Sıvı Sabundan Kopuk Sabun Yapimi

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Teşekkür ederim. Elbette belirtebilirim, hatta direkt reçeteyi de paylaşabilirim ama benim hoşuma giden bir başkasının hoşuna gitmeyebilir diye düşündüm 🙂 Bir de çok fazla detaya boğmayayım demiştim 🙂
Kod:
 Zeytinyağı (Mudanya, Trilye'de kendimiz çektiriyoruz.)500ml
- Hint Yağı = 05cc
- Palm Yağı=10cc
- Gliserin=yeteri kadar
- Distile (Saf) Su = şu kadar
- Potasyum Hidroksit = 100ml
Gibi :)

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
Kod:
 Zeytinyağı (Mudanya, Trilye'de kendimiz çektiriyoruz.)500ml
- Hint Yağı = 05cc
- Palm Yağı=10cc
- Gliserin=yeteri kadar
- Distile (Saf) Su = şu kadar
- Potasyum Hidroksit = 100ml
Gibi :)
Hemen düzenleyelim :)

Aşağıdaki değerleri kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Her yağın bir özelliği olduğu için, kişisel tercihe göre oranları değişir. Örneğin çok fazla zeytinyağı olursa köpürmez, kaygan ve yumuşak olur, nemlendirme özelliği çok çok iyi olur.

Hindistan Cevizi Yağının ise temizlik özelliği çok yüksektir. %30'dan fazla kullanılması önerilmez, hassas ciltlerde kuruma yapar. Sabuna köpürtme ve temizleme özelliği veren yağ Hindistan Cevizi Yağı imiş.

Hint Yağı %5 üzeri kullanımı önerilmiyor, sabunu yapış yapış yapıyor. Kremsilik, köpürme ve nemlendirme özelliğini arttırıyor.

Palm yağının ise köpürme, katılaştırma ve sabuna hacim verme özelliği varmış. Daha çok katı sabunlarda kullanılıyor.

Uygulayacağınız kombinasyon ve yağ miktarına göre sabunun özellikleri değişiyor. İnternette yağlar hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Gerekirse ayrı başlık altında konu açarım.

- Hindistan Cevizi Yağı - 250 gr (%30)
- Zeytinyağı - 481 gr (%58)
- Hint Yağı - 41 gr (%5)
- Palm Yağı - 58 gr (%7)
- Gliserin - 110 gr
- Distile (Saf) Su - 164 gr (Normalde su miktarı 274 gr fakat bir kısmını gliserin olarak kullandım)
- Potasyum Hidroksit - 164 gr
- Sabuna koku vermek için esansiyel yağ. (Toplam yağ miktarının %3'ü yani 830 gr yağ için 25 gr)

- Kullanılan toplam su miktarı %33, yani toplam yağ miktarının %33'ü. Suyu ne kadar fazla koyarsanız sabun olması o kadar uzun sürüyor. İdeal değer %33 - %38 arası.

-Super Fat Miktarı: %5 (Sabunun nem özelliğini arttırmak için fazladan bırakılan, sabunlaşmayan yağ miktarı. Sabunlaşmamış yağ kalıntısı ekstra nemlendirme sağlıyor ve cildin kurumasını önlüyor.)

Yukarıdaki reçetenin puanları şöyle;
TOPLAM DENGE:
153 - (İdeal aralık: 136 - 165)
Sertlik: 37 puan - (İdeal aralık: 29-54 arası)
Temizleme: 20 puan - (İdeal aralık: 12-22 arası)
Nemlendirme: 59 - (İdeal aralık: 44-69 arası)
Köpürme: 25 - (İdeal aralık: 14-46 arası) (Aslında köpürme daha fazla çünkü şeker ekledim.)
Kremsilik: 21 - (İdeal aralık: 16-48 arası)
İyotluk: 60 - (İdeal aralık: 41-70 arası)

Yağ Dengesi
Laurik Asit: 14
Miristik Asit: 6
Palmitik Asit: 14
Stearik Asit: 3
Risinoleik Asit: 4
Oleik Asit: 45
Linoleik Asit: 8
Linolenik Asit: 1

Son düzenleme:
Necati_Simsek Çevrimdışı

Necati_Simsek 

Süper Üye
29 Ağu 2018
581
56
Hemen düzenleyelim :)

Aşağıdaki değerleri kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Her yağın bir özelliği olduğu için, kişisel tercihe göre oranları değişir. Örneğin çok fazla zeytinyağı olursa köpürmez, kaygan ve yumuşak olur, nemlendirme özelliği çok çok iyi olur.

Hindistan Cevizi Yağının ise temizlik özelliği çok yüksektir. %30'dan fazla kullanılması önerilmez, hassas ciltlerde kuruma yapar. Sabuna köpürtme ve temizleme özelliği veren yağ Hindistan Cevizi Yağı imiş.

Hint Yağı %5 üzeri kullanımı önerilmiyor, sabunu yapış yapış yapıyor. Kremsilik, köpürme ve nemlendirme özelliğini arttırıyor.

Palm yağının ise köpürme, katılaştırma ve sabuna hacim verme özelliği varmış. Daha çok katı sabunlarda kullanılıyor.

Uygulayacağınız kombinasyon ve yağ miktarına göre sabunun özellikleri değişiyor. İnternette yağlar hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Gerekirse ayrı başlık altında konu açarım.

- Hindistan Cevizi Yağı - 250 gr (%30)
- Zeytinyağı - 481 gr (%58)
- Hint Yağı - 41 gr (%5)
- Palm Yağı - 58 gr (%7)
- Gliserin - 110 gr
- Distile (Saf) Su - 164 gr (Normalde su miktarı 274 gr fakat bir kısmını gliserin olarak kullandım)
- Potasyum Hidroksit - 164 gr
- Sabuna koku vermek için esansiyel yağ. (Toplam yağ miktarının %3'ü yani 830 gr yağ için 25 gr)

- Kullanılan toplam su miktarı %33, yani toplam yağ miktarının %33'ü. Suyu ne kadar fazla koyarsanız sabun olması o kadar uzun sürüyor. İdeal değer %33 - %38 arası.

-Super Fat Miktarı: %5 (Sabunun nem özelliğini arttırmak için fazladan bırakılan, sabunlaşmayan yağ miktarı. Sabunlaşmamış yağ kalıntısı ekstra nemlendirme sağlıyor ve cildin kurumasını önlüyor.)

Yukarıdaki reçetenin puanları şöyle;
TOPLAM DENGE:
153 - (İdeal aralık: 136 - 165)
Sertlik: 37 puan - (İdeal aralık: 29-54 arası)
Temizleme: 20 puan - (İdeal aralık: 12-22 arası)
Nemlendirme: 59 - (İdeal aralık: 44-69 arası)
Köpürme: 25 - (İdeal aralık: 14-46 arası) (Aslında köpürme daha fazla çünkü şeker ekledim.)
Kremsilik: 21 - (İdeal aralık: 16-48 arası)
İyotluk: 60 - (İdeal aralık: 41-70 arası)

Yağ Dengesi
Laurik Asit: 14
Miristik Asit: 6
Palmitik Asit: 14
Stearik Asit: 3
Risinoleik Asit: 4
Oleik Asit: 45
Linoleik Asit: 8
Linolenik Asit: 1
Abi bunları yapmak için kimyager olmak lazım. Benim beyin yandı. :haha

E Çevrimdışı

edward 

Yeni Üye
9 Şub 2019
45
Bu konuyu gördügüm iyi oldu. Ben yüz yıkama için normal katı sabun kullanıyorum. Tabi katı sabunu köpürtmesi biraz ugraştırıyor özellikle başlarda sorun yokken sabunun bitimine yakın tahta gibi geç köpürüyor.

Katı sabundan köpük yapmakla ugraşamam.Ben nivea yüz temizleme köpügünü almıştım bitince a101 satılan 17 TL civarında ki köpük sabunu alır onun içine koyarım diye düşünmüştüm. Eger dediginiz şekilde sıvı sabuna su ekleyerek oluyorsa bu iş dove gibi daha kaliteli sıvı sabun alıp köpük yüz temizleyici mi daha ucuza getirmiş olurum.

Yüz temizleme de kullanacaksanız kalitesiz sabunlar yüzü geriyor gerçekten. Katı sabun olarak Dove,le petit marseillais, hatta gratis ve watsonsta satılan yüz için ayrı sabunlar var bunlar iyi.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
Bu konuyu gördügüm iyi oldu. Ben yüz yıkama için normal katı sabun kullanıyorum. Tabi katı sabunu köpürtmesi biraz ugraştırıyor özellikle başlarda sorun yokken sabunun bitimine yakın tahta gibi geç köpürüyor.

Katı sabundan köpük yapmakla ugraşamam.Ben nivea yüz temizleme köpügünü almıştım bitince a101 satılan 17 TL civarında ki köpük sabunu alır onun içine koyarım diye düşünmüştüm. Eger dediginiz şekilde sıvı sabuna su ekleyerek oluyorsa bu iş dove gibi daha kaliteli sıvı sabun alıp köpük yüz temizleyici mi daha ucuza getirmiş olurum.

Yüz temizleme de kullanacaksanız kalitesiz sabunlar yüzü geriyor gerçekten. Katı sabun olarak Dove,le petit marseillais, hatta gratis ve watsonsta satılan yüz için ayrı sabunlar var bunlar iyi.
Yüz yıkama için kullanacağınız sabunu dikkatli seçmelisiniz çünkü el sabunları daha sert olur. Dediğiniz gibi, yüz yıkama için özel olarak üretilmiş olan köpükleri kullanabilirsiniz.

Doğal sabunlar daha sağlıklı oluyor, nitekim içerisinde kimyasal yok fakat sentetik yumuşatıcılar olmadığı için PH değeri normal sabuna göre daha yüksek oluyormuş.

Kendim yaptığım sabun doğal malzemelerden olduğu için yüz yıkamada da kullanılabilir diye düşünüyorum. Hatta hindistan cevizi yağı oranı düşürülüpp zeytin yağı oranı arttırılırsa, şampuan olarak bile kullanılabilir.

Sabun yapmasaydım aşağıdaki ürünü alacaktım. Daha önce hiç denemedim fakat içeriği tertemiz görünüyor. Kokusuz ve sitronella kokulu (beyaz sabun kokusu) olmak üzere 2 çeşidi var. Hatta 5 litreliğini alsam bundan yaklaşık 15 litre civarında köpük sabun çıkardı.

Icerik.jpg

- Saf su,
- Zeytinyağı,
- Hindistan Cevizi Yağı,
- Hint Yağı,
- Gliserin

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
***Güncelleme***

Sıvı sabuna tuz ekleyip kıvamını arttırarak duş jeli elde ettikten sonra, ilk yerli ve Metin Milli kalıp sabunumu da kısmi başarı ile yapmış bulunmaktayım :hihi

Doku, renk ve koku tam istediğim gibi oldu. Sabun için özel kalıp kullanmadığımdan (Pringles tenekesi ve plastik kap kullandım) ve kalıba dökmekte biraz geç kaldığım için şekiller çok düzgün olmadı. Daha düzgün geometrik tasarımlar bir sonraki denemede inşallah 🙂

İçindeki kahverengi noktalar bergamotlu çay taneleri. Bergamot, paçuli, vanilya ve sandal ağacı yağı ile muhteşem kokuyor. 100% doğal yağlar kullanarak yaptım, tamamen doğal.
Bergamot_Paculi_Sandal.jpg

Stocking.jpg

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
***Güncelleme***

Sıvı sabuna tuz ekleyip kıvamını arttırarak duş jeli elde ettikten sonra, ilk yerli ve Metin Milli kalıp sabunumu da kısmi başarı ile yapmış bulunmaktayım :hihi

Doku, renk ve koku tam istediğim gibi oldu. Sabun için özel kalıp kullanmadığımdan (Pringles tenekesi ve plastik kap kullandım) ve kalıba dökmekte biraz geç kaldığım için şekiller çok düzgün olmadı. Daha düzgün geometrik tasarımlar bir sonraki denemede inşallah 🙂

İçindeki kahverengi noktalar bergamotlu çay taneleri. Bergamot, paçuli, vanilya ve sandal ağacı yağı ile muhteşem kokuyor. 100% doğal yağlar kullanarak yaptım, tamamen doğal.
Bergamot_Paculi_Sandal.jpg

Stocking.jpg

Eline sağlık otağım. :sirit

Geri
Üst Alt