apartmandaki fiber internet hakkında kablo sorusu

A Çevrimdışı

ataseven 

Süper Üye
24 Tem 2017
1,975
Ülke genelinde çoğu yerde eski bakır alltyapı mevcut.
Özelleştirme kaynaklı Gerekli yatırım ve altyapı çalışması yapılmadı.
Fiber İnternet gelenler sanslı oluyor ben Merkezdeyim 200 metre altımızda okul var onlarda fiber var bizde yok. Saçma sapan işler yapılıyor.
binanın önündeki caddeden fiber kablo hattı geçirdiler fakat 3-4 aydır bir b..k yapmıyorlar telefonla görüştüm anca 1 yıla gelir diyorlar.bakır eski telefon hattına mecbur devam birde fiyatlar çok artmış durmak yok yola devam almanya bizi kıskanıyor.
 
Ömer Çolak Çevrimiçi

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
957
29
Pazarlayanlar hıza değil data kullanımına bakıyor olmalı. Normal ev kullanıcısı ne data kullanabilir ki, video seyretse bile aylık 1-2 TB geçmez. Ha 24 vermişsin ha 100 ha 1000 . Hız yükseldikçe hattın boşta kalma oranı artacak son kullanıcı sayısını arttırabileceksin. Ama senin gibi data sömüren müşteriye hız değil data üzerinden satış yapmalı...:hih
Görece doğru da yine de data sınırı da hız sınırı da olmaması normal kullanımda iyi.

Mesela ben sunucu hizmeti sağlıyorum. Download 5000 ve upload 1000 olarak şu an 47 kişiye veriyorum (ortak olarak tabiki) ve hiç birinde limit yok. Aralarında vpn veya download hizmeti verenler de var yani tamamı ara sıra yoğun data kullanıyor. Hepsi o "ara sıra" olan yoğun kullanımı limit olmaması nedeniyle kısa sürede yapıp bitirdiği için trafiğim genel olarak temiz 200-250 mbit seviyelerinde dolaşıyor.

ISS'ler de bunu böyle yapıyorlar. Mesela İzmit'te ve Bursa'da iki arkadaşım var yerel olarak şu antenli ve yetişebildiği kadarıyla fiber kablolu internet sağlayan. İzmit'teki ComNet'ten 500mbit alıp 100 kişiye 50-100 mbit olarak dağıtıyor, Bursa'daki de DGN'den 1000mbit alıp yine yaklaşık 100 kişiye hız limiti olmadan dağıtıyor. İkisinin de trafiği genel olarak çok sakin. Benim bildiğim kadarıyla Telekom da aynı şekilde %5 karşılama oranıyla çalışıyor. Zamanında AKN varken ayın ilk günlerinde kimsenin hız problemi yaşamadığını da hatırlıyoruz. Yani asıl yoğunluk o günlerde normalde.

Hız limitlemek hatrı sayılır miktarda işlem gücü istiyor. Bunun için de dağıtımı yapan cihazların daha güçlü olması gerekiyor. Yani limitlememek sağlayıcı açısından daha maliyetsiz. Ama limitlemek de daha kârlı oluyor limitsiz paketleri aşırı fiyatlara yükseltebildikleri için.

Özetle bu hız ve kota mevzuları sadece pazarlama stratejisinden ibaret. Teknik anlamda aşılması güç herhangi bir problem içermiyor. Zaten her ne kadar kotasız olsanız da bazı operatörlerde 1TB, bazılarında da 5TB sonrasında müdahale geliyor size. Bu da trafikteki "normal" olmayan yoğunluğa net bir önlem oluyor. Yani "ya şöyle" veya "ya böyle olursa" gibi teorilere gerek yok hiç.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt