Bu paranın çoğunu elinde tutan kim önce ona bakmak lazım. Madenciliğini en çok kim yapıyor sonra da buna bakmak lazım. Üretilen parların %90 ı küçük bir gurubun elinde, en büyük madencide çin malesef dünyada kömürden üretilen elektriğin %54 bunlara ait. Hem çevreyi kirletip elektrik üretiyor, hemde üretim yerine soyut para birimi için harcıyor. Tabii venezuella ordusuda bayaa bir üretim yapmakta. Pandemide eve kapanan insanlara bir kumar aracı olarak sunulmuş gibi görünüyor. Kazanan ortalıkta sevinçle kazandım deyip konuşuyor, kaybedenler sus pus olmuş tık yok. Dışardan bakınca herkes sürekli kazanıyor gibi algılanıyor.
Batıdan bu ödeme yöntemi, ya da transfer yöntemi yasadışı ve terör için kullanıldığı kontrol edilmesi üzerinde durulup işaret edilince ülkemizde de takibi başlatılmış görünüyor. İşlem sağlayıcılar yani aracılar işlemleri ve yapanları adli kontrol için verecekler. Devlet bunu sadece şimdilik adli kontrol için kullansa da elde edilen karlar varsa ki mutlaka birilerinin olduğu sistemde görülecektir, o zaman yakında kazananlara gel bakalım vergi dairesine diyecektir. Yılda ₺6600 yi aşan kira gelirinden vergi isteyen devlet bunları pas geçerse yakasına yapıştığı vatandaş da hatırlatır.
Zaten devletlerin çoğu kendi kripto paralarını hazırlıyorlar belki de hazır, sadece bazıları deniyor bazıları bekliyor. Geleceğin ödeme yöntemi olacak tabii transferi elinde tutan size izin verirse. Öyle koy cebine parayı git istediğin yere devri bitiyor. Parayı çıkaranın izniyle sahip oluyorsun onun izin verdiği şeylere harcayabiliyor oluyorsun. Şu anda parayla imanın kimde olduğu bilinmez diyoruz ya, para kısmı artık bilinir olacak, bulutların altında yaşayanlar için. Belki ardından da imanın kimde olduğunu bilmek etki etmek isteyecekler... "Beyne kablosuz bağlanmışlar neticede."