KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Merhaba Değerli Arkadaşlar;

Yine bir bilgilendirme yazısı ile karşınızdayım.

Forumlarda en çok sorulan ve maalesef somut cevabı tam verilemeyen soruların başında gelir

KLİMAM NE KADAR YAKIYOR?
KLİMAM NE KADAR ELEKTRİK HARCIYOR?
BENİM KLİMAM ÇOK MU YAKIYOR ARKADAŞLAR?
AYLIK FATURAM 300TL GELDİ ÇOK MU?
Vs vs,


Bu nedenle Bu yazımızda sizlere, Klimalarımızın enerji tüketim mantıklarına dair gerek data, gerek grafik ve gerekse formüller ile hesaplama yaparak bir klimanın hangi koşullarda ne derece enerji tükettiği ile ilgili bilgi paylaşıp, aynı zamanda evimizdeki diğer elektrikli ev aletleri ile de karşılaştırma yaparak konuyu anlamanızı sağlamaya çalışacağım.

Yazımızın içerisinde bazı noktalarda fazla teknik detay ve bazı elektrik formülleri yazılı olacak ister istemez lakin sonuca ulaşmak adına bu formüllerden geçmek zorundayız yoksa çıkardığımız sonucun makul bir dayanağı olmaz.

Bu yazımda sadece bilgi değil, aynı zamanda teknolojinin de nimetlerinden faydalanmış olacağız zira tüketim verilerini, bu tüketim karşılığında ne ürettiğini ANLIK hesaplamak adına VOLTCRAFT ENERGY LOGGER - TESTO DATA LOGGER ile EXTECH DATA LOGGER kullandım.

Yazımın içeriğinde sizlere görsel olarak bazı ekran alıntıları sunacağım lakin sadece SS olarak görmek yerine data sonuçlarını sizlerin de inceleyebilmesi adına hem programı hem de .REC uzantılı dosyaları da yazımın ekinde sizlere paylaşmış olacağım. Arzu eden önce programları indirip kurabilir, sonra da paylaştığım dataları bu programlarda açarak kendi incelemesini yapabilir.

Artık yazımıza başlayabilirim;

Değerli dostlar, Öncelikle bazı teknik konuları açığa kavuşturmak gerekecek zira yazının devamının anlaşılabilmesi adına buna ihtiyacımız var. Elektrik nedir, Watt nedir Volt nedir vs üzerinden kısaca da olsa geçmekzorundayız.

Bilindiği üzere şebekemizde bulunan elektrik AC dir ve 220 VOLT dur, O halde

VOLT NEDİR? (GERİLİM)

Volt, elektrikte kullanılan potansiyel farkı (gerilim) birimi. Elektromotor kuvvet birimide volttur. Bir ohm'luk bir direnç üzerinden, bir amper'lik elektrik akımı geçmesi halinde direncin iki ucu arasındaki gerilim bir volttur. Sembolü (V) dir

Halk dili ile anlatmak gerekirse ürünlerimizin çalışması için gerekli olan enerjiye VOLT diyebiliriz (Yine de biz yazımızda teknik açıklamasını kabul edeceğiz)

Klimamızın çalışması için 220 volta ihtiyacımız var (monofaz sistemlerden hareketle) Klimamıza 220 Voltu verdiğimizde her şey bitiyor mu? HAYIR.

O halde devam;

Klimamıza 220 voltu verdiğimizde eğer bu elektrik birimini harekete geçirecek olan akım (AMPER) yok ise o 220VOLT gözüne far tutulmuş tavşan gibi durur, hiçbir işlevselliği yoktur. Yani şebekemizdeki elektriği harekete geçiren olgu AKIM dır Sembolü (A) dır. Birimi (I) dır.

Peki AKIM nedir?

Birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akımının şiddeti denir. Bir iletkenin belli bir kesitinden saniyede bir kulonluk elektrik yükü geçerse, akım şiddeti bir amper olur. Akım şiddeti I = Q / t formülüne göre hesaplanır.
Q: Elektrik yükü miktarı (kulon), t : Zaman (saniye),
I: Akım şiddeti (amper).



Klimamıza 220 VOLT verdik, AKIM da geldiğine göre sorun yok Klima çalışmaya başladı, Peki bu çalışma karşılığında klimamız bir GÜÇ çekmeye başladı mı? EVET.

O Halde Devam;

Nedir Bu GÜÇ? (WATT)

Elektrik enerjisinde elektrik devresi tarafından taşınan güç olarak tanımlanır. Gücün birimi watt'tır. Elektrikli cihazların birim zamanda harcadığı enerji miktarı olarak da bilinir. 1 saniyede 1 joule enerji harcayan elektrikli alet 1 watt gücündedir. Simgesi (P) dir

Aslında bu işin daha OHM, COS-Fİ (güç faktörü), Fİ(Faz açısı), Endüktif, Konpanzasyon vs kısımlarını da bilmek gerekse de bunun bir fizik veya Temel elektrik dersi olmaması nedeniyle elbette o konulara girmiyorum.

Lakin Klima söz konusu olduğunda bu 3 faktör olan V-A-W yani VOLT AMPER WATT tanımlamaları bizim temel dayanaklarımız olması nedeniyle açıklamak gerekiyordu. Zira ilerleyen sohbetlerimizde çok isimleri geçecektir.

Burada anlaşılacağı üzere Klimamızın çalışması için gerekli olan gerilime VOLT, Bu VOLT u harekete geçirmek için AKIM gerekli, çalıştıktan sonraki ortaya çıkan/tüketilen GÜÇ durumlarını kavrayabildiysek bundan sonrasını çok daha rahat anlayabiliriz demektir.

Tekrar belirtme gereği duyuyorum ki Temel Elektrik konuları ve OHM kanunu gibi durumlar ciddi anlamda karışıktır bu nedenle bazı tamlamaları yaparken kitaptaki gerçek teknik tanımlamalardan bilerek kaçındığımı, anlaşılır hale getirmeye çalıştığımı lütfen göz ardı etmeyiniz. Yani birileri çıkıp da ‘’ ohm kanununda yer alan R=V/I formülüne göre cos fi açıklamalarınız tutarsız’’ derse hiç bu tartışmalara girmemek adına da aşağıya bilerek ohm kanununun basit bir görselini de eklemeyi uygun gördüm.

LORd6o.jpg


Arkadaşlar Klimalarımızın ortalama yıllık tüketim verileri zaten enerji etiketlerinde yazmaktadır lakin birincisi kanuni zorunluluk nedeniyle yazılan rakamlar olması nedeniyle güvenirliği tartışılır verilerdir, ikincisi ise her bölgede, her kullanım koşulunda, her kullanıcıda, her montaj şeklinde farklılıklar gösteren sonuçlar mevcuttur. Bu nedenle bu yazımdaki temel amaç bireylerin kendi tüketim verilerini kendisinin de hesaplayabilmesini sağlamak, aynı zamanda elinde teknolojik ölçümleme unsurları olmadan da kabaca bunu hesaplamasına yardımcı olabilmektir.

Ölçümlemelerde bazı karşılaştırmaları yapabilmek adına hem ON/OFF hem de inverter klimalardan ölçüm aldım. Bunun yanı sıra, 40’’ LED aydınlatmalı TV, Direkt rezistansla çalışan ÇAY MAKİNESİ ve aydınlatmada kullanılan ŞERİT LED ile bazen sorulan soru olması nedeniyle sadece klima iç ünite fan motorundan da anlık veri aldım. Hepsini tek tek hesaplayacağız sizinle. Bu arada hesaplamada bir sapma yapmaması adına iç üniteyi sökerek Fan motoruda direkt enerji verdim (Tabi kapasitör girdim araya mecburen) yani tüketimde hesaplama yaparken arada hiçbir elektronik devre olmadan salt tüketim sonucunu görebileceğiz.

