Milenyum AVM de Patladı, Devlet Önlem Almazsa Her Gelen Vatandaşı Dolandırır.

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Hadi buyrun bakalım, Milenyum AVM de patladı. Herkesten mal satışı vaadi ile paraları toplamışlar şimdi hiç kimse ortada yok. Kaç tüketici ulaştı bana bununla ilgili. Web sitesi uçmuş, telefonlar iptal. Umuyorum 1-2 gün içerisinde birisi çıkar ve ''Bizi haksız yere suçladınız size dava açacağız herkesin malını gönderiyoruz'' vs derler.

Ben yine de durmadım, Yönetim Kurulundaki arkadaşlar ile görüşüp durumu aktardım, ilgili adımları attık ve Devletimizden bu soruna çözüm bulabilecek bir girişimde bulunmaları yönde yazımızı yazdık ve hatta önerimizi de yaptık. Biz bunu önerdik ama buna ''Olmaz'' derlerse kendileri bir çözüm üretsiz arkadaş bu nedir yahu önüne gelen vatandaşı dolandırıp elini kolunu sallaya sallaya gidiyor.

Alın ilgili sitenin yerinde yeller esiyor.
Milenyum-avm.jpg


Devlete yazdığımız yazıyı aşağıya ekledim.
Ticaret Bakanlığına yazdığım bu yazıyı daha sonra TBMM Dilekçe Komisyonuna taşımayı düşünüyorum.


Sayın ilgili; Bilindiği üzere Ülkemizde geçmiş yıllarda defalarca örneği yaşanmış E Ticaret sitelerinin birdenbire ortadan kaybolması ve iflasları kaynaklı tüketici mağduriyetleri oluşmuş ve bu mağduriyetler ya uzun yıllar ya da hiçbir zaman giderilememiştir. Fethiye Bilinçli Tüketici Derneği olarak son aldığımız tüketici şikayetlerinden birisine örnek ise Melinyum AVM adlı işletmenin satışları yaptıktan sonra internet sitesini de kapatıp ortadan kaybolduğu yöndedir. Şikayet sitelerinde ve sosyal mecralarda tüketiciler kendi aralarında organize olmalarına rağmen ne yazık ki çözüm üretebilmek de mümkün olmamaktadır, Ekte size bu yazıyı yazarken delil amaçlı alınmış ekran görüntüsünde de sunduğumuz üzere internet siteleri dahil olmak kaydı ile ilgili şirkete hiçbir yerden ulaşılamamaktadır. Yaşanan bu son örnekte de görüleceği üzere basit birkaç belge tedariki ile isteyen herkesin internette satış yapma özgürlüğü ve rahatlığı, tüketicilerin özgürlüklerinin kısıtlanması ve rahtalıklarının bozulması, dolandırılması faaliyetleri ile sonuçlanmaktadır. Serbest piyasa Ekonomisi adı altında isteyenin dilediği gibi ticari faaliyet gösterme hakkı sunulduğu bu ortamda ticari işletmelere sunulan bu rahatlık ne yazık ki daha sonra hukuki süreç yürütülse dahi ortada dolandırılmış tüketiciler dışında bir sonuç bırakmamakta ve Hukuk bu noktada paraları batırmış veya kasıtlı gasp etmiş şirketler karşısında tüketiciye çözüm bulamamaktadır. Gerek geçmişte ve gerekse bugün yaşanan acı tecrübelerden hareketle internet ortamında satış yapacak olan bütün E ticaret sitelerinin, ticari faaliyetlerine izin verilmeden evvel mutlaka Devletimizin kasasında bulundurulmak üzere işlem kapasiteleri ile doğru orantılı olacak şekilde güvence bedeli yatırlma zorunluluğu gerektiği bariz şekilde ortadadır. E ticaret sitelerinin Devlete sunacakları bu güvence neticesi olası bir iflas ve veya dolandırılma faaliyeti kapsamında önceden ödeme toplayarak yapılan sözde satışlar ile dolandırılmaya kalkılan vatandaşların zararları bu güvence bedeli ile Devlet tarafından tazmin edilebilecek durumda olmalıdır. Ekonomik koşulların yeterince güç olduğu Ülkemiz koşullarında piyasa koşullarının elverişli ve ortamınm da denetimsiz olmasından faydalanan art niyetli işletmelerin tüketicilerin belini daha da bükmemesi adına gerekli önlemlerin alınmasını arz ederiz.
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
abi zaten bole abidik gubidik sitelerden alisveris yapanlarda da suc var.dolandirilmaya tesvik ediyolar resmen
Tamam abi ama o konu bu işin sosyal kısmı, bunun bir de Hukuk kısmı var malumunuz.
Bir tarafımız bazı konularda ''Devlet her şeyi kontrol edemez'' der gibi oluyor ama her şeyi kontrol edemeyen Devlet de Devlet değildir yanlış mı düşünüyorum?

