Duyuru Yurt Dışından Gümrüksüz Alışveriş Sona Erdi

AndroidTvBoxTurkiye Çevrimdışı
18 Kas 2017
4,497
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile yurt dışı alışverişlerde uygulanan 30 Euro'luk gümrük muafiyeti kaldırıldı. 6 Şubat 2026'dan itibaren tüm siparişler için gümrük beyannamesi düzenlenecek.

Yurt dışından yapılan bireysel alışverişlerde uzun süredir uygulanan gümrük muafiyeti sona eriyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Euro'ya kadar olan alışverişlerde tanınan vergisiz ithalat hakkı kaldırıldı. Yeni düzenleme, hem ek maliyetleri hem de gümrük işlemlerini kökten değiştirecek.

30 Euro'luk gümrük muafiyeti kaldırıldı
6 Ocak 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile, 4458 sayılı Gümrük Kanunu'na dayalı olarak uygulanan 30 Euro'luk gümrük muafiyeti yürürlükten kaldırıldı. Buna göre, yurt dışından verilen tüm bireysel siparişler artık gümrük vergisine tabi olacak

Tüm siparişler için ayrıntılı gümrük beyannamesi zorunlu olacak
Yeni düzenleme kapsamında, ürün bedeline bakılmaksızın her bir gönderi için ayrıntılı gümrük beyannamesi hazırlanması gerekecek. Tüketiciler yalnızca gümrük vergisini değil, aynı zamanda beyanname düzenleme hizmet bedelini de ödemek zorunda kalacak.

Karar 6 Şubat 2026'da yürürlüğe giriyor
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, gümrük muafiyetini kaldıran düzenleme 6 Şubat 2026 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra yurt dışından Türkiye'ye gönderilen tüm bireysel siparişler, yeni kurallara tabi olacak.

S Çevrimiçi

serkanguzel

Yeni Üye
8 Kas 2025
40
64
Pandemi sonrası idi... AB birliği ; 2022'de aldığı bir kararla, ticari mahiyet arz etmeyen bireysel alış verişler için, 150 euro olan basitleştirilmiş ve maktu alış veriş sınırını, 2028 yılına kadar sıfırlama kararı almıştı.

Aynı şekilde AB ülkelerinde de, 2025 basitleştirilmiş vergi ile bireysel alış veriş sınırı, 30 EURO + %60 vergi olarak uygulanıyordu.

Endonezya'da dışarıdan giren ürünlerde vergiler çok yüksek olduğu için, Çin'liler Endonezya pazarında ürün satabilmek için, şirketler kurup, Endonezya içinde üretim yapıyorlar. Şu an montaj sanayi bile olsa, Endonezya'da üretilen ürünlerin fiyatları, neredeyse Çin'den bile ucuz.

Hülasası ; devlet Çin firmalarına, gel Türkiye'de şirketini kur, istihdam sağla, üret ve sat diyor, anladığım kadarıyla...

Burada ülke olarak bizim avantajımız; AB ile Gümrük birliği anlaşmamız olduğu için, Çinli firmalar hızla Türkiye'de şirketlerini kurmaya başlayacaklar. Çünkü, Türkiye'de üretim yapınca, Gümrük birliğinden kaynaklı AB ülkelerine daha kolay mal satabilir hale gelecekler.

Ülkemiz açısından zararı ise, montaj ürünlerin sayısı hızla artacağı için, yerlileşme faaliyetlerimiz yavaşlayabilir.

En az %60 ve üzeri yerli ürün kullanım şartı getirilmeli, bence...

Yani anlaşılacağı üzere, alınan karar; AB Gümrük birliği çerçevesinde eşgüdümlü olarak yürürlüğe girecek diye değerlendirmekteyim.

18 Kas 2017
4,497
Pandemi sonrası idi... AB birliği ; 2022'de aldığı bir kararla, ticari mahiyet arz etmeyen bireysel alış verişler için, 150 euro olan basitleştirilmiş ve maktu alış veriş sınırını, 2028 yılına kadar sıfırlama kararı almıştı.

Aynı şekilde AB ülkelerinde de, 2025 basitleştirilmiş vergi ile bireysel alış veriş sınırı, 30 EURO + %60 vergi olarak uygulanıyordu.

Endonezya'da dışarıdan giren ürünlerde vergiler çok yüksek olduğu için, Çin'liler Endonezya pazarında ürün satabilmek için, şirketler kurup, Endonezya içinde üretim yapıyorlar. Şu an montaj sanayi bile olsa, Endonezya'da üretilen ürünlerin fiyatları, neredeyse Çin'den bile ucuz.

Hülasası ; devlet Çin firmalarına, gel Türkiye'de şirketini kur, istihdam sağla, üret ve sat diyor, anladığım kadarıyla...

Burada ülke olarak bizim avantajımız; AB ile Gümrük birliği anlaşmamız olduğu için, Çinli firmalar hızla Türkiye'de şirketlerini kurmaya başlayacaklar. Çünkü, Türkiye'de üretim yapınca, Gümrük birliğinden kaynaklı AB ülkelerine daha kolay mal satabilir hale gelecekler.

Ülkemiz açısından zararı ise, montaj ürünlerin sayısı hızla artacağı için, yerlileşme faaliyetlerimiz yavaşlayabilir.

Yani anlaşılacağı üzere, alınan karar; AB Gümrük birliği çerçevesinde eşgüdümlü olarak yürürlüğe girecek diye değerlendirmekteyim.
Avrupa Birliği ile pek alakalı değil aslında 🙂 çünkü AB'nin getireceği kanun şuan bizde mevcut uygulanan kanun zaten. Yurtdışı alışverişine vergi getiriliyor, bizde zaten öyle. Temu veya Aliexpress'ten 1 dolarlık bir ürün bile alsanız buna %60 vergi uygulanıyor zaten bizde. Bizde çıkarılan kanun yurtdışı alışverişini dolaylı yoldan yasaklıyorum kanunu.

Öyle ki, bizde olacak olan şu;

Yurtdışından 1 dolarlık bir ürün bile alsan artık her tüketici ithalatçı sayılacak. Benim ticari faaliyetim yok, esnaf değilim, normal bireysel bir tüketiciyim desende kurtuluşun yok. Bundan sonra yurtdışından alışveriş yapan her vatandaş ithalatçı sınıfına sokulacak.

Aldığın 1 dolarlık ürün için, Mali Müşavir tutacaksın, Noter vekaletnamesi çıkaracaksın, ordino ücreti ödeyeceksin, ardiye depo ücreti ödeyeceksin. Yani o 1 dolarlık ürün olacak 15 - 20 bin tl gibi bir ücretle karşı karşıya kalınacak 🙂

S Çevrimiçi

serkanguzel

Yeni Üye
8 Kas 2025
40
64
Avrupa Birliği ile pek alakalı değil aslında 🙂 çünkü AB'nin getireceği kanun şuan bizde mevcut uygulanan kanun zaten. Yurtdışı alışverişine vergi getiriliyor, bizde zaten öyle. Temu veya Aliexpress'ten 1 dolarlık bir ürün bile alsanız buna %60 vergi uygulanıyor zaten bizde. Bizde çıkarılan kanun yurtdışı alışverişini dolaylı yoldan yasaklıyorum kanunu.

Öyle ki, bizde olacak olan şu;

Yurtdışından 1 dolarlık bir ürün bile alsan artık her tüketici ithalatçı sayılacak. Benim ticari faaliyetim yok, esnaf değilim, normal bireysel bir tüketiciyim desende kurtuluşun yok. Bundan sonra yurtdışından alışveriş yapan her vatandaş ithalatçı sınıfına sokulacak.

Aldığın 1 dolarlık ürün için, Mali Müşavir tutacaksın, Noter vekaletnamesi çıkaracaksın, ordino ücreti ödeyeceksin, ardiye depo ücreti ödeyeceksin. Yani o 1 dolarlık ürün olacak 15 - 20 bin tl gibi bir ücretle karşı karşıya kalınacak 🙂
İyi de AB ülkesi olacağım diye müracaatta bulunmuşsun. Yetmemiş AB ile Gümrük birliği anlaşması imzalamışsın.

AB ülkelerinde de ; yurtdışı bireysel alış verişlerde, basitleştirilmiş usulle, 30 euro'yu geçmeyen tutar için, uzak doğu ve Çin pazarından satın alınan ürünlerden %60 maktu vergi alınmaktaydı. AB de 2022'de 150 euro ile başladı ve bu barajı 2028'e kadar onlar da sıfırlama kararı aldı. Yani bu karar aynı zamanda AB'nin kararı olmaktadır.

