Retro Ses Sitemi Sevgisi

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,198
Bakalım nasip olursa benim de niyetim var, bit pazarlarına çok gidiyordum en son geçen sene akıbeti belli olmayan 30 40cm iki kolona 1000TL para isteyince bu işin de cılkı çıkmış anladım. Bundan öncelerinde böyle kütük gibi sistemler, kolonlar için al git de beni de kurtar deniyordu.
O işe de hurdacılar el atınca öyle oldu. :hihi

LİMAN Çevrimiçi

LİMAN

Aktif Üye
2 Nis 2018
252
55
Eski sistemlere ben de hastayım, artık nasıl entegreler nasıl transistörler kullanmışsalar, sesi öyle güzel işleyip veriyor ki insan elindeki işi bırakıp müziği dinlemek istiyor.

Bakalım nasip olursa benim de niyetim var, bit pazarlarına çok gidiyordum en son geçen sene akıbeti belli olmayan 30 40cm iki kolona 1000TL para isteyince bu işin de cılkı çıkmış anladım. Bundan öncelerinde böyle kütük gibi sistemler, kolonlar için al git de beni de kurtar deniyordu.
29 yıldır kasetçalar sorunsuz çalışıyor, bir çok kişi nasıl olur "lastikler nasıl sağlam kalır?" diyor. Sebebi kullandığı makara ve lastikte...

Panasonic-teyp-lastigi.jpg

A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
620
45
Sansui'nin Japon üretimi olan 1000 serisi deck sistemi var. 1990 yılında almıştık. Apartmanda oturmamıza rağmen kimse şikayet etmedi. Bu konularda anfi ve kolonlar çok önemlidir. İyi bir anfi ve kolon ikilisinde siz sesi fazla açmazsınız zaten. Ses odayı doldurur ve bu sırada çok yüksek seviyelere de çıkmazsınız. Sansui ile 20 kademelik sesin 3 seviyesinde 35 m² salonda sese doyuyordum ve üst ve alt komşuların evlerinde ses yok denecek kadar azdı. 4'ü deneme ihtiyacı hiç hisetmedim çünkü camlar zangırdıyordu 3'ün üstüne çıktığımda.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
21,406
Sansui'nin Japon üretimi olan 1000 serisi deck sistemi var. 1990 yılında almıştık. Apartmanda oturmamıza rağmen kimse şikayet etmedi. Bu konularda anfi ve kolonlar çok önemlidir. İyi bir anfi ve kolon ikilisinde siz sesi fazla açmazsınız zaten. Ses odayı doldurur ve bu sırada çok yüksek seviyelere de çıkmazsınız. Sansui ile 20 kademelik sesin 3 seviyesinde 35 m² salonda sese doyuyordum ve üst ve alt komşuların evlerinde ses yok denecek kadar azdı. 4'ü deneme ihtiyacı hiç hisetmedim çünkü camlar zangırdıyordu 3'ün üstüne çıktığımda.
sistemin fotoğrafını atabilir misin.?

Salih445 Çevrimiçi

Salih445 

Süper Üye
Top Poster Of Month
21 Mar 2021
837
29 yıldır kasetçalar sorunsuz çalışıyor, bir çok kişi nasıl olur "lastikler nasıl sağlam kalır?" diyor. Sebebi kullandığı makara ve lastikte...
toz dahi yok maşallah, çok parçaladım bunlardan, genelinde paket lastik gibi lastikler kullanıyorlar.

Forumda konuyu görünce aklıma geldi, köy evindeki eski seri oto amfisi 4-5. arızasından sonra tamir edilemez hale geldi. Bu konu aklıma soktu Letgodan yine aynı orta derece amfi bakarken 2000TLler istenildiğini gördüm, dün de resimdeki ilanda bulunan amfiyi ilana koymuşlar 4000TLye, 3200TL'ye almak nasip oldu. Daha denemedim, evdeki modemin adaptörü ile güç vereyim dedim ışığı yanıp söndü akımı yetmedi, ışığın parlaklığından sorunsuz olduğunu tahmin ediyorum, aldığım eleman biraz fırıldak çıktı o ayrı, sadece içinde kondansatör değişti diyerekten almıştım, Giresun'da zaten 1-2 yerde tamir yapılıyor(yaklaşık 10 sene önce amfiyi yaptırmaya gidince adamın bi kovmadığı kalmıştı, eleman da arkadaşının arkadaşının referansıyla amfiyi tamir ettirmiş, zaten ben de ettiremediğim için amfi tamiri öğrenmiştim) tornavidam da vardı lakin ayıp olur diye açmayayım dedim, elemanın da günahını almıyım aç tabi dedi de, ayıp olur diyerekten yeltenmedim. Lakin, 4 ırfz44ten ikisi farklı görünüyor, çıkış transistörlerinin 1 takımı bi üst seviye transistörle değişmiş gözüküyor, genel olarak derli toplu duruyor, profesyonel bir işçilik olduğunu düşünüyorum. Değişen parçalar orijinal ve dönem parçaları olduğu anlaşılıyor zaten. Deneyince bi deneyim yorumumu yazarım, elektroniğini ayırıp dışını bi yıkayasım var, tabi denemem lazım önce.

20250413_180518.jpg
20250413_205604.jpg

A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
620
45
sistemin fotoğrafını atabilir misin.?
Şu an ben Almanya'da cihaz İstanbul'da olduğundan ne yazık ki atamam ancak bileşenleri aşağıdaki şekilde. İlkokulu bitirdiğimde rahmetli babam ile almıştık. Az plak dinlemedik bu sistemle.

- B-1000 Stereo Power Amplifier (4x75W çıkış gücü)
- C-1000 Stereo Control Amplifier
- D-3000WR Stereo Dual Cassette Deck
- CD-V1000 CD Player
- SE-3000 Equalizer
- T-770L Quartz PLL Synthesizer Tuner
- P-1000 Turntable (üzerinde Dual iğne takılı)
- S-715 3-Way Speaker System (2 adet)

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
21,406
Şu an ben Almanya'da cihaz İstanbul'da olduğundan ne yazık ki atamam ancak bileşenleri aşağıdaki şekilde. İlkokulu bitirdiğimde rahmetli babam ile almıştık. Az plak dinlemedik bu sistemle.

- B-1000 Stereo Power Amplifier (4x75W çıkış gücü)
- C-1000 Stereo Control Amplifier
- D-3000WR Stereo Dual Cassette Deck
- CD-V1000 CD Player
- SE-3000 Equalizer
- T-770L Quartz PLL Synthesizer Tuner
- P-1000 Turntable (üzerinde Dual iğne takılı)
- S-715 3-Way Speaker System (2 adet)
1987-90 üretimi cihazlar :deli1

Salih445 Çevrimiçi

Salih445 

Süper Üye
Top Poster Of Month
21 Mar 2021
837
Geçen aldığım amfiyi deneyip temizliğini yaptım, Resimde gözüküyor aldığım gün gözle inceledim fena değil gibi duruyordu. Zaten bahsetmiştim.

20250413_1805185902fcf6da101776.jpg
20250413_205608.jpg

Bağlantı yapıp test ettim, ilk açarken açılmayacak gibi bi garip açıldı, ayarlayıp ses verdim belli bir seviyeden sonra amfi korumaya geçip döngüye giriyordu, açmak farz oldu, fotoğrafta gözüktüğü üzere tüm çıkışlar, SMPS trafosuna varana kadar ellenmiş, lehim pastaları gözüküyor. Ama bu şekilde problemsiz çalıştı. Başta alimünyum bloğa elektrik kaçağı olabileceğini düşünerek hareket ettim.
20250414_183304.jpg
20250414_183309.jpg

Selülozik tiner ve fırça yardımıyla bolca tinerle yıkayıp kartı temizledim, yapılan lehimler ortaya çıktı, kaliteli lehim kullanmışlar ve lehim tutmuş, gözle soğuk lehim olabilecek noktaları tekrar elden geçirdim, alimünyum bloğu yıkadım, orta kısmındaki nikelajı dremel ve pastayla yaklaşık 3-4 saat parlattım, sonuç böyle oldu.

20250415_163834.jpg
20250415_163838.jpg
20250415_163217.jpg

Toparlayıp denedim yine açılırken problem hissettim, REM'e elektrik verince ışık net yanmıyor da biraz nazlı yanıyor bazen kararır gibi oluyordu. Açıkcası daha önceki tecrübelerimden kaynaklı sorunun bulunması zor olduğunu bildiğimden moralim düşmüştü. Açıp tekrar inceledim, şu yeşil kablonun olduğu yaklaşık 1cmlık yolda kopukluk varmış. REM hattı orası. Gözle muayenede kopuk olduğunu görmek imkansız, soğuk lehim değil direkt yol kopmuş, ohm kademesinde neredeyse açık devreye çıkıyordu. Şansım varmış ki bulabildim, bilenler bilir bu sorun herhangi başla bi yerde olsaydı da aynı problemi yapabilirdi ve belki 3 gün uğraşsam bulamazdım.
20250415_170535.jpg

Tekrar test ettim ve gerçekten kararlı hale geçti, sonra yerine monteledim çalıştığından emin vaziyette, yine ses kesmeye başladı. Alttaki fotoğrafta laptobun üstünde gözüken kapağı açıp test ettim ses kesmedi, kapağı kapattım yine ses kesmeye başladı, gövde ile gnd arasında kopukluk yok test ettim, kapağı takmak için yaklaştırıyorum kapak gövdeye değdiği anda ses kesmeye başlıyor, gövde ile kapak arasında DC ölçtüm çıkmadı lakin AC dalgalı voltajlar çıkmaya başladı, Kapağın temas ettiği yerlerde komponent yok. Sihir gibi bir şeydi, dedim kapak SMPS'in manyetiğiyle bilmem yükleniyor yük de GNDye kaçınca ses kesiyor diye düşündüm, kapağı plastikla kaplayıp test ettim yine ses kesti, Meğerse sorun, kapağın ilk geçtiği bölüm GNDye bağlı değilmiş (resimde solda kalan taraf) GND ile arasında direnç farkı gözüküyor, orayı GNDye temas ettirince ses kesiyor, Sanırım orası RCA'ların GNDsi, veya bir yerden kaçak alıyor, cihaz GNDsinden izole. GND ile birleşince akım kesme sebebi de kaçak nereden ise o kısım GNDye temas edince koruma moduna geçiriyor amfiyi. Kapağı değil, girdiği yeri izole ederek sorunu çözdüm.
20250413_1805185902fcf6da101776.jpg

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt