A
Alperentoy
Süper Üye
- 12 Nis 2019
- 647
Güzel fikirler söyleniyorda hep eksik söyleniyor. Borç aldığımızı yerde bulduk bizim sanıyor öyle düşünüyoruz. Bu ülkenin döviz fazlası yok ama petrol ihtiyacı kaçınılmaz. Fiyatına göre yıllık 60 milyar dolara varan rakam. Bu para dolar olarak borç ile temin ediliyor. Tabi otomatik faiz işliyor. Yıllardır ülkenin sırtındaki borcu neyin borcu sanıyorsunuz. Yani petrol türevi alan biri hem bedelini hemde önceki yılların birikmiş kümülatif faiz yükünü ödemiş oluyor. Adına ister ötv ister vergi ister ne dersen de. Ya bu ülke dolar olarak mal satıp elinde bu petrolün parası olacak yada bu faiz yükünü mecbur çekecek. Bir varili şu an 35 dolar civarı yani 250 tl falan. 1 varil 180 lt. yaklaşık 120 lt civarı akaryakıt çıkar ek masraflarıyla yaklaşık 2,5 TL ye malolur. Bundan sonrası ülkenin mali tablosunun yönetilmesi ile alakalı olur. Hiç bir siyasi aptal değildir matematiğin üç kuruş dışına çıksın rakibi bombayı patlatır. Yani devlet petrol yükünü anlayacağınız kim kullanıyorsa ona ödetiyor. Ben daha devletin petrole zam geldi, ekmeğede zam yapıyorum dediğini duymadım.
İnşaallah Tekirdağda yeni bulunan gaz gibi yeni ve çeşitli enerji kaynakları bulunur kendi ihtiyacımızı karşılar da şu borçlardan kurtuluruz. Almanyada ki akaryakıt fiyatı çılgınca çünkü almayada yıllık 350 milyar dolar döviz fazlası kalıyor dış ticaretten. Onlarda petrol kaynaklı faiz yükü yok ama almanyanın da çok büyük dış borcu var. Sanırım onlarda ülke borçlarının faiz giderlerini akaryakıt bedelinden tahsil ediyorlar bizim gibi.
İnşaallah Tekirdağda yeni bulunan gaz gibi yeni ve çeşitli enerji kaynakları bulunur kendi ihtiyacımızı karşılar da şu borçlardan kurtuluruz. Almanyada ki akaryakıt fiyatı çılgınca çünkü almayada yıllık 350 milyar dolar döviz fazlası kalıyor dış ticaretten. Onlarda petrol kaynaklı faiz yükü yok ama almanyanın da çok büyük dış borcu var. Sanırım onlarda ülke borçlarının faiz giderlerini akaryakıt bedelinden tahsil ediyorlar bizim gibi.