Yani anlatmaya çalıştığım, koskoca refah toplumu AB 'nin bile, böyle bir kararı var.

Özetle ; kimse kimsenin gönüllü pazarı olmak istemiyor.

18 Kas 2017
4,497
İyi de AB ülkesi olacağım diye müracaatta bulunmuşsun. Yetmemiş AB ile Gümrük birliği anlaşması imzalamışsın.

AB ülkelerinde de ; yurtdışı bireysel alış verişlerde, basitleştirilmiş usulle, 30 euro'yu geçmeyen tutar için, uzak doğu ve Çin pazarından satın alınan ürünlerden %60 maktu vergi alınmaktaydı. AB de 2022'de 150 euro ile başladı ve bu barajı 2028'e kadar onlar da sıfırlama kararı aldı. Yani bu karar aynı zamanda AB'nin kararı olmaktadır.

Yani anlatmaya çalıştığım, koskoca refah toplumu AB 'nin bile, böyle bir kararı var.

Özetle ; kimse kimsenin gönüllü pazarı olmak istemiyor.
Hocam sanırım anlamadınız, AB barajı sıfırlıyor ama vatandaşını ithalatçı sınıfına sokmuyor. AB vatandaşı yine vergisini ödeyip alışveriş yapacak. Vatandaşı ithalatçı sınıfına sokmak nedir, mali müşavir, fatura beyannamesi, noter vekaletnamesi, ordino ücreti falan, ardiye depo ücreti AB nin getireceği yasada bunlar nerede var? Uzaktan, yakında alakası yok. Birde bu ülkede AB kanunlarına sanki çok uyuluyorda, bunu AB için yapıyorlar komik. Kaldı ki dediğim gibi AB nin aldığı kararla bizimkinin alakası yok.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
21,911

Çin için ucuz iş gücü ülkesi olacağız.
Hak yoksunu özel sektör gerçeği de cabası.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
21,911
Hocam sanırım anlamadınız, AB barajı sıfırlıyor ama vatandaşını ithalatçı sınıfına sokmuyor. AB vatandaşı yine vergisini ödeyip alışveriş yapacak. Vatandaşı ithalatçı sınıfına sokmak nedir, mali müşavir, fatura beyannamesi, noter vekaletnamesi, ordino ücreti falan, ardiye depo ücreti AB nin getireceği yasada bunlar nerede var? Uzaktan, yakında alakası yok. Birde bu ülkede AB kanunlarına sanki çok uyuluyorda, bunu AB için yapıyorlar komik. Kaldı ki dediğim gibi AB nin aldığı kararla bizimkinin alakası yok.
Bizde sağlam vergi alacaklar olayın özeti bu.
Vergi diyorum ama ismi vergi olmayacak tabi.
O ücreti bu ücreti şu ücreti vs.
Esnafa da giren giriyor bu sefer galiba?

S Çevrimdışı

sorunadam 

Aktif Üye
1 May 2023
181
43
avrupada sınırsız geçiş olduğu için bizdeki gibi bir gümrük uygulaması bulunmuyor. avrupa konuyu bütüncül değerlendirdiği için birbirlerine vergi uygulamıyorlar. o nedenle avrupada bizdeki gibi bir gümrük vergisi uygulaması bulunmuyor.

ülkemizdeki vergi uygulaması yakalanın cezalandırıldığı bir düzenleme. ülke içerisindeki satıcıların mağdur olmayacağı bir gümrük vergisi olmalı ancak yine ülke içerisindeki satıcıların da fahiş fiyat uygulaması yapmasını engelleyecek bir miktar (düşüklükte) ve kolaylıkta bir vergi uygulaması olmalı.

ben yurtdışındaki 10 dolar olan ürünü sırf vergi var diye buradaki satıcıdan 50 dolara alıyorsam bu doğru bir düzenleme olmaz. öyle bir düzenleme olmalı ki yurtdışında 10 dolar olan ürün burada 50 dolarsa ben de bunu vergi dahil yurtdışından 12 dolara getirebilmeliyim. böylece esnaf da insaflı ve rekabetçi olmak zorunda kalacaktır.

S Çevrimiçi

serkanguzel

Yeni Üye
8 Kas 2025
40
64
AB ülkeleri vatandaşını nasıl ithalatçı sınıfına sokmuyor? Aynı kurallar AB ülkelerinde de söz konusu... Bu arada ben de yurtdışında yaşıyorum. Aynı prosedürler AB ülkelerinin vatandaşları için söz konusudur.

AB vatandaşları, Türklere göre daha uyumlu davranış sergileme becerisine sahip olduğu için, katlanmak zorunda kalacağı prosedürleri öğrenince, hiç öyle protest davranış sergilemezler. Yurtdışına gıden - gelen birine temin ettirme yolunu tercih eder, genellikle...

Kargo şirketlerinin yapılanması, AB ülkelerinde yıllar önce tamamlandı, bitti. Bu işleri kargo şirketleri, müşterileri adına yürütmektedir. Elektronik ortamda vekaletini gönderdikten sonra, kargo firması, sizin adınıza bütün işlemleri yapmaktadır.

DH forumda yurtdışı ürün başlığında bir mesajım var. O mesajımı bulup okursanız, İspanyol kayınbiraderimin, Çin'den satın aldığı, matador ekmek fırını cihazı için satın aldığı şalterin, nasıl ve ne gerekçe ile reddedildiği okuyun. Devamında internetten, consumer ya da commercial ürün getirtmenin sınırlarının neler olduğunu daha iyi özümseyeceksiniz.

Gümrük birliği anlaşmasına imza koyduğumuz için, mal ve hizmet ithalat ya da ihracaatında, AB'nin aldığı kararları uygulamak zorundayız maalesef...

Bir önceki mesajımda ; "kimse kimsenin gönüllü pazarı olmaz" dedim ama konunun derinliğini anlamamışsınız, sanırım. :hmm

Xentios Çevrimdışı

Xentios

Aktif Üye
7 Eyl 2025
57
45
Tamamen ters tepecek bir uygulama Şu an 4000 tl civarı satılan faremin 1 tane switchi bozuk. Normalde taş çatlaşın 200 tl tutacak bir parça ile tamir edebilirdim. Ama o parça sadece çinden sipariş verirsem gelir burada hiçbir esnaf o parçayı getirtmez.

Şimdi gidip bir tane daha fare almam lazım. Yurt dışına x lira gidecekken şimdi 40x para gidecek. Tam tersine ters tepecek yurt dışına bağımlılığı arttıracak uygulamalar.

Aynısı paypalda da yaşandı. Digital iş yapanlar paypal ile yurtdışından ülkeye para getiriyordu şimdi onlarda ya iş bulamıyor yada %30'a varan komisyonları yurt dışı şirketlere vermek zorunda kalıyor.

S Çevrimiçi

serkanguzel

Yeni Üye
8 Kas 2025
40
64
Çin için ucuz iş gücü ülkesi olacağız.
Hak yoksunu özel sektör gerçeği de cabası.
Çin'de işgücü bizden ucuz... Ayrıca Çin'in üretimi, büyük çaplı yığın üretimleri şeklindedir. Yani Çin'de bir ayda üretilen herhangi bir ürünü, Türkiye'de bir yılda üretemezsin. Çünkü o ölçekte üretim yapabilecek bir organizasyonun yok. Böyle yazarak ülkemizi küçümsediğimi sanma sakın... Aynı şekilde, ABD'nin de Çin ölçeğinde üretim yapma kapasitesi yok. Çin ayrı bir dünya!

HongKong'a vizesiz gidebilirsin. HongKong'a gidince, Çin'in ShenZhen şehrine günü birlik gidip gezilebiliyor. ShenZhen'i görüp, gezince, ne söylemek istediğini daha iyi anlayacaksın.

Özetle; Türkiye'den bakarak dünyayı anlayamazsın.

Ülkemizde özel sektörü terbiye etmenin en kolay yolu, mecbur kalmadan ürün satın almamaktır.

S Çevrimiçi

serkanguzel

Yeni Üye
8 Kas 2025
40
64
Buna katılıyorum ama yönetimin de bir şeyler yapması gerekir.
Doğru söz... Ancak bu sorun 102 yıllık bir sorunumuz maalesef... Başbakanın ofisine eli cebinde pijama ile gıden işadamlarını gördü bu ülke...

Sermayenin tekeli akşamdan sabaha kırılamıyor maalesef...

Yani ekonomiyi güçlü, piyasaları canlı tutmak zorunda kalıyor hükümet( ler ) ...

Tabi bu durumda, kantarın topuzu her zaman sermaye tarafına kayıyor. 102 yıldır bu tekel kırılamadı.

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt