Masaüstü Bilgisayarımın Anakartı Bozuldu

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
Sadece merakimdan soruyorum anakartin üstündeki bir komponent kondansator diyot mosfet vb arizasi ise 3 kurusluk ve bir lehimlik islem icin neden komple anakart cope atiliyor?

valla hocam artık kimse arıza tespiti için uğraşmıyor ,ustalık da bitti zaten.Aslında çoğu bilgisayarcı anlamıyor ve bilmiyor.Haklı olarak arıza tespiti çok zor ve zaman istiyor onarımı yapılsa bile orijinal gibi lehim yapılamıyor ,ileride başka arızalar söz konusu olabiliyor.Ha ben öğrenciyken ve dükkanda takılırken arızalı power supyleri ve anakrtları çöpe atmaz eve alır kondansatör leri değiştirir satardım ,sattığım kişilerede öyle dürüstçe söyler sıfırının % 25 30 fiyatına satardım.Zaten çoğu kişi durumu yoksul çocuklardı her gün görüşüyorduk bir kere bozuldu patladı şikayeti gelmedi yani.Ama yeni anakartlarda gözle görülür arıza ihtimali çok düşük.

msergenyalcin Çevrimdışı

msergenyalcin

Yeni Üye
2 Nis 2020
31
1155 pim ve ddr3 destekli bir anakart araştırmanız lazım.

Ama sorun direk anakarta bağlanamaz, ekranda görüntü yok ama fanlar çalışıyor. Peki klavyede ışıklar yanıyor mu ?
power supply den başlayarak deneme yanılma soruna gitmeniz gerekir.

- power supply
- ekran kartı

Usb girişlerinin hepsini tek tek denedim hiçbirine elektrik gelmiyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Önce RAM belleklerden başlayın arıza tespitine derim.
RAM bellekler olmadan en ufak bir şey alamazsınız bilgisayardan.
RAM'leri söküp yuvalarını hava ile ve belleklerin temas uçlarını silgi ile temizleyin derim.

Tavsiyenizi denedim malesef olmadı. Daha öncesinde ramlerden birini tam oturtamadığım için bip sesi çıkarmıştı bilgisayar. Yine de denedim silgiyle silmeyi ama görüntü yok.

msergenyalcin Çevrimdışı

msergenyalcin

Yeni Üye
2 Nis 2020
31
Buzzer takılı değilse peki? :hihi

WhatsApp-Image-2020-04-05-at-00.27.10.jpg

Bilgisayarı açınca anakart üzerindeki led ışık da yanıyor. Belki sorunu anlamanıza yardımcı olur

biosu sıfırladın mı?

pili sök, enerjiyi sök 5 dk bekle sonra ateşle bakalım.Bazen bios yanında bulunan jumper den sıfırlamak gerekiyor.

Bazen kasa dan şase alıyor ,anakartı sök dışarda çalıştır.

Herşeyden eminsen anakarttan umudun kalmadıysa son çare kütletme tekniğini kullan.Bazen soğuk lehim hatası veya işlemci fanı anakartı geriyor lehim iletişim sorunu oluyor.

Anakartı eline al kırmadan sağa sola kütlete kütlete esnek.

Bunlar işe yaramıyorsa ve gözle görülür kapasitör şişliği yoksa anakart çöp.Zaten anakartların neredeyse dandiği iyisi hepsi katı kapasitör ve mosfet kullanıyor tespit şansın çok zor.

Malesef o kadar bilgiye sahip değilim bilgisayar hakkında anakartı daha önce hiç sökmedim. :)

Yani 5 volt yok oluyor o zaman,beslemede sıkıntı olmasın :alala

Kasaya yeterli güç gelmediğini gelmediğini mi düşünüyorsun?
Power supply kasadaki en yeni parça :(

Son düzenleme:
msergenyalcin Çevrimdışı

msergenyalcin

Yeni Üye
2 Nis 2020
31
Sorun bir çok sebepten olabilir.
İmkan varsa farklı donanımlarla test edeceksiniz hocam.
Sistemi fişten çekip CLEAR CMOS yapmayı da deneyebilirsiniz.

Tamam ben o zaman internetten nasıl yapıldığını araştırıp yapmayı deneyeyim.
Farklı donanımlarla test etme imkanım malesef yok
CLEAR CMOS yaptıktan sonra da sorun çözülmezse yeni bir anakart almam mantıklı olur mu sizce?
Yoksa farklı bi bilgisayarcıya götürüp şansımı deneyeyim mi?