Aşağıdaki tabloda bilinçli olarak uzaktan nasıl göründüğünü anlamanız için tüm dataları aynı anda açtım.


8NLmqd.jpg


Aşağıdaki tabloda ise 18.000BTU klima iç ünite fan motorunun tam 1 saatlik tüketim eğrisini göreceksiniz. Seyir halindeki stabiliteye dikkatinizi çekmek isterim zira birazdan paylaşacağım klima tüketim verilerinde oldukça büyük sapmalar göreceksiniz.

EyAEVA.jpg


Aşağıdaki tabloda ise, yukarıdaki grafik tablosunun data hali mevcuttur, Başlangıç 14:11 – bitiş 15:11 dir, ekrana sığmadığından bitişi göremezsiniz lakin program ve dataları bilgisayarınıza çekerseniz dakika dakika sonuçları görebilirsiniz.

jQNY4r.jpg


Bir fan motorunun çalışma prensibi gereği, Asenkron motor olması nedeniyle hava debisindeki ufak değişikliklere bağlı güç değişikliği haricinde dalgalı bir seyir izlemezsiniz. Aynen aşağıya paylaşacağım TV ürününün enerji tüketim verisindeki stabil seyirde olduğu gibi. (Elbetteki backlıght dimming değişikliklerine bağlı birkaç peak mevcuttur)

OyzdBD.jpg


Aşağıdaki Tabloda ise PHILIPS 40’’ LED TV ile 1 saatlik tüketim verisinin grafiksel sonucu mevcut.

6yv6ml.jpg


Burada ise aynı tüketimin data sonucu mevcuttur.

WGprb4.jpg


Dikkat edileceği üzere seyir hali ne derece dalgalı olursa olsun sistemde sabit bir ortalama sonucu görebiliyoruz.

Bilerek bazı basit ev aletlerini önce paylaştım ki, klimalardaki tüketim karmaşası kafamızı karıştırmasın.
 
A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Cvp: REVİZE

Artık Klimalara geçebiliriz.


Aşağıda sizlere 12.000BTU bir on/off klimanın tüketim verilerinden örnek kesit sunuyorum.

On off klimalar her zaman eleştirdiğimiz üzere çok fazla dur/kalk yapmaları nedeniyle sapmalar da çok fazladır bu nedenle ekran alıntısının üzerine bazı rakamlar yazdım ki her ilk kalkışında ne derece akım ve güç asıldığı anlaşılabilsin.

5GnRyl.jpg


Bu da, on/off klimamızın data kısmi sonuçları

V3zyQR.jpg


Buradaki sonuçsal verileri toplam tüketim olarak kabul etmeyiniz, karma datadan imleç ile kısmi çektim bu nedenle yanıltıcı olur, gerçek sonuç için hesaplama şeklini yazının devamında sizlere tarif edeceğim.

Aşağıda ise 9.000BTU inverter bir klimanın tüketim grafik eğrisi mevcuttur.


nJNGal.jpg


Burada da data sonuçları mevcuttur.

Bu TEST 09.11.2017 tarihinde 19:06 da başlatılıp, 10.11.2017 tarihinde 08:39 da bitirilmiştir. Yani 13 saat 33 dakika çalışmıştır.

7y18n5.jpg


Ortalama tüketim saatte 587watt olarak görünmektedir ki bu sonuca nasıl ulaşıldığına bir sonraki mesajımızda konuya devam ederken de değineceğiz.

Tabi sürekli olarak tüketimden bahsetmek doğru olmaz. Evet konumuz enerji tüketimi ve klimalarımızın ne derece enerji tüketeceği konusu lakin, bu tüketimin bir sebebi ve bir sonucu da var.


Amacımız da en az enerjiyi tüketerek en yüksek sonucu alabilmek olduğuna göre, bu tüketim karşılığında ne elde ediyoruz, elde ettiğimizi ne kadar muhafaza edebilirsek ne sonuçla karşılaşıyoruz, tabii ki En çok sorulan sorulardan birisi olan ‘’Klimamı kapatmalımıyım?’’ sorusunun da cevabını bulmaya çalışıyoruz.
Bu anlamda aşağıdaki grafik sonuçlarını da bilinçli olarak bazı noktalarda birleştirerek paylaşacağım.

Aşağıdaki grafikte, 30m2 lik salonda bulunan 12.000BTU on/off klimanın emiş ısısını göreceksiniz (Tavandan 25cm)


1GZ2dA.jpg


Burada ise aynı ortamdaki ZEMİN ısısı ve nem dengesini görüyorsunuz.

LORY3j.jpg


Aşağıdaki tabloda ise bilinçli olarak sizlere

1- Klima tüketim verisi
2- Klima emiş ısı değeri
3- Klima zemin (ortam) ısı değeri

Sonuçlarını aynı karede paylaşıyorum

nJN5aa.jpg


Tablomuzda da görüleceği üzere, emiş ısı stabilitesi, sistemin on/off yapması ile doğru orantılıdır, Ortam ısısı (zeminden alınmıştır) ise tüm bu elektriksel değişiklik ve dur kalklara rağmen yükseliş eğimli devam etmektedir. Yani bir KAZANIM söz konusudur, Ne zamana kadar? Klimamız KAPATILANA kadar.

Yine dikkat edeceğiniz üzere her iki üst tabloda da ISI değeri ols ada, Her ikisi de aynı ortam olsa da, öncelikle DERECE, sonrasında ise tepkisel olarak farklı karakterler sergilemekteler.


Emiş ısısı sistemin açılması ve kapanmasına paralel ısı sapmaları gösterse de, ortam ısısı (Klimanın üfleme menzilinden etkilenmeyecek şekilde yerleştirilmiştir) zemin değeri olarak dahi 21 derece dolaylarında stabilitesini koruyabilmektedir ancak grafik olarak İYİ bir şeymiş gibi görünen bu durum, aynı tabloya program üzerinden baktığınızda her 5-10 dakikada bir sürekli olarak içeride bir değişkenlik olduğunu size gösterecektir.
 
A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Cvp: REVİZE

..Bunun yanı sıra İnverter klimamızda ise hareket eğrisini aşağıdaki gibi gözlemleyebiliriz.

MaB6Yg.jpg


Normalde bu grafikteki o düzlemleri çok daha uzun görmeniz gerekir lakin hava koşulları tam kış durumunda olmadığından dolayı, dhaa önce verdiğimiz bilgilerde olduğu gibi inverter klimaların da aslında istemesek de durduğu haller vardır, işte bu grafikte o durma anlarını görebilirsiniz.

İşte buradan hareket ile, bir klimanın MİN BTU değeri ne kadar düşük ise (iyi anlamda) bu durmalar da o kadar az olur, bu durumda da işte bu grafikte gördüğünüz o demeraj akımı kaynaklı peak ler ortaya çıkmaz.

Yine de bir on off klima grafiğindeki zikzaklarla karşılaştırırsak bu grafikte dahi aradaki fark bariz anlaşılacaktır ki ilerleyen satırlarda inverter ile on/off tüketim verilerini de aynı kare içerisinde yayınlayacağım.

Aynı inverter klimanın data sonuçları da şu şekildedir. Bu test ise 10.11.2017 01:16 da başlatılmış ve 10.11.2017 08:39 da sona ermiştir. Yani 7 saat 23 dakikalık veri kaydıdır.

