Piyasadaki Balların %90 Sahteymiş

M Çevrimiçi

merlot 

Aktif Üye
26 Ara 2018
263
49
Bugün tv de Chp Ordu milletvekili Mustafa Adıgüzelin yaptığı açıklamayı görünce hem şaşırdım hem korktum

Dediği piyasadaki balların %90 nın sahte olduğunu ve tarım bakanı Pakdemirli'nin bunu bildiği halde müdahale etmediğini söyledi
Şimdi hangisi daha korkunç , balların %90 nın sahte olması mı yoksa bakanlığın bunlara göz yumması mı , bu inanılır gibi değil ülkede insan sağlığının zerre kıymeti yok

 
teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
21,260
64
Cuma günü bineceğim izban istasyonunda yanımda oturan ailenin telefon ile bal istemesi tuhafıma gitmişti,bir anlam verememiştim duyunca ,çünkü yanımdaki kişi karşıdakine "kaç teneke olursa alacağım,biz yiyeceğiz,çocuklar her gün yerler " dedi.Teneke ile almak istiyor ki kaç teneke olursa dedi.Önce şaka sandım,baktım 3 çocuk+karı-koca etti beş :)
Şimdi filmi izleyince "acaba" dedim iyi mi :)
 
M Çevrimiçi

merlot 

Aktif Üye
26 Ara 2018
263
49
İş insanda bitiyor. Glikozu atan ne yaptığını bal gibi biliyor mesela. :hihi :kas
:kas
axNXKP0j_700w_0.jpg
 
Müşteki Çevrimdışı
22 Ara 2018
374
Marketlerde satılan balların tamamı gayrisahih maalesef. Ve işin kötü tarafı hakiki bal yememiş, tatmamış birinin bunu anlaması çok zor.

Dünyanın en faideli besinlerinden biri olan baldan istifade etmek için yanımızda yöremizde bir arıcı dostumuzun olması şart.
 
Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
955
29
Sadece piyasadaki olsa yine iyi. İnsanlar sahte bal denilince sanıyor ki makinede üretiliyor veya kimyasallarla çoğaltılıyor falan. Ama öyle yapılanlar çok nadir. Buna rağmen sahte bal çok fazla.

Bizim eski mahalleden bildiğim orijinal bal dediğimiz bal, arının tamamen doğadan beslenerek topladığı bala deniyor.

Ama ticari balcılık yapan herkes, yerleşim yerlerinin kıyısına koyuyor kovanları. Bu arılar, insan yapımı bir çok şeyle beslenmiş oluyor. Yetmezmiş gibi şeker şerbet de veriyorlar. Ama bal kovandan çıkınca gerçek gözüyle bakıyorlar. Burada fikirler ayrılıyor işte.

Fikirler nerede ayrılırsa ayrılsın, hakiki bal dediğimiz bal; yerleşim yerlerinden uzak ve kesinlikle hiç bir takviye besin verilmeden çevresinden beslenen arıların ürettiği baldır. Çamsa çam, anzerse anzer.

Bu bahsettiğim balın da şerbet verilene göre verimi düşük olduğu için kilosu 30-40 liraya satılması mümkün değil tabi.

“Şerbet verilmesinde sakınca yok” diyen belki balcı arkadaşlar çıkacaktır burada da. Ancak kimya ne demek, bunu bilirim. Arı, yediklerini kimyasal olarak işler ve ihtiyacından fazlasını uzun ömürlü saklanabilmesi açısından bala çevirip depolar.

Bildiğimiz şekerli suyu bozulmayacak bir biçime çevirmesinin şekerli sudan farkı yoktur. Zaten hammadde şeker olduktan sonra bizler de kimya bilimini kullanarak aynı balı üretebiliriz. Burada bizim asıl ihtiyacımız olan şey, o arıların çevreden topladığı bitki özleridir. Bu özleri insanlar toplayıp bala çeviremeyeceği için arıların toplamasına ihtiyacımız vardır haliyle. Bal, sadece bozulmayacak bir yapıya kimyasal olarak çevrilmiş halidir.

