Merhaba, geçmiş olsun.
Sota nın tüm dedikleri doğru, ayrıca eğer dökülmeye yatkınlık varsa kreatin de bu süreci hızlandırıyor.
Detaylı bir kan testi yapılmalı, vitamin eksikliği veya bir hastalığın sonucu ise tedavi edilebilir. Fakat DHT'ye bağlı erkek tipi dökülme ise boşuna enerjinizi ve paranızı harcamayın, kurtarma ihtimaliniz 0%.
Finasterid ve minoxidil haricinde dünyada hiçbir kozmetik ürün (şampuan, serum, krem, losyon, vb.), hiçbir oral yol ile alınan ilaç, hiçbir topikal ilaç veya takviye, hiçbir kocakarı ilacı saç dökülmesine çare olmaz, başarı şansı 0%. Finasterid ile DHT'yi bloke edip minoxidil kullanırsanız saçlarınız eski haline döner fakat bunun da ağır bir bedeli olur.
Finasterid iktidarsızlık yapar, depresyona sokar, erkekliğinizi elinizden alır. Minoxidil tarafında ise döngü vardır. Kullanım sonucu ilk aylarda saçlarınız hızla gürleşmeye başlar ama 6 ay ya da yılda bir kez döngüye girer ve çıkan saçlarınızın hepsi dökülür. Döküldükten bir süre sonra ise tekrar çıkmaya başlar. Ve minoxidili ömür boyu kullanmanız gerekir, bu da sürekli bir maddi külfet ve emek demektir. Çünkü hiç sektirmeden, her gün sabah ve akşam saçlarınıza uygulama yapmak gerekecek.
Eğer DHT saç köklerine gitmeseydi prostata gidecekti ve prostat büyümesine neden olacaktı. Açıkçası prostat hastası olmaktansa kel olmayı tercih ederim. Olaya bir de buradan bakın.
Benim saçlarım sanıyorum 2009 gibi dökülmeye başlamıştı. Kocakarı ilaçları dahil denemediğim hiçbir şey kalmadı. Minox ve finasterid kullanmadım elbette. O zamanlar saçla ilgili bir foruma üyeydim. İnsanlar henüz klinik testleri yapılmamış, beta aşamasında olan ilaçları bile kullanıyordu. Rus yapımı bir ilaç vardı, RU ile başlayan acayip bir kodu vardı. Çaresizliğin boyutunu düşünün.
Açıkçası bu işin ekimden başka bir çaresi yok. Tabi vitamin ve mineral eksikliğine bağlı ise o sorun kolayca çözülür. Kan testleri normal çıkarsa şampuan ve kozmetiklere boşa para yatırmamanızı öneririm. Bitkisel içerikli olanlarını kullanın yeter.
NOT: Biotin hiç bir işe yaramaz.
NOT 2: Ben kendi yaptığım sabun ve şampuanları kullanıyorum, en iyisi böyle.
Bioxcin vs hepsi reklam ürünü, kesinlikle önermem. Ersağ'ın şampuanlarını kullanın daha iyi.
Bu tür ürünler ''Wash Off Product'' olarak geçer yani durulama ürünleri. İçerisine en etkili bitki ekstraktı dahi koysalar, yeterli sürede temas edemedikleri için hiçbir etkileri olmaz, ayrıca saç derisi tarafından yeterince emilemez. Mesela bir losyonu cildinize sürdüğünüzde içindeki etken madde işe yarayabilir çünkü cilt ile uzun süre boyunca temastadır. Ama saça uygulanan maddeler durulama ürünüdür, uygular ve durularsınız. Saça sürüp bıraksanız dahi seç derisine ulaşamayacağı için yine işe yaramaz. Yani kısaca şampuan çok etkili değildir.