Gönül Samsung diyor da, Q85 malum, 60 Hz'de güzel diyebileceğin bir panel var mı?
COF sayısı falan, almaya değer bir panel kullanan var mı?
Sanırım yok.
CU8000 gibi bir şey istemiyorum.
Yani iş biraz da psikolojik oldu artık ama 120 hz'e ve Samsung'a kafayı baya taktım gibi.
60 Hz'de yaşanan pulldown nedeniyle sanırım güzel bir panel de iş yapmaz galiba.
Açıkçası şu an evde Vestel 42 inç LG IPS panelli TV var, izliyorum hatalara kafayı takmıyorum.
Tabi alışmanın da verdiği his vardır elbet.
Almışken nokta atışı bir şey istiyorum.
Samsung 55Q70C için düşüncen nedir?
120 Hz VA, Edge LED aydınlatma QLED.
55QN85C mini-led daha mantıklı tabi yakın fiyatlar ama kim va kim ads satıyor belli değil.
Ads olması işime gelir. Yanlardan da bakılıyor çünkü.
Olmadı mağazaları gezicem :(
Dikkat ederim diyorsanız Oled de düşünülebilir QN85C yerine. Mesela LG CS3 modeli. Fakat dikkatli kullanmak gerek. Günde 18 saatten 14 ay yani toplam 7.500 saatlik kullanım sonucundaki gri renk,
Daha önce bir başka konuda bahsettiğim üzere, 60 hz'nin de avantajlı olduğu kısımlar var. Bunların tepkime süreleri de çoğunlukla yavaş oluyor. Yavaş tepkime süresi istediğimiz bir şey değil ama aynı zamanda daha az stutter anlamına geliyor.
Stutter is caused by two main factors:
- The response time, which affects the amount of time each frame is held. As mentioned earlier, a quicker response time results in more stutter, while a slower response time results in less stutter.
- The frame rate, as a higher frame rate results in less time needed to hold each frame, which can help reduce stutter. Generally speaking, a higher frame rate can help improve the appearance of motion.
60 hz iş yapmaz demek doğru olmaz. Yapar ama 120 hz'de bulunan bazı diğer özellikler de gidiyor. Alt model oldukları için renk uzayları daha düşük oluyor. Diğer yandan FALD sistem koymuyorlar alt modellere. FALD olmayınca giden sadece kontrast ve derin siyahlar değil aynı zamanda parlaklık da gidiyor.
Yani 120 hz'ye geçince sadece tazeleme oranı değil bir çok kalite unsuru değişiyor.
Biliyorsunuz ki Q70C de kenardan aydınlatmalı bir model. Direct Lit de olsa fark etmez, ışık dağılacağı için siyah rengi mutlaka bozacak. Siyah renk tekdüzeliği kusursuz olsa bile, bulutlanma veya ışık sızması olmasa bile, ekrana gelen ışık bölgesel olarak kontrol edilemediği için bütün ekranı etkileyecek ve siyah rengin koyuluğunu düşürecektir.
FALD Sistem Demo
Mesela bazı vatandaşlar diyor ki benim televizyonum FALD değil ama hiç ışık sızmıyor, çok memnunum. Işık sızmıyor ama gösterdiği siyah üst sağdaki siyahlar gibi, siyahın bilmem kaçıncı tonu.
Avrupa Bölgesi'ndeki (Türkiye dahil) tüm QN85C cihazlar TCL'in satın aldığı CSOT üretimi VA panel ile geliyor. Açıkçası Samsung Q70C alacağınıza TCL C745 almak daha mantıklı bir karar olur. Tamam TCL bir Samsung değil ama bence o kadar da öldürmeyelim
Bir de Q70C alırsanız, size gelecek olan tv de ışık sızması olma ihtimali var, hatta o ihtimal oldukça yüksek.
Açıkçası benim için şu an dünyanın en iyi televizyonu Sony X95L. Daha sonra da Samsung QN90C, QN85C ve LG QNED90 gelir. Sony satışta olmadığı için, LG de pek bulunamadığı için Samsung burada tek kalıyor.
Toparlamak gerekirse, OLED düşünmüyorsanız QN85C alıp geçin. O kadar bütçe ayıramam diyorsanız da TCL C745'i mağazada görüp inceleyin. Yok TCL'de içim rahat etmeyecek diyorsanız da Q70C'ye alternatif olarak Philips PUS8808 bakabilirsiniz.
Q70C vs PUS8808
* Ben olsam PUS8808 veya Q70C yerine kesinlikle C745'i araştırırdım.
* Philips televizyonlarda da çok şikayetler oluyor. Amiral gemisi modelleri PML serisinde bile ciddi sıkıntılar var.
Black Crush olayı Philips'lerde çok var mesela. Daha derin siyahlar göstereyim derken ayrıntıları öldürüyor, her yer siyaha boğuluyor. Aslında bakarsanız Philips'in Oled hariç bütün modellerini başarısız buluyorum. Hele geçen seneki PML9507 tam bir sorunlar yumağı.
Philips PML Serisi