Kısaca her bal faydalı değildir. Çoğu da gerçekten arpa şekeri ne kadar zararlıysa o kadar zararlıdır.
Ben Hollanda da yaşıyorum sıkıysa sahte satsınlar ?
Oradakiler de sahte ?
 
hareketliperde Çevrimdışı

hareketliperde 

Süper Üye
17 Ara 2019
459
35
üstteki arkadaş gayet ayrıntılı yazmış. sahte bal denince insanlar reçel gibi birşey sanıyor. öyle değil gerçekten de. ben memlekette bir komşunun arı kovanının önüne zincir marketlerde satılan ucuz marka sarı kolalardan koyduğunu gördüm. neden yapıyorsun dediğimde şerbetten ucuz dedi :) arılar onları alıyor bal yapıyor bu komşuda onu tüketiyor. Allahtan satış işi yokta zehri anca kendine
 
Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
955
29
Bu arada eklemek isterim, sahte bala hükümetlerin yapabileceği bir şey yok. Kilosu 100₺ olduktan sonra balın orijinalini arayacak insan sayısı çok az.

İnsanlar fiyat aynı kalıp bal orijinal olabilir sanıyor.
 
sanko86 Çevrimdışı

sanko86 

Süper Üye
28 Ocak 2020
1,377
37
Kendi ailemde bal yetiştiren olunca kafamız rahat çok şükür. Sonbaharda arılar ölmesin diye şerbet vermeyen arıcıda yoktur diye tahmin ediyorum. Fakat buradaki detay şu arı yaşamı için gerekli olan şerbeti kullanıp bahara erişince bal yaptığı için .Bu dönemde verilen şerbet bal olmamaktadır.
 
gercekrambo Çevrimdışı

gercekrambo 

Süper Üye
2 Şub 2020
1,776
bitkinin nektarını emen arının yaptığı balın tadını bile bilmeyen, koca bir nesil yetişti-yetişiyor. küresel güçlerle mücadele :krotey edeceklerine, vatandaşlarına asgari hayat şartlarını sunabilseydi hükümetler keşke. güleriz ağlanacak halimize. 100 tl olsa kimse almaz diyen arkadaş, sen gelir dağılımını adilane yap, herkes alır.
 
Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
955
29
Kendi ailemde bal yetiştiren olunca kafamız rahat çok şükür. Sonbaharda arılar ölmesin diye şerbet vermeyen arıcıda yoktur diye tahmin ediyorum. Fakat buradaki detay şu arı yaşamı için gerekli olan şerbeti kullanıp bahara erişince bal yaptığı için .Bu dönemde verilen şerbet bal olmamaktadır.
Bizim Düzce yaylalarında balın bir bölümü arılara kışı geçirmeleri için bırakılıyor. Şerbet verilmiyor.
100 tl olsa kimse almaz diyen arkadaş, sen gelir dağılımını adilane yap, herkes alır.
Aynı fikirdeyim de mevcut durum ortada. Kimse demesek de ortalama bizler almakta zorlanırız. Ben yine de alırım yani votkaya verilen 150 liraya acımıyoruz da 1 ayda anca bitirebileceğimiz bala 100 lira verirken mi acıyalım?

Ya orasını da geçtim, şu anda da var zaten o fiyatlara kaliteli ballar. Ama ulaşıp almak da dert, aldığının gerçekten kaliteli olup olmadığını bilmek de dert. Bu iş için güçlü denetlenen bir sertifika çıkarılmalı ki 100₺+ fiyat etiketini sunanlardan bu sertifikaya sahip olanlara güvenelim de alalım.

Velhasıl yine de söylediğim doğru yani. Orijinalini isteyip markette 30 liraya satılanı alan halk bu gün orijinalini gidip alıyor mu 100-150 liraya?

Ben daha kendi gelirimi belirlemekte zorlanıyorum, gelir dağılımını adilane yapma görevi oy verenlerde. O konuda da üzerime düşeni yapıyorum ama nafile.
 
Son düzenleme:
D Çevrimdışı

Dcup77 

Yeni Üye
16 Kas 2020
27
46
Ben en çok; sırf anzer balı diye yüzlerce TL ödeyip bal alanlara gülüyorum.

Çok yakın bir arkadaşım (meslektaşım), Avrupa'nın sayılı ünüversitelerinden birinde hocalık yaparken, Avrupa Birliği fonlarından destek alarak, Anzer balını inceleyerek, neden farklı ve popüler olduğunu bulmaya çalışmıştı.

Bizzat kendisi, Anzer yaylasına giderek, 10 farklı üreticiden, toplam 20 farklı kara kovandan bal örnekleri topladı (ücreti mukabil).

Test sonuçlarını yayınlayamadı bile, 16 kovanda direk fabrikasyon şeker türevleri çıktı. Neredeyse kovanların hepsinde ibuprofen çıktı (çocuk şuruplarını veriyorlarmış arılara). Her türlü tarım ilacı kalıntısı, vs. vs.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri