o zaman ilk olarak konuya cevabım olsun(yazdıklarına istinaden ve senin nasıl bir kullanıcı olduğunu da oldukça
anladığım için)
-öncelikle mukayese için "TV" leri asla bir Monitör(ister dandik TN ister iyi bir IPS ya da VA v.s olsun) ile bir tutmayın!
karşı tarafa da yaw Monitör de böyle şurada böyle demeyin,Davayı kafadan kaybedersiniz sonra
)
-DEMO lar veya çeşitli reklamlar v.s bunu geçin bir kalem
herifler öyle Otomobil reklamları yaoıyorlar kiş sankim alayı "Ferrari" yaw
-"HDR" performansı(genel olarak milletin beklentilerine göre bakarsak)düşük kalıyor ama bu biraz da
reklamlarla ciddi abartılan ama işi tekniğinden uzaklaşan bir durum olduğu için kimse fazla bir performansa
beklemesin,yok 1000nit miş yok10bin nitmiş yok 800nitmiş gibi işin tekniğinden uzak yorumlar yapılıyor!
>günümüz panel tekniği(bakınız "teknoloji" demiyorum dikkat ederseniz!) DV/HDR gibi çok daha üst değerlerde
resimleri işleyecek yapı da değildir!! birinci konu işte tam budur,yani Paneller(baclit sistemi dahil tabiki)
siz bakmayın üreticilerin sallama bilgilerine özellikle NIT değerlerine,yaw bu mevcut baclit sistemi sadece Araba farını
düşünün ve çok yüksek Watt değerlerinde adeta projector gibi ışık kaynağı yaratıyor,iyi de panelin mevcut renk
üretim ve işleme sistem tamamen zıt yahu
siz arkadan paso ışığı dayandıkça gördüğünüz resim doğruluğu tam zortluyor!
gibi çeşitli ve özellikle mevcut panel sistemiyle+baclit yapısı ile HDR/DV ve ileride çıkacak yeni başka sistemler için
bu paneller sadece "hikaye"kalıyor
-Panellerin ilk çıkışları(2000 başları gibi) o zaman bir "teknoloji" idi(SHARP tarafından bulunan) ama sonra
yaklaşık 20 yıldır çıkanlar ise birer panel üretim "teknikleri" dir sadece! ve bu sistem gördüğünüz veya istediğiniz
tüm atraksiyonları zaten doğası/yağısı gereği yapamaz!
-mevcut baclit sistemi hala 4/4 lük bile değildir! örneğin KASA nın kağıt gibi ince olması,başlı başına bir sorundur!
bunun daha Türkçesi şudur; kasa derinliği inceldikçe baclit sistemi kısaca sorun üretir! çünkü mevcut yapısı böyledir!
size soru;derinliği örneğin 12/15cm yapsalar siz bu TV yi alırmısınız acep?? cevabı kendim veriyorum sizler adına;HAYIR almam
ne bu yaw Tüplü TV mi dersiniz!
ama ben alırım hatta ciddi tercih sebebim olur!
çünkü mevcut sistem de işin olması gereken yapısı budur!
basit anlatımıyla;ne kadar kalın(derin kasalı)o kadar az sorun hatta sıfır sorun!
ya da Toshiba tekniğiyle bakarsam(bu artık yok ve uygulanmıyor)o zaman kalın kasa-sıfır sorun
buna bir de Toshiba FALD sistemi(şimdiki çakma FALD sistem değil dir bu!)eklerseniz olay biter
ama bir nokta hala açık kalıyor,çünkü panel "teknolojisi" burada devreye girip yeni nesil baclit+renk sistemi
işleyecek yapıda olması gerekiyor!
Not;Toshiba "FALD" sistemi bildiğimiz en doğru ve mevcut yapıda kullanımı adeta sıfır sıkıntı olan
dünyada ki tek sistemdir!
örnek veriyorum;mevcut bazı MARKA ların FALD denilen dandik sistemleri,yok 1000 noktadan yok 500 noktadan
v.s diye sallama işlemler yapıyor.... "Direct-LED" in adını değiştirmişler FALD olmuş(HiEnd serilerde)
sonra şu kadar noktadan dimming yapıyor deniyor....
kısaca bunlar hep kağıt üstü değerdir ama saha da durum çok farklı!
örnek veriyorum;Toshiba,eski 9xx serisi Philips ler,Sony X4500,Sharp XS1,Sharp X1 gibi bazı eski ama sistemleri
süper olan FALD paneller ile günümüz FALD ları kesinlikle hem teknik hem de saha da verdikleri performans
tamamen farklıdır!
sonuç;zone/cluster sayısı eskiden bir sistem idi ama günümüzde "sallama" değerdir!
Tosh ve Sharp bunu örneğin 64/128 veya 150 zone ile yaparken sıfır sorun idi ama günümüz FALD
denilen çakma lar bunları 500/1000 v.s ile "yapamıyor"!
>HDR de mevcut baclit sistemi zaten hem rekn üretiminde çuvallaıyor hemde panel ister FALD olsun ister DL olsun
yine çuvallıyor ve doğrı ışığı üretemiyor ve olması gereken den zaten daha fazla açarsnız remin bütünlüğünü de bozmaktadır!
-DVision da ise durum tam rezil bana göre
DV yi zaten doğru işleyebilecek mevcut bir panel yok şimdilik!
HDR kısmen daha torelanslı ama özellikle kullanıcılar bu konuda ciddi bir bilgisizlik ve ciddi bir sallama reklamlar v.s
etkisiyle hayal kırıklığı yaşıyorlar!
kısaca abi eve geldim panelin manzarası değişti diyor çoğusu! mağazada DEMO kafası takılmış ve öyle olduğunu
sanıyor garibim
++
şimdi Sony veya Samsung v.s MARKA önemli değil burada; abi panel "NORMAL" dir demeleri bana göre çok doğru bir gerçek dir
çünkü adamlar sallamıyorki,elde ki sistemi bildikleri için(laf aramızda çoğusu bunu da bilmiyor!) herşeye NORMAL demeleri
bir o kadar normal dir!
++
ancak şu yapılıyor/yapılacaktır; ""müşteri memnuniyeti"" kapsamın da değişim veya para iadesi yapılır/yapılacaktır
ancak bu günü kurtarmak olur! her gelen panel zaten başlı başına bir macera...
sana gelirsem,ben olsam sana direk panel iadesi yaparım!
not;olur da daha sorunsuz veya senin kabul edebileceğin bir panel de illaki çıkar/çıkabilir o zaman onu kullanırsın
bu yazdıklarımı da göz önüne alıp,belki kafana yatarsa o zaman takılmazsın
++
sen benim evime gelsen ben sana 5dk. olayı hem de sana FHD panel de izah eder,olayı çözerim
senin paneli hiç görmeden ve sana bazı resimler gösteririm bu sefer hem FHD panel de hem de UHD panel de
senin tam ne istediğini şak diye çözerim bunlar toplam 15/20dk. sürer
++
Rtings sitesini "miktir" et gitsin!
Ghosting test öyle yapılmaz,bunlar çok klasik bazı uygulamaları alıp böyledir diye sunun yerler!
arka fona bağlı olarak özellikle gri/beyaz da ciddi sapmalar olur,yayın NTSC ise farklı olur PAL de farklı
olur panel 60Hz olduğu için yine farklı olur(PAL-50Hz de) milleti de farklı yalnış düşüncelere sürüklüyor böyle siteler!
++
DTürk yayınları normal de kötü değildir! ancak panel HD yayınlar da biraz sapma yapar/yapıyor örneğin aynı yayını
ext.Receiver dan açarsan çok daha iyidir veya sıkı bir Receiver da ise çok çok daha iyidir!
bunun bir kısmı markanın kullandığı yazılım diğeri de sistemin hem h/w hem de buna bağlı sistemi ile alakalıdır
"frame-drop" da normal bir durumdur özellikle ebat büyüdükçe artar!
neticede bu bir TV ve Monitör değildir! bunları tamamkı veya büyük bir kısmı Monitör de olmazken TV ler de olur/olacaktır!
ancak burada işlemci anlık takip etme de sıkıntısı varsa ki olur/olabilir yazılım değişimi veya MB değişimi v.s yapılarak
düzeltilir ancak sen bunu tamamen bir "Monitör" gözüyle bakarsan asıl sorun işte burada dır!
saydığın çoğu sorun Monitör için sorun olmazken TV için sorun dur!
