Biz Bu Ülkenin Mühendisine Bile Laf Anlatamıyorsak..

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Vay halimize diyorum dostlar.

Youtube da Elektrik kaynaklı sorunlardan Elektrik dağıtım şirketlerinin sorumlu olduğuna dair yayınladığım video altına yorum yapana bir mühendis kardeşimiz için bu konuyu açma gereği duydum.

Kendisi eğer bir kapasitör patlıyor ise bunun sorumlusunun elektrik dağıtım şirketi değil, kapasitörün kendisi veya tasarım hatası olduğunu iddia etmiş.

Daha vahim olanı ise şebekeyi 230V olarak baz alıp %10 toleransı ile birlikte 253 Volt şebeke enerjisini NORMAL olarak belirtip elektrik şirketini sorumlu tutamayacağımızı beyan etmiş.

Tamam mühendis değilim ama, aptal da değilim. 1980 lerin başından beri tamir ettiğim tüm televizyonların demek ki tasarımları hatalıymış. Kapasitörleri de dandikmiş meğerse.

Yine de elektrik dağıtım şirketinin hiç kusuru olmamasına sevindim ama, neys eki kusur bendeymiş, boşa değiştirmişim tüm o patlayan parçaları :kiskis

Sevgili kardeşimiz için aşağıdaki mesaja SAMSUNG SONY LG AWOX gibi üreticilerin RESMİ standartlar gereği 220volt 50hz olan şebeke gerilimini baz alıp hangi çalışma voltaj aralıklarını NORMAL olarak kabul ettiğini görsün istedim.

Biz eğer bu ülkenin okumuş insanlarına dahi derdimizi anlatamıyorsak gerçekten işimiz çok zor çoooooooooookk..

Möhendiz beyimizin beyanı aşağıdadır. (Möhendiz beg, bir reklamdan alıntıdır, artniyetli yazılmamıştır)

Bir mühendis olarak söylüyorum. Kapasitör patlıyorsa kesinlikle cihazda bir hata vardır. Ya tasarım hatası ya kapasitör hatası ya da başka bir bileşen hatalıdır. Şehir şebekesi yüksek geriliminde sigortanın atması gerekir. Bu durumlarda sigortanın atmasını sağlayacak güvenlik elemanlarını cihazlara koymak şart. Ayrıca bu konuda Avrupa standardı ortalama 230 Volt ve %10 toleranstır. Yani 207 ile 253 arası normaldir. Cihazınızın ölçme toleransını da buna eklemeniz gerekir. Yani %1 ölçüm toleransı ile yetkili bir kurum tarafından kalibre edilmiş bir cihazla 258 ölçmedikçe elektrik dağıtım şirketini suçlayamazsınız. Ayrıca bunu binanın girişinde ölçmeniz gerekiyor çünkü bina içindeki sapmalardan da elektrik şirketi sorumlu değil...

Kendisine Cevabım;

O zaman 1980 lerde üretilen SONY ler dahil bu güne kadar üretilen tüm televizyonlar hatalı üretilmiş :))) Şu an evinizde kullandığınız elektrikli ev aletlerinin arkasındaki etiketlere bakarmısınız lütfen, çalışma voltajı olarak kaç yazıyor? Ayrıca bu ülkede 1973 doğumlu birisi olarak kendimi bildim bileli şebeke kabulü 220Volt 50hz dir. 220 Volt üzerinden bahsettiğiniz hesabı yapmak yerine neden 230 üzerinden yapılıyor? Üreticiler üretimlerini 220Volt stabil enerjiyi baz alarak ürettiği için max çalışma voltajını 250 olarak belirliyorlar. Eğer şebeke standartları RESMİ olarak 230 ise bundan üreticilerin neden haberi yok da halen eski standartlara dayalı üretimler yapılıyor? Ondan sonra elektrik kurumu haklı. Yapmayın yahu, her adımınızda kapitali korumaktan vazgeçmediğiniz sürece bu milletin canı yanıyor anlamıyormusunuz? Sizin için şimdi gidip bizim foruma bir konu açacağım. Ve yerimden kalkıp atölyede bekleyen ürünlerden bazılarının YASAL VE GENEL olan bilgilendirme etiketlerinden birkaç görsel paylaşacağım. Boş bir vaktiniz olursa eğer girin bakın lütfen, bakın ve görün bakalım aslında üretilen ürünler kaç voltlar aralığında çalışmak üzere üretiliyormuş. Ben diyorum ki voltajlar 245i geçince klima bile korumaya alıyor kendisini zarar görmesin diye, siz diyorsunuz ki ''253 volt normal'' Vallahi pes. Bu mesajı atıyorum şimdi möğendiz beg, birazdan forumdaki linki ekleyeceğim konuya sizin için. Değerli yorumlarınızı bekleriz.

