Adem Helvacı
Süper Üye
- 17 Şub 2017
- 24,294
- 51
Aslında benim de amacım, herkes herşeyin farkında olsun, neyi nasıl kullanmak istiyorsa yine öyle kullansınHocam geçtiğimiz senelerde aynı anlattığınız gibi 24 saat mantığıyla ısındık. Açıkçası klimanın devreye girdiği süreler bile daha düşük oluyordu. Duvarlardan v.b. noktalardan ısı kayıplarının minimum olması için bu kaçınılmaz yöntemdi. Ancak atladığımız bir durum vardı. Bizim bulunduğumuz yer çok nemli. Aynı zamanda müstakil olduğu için havanın sirkülasyonunu sağlamayınca bir süre sonra nem ve küf herşeyi ele geçirmeye başladı. O yüzden bu yıl artık on off devam ediyoruz. Günün uygun zamanlarında da havalandırma yapıyoruz. Ben tüketimi kullanım alışkanlıkları haricinde çok hesaplayamıyorum çünkü kliniğim evle bitişik. Toplam tüketim yüksek ama birden fazla klimanın, hasta geldiyse ani ısıtıcıların, başka elektrikli cihazların kullanımı çok yoğun olabiliyor. O yüzden mümkün olan sağlıklı değerlerle devam ediyoruz. Isınırken bu sıcaklıkları seçerken, yazında klima sıcaklıklarını genelde 24-25 te kullanıyoruz. Çünkü ortam değişikliklerinde aradaki ısı farkı ne kadar artarsa hastalıklara o kadar davetiye çıkarmış oluyoruz.
Biraz fazla uzattım sanırım, sözün özü teorik olarak baktığımızda daha fazla tüketeceği konusunda hemfikiriz. Ancak pratikte geçen senelerle bu seneyi kıyasladığımda ekstraları da hesapladığım zaman çok büyük bir fark oluşmadığını gözlemledim. O yüzden bizde böyle devam.
Biz de Midea Prime klimayı on off kullanıyoruz mesela, 120m2 ev, çoluk yok çocuk yok evde yaşayan yok. Ben sabah çıkıyorum ofise geliyorum, hatun genelde dışarı çıkar, çıkmasa da evin sadece bir odasında durur o zaman 120 m2 evi sıcak tutmaya çalışmak veya soğuk tutmaya çalışmak için enerji harcamak neden? diye ister istemez sorgularız elbette.
Kütle sıcaklığını kaybetmek ciddi zarar ettiriyor, süre anlamında da ben madem ki geldiğimde yatak odam sıcak olsun istiyorum o zaman 1-2 saat önceden açıyorum olup bitiyor diye bakıp öyle de kullanmak isteyebilirim, ''yahu nasılsa aynı elektriği tüketiyor, makineyi zorlayıp yormanın anlamı yok kendi kendine 200- 300 watt değerlerde tüketip takılsın içerisi 22 de sabit kalsın da diyebilirim.
İşte bendeki amaç, kim kendine neyi uygun görüyorsa öyle kullansın
Bu arada nem konusunda haklısınız çünkü evimiz izolasyonsuz, biz bu binaya sıfır bitmiş hali ile girmiştik ama şimdi 6 yaşında, iç ortam sürekli sıcak, dış ortam sürekli soğuk olup izolasyon da olmayınca özellikle kolon köşelerin dip bölgelerinde oluşan nem, bir süre sonra küfe dönüşüyor o nedenle klimayı kapatmasak dahi yine de hava sıcaklığını kaybetse de kütle sıcaklığını kaybetmeyecek ölçüde (30-45 dakika civarı) çift pencere ve kapıyı açıp ciddi bir sürkülasyon sağlayıp bu sorunu öyle aştık.
Meraktan bunun da ölçümlerini yaptım tabi
Duvara delik delip dereceyi sokup etrafını dış havadan izole edip duvar içi sıcaklık o 45 dakika ortalamalı zaman diliminde ne derece kayıp yaşıyor ona da baktım