FPS düşmesi zaten hem PC hem Monitör v.s kaynaklı zaten tamamen dış kaynaklı olan sorunlardır
şimdi sen bunu "TV" ile bir tutarsan yine yalnış adreste geziniyorsun demektir!
bakın,ALL/2.1/eARC/VRR v.s gibi yeni nesil çoğu uygulamalar da "TV" ler falso verir!
yetmedi bir çok marka Monitör bile bu konuda sıkıntlıdır!
ancak sen TV yi,Tv lik den çıkarıp da Monitör gibi düşünürsen ya da öyle olmasını istersen yine yalnış adrestesin!
++
ayrıca senin paneline özgün,örneğin benim gibi veya bu işin öncelikle mantığını çözen birisi için çıplak gözle
izlememiz gerekiyor sonra olabiliyorsa uyumlu bazı pic.settings leri denemek gerekiyor!
ve "Game mode" ne yapıyor,nasıl bir davranış içine giriyor v.s lere bakmak gerekiyor!
Samsung ları ve özellikle HiEnd serilerini sürekli iziyorum çeşitli yerlerde veya kuruyorum v.s
ancak yazılım ebiki Samy de biraz tuhaf,Movie ve GAME mode tutumları yine öyle ve panel sana
sıınırsız bir imkan sunamıyor! ve gördüğün gibi grey-out oluyor çoğu ayarlar v.s
sebeb;panel gereken "HIZ" da değildir(response-delay time v.s konularda)dolayısıyla çoğu şeyi OFF
yapıp sana HIZ vermeye çalışıyor ama bu bence yeterli olamıyor
2-frame-drop=32 ms zaten min LAG dir TV ler de! ama bilmem ne sitelerine bakarsan,bazı MARKA lar bu konuda
Ferrari gibi bunlar yaw!
bu olayı "yazılımla" aşamazsın!!!!!!!
genel olarak ise şöyledir;VA bu konuda az iyiyken,IPS çok daha hızlı dır(bazı VA-IPS ler hariç tabiki)
ama genel olarak durum aynen budur
ilaveten "sistem"(ana sitem) de genel olarak ne kadar fazla uygulama v.s varsa şunu bil ki gecikmeler çok daha fazla olacaktır!
TN neden çok hızlı veya Monitörler v.s sistemleri çok basit hatta çok çok basit
örneğin iyi ve hızlı bir TV de 2-frame-drop=32ms iken(min) bu değer Monitörler de ise 1-frame-drop=16ms dir!
işte bu 16ms sana tüm olayı çözdürürken gözler hassas ise TV de 2-drop sana kötü gelecektir! gibi düşünebilirsin
ama bazı monitörler de 1-drop bile zor olur=bu da sana 5/10ms gibi gelir ki bunu da zaten insan gözü algılayamaz!
KARTAL/Şahin filan olursan o zaman algılarsın şak diye gecikmeyi
++
Genel de Hard-core Gamer lar bu konular da ciddi yanılgıya düşüyorlar sonra gidip pro. bir Monitör alıp olayı çözüyor!
++
alt komşum da PS5+65"Samsung N8xxx var,manyak bir Futbol hastası adam,ancak pro. değil ve FPS/VRR filan anlamaz
ancak panele baktığım zaman maçlar da sorun yok,Movie de sorun yok
XBox bildiğim kadarıyla her türlü resmi PS5 e göre daha rahat ve sıkıntısız işliyor!
burada panel önemlimi?? evet önemli,çünkü PS5 veya 4 Sony panel de sorunsuz gibi ama Samsung veya başka bir marka da
daha sorunlu!
XBox ise tecrübelerime göre Sony/Samsung/LGE aynı gibi geliyor bana
kısaca XBox+TV marka farketmeksizin biraz daha stabil ve hızlı işliyor resimleri!