Güvence bedeli yatıramayana adam bu işin altından kalkamayacak adamdır, o da gidip patates eksin abi, Deposuna 10 tane televizyon alan adam gidip E ticaret şirketi açabiliyor. Dilediği yerden satış yapabiliyor. Bu kadar rahatlığın olduğu yerde biz yine tüm suçu vatandala mı yükleyelim sizce?
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Devlet böyle şirket kuranlardan teminat adı altında bir ücret almalı ki bu gibi durumlarda mağdur sayısı olmamalı.
Hah işte ben de bunu diyorum zaten. Deposunda 100tv 100 Çamaşır makinesi var ise bunların en azından 20 sinin bedelini Devlete Güvence bedeli olarak yatırsın. Bunlar ortalığı tokatlayıp gittiğini sandığında Devlet hiç olmazsa gerçek mağdurların zararını tazmin edebilsin. Kaldı ki toplam sermyesinin %20 si Devletin elinde güvence bedeli olarak duran işletme bu yola girer mi onu da düşünmek lazım.
 
Butateknoloji Çevrimdışı

Butateknoloji 

Aktif Üye
23 Mar 2020
91
36
Tamam abi ama o konu bu işin sosyal kısmı, bunun bir de Hukuk kısmı var malumunuz.
Bir tarafımız bazı konularda ''Devlet her şeyi kontrol edemez'' der gibi oluyor ama her şeyi kontrol edemeyen Devlet de Devlet değildir yanlış mı düşünüyorum?

Güvence bedeli yatıramayana adam bu işin altından kalkamayacak adamdır, o da gidip patates eksin abi, Deposuna 10 tane televizyon alan adam gidip E ticaret şirketi açabiliyor. Dilediği yerden satış yapabiliyor. Bu kadar rahatlığın olduğu yerde biz yine tüm suçu vatandala mı yükleyelim sizce?
abi devletimiz devlet de hukumetlerimiz tırt malesef ulkede hicbiseyin denetimi yok.
 
A Çevrimdışı

Alperentoy

Süper Üye
12 Nis 2019
647
Seçmeden seçemezsin! Seçmek için seçileceklerin tüm özelliklerini bilmek gerekir ki terazimizle doğru tartabilelim. Yoksa birileri zokayı yutturur ki kazandım diye sevinirken asıl kaybeden seçenler olur. Çocuklara elma sevmiyorsa şekerle kaplayıp çatır çatır yedirirler, hatta ebeveynlerine bile. Kimin kimin safında olduğu ancak duru ve eksiksiz bilgiye sahip olmakla anlaşılabilir. Yoksa ön yargılarla zokayı yutmuş balık gibi birilerinin sofrasına meze olmaktan başka durum çıkmaz ortaya.

Tüm şirketlere internet sayfası açma zorunluluğu var. Üstelik insanların yasalar çerçevesinde alışveriş yapma özgürlüğü var. Ne yani devlet her birimizin peşine adammı takacak, mümkünmü? Seçemeyen şirketini yürütemez, batar yada kaçar onurluysa gerekeni yapar. Seçemeyen vatandaş ticaretinde zarar eder. Pazarcılar bile tezgahın önüne iyisini, ardına ortasını, terazinin yanına özürlüsünü koyuyor ki mutlaka kendi sonuçta (müdahale edebilip) dediği olsun. Bunların anlaşmazlıklarında yolun yönü adalet sisteminde hakkını aramaktan geçer.

Dünyada ki başarılı olmuş E Ticaret şirketlerinin özelliği Belli bir komisyon karşılığı aracılık etmeleri ve ticaret bitmeden ödemenin yapılmasını sağlamamasıdır. Bu tip küçük siteler ya bireysel ya da al sat olsa da enflasyonist ortamda işletme sermayesi yoksa üstelik piyasayı anlık takip etmiyorsa yaşama şansı ebedi, değildir. Dernek yönetiminden de benzer E Ticaret sitesi olan (yanılmıyorsam) var, ona sipariş verenin peşine mi adam takılacak yoksa onun sitesine koyduğu ürünlerin tek tek analizleri yapılıp stokları kontrol edilip şu kadardan fazla sipariş alamazsın deyip sitesine de mi müdahale edilecek.

Zeka doğuştandır, yardanın verdiği kadar, akıl ise öğrenilerek geliştirilebilir. İnsanın kendini sınırlaması aslında aklını sınırlamasıdır. Akleden toplum olabilsek önümüzde sorun sadece akletmeyenler olacak, onları da korumak yine akledenlerin omuzlarında olacaktır. Gerisi kör döğüşü...
 
Son düzenleme:
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Konunun çözümü basit, denetime gidersin. İşin uzmanı, tecrübeli uzmanı, aralıklı denetimler yaparak konuyu gün yüzüne çıkarabilir.
Ki en basiti yeni bir site açıldığında depo ve stok kontrolü yapsalar böyle bir site olup olmadığını görebilirler.
Denetim habersiz olacak tabi.

İyi gözüken bir e ticaret sitesi açmak zor değil. Reklama da bütçe harcarsın, insanları kendine çekersin. Olay basit.
Yani zeka da eğitimle gelişebilen bir şey. Burada suçu vatandaşa atmayın bari.:kiskis

İstanbul Bilişim diye bir olay yaşandı yakın geçmişte.
Başta müşterilerin bir kısmı ürününü alabildi, sonrası zaten aksaklıklar vs derken sonu geldi.
 
Geri
Üst Alt