Bugün bir şey okudum, etanol ile çalışan otomobiller varmış sanırım. Tıpkı LPG gibi. Etanol de şeker kamışından üretiliyormuş. Bu konu hakkında bilgisi olan var mıdır acep? LPG den daha ekonomik bir alternatif yaratılabilir mi acaba?
Aha uzmanlık alanım, hemen hortlatayım.
Etanol bildiğimiz, içtiğimiz alkoldür, şeker kamışının bol olduğu yerlerde şeker kamışından, mısırın bol olduğu yerlerde mısırdan, atıyorum patatesin bol olduğu yerlerde patatesten yapılır. Olay nişastanın şekere, oradan da mayalar vasıtasıyla etil alkole çevrilmesi ve damıtılarak %96lara kadar derişiminin arttırılmasıdır.
İşin içine damıtma girdiği zaman yeni zellanda haricinde tüm ülkeler belli limitler dışında bunu yasaklar çünkü vergi adı altında eşşek yükü ile para kaldırırlar bundan. Örneğin alaman yasaları 0,5lt kapasitesinde imbik bulundurmanıza bir şey demezken, üstüne öttürüverir.
Her konuda arap saçı olan yurdum yasalarında dana gibi açıklar vardır ve hakim inisiyatifine bırakılmıştır, denemeyiniz, damıtık yerine mayalı içki yapınız, 350lt/yıl izniniz vardır yasal olarak. Yok rakı damıtacam derseniz, yakalanma durumunda hiç bir şey olmayabileceği gibi, öttürülme ihtimaliniz de vardır. (ohh bi fırt çektim, bek gözel bişirmişim
)
Konumuz yakıt, çekizlemek değil. Peki niye anlattım bunları, şu yüzden: Özellikle ABD olmak üzere kimi yerlerde kendi ihtiyacı için E5 den (%5 ethanol içeren yakıt) E95 e kadar (%95 etoh içeren yakıt) belli oranlarda yakıt üretimine izin verirler. Bunun için bölgedeki resmi kuruma başvuru yapılıp belli bir bedel karşılığında ruhsat alınır. Her iki taraf da kazanır, yerel yönetim ruhsattan güzel bir miktar indragandi yapar, ohhh misss.... Aslında olay şu:
Bu sayede hökümet özellikle ABD için mısır üretimini ve mısırdan elde edilen etoh ile benzini karıştırarak fosil yakıtlara alternatif kaynak bulunmasına önayak olur. Asıl amaç yakıt ve çevrecilik olmakla beraber, başına dert almak istemeyen moonshiner coni kardeşimiz, gider parayı bayılır, ruhsatını alır, yerel yönetim mutlu olur, coni kardiş çaktırmadan biraz bourbon yapar, aporağını da benzinle karıştırıp arabasının deposuna dehler.
Hali hazırdaki benzinli arabalar motoruna göre %5 ten %95'e kadar etoh (etil alkol) içeren karışımı sıkıntısız yakmaktadır. (%5 etoh+%95benzinden %95etoh+%5benzine kadar)
Olay budur.
Zira coninin tek parsel 5000dönüm ekili mısırı vardır.
Bunun can yakmayacak kısmını etoh için harcasa, yıllık "mazotunu" ve arabasının yakıtını çıkarır.
Haydaaaa, şimdi farkettim @omrdml den alıntı yapacaktım, gene bi üste gitmiş. galiba mouse roller'ı gereksiz hızlı kullanıp alıntıladığım yere de dikkatli bakmıyorum. Kusura bakmayın, bi daa olmaması için gayret ederim.