Samsung Klima Elektrik Bağlantısı

E Çevrimiçi

Emretrkmnoglu

Yeni Üye
2 Şub 2026
3
24
Merhaba.

Samsung AR18TSHZHWK/SK 18K BTU klima kurulumu ve vakumu yapıldı, test de edildi. Elektrik bağlantısını direkt dış üniteye olacak şekilde bizim yaptırmamız gerekiyormuş.

Klimanın iç ünitesinin altında klimaya özel buat mevcut oradan boruların yanından dışarıya hat çekeceğim. Sigorta kutusunda klima buatı için Viko 6VTB C20 sigorta mevcut. Buattaki sarı-yeşil(toprak), mavi (nötr), siyah(faz) kablosu olması gerekiyor diye biliyorum yanlışsam düzeltirseniz sevinirim. Sigorta ve buatın fotoğrafı:

IMG_4995.jpg
IMG_49897d23ff17301f2ee9.jpg

Bu durumda direkt buattan (içindeki klemenslere bağlayarak) dış üniteye faz, nötr, toprak olacak şekilde üç hatlı TTR(farklı da alabilirim) kablo çekip dış ünitenin uygun slotlarına (L, N, toprak) bağlamam yeterli olur mu araya bir sigorta daha vs gerekli mi?

Eğer direkt bağlamam yeterli ise kablo özelliği kesit olarak kaç olmalı?

Teşekkür ederim.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
23,402
66
Kablo renklerine aldanma, (faz-nötr) bir kontrol kalemi al,sigortayı kapat klemensi dışa çek,sigortayı aç ve kontrol kalemi ile fazı nötürü bul,sigorta zaten var,ben 2 klimayı da fiş ile bağlantı yapmıştım, yıllardır kullanıyoruz ama tabii daha da bilgili arkadaşlardan gelecek cevapları da bekle istersen fakat faz nötürü kontrol kalemi ile bul :ok

E Çevrimiçi

Emretrkmnoglu

Yeni Üye
2 Şub 2026
3
24
Kablo renklerine aldanma, (faz-nötr) bir kontrol kalemi al,sigortayı kapat klemensi dışa çek,sigortayı aç ve kontrol kalemi ile fazı nötürü bul,sigorta zaten var,ben 2 klimayı da fiş ile bağlantı yapmıştım, yıllardır kullanıyoruz ama tabii daha da bilgili arkadaşlardan gelecek cevapları da bekle istersen fakat faz nötürü kontrol kalemi ile bul :ok
Doğru diyorsunuz hocam, kontrol kalemiyle fazı mutlaka kontrol edecektim, nötr ve toprağı ayırt etmek zor orada mecburen renklere uyacağım sanırım. Sigorta da tamamsa kablo türü ve kesiti meselesi kaldı, o da 3x2.5mm yeterli sanırım birkaç kişi daha fikir verirse o da netleşir diye düşünüyorum.

Teşekkür ederim ilginiz için.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
23,402
66
Doğru diyorsunuz hocam, kontrol kalemiyle fazı mutlaka kontrol edecektim, nötr ve toprağı ayırt etmek zor orada mecburen renklere uyacağım sanırım. Sigorta da tamamsa kablo türü ve kesiti meselesi kaldı, o da 3x2.5mm yeterli sanırım birkaç kişi daha fikir verirse o da netleşir diye düşünüyorum.

Teşekkür ederim ilginiz için.
Evet 3x2.5 kablo işini görecektir,bendeki de 3x2.5 ,şimdi foto çektim :ok

WhatsApp-Image-2026-02-03-at-00.06.36.jpg

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
23,402
66
Sevgili emre, bütün ip uçlarını verdim,bizim klima "Sharp r inverter" ,üstelik bir fiş ile elektriğe bağlı belki 30 yıldır,2 yılda bir kontrol ediyorum(yanma-kararma var mı diye) ,henüz tık yok sanırım bu fiş beni bir süre sonra da öldürür :) ,yani bana bir şey olur ,klimaya olmaz,ayrıca oğlumun eski "midea" sı da fiş ile takılı,(noinverter) aynı yılda aldım, daha tık demediler,sigortamız atmadı.
Sadece alacağın kablo mutlaka "bakır" olmalı, kesinlikle "cca" olmasın(AL) ,ona dikkat et o kadar :ok

E Çevrimiçi

Emretrkmnoglu

Yeni Üye
2 Şub 2026
3
24
Sevgili emre, bütün ip uçlarını verdim,bizim klima "Sharp r inverter" ,üstelik bir fiş ile elektriğe bağlı belki 30 yıldır,2 yılda bir kontrol ediyorum(yanma-kararma var mı diye) ,henüz tık yok sanırım bu fiş beni bir süre sonra da öldürür :) ,yani bana bir şey olur ,klimaya olmaz,ayrıca oğlumun eski "midea" sı da fiş ile takılı,(noinverter) aynı yılda aldım, daha tık demediler,sigortamız atmadı.
Sadece alacağın kablo mutlaka "bakır" olmalı, kesinlikle "cca" olmasın(AL) ,ona dikkat et o kadar :ok
Hocam öncelikle ilginiz için çok çok teşekkür ederim bir sürü zahmete girmişsiniz bazılarının öğrenecek çok şeyi var sizden. Bir başka forumda sorduğumda beceremezsin ve meslek dışına mesleki bilgi anlatmayız elektrikçi çağır dışında bir cevap alamadım oysa yeterince el yatkınlığım olmasa fikrine bile düşmem böyle bir işin. Sizlere uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum ☺️

Samsung bugün ilettiği servis onay formunda elektrik bilgilerini yazmış, sizinle düşündüğümüz gibi iletmişler:
Elektrik Bilgileri
Enerji Girişi: 220 ~ 240VAC
Sigorta Tipi: 9-12000 Btu/h 16A C-Tip / 18-24000 Btu/h 20A C-Tip
Kaçak Akım Rölesi: 30mA
Enerji Kablosu: 3 x 2.5mm2 NHXMH

Kabloyu önerdikleri gibi alacağım doğal olarak sizin önerinize de uyuyor bakır olduğu için, sigorta zaten birebir aynısı, 30mA kaçak akım rolesi de var, bir de yükü taşıyacak bir klemens alırım buattaki hazır olana pek güvenemedim. Kabloyu dışarı giden boru hattı izolasyonunun üzerinden götüreceğim, hattı çekince izolasyon filmi ile üçünü birleştirip nizami bir görüntü veririm ☺️

Plan bu şekilde sağlam görünüyor, diğer sorduğunuz dostların da fikirleri için şimdiden teşekkür ederim.

Enerjiyi sağ sağlim alınca burayı mutlaka günceller size haber veririm ☺️ sevgilerimle..

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
23,402
66
İyi dileklerin için teşekkür ederim.Kontrol kalemi ile mutlaka faz ve nötr bul,ben genelde faz olan yere milyoncudan aldığım yeşil renkli oje sürüyorum(nokta şeklinde) ki cihazlardaki L ve N yi ona göre bağlıyorum,sana kolay gelsin :ok

Geri
Üst Alt