mogendiz-beg.jpg

Son düzenleme:
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Şimdi, Yukarıdaki Çaycı emekçi kardeşimiz nasıl ki möhendiz begi uyarmaya gitti ise, lütfen birileri de şu PHILIPS SONY SAMSUNG LG AWOX VESTEL ARÇELİK vs vs bildiğiniz tüm markalara gidin haber verin abi hepsi yanlış biliyor bu işi.

253 Voltun normal kabul edildiği ülkemizde (Haydi ağanın eli tutulmaz 7 de benden olsun 260 volt normal diyelim biz) 240Volt max limitli ürün üretiyor kafasızlar :kiskis

11115aa7ea273c5f2da0.jpg
2222.jpg
3333c04e7b7f82710434.jpg
4444.jpg

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
Canım ülkemizde 220v olan gerelim
sessiz sedasız 230v yükseltildi.
Ne yazıkki çoğu bölgede altyapı kaynaklı
gerilimin fazla düsmesi nedeniyle trafodan kademe yükseltmesi yapılıyor.
Bu durumda haliyle gerilimin 230v üstüne
neden olabiliyor.

Bu sorunsalı 1.5 yıl önce dile getirmiştim.
linkini ekliyorum.

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Canım ülkemizde 220v olan gerelim
sessiz sedasız 230v yükseltildi.
Ne yazıkki çoğu bölgede altyapı kaynaklı
gerilimin fazla düsmesi nedeniyle trafodan kademe yükseltmesi yapılıyor.
Bu durumda haliyle gerilimin 230v üstüne
neden olabiliyor.

Bu sorunsalı 1.5 yıl önce dile getirmiştim.
linkini ekliyorum.

Ahmetim, bak bu bir yasal geçiş süreci olursa kabul ederim.

ÜLKE olarak yani YÖNETİM olarak karar alır ve açıklama yapar dersin ki ''Ey vatandaşlar ve sanayiciler, XYZ nedenlerden dolayı elektrik gücü artık yetmiyor, yükseltmek zorundayız, buna mecburuz, bundan sonra sanayiciler üretimlerini buna göre yapsın, elektrik idaresi bu geçiş sürecinde azami dikkat göstersin ve olası bir şekilde bu geçiş sürecinde elektrik idaresi kaynaklı olarak vatandaş zarar görürse mutlaka idare tarafından tazmin edilecektir''

5 yıl süre biçersin ve bu 5 yılda eski üretimler zaten döküleceğinden dolayı yeni süreçte sen gerilimi 230 +/- %10 olarak ondan sonra NORMAL kabul edersin.

Şebekenin 220 +/- %10 kabulüne göre üretilen ürünler (ki benim klima o nedenle 245 i geçince uyarı veriyor) zarar görünce vatandaşa ''Bu modeller böyle, idare haklı' diyememeli hiç kimse..

Mevcut düzende ise aslında videoda da belirttiğim üzere gayri resmi bir geçiş uzun zamandır var ve derdini vatandaş çekiyor, yani buna resmen ertime politikası diyebiliriz.

Benim ne mecbıriyetim var yahu zaten 1 birim değeri olan metayı bana 3 birime satan elektrik idaresinin suçu yüzünden bir de cebimden para ödeyip zarar gören ürünlerimi yaptırmaya?

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Adem Bey, siz 2023 de uzaya çıkacağımıza Ay'da yüz bin kişilik cami yapacağımıza da inanmazsınız.
Elbette inanmam zira eğer yapacak olsalardı önceden söz verdikleri aya duble yolun çalışmaları başlamış olurdu.

Sen beni enayi mi zannettin ki yol başlamadan aya yerleşilebileceğine inanayım?

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,960
Bir mühendis olarak söylüyorum. Kapasitör patlıyorsa kesinlikle cihazda bir hata vardır. Ya tasarım hatası ya kapasitör hatası ya da başka bir bileşen hatalıdır. Şehir şebekesi yüksek geriliminde sigortanın atması gerekir. Bu durumlarda sigortanın atmasını sağlayacak güvenlik elemanlarını cihazlara koymak şart. Ayrıca bu konuda Avrupa standardı ortalama 230 Volt ve %10 toleranstır. Yani 207 ile 253 arası normaldir. Cihazınızın ölçme toleransını da buna eklemeniz gerekir. Yani %1 ölçüm toleransı ile yetkili bir kurum tarafından kalibre edilmiş bir cihazla 258 ölçmedikçe elektrik dağıtım şirketini suçlayamazsınız. Ayrıca bunu binanın girişinde ölçmeniz gerekiyor çünkü bina içindeki sapmalardan da elektrik şirketi sorumlu değil...

Bu kısıma fena halde takıldım çünkü çok kendinden emin bir tavır sergilemiş arkadaş.
Ben konunun uzmanı değilim ama önce şunu diyeyim, sigortanın atması için ısınması gerekmiyor mu?
Prize takılı aygıtla sigorta atmasının arasındaki bağlantı ne onu anlamadım.
Çünkü anlık güç çekişi çok yüksek ama 220 ile çalışan bir cihazla da saniyeler içinde 220 çektiğimiz halde sigortayı attırabiliriz?
Sigortanın amacı gerilimden çok akımı önlemek ve tesisatı korumak değil miydi?

Bir de bu binalardaki elektrik projelerini dağıtım şirketi onaylamıyor mu?
Nasıl bina içindeki dalgalanmalardan vs şirket sorumlu değil onu anlamadım.

Ben yanlış biliyor olabilirim ama projeye onay veren o projeden dolayı yoldan da olsa sorumlu olmuyor mu yani? :kiskis

Horizon707 Çevrimdışı

Horizon707 

Süper Üye
4 Eyl 2020
795
Bu kısıma fena halde takıldım çünkü çok kendinden emin bir tavır sergilemiş arkadaş.
Ben konunun uzmanı değilim ama önce şunu diyeyim, sigortanın atması için ısınması gerekmiyor mu?
Çünkü anlık güç çekişi çok yüksek ama 220 ile çalışan bir cihazla da saniyeler içinde 220 çektiğimiz halde sigortayı attırabiliriz?

Ben yanlış biliyor olabilirim ama projeye onay veren o projeden dolayı yoldan da olsa sorumlu olmuyor mu yani? :kiskis
Yüksek gerilimde sigorta neden atsın onu bende anlayamadım. Hatta mantıken yüksek gerilimde sigorta daha zor atar akım düşeceği için.

F Çevrimdışı

fikoloji

Süper Üye
13 Eki 2018
16,633
En son Vestel android TV lerini inşaat mühendisi idi galiba ona inceletmisler di, o gün artık inancım kalmamıştı ?
Bu mühendis abim ; umarım, şok dalga, ani şebeke değişimi gibi tabirleri de çok iyi biliyordur.
çünkü ben kaç tane TV gördüm enerji dolaşmış panele kadar hasar vermiş. Neyse bu gün de bunları görünce dedim ki ; iyki 4 yıl değil 2 yıl okuyup bana yeter demişim.

EnginBilgi Çevrimdışı

EnginBilgi

Yeni Üye
12 Şub 2021
6
40
Şimdi, Yukarıdaki Çaycı emekçi kardeşimiz nasıl ki möhendiz begi uyarmaya gitti ise, lütfen birileri de şu PHILIPS SONY SAMSUNG LG AWOX VESTEL ARÇELİK vs vs bildiğiniz tüm markalara gidin haber verin abi hepsi yanlış biliyor bu işi.

253 Voltun normal kabul edildiği ülkemizde (Haydi ağanın eli tutulmaz 7 de benden olsun 260 volt normal diyelim biz) 240Volt max limitli ürün üretiyor kafasızlar :kiskis

11115aa7ea273c5f2da0.jpg
2222.jpg
3333c04e7b7f82710434.jpg
4444.jpg
Dünyada 110-120-220-230-240 Volt şebeke gerilimi kullanan ülkeler var. Türkiye ve tüm AB bölgesi için bu 230Voltdur. Bu cihazların hepsi Türkiye şebekesiyle uyumlu görünüyor.
Bu etiketlerde bahsedilen değerler nominal çalışma değerleri. Tolerans limitleri değil.
Mühendis belge ile konuşur. 230 Volt +/-%10 değeri için IEC'nin ilgili standart maddesine link veriyorum.

