Yaşadığım ilçeye 2 yıl önce doğalgaz geldi ancak henüz bağlatmadım klimayla gayet iyi devam ediyorum. Artan döviz kurundan ötürü yaptırmaktan vazgeçtim uzun bir süre de yaptırmayı düşünmüyorum. Eskiden istanbulda konvansiyonel hermetik kombi kullanıyordum. Şimdiki yoğuşmalı kombileri elimden geldiğince araştırdım.
Piyasada var olan premix yoğuşmalı kombilerin yüzde doksanı (vaillant, baymak,demirdöküm,airfel,eca,viessman, ariston, vb. markaların)
iç dizaynı ana eşanjör yapısı çelik olup ilk fotoğraftaki şekildeki gibidir.
Paslanmaz çelikten yapılmış olup paslanma yapmaz çürümez derler ancak bu sarmal tipteki eşanjörler delindiği vakit yeni ana eşanjör fiyatı 3000-3500 tl gibi yüksek bir rakamdır.
diğer tipteki alüminyum silisyum alaşımlı dikey yoğuşmalı kombi eşanjörüne sahip tasarımı farklı olan kombiler buderus ve bosch ' aittir
görünümü ikinci üçüncü fotoğraftaki gibidir. çeşitli forumlarda yaptığım araştırmalara göre bu tip eşanjörlerin arıza delinme ihtimalinin diğer çelik eşanjöre göre daha az olduğudur.
Ancak bosch buderus kombileri hidroblok kısımları pirinç malzemeden olmayıp kompozit malzemeden yapılmıştır. Demirdöküm, vaillatın bazı modelleri de hidroblok bölümü kompozit üretimdir. Hidroblok kısmı prinç malzemeden olan markalar baymak, eca, warmhaus vb. marka modellerdir. Pirinç malzeme kompozite göre daha uzun ömürlü. ancak hidroblok grubun arızası ana eşanjör arızasına göre daha az maliyetlidir.
İki tip ana eşanjör yapısında da ilk iki yıldan sonra her yıl kombinin bakımı yapılmalı ana eşanjörlerin içi açılıp parçaların bakım ve temizliği mutlaka yapılmalıdır . yoğuşmalı kombiler klasik konvansiyonel kombiler gibi uzun yıllar bakım yapılmadan sorunsuzca kullanılabilecek yapıda değildir aksi halde ana eşanjör tıkanıp veya delinip komple değiştirmek gerekli olup 5000-6000 gibi fiyata aldığınız bir kombiye yeni şenjör için 3500 tl gibi bir rakam ödemek zorunda kalınacaktır.
Yoğuşmalı kombi bakımında servisler genelde yanma odasını açmak istemezler , kabaca sensör ölçümü , genleşme tankı havası kontrolü, filttre ve plaka eşanjör temizliği yapıp bırakmaktadırlar, halbuki yoğuşmasız konvansiyonel kombilerin yanma odasına ulaşmak daha kolaydır ön kapaktan sonra koruyucu ikinci kapağın hemen altındadır, yoğuşmalı kombilerde yanma odası ana eşanjör temizliği için hava gaz karşımı grubu gaz valfi ve fan grubunun sökülmesi gerektiğinden bu işlem uzun zaman aldığından kimi servis bu işlemi esgeçip eksik bakım yapmaktadır.
Kombilerin bu ana eşanjör hususunda hangisinin tam olarak daha verimli sorunsuz ve uzun ömürlü olduğu hususunda deneyimi ve tecrübesi yüksek olan forumdaşlarımızın değerli görüş ve önerileri herkes için faydalı ve aydınlatıcı olacaktır.
İyi akşamlar.