyorum asgari ücret %10 arttıysa maaşlarına zaten %10~15 zam veriliyordu ve buna ekstra zam verilmesinden bahsediyorum.

Velhasıl o olaydan sonra şirket 24 saatlik vardiyaya geçti, herkes harıl harıl çalışıyor, mesailer alıyorlar ve yüksek maaşlardan da memnunlar falan bütün çalışanlar. Bu olay 6 ay kadar sürdü. O sıralarda ben de mühendislik stajı yapıyordum bakım onarım bölümünde. Çalışanların ağzındaki cümle genelde şöyleydi; "Bak çalışanları mutlu, işlerine bereket geldi, üretim miktarı 4-5 katına çıktı.".

Gel gelelim o 6 aylık sürecin sonunda bir akşam herkesin telefonuna ertesi gün servislerin herkesi 1 saat geç alacağını, işe kendisi gelenlerin de 1 saat geç gelmesi gerektiğini belirten bir mesaj aldılar. Sabah olduğunda tesise kimse alınmadı. Yani şirket o 6 aylık süreçte belki 2 yıllık üretimini yapıp stoklamıştı ve yolculuk Polonya'ya. Orada çalışanlara daha yüksek maaşlar (en azından benim bildiğim kadarıyla) verecekleri halde. Buradaki bütün çalışanlarına da kıdem ve ihbar tazminatları eksiksiz olarak ödendi.

Burada bu bahsettiğim şirketin ekonomik olarak böyle bir karar almasının altında yatan mantığı tahmin edebilecek düzeyde ekonomiden anlamıyorum. Ancak bir anda üretimi kesebilmenin öncesinde ne yapılması gerektiği ve nasıl uygulanabildiği çok açık.

Ben şu süreçte Türkiye'nin de seçime giderken bir şeyleri düzeltmiş gibi yapmak için böyle bir stok yolu izlediğini düşünüyorum.

Geri
Üst Alt