apartmandaki fiber internet hakkında kablo sorusu

K Çevrimdışı

kacr2828 

Aktif Üye
28 Mar 2021
176
27
Merhabalar, yeni internet başvurusu yapacağım, binanın içinde giriş katta "TÜRK TELEKOM FİBER İNTERNET" diye gri bir kutu var. Altyapı sorguladığımda VDSL 100 MBİT alabilirsiniz diyor. Başvuru yaptım ancak kafama takılan konu ise şu oldu, dairenin içinde duvarlarda 2 telli telefon kablosu var ben bu interneti bu duvarlardan mı alacağım, yoksa fiber olduğu için binanın girişindeki o kutudan daireye kadar cat6 kablo (8 telli) mu çekilcek? O gri kutudan dairenin içine çekili cat6 kablo hazırda yok ancak dediğim gibi 2 telli telefon kablosu duvarlardan çekili durumda.

Bunlardan hangisi hangi şekilde olucak, altyapı sorguladığımda VDSL 100 mbit çıktığı için sanırım vdsl'den ötürü 2 telli telefon kablosu olucak değilmi? cat 6 kablo çekme işlemleri vs. uğraşmak istemiyorum. cat6 kablo çekilmesi gerekirse bunu netspeed karşılıyor mu? (netspeed'den başvurdum)

not: aynı dairede 5-6 yıl önce duvardan adsl hizmeti alıyordum.

teşekkürler...

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,969
Kutu binaya sonradan geldiyse ve her daireye kablo çekilmediyse, abonelik aldığınızda çekilir veya elektrikçiye vs bir cat 6 kablo çektirirsiniz.

Puzik Çevrimdışı

Puzik 

Süper Üye
9 Ara 2020
1,305
Bizdeki fiber (superonline) internet kablosu ince ve içinde elyafımsı bir malzeme var. Kutuyu binaya çekip her kata kablo uzatmışlardı zamanında. Cat6 kablo ile fiber verildiğini düşünmüyorum. Zaten Vdsl dediğiniz şey sanırım hızlandırılmış adsl,yani fiberden farklı bir mecra. Sanıyorum Superonline gerçek fiber internet verdiği için uçtan uca bu kablo kullanıyor ama Ttnet belli yere kadar fiber ile gelip sonradan cat6 ile veriyor olabilir. En doğru bilgiyi saha ofisleri yada müşteri hizmetlerini arayarak alabilirsiniz.

T Çevrimdışı

TeyesCC3 

Süper Üye
31 May 2018
516
TTNET i bilmiyorum ama superonline modemin duracağı odaya kadar fiber kablo çekiyor. Öyle sağdan soldan kablo görünme durumuda olmuyor Buatlardan çekerek yapıyorlar

A Çevrimdışı

A.Bozoğlu 

Süper Üye
25 Eki 2017
624
Fiber dolapları 2 farklı tipte oluyor, telekom genelde binaya kadar fiber, bina içerisinden dairenize kadar cat6 kablo çekiyor, süper online ise hem daire içerisine kadar fiber hemde çatı olan modelden kullanıyor. Ben vodafone kullanıyorum kendi alt yapısı daire içerisine kadar fiber optik kablo çekildi.

Merlot Çevrimdışı

Merlot 

Aktif Üye
26 Ara 2018
272
50
Ben de Netspeed kullanıyorum sadece bina girişinde ki kutuya bağlantı yapıyor, daireye hat çekme işine karışmıyor , cat6 kabloyu alıp kendim çektim delme işi biraz uğraştırdı 2 saat sürdü

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,051
29
Cat6 kablo ile fiber verildiğini düşünmüyorum.
Pon tipi olmayan fiberler cat6 ile veriliyor. 2 yıl kadar önce bir sitede bina girişine kadar fiber hat ile dairelere bildiğimiz ethernet dağıtımı yapılarak fiber abonelik veriliyordu Türk Telekom tarafından. 6 ay kadar kullandım ve şu an daireye kadar gpon fiber hatlı internet kullanıyorum.

İkisi arasında hiç bir fark yok zira bahsettiğimiz hızlar maximum 100, bir ihtimal 200mbit oluyor.

Fakat söylediğim gibi cat6 olan fiber paketlerle kullanılıyordu. Şu an kardeşim 100mbit vdsl kullanıyor, yine fiber müstakil eve çok yakın fakat neticede telefon kablosuyla iletiliyor.

Onunla benim internetim arasındaki tek fark ben 20mbit uploadı sömürürken internetim yavaşlamıyor ve pinglerim artmıyor. O 8mbit upload limitini sömürdüğünde interneti tabiri caizse felç geçiriyor.

Sık upload yapmıyorsanız vdsl/kablofiber/ponfiber arasında hatrı sayılır bir fark yok. Ve nedense ponfiberde 20-22ms ping ile antalyadan istanbula bağlanabilirken komşum aynı binada 24mbit vdsl ile istanbula 12ms ile bağlanıyor.

Benim göreceli teorime göre vdsl oyuncular için daha iyiyken benim gibi yoğun upload kullanımında olanlar için daha kötü.

Puzik Çevrimdışı

Puzik 

Süper Üye
9 Ara 2020
1,305
Pon tipi olmayan fiberler cat6 ile veriliyor. 2 yıl kadar önce bir sitede bina girişine kadar fiber hat ile dairelere bildiğimiz ethernet dağıtımı yapılarak fiber abonelik veriliyordu Türk Telekom tarafından. 6 ay kadar kullandım ve şu an daireye kadar gpon fiber hatlı internet kullanıyorum.

İkisi arasında hiç bir fark yok zira bahsettiğimiz hızlar maximum 100, bir ihtimal 200mbit oluyor.

Fakat söylediğim gibi cat6 olan fiber paketlerle kullanılıyordu. Şu an kardeşim 100mbit vdsl kullanıyor, yine fiber müstakil eve çok yakın fakat neticede telefon kablosuyla iletiliyor.

Onunla benim internetim arasındaki tek fark ben 20mbit uploadı sömürürken internetim yavaşlamıyor ve pinglerim artmıyor. O 8mbit upload limitini sömürdüğünde interneti tabiri caizse felç geçiriyor.

Sık upload yapmıyorsanız vdsl/kablofiber/ponfiber arasında hatrı sayılır bir fark yok. Ve nedense ponfiberde 20-22ms ping ile antalyadan istanbula bağlanabilirken komşum aynı binada 24mbit vdsl ile istanbula 12ms ile bağlanıyor.

Benim göreceli teorime göre vdsl oyuncular için daha iyiyken benim gibi yoğun upload kullanımında olanlar için daha kötü.
Aslında demek istediğim vdsl interneti fiber diye veriyor olabilirler diye şüphelendim yani cat6 kablo ile alınan internet nasıl oluyor fiber olabiliyor? Buna göre fiyat istiyor olabilirler,aşağıdaki ana kablolarına bile fiber kablo ile geldiği bile şüpheli. Hangisi iyidir yeterlidir kısmını bilmiyorum siz açıklamışsınız ama ben eski evimdeki kablo nete kıyas yaparsam fiber cidden çok kalite. Şu anki hızım;

97F61AC5-3FC2-4F60-8C30-DD96A253DB37.jpg

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Fiber kutusu dediğiniz santralin yanında telefon dağıtım kutusu da vardır. Dairelere hat o kutudan geliyor. Siz internetinizi binanızdaki eski altyapısı olan hattan alacaksınız. Ancak o hat siz 100mbit isterseniz karşılayamayabilir. Bu durumda telefon dağıtım kutusundan dairenize kadar cat6 çektirip direkt ondan modeme giriş yaparsınız.

Telefon dağıtım kutusu şöyle bir zımbırtı

5391BAE0-6784-49DF-9373-A36A20F02BA2.png

Aslında demek istediğim vdsl interneti fiber diye veriyor olabilirler diye şüphelendim yani cat6 kablo ile alınan internet nasıl oluyor fiber olabiliyor? Buna göre fiyat istiyor olabilirler,aşağıdaki ana kablolarına bile fiber kablo ile geldiği bile şüpheli. Hangisi iyidir yeterlidir kısmını bilmiyorum siz açıklamışsınız ama ben eski evimdeki kablo nete kıyas yaparsam fiber cidden çok kalite. Şu anki hızım;

97F61AC5-3FC2-4F60-8C30-DD96A253DB37.jpg

Ana santralden binanın dışındaki veya içindeki santrale kadar fiber, santralden binalara veya bina içinde ise telefon kutusuna bakır altyapı. Telefon kutularından dairelere ise zaten müteahhit ne döşediyse o.

Son düzenleme:
Puzik Çevrimdışı

Puzik 

Süper Üye
9 Ara 2020
1,305
Fiber kutusu dediğiniz santralin yanında telefon dağıtım kutusu da vardır. Dairelere hat o kutudan geliyor. Siz internetinizi binanızdaki eski altyapısı olan hattan alacaksınız. Ancak o hat siz 100mbit isterseniz karşılayamayabilir. Bu durumda telefon dağıtım kutusundan dairenize kadar cat6 çektirip direkt ondan modeme giriş yaparsınız.

Telefon dağıtım kutusu şöyle bir zımbırtı

5391BAE0-6784-49DF-9373-A36A20F02BA2.png

Ana santralden binanın dışındaki veya içindeki santrale kadar fiber, santralden binalara veya bina içinde ise telefon kutusuna bakır altyapı. Telefon kutularından dairelere ise zaten müteahhit ne döşediyse o.
Hocam yanlız arkadaşa vdsl 100mbit alabilirsin demişler yani fiber kutu olsa neden 100 sınırlı kalsın ki?

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Binanın içinde veya dışarıda bir yerde fiber kutusu dedikleri santral var. Buraya kadar ana santralden fiber ile geliyor. Binanın ana tesisatına dokunmadan fiber santralden telefon kutusuna bakır çıkış yapılıyor. Türk telekomda zaten en fazla 100 aldığımız için fiber vdsl değişen bir şey yok. Zaten yeni olmayan binalarda 100 ü bile alamıyorsunuz. Ya kutudan daireye gelende ya daire içinde illa bir sıkıntı çıkıyor. Cat6 falan yok. Bildiğin telefon kablosu çekilmiş çoğu yerde. Ben 65 lerde kalmıştım. 100 e çıkarttığımda telefon kutusundan daireye cat6 çektik. Direkt modeme giriş yaptık. Uçtan uca fiber altyapı olsa 1000 bile alırız da 100 ü öpüp başımıza koyuyoruz.

C0B9BD3C-C5A0-4B5F-B740-49E9E827799C.jpg

Benim değerler bu şekilde. Ulaşılabilecek hızlar 45 120. Port başına bu tesisat bu kadar verebiliyor demek ki. Fiber de desek adsl de desek vdsl de desek stabil ulaşabileceği hız kutudan direkt kaliteli cat6 ile anca 100. Adam olana çok bile diyorlar. ?

Son düzenleme:
K Çevrimdışı

kacr2828 

Aktif Üye
28 Mar 2021
176
27
Arkadaşlar, konu sahibi olarak herkese cevapları için teşekkürler ancak sorumun cevabini tam anlayabilmiş değilim.

Superonline degil, turktelekom altyapısı ile vdsl internet hizmmeti alacagim netspeed'den.

Binanin iç kısmında giriş katta turk telekom fiber internet yazan pano var, gittim baktim simdi T11A geniş bant erişim kabini yaziyor.

Hic anlamiyorum degil az cok anlıyorum benim sorum şuydu sizlere, bu kabinden eve (odaya) gelen internet, hali hazirda odada duvarda bulunan 2 tel telefon kablosu ile mi gelicek, yoksa bu kabinden 8 tel olan cat6 ile mi gelicek?

Cat6 ile gelmek zorundaysa, dairenin içine cat6 çekili bir kablo yok ve bu kablo isiyle ugrasmak istemiyorum 2 tel telefon kablosuyla gelirse benim icin iyi olur.

Umarim sorumu anlatabilmisimdir, teşekkürler..

Geri
Üst Alt