OKANTÜRK Çevrimdışı

OKANTÜRK

Aktif Üye
21 Mar 2020
156
48
Selamlar, ben de 10 gündür bu sorunlarla uğraşıyorum : Prizden bir patlama oldu. Evdeki bütün adaptörler yandı ( uydu alıcısının, modemin , laptopun, bütün cep telefonlarına ait adaptörler, harici hdd ve media playerlerin adaptörü, 4 adet akım korumalı priz...) Elektrikçi çağırdım ölçüm yapıtı yüksek dedi gitti... TEDAŞ ekipleri geldi ölçüm yaptılar her şey normal dediler ve gittiler. Neyse adaptörlerin birazını temin ettim. ONLİNE Bir usp alıp patlayan prize taktım. Daha 2 gün önce bu kez klimadan duman geldi önce sonra usp patladı... Ne yapacağımı bilemiyorum artık... Kimse sorumluluk almıyor... Masraf 1500 tl yi buldu gibi... Herhalde eve bir kurşun döktürmem lazım :)

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51

Sevgili Umut;

bana kalsa yazı baştansonra falso ve hatalı bilgi. Kardeşimiz kusura bakmasın lakin mühendisliğinin gerçekliği sorgulanır tarzda bilgiler.

Haaaa Mühendisim derken, Mühendislik fakültesinin kapısındayken yazdıysa bu yazıyı bilemem lakin bir ilkokul mezunu olarak sana sigorta neden atar, ne işe yarar veya ne işe yaramaz anlatayım.

Öncelikle halk arasında genel kabul gördüğü gibi (Mühendis bile öyle biliyor anladığım kadarı ile) sigorta denen komponent kesinlikle ama kesinlikle ürünler arıza yapmasın diye konumlandırılan materyaller DEĞİLDİR

Sigorta iki nedenle atar.
1- İleri uç noktada kısadevre kaynaklı yangın emniyeti amaçlı açıkdevre
2- Tanımlanandan daha büyük güç çekişi nedeniyle yetersizlik kaynaklı açıkdevre

Sigortaların çalışma voltaj aralıkları ve EN ÖNEMLİSİ ise amper değeri vardır. Mesela TV lerde yoğun kullanılan 3.16 amper 250volt cam sigorta bulunurdu eskiden, şimdi seramiğe dönmeye başladılar ayrı konu ancak temel prensip aynı.

Sigorta, kendisine tanımlanandan daha yüksek bir amper geçişi ile karşılaştığında bu yükü kaldıramaz ve AÇIKDEVRE olur.

Bunu da yine iki madde ile örnekleyelim.

1- Televizyonum gayet normal çalışırken, işgüzar elektrik dağıtım şirketinin bir ani yüklü dalgalanmasını absorbe edemeyen primer ünitedeki mosfet kısadevre olur, doğal olarak tv nin ana güç girişindeki 3.16 amperlik sigorta açıkdevre olur. Yani kısacası tv nin besleme kartı primer ünite gitti demektir. Bunun adı ARIZA dır.

2- Evin sigorta panosunda 16 amperlik V otomat vardır, sen o otomatın (Sigortanın) bağlı olduğu hatta 20 amper akım çekecek bir klima bağlamışsındır, bir süre çalışsa dahi (Tolerans değerine eşdeğer süre) bir süre sonra sigorta açıkdevre olur (Sigorta attı denenhadise) Bunun adı ise YETERSİZLİKtir.

Yani Möhendiz beyin belirttiği gibi voltaj yükseldi diye sigorta atmaz, Voltaj yükseldiği için kısadevre olan doğrultma ve regüle komponentleri kısadevre olduğu için sigorta atar yani aradaki farkı ayırt edebilmek lazım. Mesela onarıma gelen güç kartlarında 4 adet 1N4001 tipi diyot varken ilginç şekilde bunun sadece bir sinüs hattında bulunan iki adet diyot kısadevre olmuş olur. :)

O iki diyotu değiştir, atan sigortayı yenile hoop tv çalışır.

Yine de tedbir olsun diye biz (Darbe almıştır neticede) sağlam görünen diğer iki diyotu da mutlaka değiştiririz (Zaten 3 kuruşluk malzeme bunlar)

SİGORTA denen meret cihazlar arıza yapmasın diye değil, arıza yapan ürünler yangına sebeb vermesin, can güvenliği sorunu oluşmasın diye vardır açık ve net.

Bu konu tartışmaya kapalıdır yani ben şunları yazmaya gerek duyduğum için dahi üzülüyorum aslında..

Arıza yapmasın diye yapılacak olan şey cihaza sigorta takmak değil, adam gibi işini yapmaktır :ok

Geri
Üst Alt