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,945
Tamam ben o zaman internetten nasıl yapıldığını araştırıp yapmayı deneyeyim.
Farklı donanımlarla test etme imkanım malesef yok
CLEAR CMOS yaptıktan sonra da sorun çözülmezse yeni bir anakart almam mantıklı olur mu sizce?
Yoksa farklı bi bilgisayarcıya götürüp şansımı deneyeyim mi?

Hocam sorun durduk yere mi gerçekleşti peki? Yani bilgisayarı açtınız ve tepki yok muydu?
Yoksa oyun oynarken falan mı görüntü gitti?

H61 bir anakart lazım olacak size, anakart haricinde bir bileşende de arıza olabilir.
En azından bir tanıdıktan sağlam bellek bulup deneseniz fena olmaz.
Anakartı kaça değiştirecekmiş? Onu da öğrenin, ona göre de bir yorum yaparız.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Kasaya yeterli güç gelmediğini gelmediğini mi düşünüyorsun?
Power supply kasadaki en yeni parça :(
funlar çalışıyor(12v) usblerde volt yoksa(5v) ilk bakacağım yer güç kaynağıdır ,dedim ya çok anlamam ama ,bu kasa bende olsa önce bütün sonradan takılan kartları söker,denerdim ,hatta güç kaynağı soketini de söker ,çıkış voltajlarını ölçerdim ,bence de başka bir bilgisayarcıya götür anlamıyorsan,elinde ölçü aleti yoksa basit voltları da göremezsin zaten :ok

msergenyalcin Çevrimdışı

msergenyalcin

Yeni Üye
2 Nis 2020
31
Hocam sorun durduk yere mi gerçekleşti peki? Yani bilgisayarı açtınız ve tepki yok muydu?
Yoksa oyun oynarken falan mı görüntü gitti?

H61 bir anakart lazım olacak size, anakart haricinde bir bileşende de arıza olabilir.
En azından bir tanıdıktan sağlam bellek bulup deneseniz fena olmaz.
Anakartı kaça değiştirecekmiş? Onu da öğrenin, ona göre de bir yorum yaparız.

Kusura bakmayın ben yazdığımı sanıyordum. İnternette dolaşırken ayağım kasaya hafifçe çarptı ekrandaki görüntü sabit kaldı 1dk kadar bekledim, görev yöneticisini açmayı denedim, bilgisayar hiç bir tepki vermeyince tuşundan kapattım. Daha sonra açtığımda görüntü gelmedi.
Ram bulabilirim aslında fakat 2 tane ram var 2 si de arızalı olabilir mi? Tek ram ile çalışmaz mı?

funlar çalışıyor(12v) usblerde volt yoksa(5v) ilk bakacağım yer güç kaynağıdır ,dedim ya çok anlamam ama ,bu kasa bende olsa önce bütün sonradan takılan kartları söker,denerdim ,hatta güç kaynağı soketini de söker ,çıkış voltajlarını ölçerdim ,bence de başka bir bilgisayarcıya götür anlamıyorsan,elinde ölçü aleti yoksa basit voltları da göremezsin zaten :ok

Malesef anlamıyorum ve elimde ölçü aleti de yok teşekkür ederim tavsiyen için

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,945
Kusura bakmayın ben yazdığımı sanıyordum. İnternette dolaşırken ayağım kasaya hafifçe çarptı ekrandaki görüntü sabit kaldı 1dk kadar bekledim, görev yöneticisini açmayı denedim, bilgisayar hiç bir tepki vermeyince tuşundan kapattım. Daha sonra açtığımda görüntü gelmedi.
Ram bulabilirim aslında fakat 2 tane ram var 2 si de arızalı olabilir mi? Tek ram ile çalışmaz mı?

Çalışır elbette hocam.
Hatta bellekleri sırayla farklı slotlarda deneyin.
Sarsıntı ile anakart arızalanması hele ki internet gezintisinde imkansız gibi bir şey.
Görüntü kablonuzun sağlam kaldığına emin misiniz peki?

msergenyalcin Çevrimdışı

msergenyalcin

Yeni Üye
2 Nis 2020
31
Çalışır elbette hocam.
Hatta bellekleri sırayla farklı slotlarda deneyin.
Sarsıntı ile anakart arızalanması hele ki internet gezintisinde imkansız gibi bir şey.
Görüntü kablonuzun sağlam kaldığına emin misiniz peki?

USB girişlerine elektrik gelmediği için arızanın anakartta olabileceğini düşünmüştüm.
Bellekleri farklı slotlarda deneyeyim.
Kabloda sıkıntı olup olmadığından emin değilim malesef evde takabilceğim başka bir cihaz yok. Yedek kablom da yok.

Geri
Üst Alt