Hayırlısı olsun sağlıkla mutlulukla oturun inş.
Öncelikle evde petekler dahil değil sanırsam?
Kafa karışıklığına neden olmadan kısaca her 10 m2 için 60 cm standart yükselikle 1 metre petek gerekiyor.Fazlası üzmez ama aşırı fazlasıda üzer ısıtma olarak.Bu nedenle dediğiniz gibi standart ölçüden her zaman biraz fazlası sıkıntı olmaz.Unutmayın evi ısıtan peteklerlerdir ,petekler ısıyı salacak ki ev ısınsın.
Özellikle yeni nesil yoğuşmalı kombiler de petek boyu çok önemli.Eskiden küçük evlere yoğuşmalı gerek yok derlerdi.Nedeni şudur petekler uzun olacak ki sıcak su ısısını salsın , dönüş hattı soğuk olsun , kombi soğuyan su ile daha fazla yoğuşma yapsın.
Kombi içerde ,mutfakta falan sa ses çok önemli ,eğer içerdeyse hiç kombi arama Bosch 2300i al gitsin ben aldım çok memnunum 44 db , 4500 civarına 1/8 modülasyonu olan , kaliteli sessiz başka kombi yok .
Demirdöküm ,eca uzak dur.
baymak duotech , warhmhause (yerli kaliteli marka ) enerwa plus modelllerine bakabilirsin.
önceliğin bosch buderus grubu olsun ,kime sorarsan sor sağlam arıza oranı düşük der.
buderus Bosch aynıdır buderus amiral marka algısından fiyatları biraz daha pahalıdır ama içleri birebir aynıdır içiniz rahat olsun.aynı fabrika aynı banntta üretilirler.
misal bosch 2300 ,buderus gb 0122i
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
gg kazananlar klübüne 4775 lira istersen benim hesabı veririm , wolrd kartta varsa 75 lira oradan gelir.
modülasyon kombinin ihtiyaç a göre kendini kısıp arttırması , gerektiğinde durmasıdır.Bu değer ne kadar düşük olursa okadar iyidir .Misal 1/4 modülasyonlu kombi 10 dk çalışıp 5 dk durursa.1/8 modülasyonu olan kombi 50 dk çalışıp 15 dk durur.Dur kalk sırasında çok fazla gaz tüketimi olur.Yüksek modülasyon ile dur kalk sayısı azalır , konfor ve tasarruf artar.
gb062 aklınızdan siliniz zira oldukça eski ve yanlış hatırlamıyorsam 1/4 modülasyonu olan bir kombidir.Buderus un piyasa da kendini kanıtladığı ve tutunduğu model olduğu için bizim ezberci ustaların diline yapışmış kalmıştır.1 yıl içinde gb012 ve gb062 modellerinin üretimi durduracağı söyleniyordu.
daikin 23 kw / 8 = 2.88 % 12.5
bosch 2300i 24 kw / 8 = 3 kw % 12.5
aradaki küsüratlara bakmayın warhmhause 1/10 da buderus gb0122 de 1/10 olarak lanse ediliyor ama hepsi min. %12.5 değeri var.Zaten piyasada bu denli yüksek modülasyonlu gaz valfi yanlış bilmiyorsam tek honeywell de var.Benim bosch ta da honeywell var.
malesef bu pekle ısınmaz benim evime aynı konumda salonda 2 adet 1000 lik (60*100) mevcut diğer odalara göre yeterli seviyede değil. şimdiki aklım olsa 1200 lük taktırıdım. yatak odası sadece ikindi güneşi alır yatak odasına 1200 lük petek taktırdım . ara odalarda 900 lük petek mevcut ısınma çok iyi .
ısınır da geç ısınır , dediğim gibi max yoğuşma verimi içinde uzun petek lazım.Mühendislik firmalarına bakmayın siz yeni mezun genç körpe gençleri ucuzuna alıp , otomasyona göre değer biçiyorlar.Otomasyonda çoğrafi bölge ısı grafiğine göre belirliyor yada çoğu kafadan sallıyor zaten.Ülkemizin kanayan yarası bilgisizlik bu sektör de de almış başını gitmiş .Ben kombinin yoğuşma giderini bile kendim çektim montajın ilk gecesinde su sızdı borudan kenarlardan hava alması lazımmış bırakmamışlar.
Neyse salonda yer yoksa tip33 petek alabilirsiniz.Demiedöküm plus iyidir.
Benim de 26 m2 salonda 2 tane 90 cm yüksekliğinde 60 cm genişliğinde petek vardı ne yaptıysam ısınamadım n11 in 11.11 kampanyasında iyi fiyata aldım değiştirdim.Şimdi kombi 40 derece de dışarısı 5 derecede bile salon 26 dereceden aşağıya inmiyor.Bu kış biraz daha ince ayar çecekeğim.Oda termostat ıda almadım 3 tane değiştirdim ciddi konforsuzluk yaratıyorlar.Isı dalgalanması oluyor.Hele benim kombi modülasyonlu termostat ve dış hava sensörü de destekliyor ama düşünmüyorum yani.
valla ben değiştirdim işte hocam.n11 11.11 de 888 lirayı 444 liraya almıştım hediye çeki.
sonra bir satıcıdan buldum bu tip33 Demirdöküm plus ları 90 cm yüksekliğinde 110 cm genişliğinde ler tanesi 492 liraydı.Çıkanları da 150 den sattım gitti.Ama çok ağırlar 94 kg bir tanesi 3 arkadaş zor taktık????
Ama kışın faydasını çok gördük.Üst tavanın yarısını açık teras haliyle arada yalıtım da olsa var olan petekler yetersiz geliyordu.
Arkadaşlar panel radyatör basit hesabı böyledir-AxBxHx50/2000.Açıklaması şöyledir-AxBxH odanın metreküpüdür,50 sayısı bir kaç sayısıdır ve odanın güney mi kuzey mi,tek cam çift cam,ısı farkı ve bölge,ne odası(çocuk mu,yatak mı....) ile değişmektedir.Ben İzmitteyim ve genelde kullandığım 40-50 dir.2000 sayısıda 1mtül 600cm radyatörün ısı değeridir(ortalama DD-1970) kcalori olarak.Çıkan değerin bi üstü alırım herzaman,konfor açısından.Mesela 25m bi oda için hesaplayalım: 5x5x2.70x50/2000=1.70cm petek boyu.Ben bunu her zaman 1.80 olarak alırım.Konvansiyel(eski) kombi hesabıdır bu.Yoğuşmalı kombide genelde 20 cm büyük alınır,yani 2.00cm.
Kombiye gelince ilk sırada tavsiyem Bosch Buderus grubu,Viesmann,Vaillant ve diğerleri....
aynen doğru hocam.Ama karasal iklimin yoğun hissedildiği Edirne İstanbul gibi illerde düz hesap 10 m2 için 1 metre (60 *1000 ) söylendi hep bana.
Kaba taslak aynı şey,soğuk iklimlerde kaç sayı değişir,mesela Edirnede bu 80 dir.
hepinizin mesajlarını okudum. Net bir karar almak için sizin yardımlarınız benim için çok önemli.
Kroki yaptım elden geldiğince.
Ev Ankara’da. Katsayı kaç olmalı? Çünkü Ankara’nın en soğuk ilçesi diyebilirim. Rüzgarın çok olduğu, etrafın henüz tarla olduğu bölge.
Bosch 2300i’de karar kıldım gibi görünüyor kombi olarak.
Evin metrekaresi, cepheleri (öğlen 14:00’dan güneş batana kadar batı cephesinden güneş alıyor) fotoğrafta mevcut. Balkon kapısı ise kuzey cephe ama önünde bina var. Daha sonra ise cam balkon yaptırmayı planlıyorum uzuuun bir balkonu var.
şimdi sorun şu, bugün gelen mühendisler;
1. Petek 60cm yüksekliğinde, 90cm genişliğinde
2. Petek 60cm yüksekliğinde, 80cm genişliğinde.
topladığımızda 170cm yani 1,7 metre petek yapıyor.
10m2 için 1metre 60cm yüksekliğinde petek düşünürsek en az 2,5 metre petek olması gerekir. Şuanki oturduğum salon da aynı metrekarede. Petek 2 tane ve toplam 1,7 metre. Isınmıyor.
20,5 derecede odayı tutmak için 24 saatte 15m3 doğalgaz harcar net abartmıyorum.
burada anlatmak istediğimi anlatamıyor gibi hissediyorum
Petek uzunluğu kiriş denk geldiği için sıkıntı olabilir.
Yüksek petek taksak nasıl olur? Yoğuşmalı kombi için petek uzun olmalı dediğiniz için uzun petek takma imkanı yok. Yüksek petekte iş görür mü?