Film ağırlıklı bir senaryoda 120 hz çok hayati değil, hatta bazı açılardan 60 hz cihazın 120 hz'ye göre avantajları var.
120 hz panelde cihaz çok hızlı olduğu için, kameranın kaydığı veya döndüğü ağır çekim sahnelerde (panning shot) sarsılma/takılma/titreyerek gitme durumu 60 hz panele göre daha fazla olur. Bu bakımdan 60 hz tv daha avantajlı.
Ancak 120 hz televizyonun da üstün olduğu başka yanlar var. Hızlı aksiyon sahneleri veya spor içeriklerde daha net görüntü verir, motion blur dedikleri hareket bulanıklığı olmaz.
Ayrıca 24 kare içeriklerde de daha pürüzsüz bir hareket sunar. 120, 24'e eşit olarak bölünebildiğinden her kareyi 5 kere oynatır. 60 hz tv ise 24 kare oynatabilmek için görüntüye müdahale etmek zorunda kalır ve 3:2 pulldown işlemi uygular. Karelerin bir kısmı 2 kez, bir kısmı da ekranda 3 kez gösterilir. Yani bir kare diğerinden milisaniye bazında %50 daha uzun süre ekranda kalır. Bu da judder denilen titremeye yol açar. İşte bu nedenle 120 hz daha pürüzsüz görüntü verir.
Bence Arçelik Oled almamak ile iyi bir karar vermişsin, ben yerli üreticilere Oled konusunda güvenemiyorum. Belki de yanılıyorumdur, bilmiyorum. Oled alacaksan LG derim.
Bence CU8000 de alma. Hem çok karanlık bir televizyon hem de kristal görüntü işlemcisi biraz soluk.
QN85C'nin olayı sadece 120 hz meselesi değil, başka bir kalite sınıfına geçtiğiniz için malzeme kalitesi dahil bir çok şey değişiyor. En önemli değişim ise siyah kalitesi ve kontrast. Bir televizyon Full Array değilse, tamamen kusursuz bir panel gelse dahi, kenarlardan hiç ışık sızmasa, siyah homojenliği kusursuz olsa dahi FALD panel kaliteli bir televizyonun verebileceği koyulukta siyah veremez. Işık ekranın tamamına dağılacağı için, siyah renkte açılma yapar.
Aşağıdakilerin ikisi de siyah değil mi ?
Mesela bende IPAD 10. nesil var. Ekranın hiçbir yerinden ışık sızmıyor, gayet güzel. Ama salondaki Sony televizyona bir geçiyorum, siyahın tonu değiştiği için direkt görüntü kalitesi etkileniyor. Hatta abartmak gibi olmasın, bazı sahneler ve alt yazılar hariç zannedersin ki bu tv Oled.
Yani şimdi Grundig tv alan arkadaşa tamamen kusursuz bir panel gelse dahi QN85C gibi FALD cihazın vereceği gibi derin siyahlar sunamayacak. Hele IPS gelirse sağdaki siyahı da alamaz. Tabi bu tamamen beklenti ile ilgili bir şey. Ben de aynı zamanda Asus VG27VQ monitör var. Bu monitörde film izlemek bana zulüm oluyor. Gündüz bile ekranın hali bu şekilde.