++
yeni model özellikle 43" civarı Gaming monitörlar bence çok daha başarılı ve dışarıda bunlar çok fazla satılıyor!
yani senin yazdıkların bir gözlem olarak çok doğru şeyler ama bunu kalkıp da bir "Televizyon" dan çözmek
zor bir işi yaw,adamlar yeni model/nesil v.s diye ALL/VRR/120Hz v.s özellikle koyuyor "TV" ye,ama yapısı
ve sistemi v.s bir Televizyon yaw,bunun şimdi monitör gibi olmasını beklemek bence hikaye!
"Ebat" dan hiç bahsetmiyorum daha!!!
kısaca ne kadar büyük o kadar sorun!
eskiden SHARP vardı,hatta çok büyük TV ler yapıp manyak Gamer ları bile tatmin edecek
"TV" ler üretiyordu! iyi de onun adı SHARP yani rakibi bile yoktur!
en sıkı "capon" Gamer ler paso Sharp kullanırdı o zamanlar hatta adama beleş SONY versen
evine bile sokmazdı onu!
burada sorun şudur;üreticiler,yani kim bunlar ÇİN li yaw! konu hk. hiç bir zaman "panel teknolojisi"
üretmedikleri gibi diğer Kore/Japan da yaklaşık öyle idi!
bir tek Sharp bu işi mucidi dir gerçek anlamda biraz da Pany ve Tosh ama bize lazım olan
işin "teknolojisi" yani YENİ bir panel sistemi bulunmasıdır!
Sharp işi biraktı ve 15 senedir tık yok bu konuda!
eski sistemleri revize edilerek yola devam ediyor herifler!
Yazılım;kim bunlar Ukrayna/Rus lar,gelip burada manyak paralar harcayan tipler(Antalya da alayı bunların)
herif 1 duble viski içecek,garsona 1 şişe Chivas 12senelik açtırıyor yaw
bazılarını tanıyorum bu tiplerin arada sohbet edip şunu şunu yap diyorum,GPU da video-drive dan
şöyle yap böyle yap v.s.....umurunda değil herifin,zaten ban anlamam diyor sonra!
bana şunu şunu koy yok bunu yaz diyorlar onu yapıyorum diyor herif!
üreticiye sorun diyor gerisini,üretici bir mok dan anlamıyor ki zaten,üretici kim yaw
fason Sony/Samsung/LGE toplayan Çin li,aslında ortada adam gibi "muhatab" bile yoktur!
herifler aslında bildiğiniz HACKler yaw,sistemi kırarlar dilediğin atraksiyonu yaparlar!
hepsi bu yaptıkları
ancak bir tanesi var bildiğim bu işlere meraklı ve herif ödüllü Gamer(Ukraynalı) ama kimliğini gizliyor burada!
bazı şeyleri yapmak istiyor görüntü iyileştirme v.s konusun da ve asıl bir diğer işi de bu,ona göre bu iş de
dünyanın en iyisi imiş!!!
ancak işi bildiğini ben çok iyi biliyorum,yukarıda bahsettiğim olayın bir çoğunu zaten kendisi de biliyor
ve fazlası olamaz bu mevcut yapı ile diyor!
Marka adını vermiyorum ama bir "meşhur" markaya bunlar için yazılim teklif etmiş ve adamlar
önce ilgilenmişler sonra maliyet yüksek çıkınca kaçmışlar! bir de buna bizim Ukraynalının
istediği rakamı da ekleyince o güyya meşhur denilen üretici aynen kaçmış yaw!
kısaca bu olay neydi; ...TV yi adeta "MONITOR" gibi performansa çıkarmak hem de bu eski
sistemle ama ebat 55" geçmemek kaydıyla!
not;ebat 65" üstü olursa SHARP sistem gerekiyor!
yani 65" e kadar olay çözülüyor!
Bu kişi şimdi Toshiba/Canon ve Amerikan NANO firmalarıyla yeni bir "resim işleme" konusunda
çalışmaya başladı ve 1 aydır İngiltere de
tam sonuca gelirsek; "sistem eski" uyumlu yazılımlar da artık eskidi! yama ile devam ediliyor