Öncelikle çizik için pasta uygulamasından uzaklaşmak gerekir, en azından amatör kullanıcı için.
Çizik kapatmada en güvenilir yöntem çelik rötuş işlemi. Becerebilirseniz süper olur. Beceremezseniz ustasını bulun, mükemmel sonuç alırsınız. Pasta denen ürünle çizik yok etmek demek çiziğin derinliğine kadar çevresindeki boyayı traşlamak demektir. Astara hatta ana malzemeye kadar inen derin çiziği pastayla gidermeniz imkansızdır. Sadece çevresindeki boyayı da astara kadar aşındırır sonra ne halt ettik dersiniz. Bu işten anlamıyorsanız en azından ne nedir nasıl olur izleyin.
Detailing işi basit bir işlem değil. Bu işe başlayacaksak ilk adım kil uygulamak. Kil boya yüzeyinizi zamanla biriken pisliklerden temizleyecek, uygulamaya hazır hale getirecektir. İkinci adım yüzeydeki hareleri kaldırmak. Bunun için aşındırıcılığı en düşük ürünler uygulanır. Meguiars Swirl Remover gibi. Bunun bir üstü kılcal çizik giderici, Meguiars Scratch X gibi. Yüzeydeki problemleri mümkün olduğunca temizledikten sonra sıra polishing yani parlatma işleminde. Meguiars Polish Ultimate gibi. Bu polish yani cilalar sadece parlaklık verir. Ömrü yoktur. Bunun üzerine wax atmanız lazım. Wax, polish uygulamanızı korumaya alacaktır. Meguiars NXT Tech Wax gibi. Wax deyince burada sealant a da değinmek lazım. Aslında wax doğal içerikli olan sealant ise sentetik polimerler içeren son kat demektir. Sentetik içerikliler çok daha dayanıklıdır. Ama doğal içerikli olanlar da daha pahalı ve daha doğal parlaklık verir. Carnauba gibi. Burada verdiğim örnekler sadece bilgilendirme amaçlı. Kategorileri bilin diye. Boya korumada seramik uygulaması ise daha farklı bir uygulama. Seramikte yüzey hazırlamadan sonra hiçbir uygulama yapmadan direkt seramik uygulanır; tutuculuğu yüksek, ömrü daha kalıcı olsun diye. Ben seramik işine çok sıcak bakanlardan değilim. Boyaya nüfus ettiği söylenen uygulamanın ileride nasıl bir sonuç doğuracağından emin değilim. Boyayı sertleştirmek boyanın çizilme direncini artırsa bile en ufak darbede çatlama yapmasına sebep olmayacağına kimse garanti veremiyor. En güzeli sağlam bir uygulamayı her yıkamada hızlı cila denilen koruyuculuğu devam ettiren ürünlerle desteklemektir. Kişinin zevkine, vaktine, bütçesine kalmış, her hafta wax da uygulanabilir. Bu işe adım atacaksanız mutlaka kaliteli markalarla işlem yapın. Bunun için benim en düşük seviyem Turtle Wax tır. Meguiars, ChemicalGuys, P21S, Collinite gibi kaliteli markalar işin hakkını verir. Market ürünlerinden uzak durun. İçeriğinde neyi ne kadar kullandığı belli değil.
Şuraya bunu da koyalım, aşındırıcılık seviyelerine göre fikriniz olsun.
Konuyu isteklerinize göre detaylandırırız.