valla bu soru tam benlik olmuş be yaw
Ben de harbi FHD paneller ve TVBox var,kaç yıldır da böyle kullanıyorum
Bu arada bilenler olabilir ama Türkiye de ilk "4K Uydu Receiver" ları getiren adam da benim

Önce TechniSat sonra da Humax getirtmiştim Almanya dan,üstelik her ikisi de çıktıkları hafta
bana gelmişlerdir!
Ben bunları 1 yıl kadar FHD panellerle kullandım ve daha sonra da satmıştım!
Şimdi normal HD-Receiverlarla kullanıyorum ki onlar zaten o zaman da elimde vardı
4K ları da 1080p olarak açabiliyordum tabi ki zaten Uydular da kaç tane 4K yayın var ayrıca kaç tanesi harbi
4K yayın yapıyor orası da ayrı bir mevzu! çoğun da 720/1080 yayın avrdır(içerik olarak)
TRT-4K bu anlam da harbi yayın yapan bir kaç kurumdan birisidir! bit-rate değerleri oldukça yüksek hatta rakipleriyle
boy ölçüşüp hemen hepsinden daha veya çok daha iyidir! ama her içerik 4K da değildir bolca 720/1080 de vardır içlerinde!
TRT nin o frekansı sadece kendilerine ait olduğu için bit-rate çok yükseklere çıkabilir(bu teknik ayrıntı ciddi anlamda
önemlidir Uydu yayınların da!) o frekansa başka bir yayın sokmuyor TRT
Astra/HotBird deki yayınlarını da izliyorum 4K olarak yaklaşık aynı kalite özellikle vay anasını dedirten bir yayın ben henüz görmedim!
gören bilen varsın beri gelsin yaw

Ancak Astra "HD+ platform"(HDplus paketi)4K yayını hepsinden daha iyi
yaw alamanların SD leri bile çoğunlukla bizim "çakma-HD" ler gibi kardeşim adam gibi Stereo veya 5.1 yayın yapıyorlar

HD lerini İnfo dan bakıyorum 720p olarak görüyorum ama bizim 1 frekansa sıkışmış HD lerimizin 1080i lerin den daha iyi

adamlar hem işi biliyor hemde daha da önemlisi olması gereken şekilde yayınlarını veriyor ve tabi dürüstler!
Çakma-kakma işler bizde oluyor maalesef!
TechniSat Receiver da bir menü vardır(başka cihazlarda bu denli gelişmiş olarak görmedim)özellikle bit-rate değerlerine bakınca
bizim yayınların çoğunun da çakma olduğunu veya çok azının olması gerektiği gibi olduğunu görüyorum!
HD de hala bir kalite standardı yoktur Uydudan yayınlar da herkes kafasına göre yapıyor bunu! yaw resme bakıyorum 720p bile
değil hatta 480 kalitesinden gibi ama info dan alayı 1080i görünüyor

bunu da yazılımla yapıyorlar cihaz neyi görse 1080i diyor
ben bunu Next ve bir kaç cihazda test etmiştim geçmişte yaw bunları alayı çakma marka dandik cihazlar v.s yazlımla sinyal
direk 100 gösterir veya kaliteyi 85 gösterir v.s yazılım sağolsun! Techni yi bir bağlıyorum yayın 1080i görünse bile bit-rate
rezalet 1080i görünmesi ayrı bir konudur zaten sinyal 1080i ama biz bit-rate lere bakacağız ve 2/3Mb ile herifler HD yayın yapıyoruz
oluyor yaw HD de min. 7/8Mb vurması gerekiyor almana geçiyorum herifin SD si 3-5Mb vuruyor!
dolayısıyla yarın da 4K yayınlarda aynen böyle olacaktır!
Uydu en iyisidir ama orada frekans sayısı fazla değildir ve maliyeti yüksek oluyor o zaman da herif kanalları sıkıştırıp
10/15 tane kanalı HD/UHD diye aynı frekansdan verecektir!
Internet üzerinden TR de yayıncılık zaten olamaz tekink yapı dandik! Hız lar da stabil ve güçlü değil ve AKK denen illet vardır
bunlarla net üzerinden hele hele böyle çok yüksek bit-rate lerle yayın olmaz olursada çakma olacaktır haliyle!
Uydu en iyi çözüm ama orada da çakallık devreye girerse iş yine zor,alaman,fransız,ingiliz filan rahat ama bizde bu iş şakat dır!