Sadece piyasadaki olsa yine iyi. İnsanlar sahte bal denilince sanıyor ki makinede üretiliyor veya kimyasallarla çoğaltılıyor falan. Ama öyle yapılanlar çok nadir. Buna rağmen sahte bal çok fazla.
Bizim eski mahalleden bildiğim orijinal bal dediğimiz bal, arının tamamen doğadan beslenerek topladığı bala deniyor.
Ama ticari balcılık yapan herkes, yerleşim yerlerinin kıyısına koyuyor kovanları. Bu arılar, insan yapımı bir çok şeyle beslenmiş oluyor. Yetmezmiş gibi şeker şerbet de veriyorlar. Ama bal kovandan çıkınca gerçek gözüyle bakıyorlar. Burada fikirler ayrılıyor işte.
Fikirler nerede ayrılırsa ayrılsın, hakiki bal dediğimiz bal; yerleşim yerlerinden uzak ve kesinlikle hiç bir takviye besin verilmeden çevresinden beslenen arıların ürettiği baldır. Çamsa çam, anzerse anzer.
Bu bahsettiğim balın da şerbet verilene göre verimi düşük olduğu için kilosu 30-40 liraya satılması mümkün değil tabi.
“Şerbet verilmesinde sakınca yok” diyen belki balcı arkadaşlar çıkacaktır burada da. Ancak kimya ne demek, bunu bilirim. Arı, yediklerini kimyasal olarak işler ve ihtiyacından fazlasını uzun ömürlü saklanabilmesi açısından bala çevirip depolar.
Bildiğimiz şekerli suyu bozulmayacak bir biçime çevirmesinin şekerli sudan farkı yoktur. Zaten hammadde şeker olduktan sonra bizler de kimya bilimini kullanarak aynı balı üretebiliriz. Burada bizim asıl ihtiyacımız olan şey, o arıların çevreden topladığı bitki özleridir. Bu özleri insanlar toplayıp bala çeviremeyeceği için arıların toplamasına ihtiyacımız vardır haliyle. Bal, sadece bozulmayacak bir yapıya kimyasal olarak çevrilmiş halidir.
Kısaca her bal faydalı değildir. Çoğu da gerçekten arpa şekeri ne kadar zararlıysa o kadar zararlıdır.
Ben Hollanda da yaşıyorum sıkıysa sahte satsınlar ?
Oradakiler de sahte ?