V3zlay.jpg


Buna paralel kazanım sonucu olarak zemin ısı değerini aşağıya paylaşıyorum

LORpb1.jpg


Aynı şekilde emiş ısısı da aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

EyAVmn.jpg


Aşağıda ise emiş/zemin ısısı ile birlikte tüketim verilerini de aynı kareye ekledim ki, on/off klimada olduğu gibi inverter klimada da aynı karşılaştırmayı yapabilelim.

qJN4y5.jpg
 
A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Cvp: REVİZE

Değerli Arkadaşlarım;

Şu ana kadar elimden geldiğince konuya görsel olarak hakim olmanızı, konunun mantığını kavramanızı sağlamaya çalıştım. Fakat işin maddi kısmına karar veren kısım rakamlardır. Bu nedenle bu noktadan sonra artık biraz rakamlara odaklanma vaktimiz geldi.

İlk olarak müsaade ederseniz klima iç ünite fan motorunun 1 saatlik tüketim verisini, Tablodanm nasıl okunduğunu ve hesabın nasıl yapıldığını göstererek başlayayım.

Buradan başlamamın nedeni, tüketim verisinin düşük, stabil ve hesabının kolay olacak olmasıdır.
Hesaplamaları elimden geldiğince SAATLİK olarak yapacağım lakin yine de bazı sağlamaları yapmak adına DAKİKA bazında da tüketim verilerini buraya yazacağım ki şu 13 – 15 – 20 saat çalışan ürünlerin de tüketiminin fatura yansımasını görebilelim.


Arkadaşlar aşağıdaki excelden alınan ss de bazı noktaları işaretledim, aslında her ne kadar hepi topu 1 saatlik kayıt olsa da yine de ekrana sığmaması nedeniyle ben paint üzerinde bir oynama yaparak dosyanın başı ile sonunu birleştirdim yani aradaki veriler yok, onlar görselolarak size lazım değil zira zaten o excel dosyasınıda yine sizin erişiminize açtım yani incelemek istediğiniz noktalar için dosyanın kendisine ulaşabilirsiniz.

8NLlqr.jpg


Tabloda görüldüğü üzere başlangıç saati ile bitiş saati yazıyor ve en önemlisi ise DATA NUMBER adı altında kaç veri kaydı aldığınıda belirliyor. Bu bize hesaplamada inanılmaz bir kolaylık sağlayacak zira her ne kadar işaretli olan yerde 35,60 ORTALAMA sonucuna ulaşsak da, bunun doğru olup olmadığını anlamak yani SAĞLAMASINI YAPMAK için biz de kendi hesabımızı yapacağız.

Bu durumda bu DATA NUMBER kısmı bize lazım, eğer orada yazmasaydı excldeki her satırı tek tek kendimiz sayacaktık ancak sadece kayıt alınan satırları yani yazı içeren diğer satırlar bize lazım değil.
Tablodada görüleceği üzere CURRENT (AKIM) – ACTİVE POWER (AKTİF GÜÇ) – APPARENT POWER (GÖRÜNEN GÜÇ) değerli mevcut. Bunun yan ısıra en önemlisi ise ZAMAN dır. Demekki burada ufak bir formül oyunu yapacağız.


Arkadaşlar genelde tüketim verileri hep ‘’Abi KM de kaç para yakıyor?’’ veya ‘’Abi saatte ne kadar harcıyor’’ şeklinde tanımlanır lakin işin aslı bizler için bu tüketim verilerinin hesaplama yolu hep ANLIK veriler üzerinden yapılır.

Yani sizin için SAATTE NE YAKAR kısmının bizler için O SAATİN 33 üncü dakikasında ne kadar yakmış’’ detayı vardır.

Tabi kibu sizlere lazım bir bilgi değil, ancak mesleki anlamda bize hayati veriler sunar bu anlamda bazen konuyu dakikaya indirgemek bize arıza çözümünde inanılmaz avantajlar sağlar.

Bu durumda data kayıt cihazımız da her 1 dakika için 1 ANLIK TÜKETİM verisi alır. Tabloda incelerseniz eğer saat 14:35 de 37,858 ile bir peak yapmış. Bu veri bu derece düşük enerji tüketen bir unsurda neredeyse hiçbir anlam ifade etmezken, birazdan klima ürünümüzde yapacağımız kontrolde gerçek önemini ortaya koyacaktır.

Sonuç olarak elimizde neler var?

1-maximum tüketim verisi
2-minimum tüketim verisi
3-ortalama tüketim verisi
4-maximum akım
5-minimum akım
6-ortalama akım
7-zaman


Peki bunların hangisi ile neler yapıp hangi sonuca ulaşabiliriz?

Yazımızın başında eklediğim tablo üzerinden bulunabilecek formül ile de hareket edebiliriz lakin bunun yerine oldukça basit bir yöntem ile sağlamamızı yapabiliriz.

ANLIK alınan ve her biri dakikalık olan verilerin toplamını alırız (SS de en altta yazıyor) ürünün cinsine göre bu tüketim verisi saat 17:15 de 1200watt iken, hemen 17:16 da 20 watt olabilir. Biz ise tüm bu dakikalık kayıtların toplamını, toplam dakika sayısına bölerek sonuca ulaşabiliriz.

Tablomuzdaki örnekte ANLIK kayıtların toplamı 2135,883708 olduğuna göre, veri alınan dakika sayısı da 60 olduğuna göre 2135,883708 / 60 = 35,5980618 sonucuna ulaşırız ki bu da bize Saatte 35,59 watt tükettiği sonucuna götürür.

Tablomuzdaki otalamada ise bu değeri 35,60 olarak yuvarlandığı görülür ki doğru yuvarlamadır zira bizim görmezden geldiğimiz uzantıdaki küsuratlar matematikte yukarı yuvarlanır.

Buradan hareketle, saatte 35,60 watt tüketen bir klima iç ünite fan motoru, 1 günde ne kadar tüketir sorusunun cevabı için 35,60 x 24 = 854,4 watt tüketir. Bu durumda 854,4 x 30 = 25.632 watt yani 25.6KW tüketir. 25,6 x 41.17 / 100 = 10.552 sonucuna ulaşırız ki 24 saat boyunca hiç kapatılmadan çalışan bir 18.000BTU klima iç ünite fanı MAX devirde ayda 10.5TL faturaya ek yük getirir sonucunu böylece bulmuş oluruz.

Aynı formülü bir de Televizyonumuz için uygularsak eğer;

Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere ortalamamızı makinemiz 70.00 watt olarak vermiş, aynı yolu izleyerek sağlamamızı yapalım.

6yv2z0.jpg


Aslında çalışma süresi çok daha uzun olmasına rağmen ben, aklımız karışmasın diye hep 1 saatlik veriler üzerinden ilerliyorum bu nedenle bu verileri de 14:00 ve 15:00 arasından çektim.

Buna göre ürünümüz yine stabil bir durum sergilemiş ancak çok nadir 1-2 zaman dilimindeki 89 wattlık anlık tüketimler haricinde genel seyir olarak 70-71 watt dolaylarında ilerlemiştir.

Aktif Güç sütunundaki rakamlarımızı yine topluyoruz ve 4270,124119 sonucunu alıyoruz, 1 saatlik veri aldığımıza ve DATA NUMBER bölümümüzde 61 rakamı olduğuna göre bu sefer 60 değil 61 e bölüyorum ve 4270,124119 / 61 = 70,00203473770 vs(daha gidiyor) sonucuna ulaşıyorum yani evet bu televizyon saatte 70 watt enerji tüketiyor.

O halde 70 x 24 = 1680 watt yani günde 1.68 KW enerji harcıyor bu televizyonumuz. Bu durumda 1680 x 30 = 50.400watt sonucuna ulaşırız. 50.400 / 1000 = 50.4KW ve 50.4 x 41.17 / 100 = 20,74 TL de aylık elektrik faturamıza televizyonumuzun 24 saat kapanmamak kaydı ile katkısını görebiliyoruz.

Bu örneklerden daha çok fazla verebiliriz lakin asıl olan klima konusu olduğuna ve sizler de bu örneklerden hareketle artık konuyu kavrayabildiğinize göre, bir klimanın tüketim endekslerini görmeye başlayabiliriz.
 
A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Cvp: KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

Klima tüketim endekslerine girmeden evvel sizlere hem program hem de datalara ulaşabileceğiniz linkleri paylaşmak isterim.

Gizli içeriği sadece kayıtlı kullanıcılar görebilir.


Yukarıdaki linkte kurulum dosyaları mevcut.

TH10 ile emiş ısı dataları

TESTO ile ortam/zemin ısıları ve nem dengesi

VOLTSOFT ile tüketim verilerini

İnceleyebilirsiniz.


Aşağıdaki linkte ise tüm bu test aşamalarında kaydettiğim değişik zaman dilimlerine ait datalar mevcuttur.

Gizli içeriği sadece kayıtlı kullanıcılar görebilir.
 
A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Cvp: KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

Programları indirip kurduktan sonra, kullanımı konusunda sorun yaşayan olursa ona göre ufak bir kullanım tanıtımı da yaparım.  :ok:
 
A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Cvp: KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

9000BTU inverter klimamızın 8 saatlik verileri üzerinden sohbetimize devam edelim.

OyzEy5.jpg


Arkadaşlar Klimamızın 8 saatlik (7 saat 47 dakika) tüketim ortalamasını programımız ve makinemiz bize 443,36 watt olarak belirlemiş.

Biz yine bu işin sağlamasını yapmak adına toplam tüketim verisi olan 180891,3937 rakamını toplam data sayısı olan 408 e bölüyoruz ve 180891,3937 / 408 = 443,3612... sonucuna ulaşıyoruz.

Demek ki sistemde bir hata yok, bu durumda bndan sonraki kontrollerimizde bu sağlamaları yapmaya gerek yok, neticede siz de işleyişin mantığını artık anlamışsınızdır :ok:

O halde olayın mali boyutuna bakalım.

satte 443 watt sonucundan hareketle 443 x 24 = 10.632 watt = 10.6KW

10.6 x 41.17 / 100 = 4.377 = 4.37TL sonucunu elde ederiz.

9.000BTU inverter bir klima için, hele ki bulunduğu alandan dolayı avantajı olan bir klima için çok da ideal bir sonuç olmadığı kanısına da varabiliriz elbette. :ok:
 
A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Cvp: KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

Arkadaşlar ''Şu koşullarda Şu Şekilde bir test yaparmısın?'' diyebileceğiniz bir durum var ise, bu haftasonu evdeyim, duruma göre yapabileceğim bir şey ise o duruma göre yeniden kayıt alabilir ve sonuca bakabiliriz. Bu anlamda bir fikriniz var ise beklerim.  :ok:
 
9 Çevrimdışı

9köy

Süper Üye
18 May 2016
547
Cvp: KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

elinize sağlık hocam.


kafam çalışmıyor bu işlere ama , bir ara indirlen programa verileri  nasıl gireceğimizi öğrenirm sizden  :ok

eski usul ölçüyorum ben hocam çok farklılık çıkarmı acaba. bu sisteme çalıştıramazsam. 

mesela wattmetredek toplamı belli aralıklarla bölüyorum klimaların 2si devamlı çalıştığı için. 

bir keresinde kar buz yağmur karışık sıcaklıktaki 60 günlük kullanımı bölduydm saatte 213 watt çıkmıştı. 12lik ME 43m2 alanda kullanım. resimleride yayınlamıştım. biraz kavga çıktıydı o esnada ama resimler yüzünden sesler kesildiydi.

hatta o aralar 9luk 2 klimamııda karşılaştırdıydım. daikin ve zibro (midea üretimi) yı aynı koşullarda karşılaştırdıydım sadece mideanın olduğu alan 4m2 ufaktı ama gendede daikinin tasarrufunda fark büyüktü  bunun üzerine tekrar çekişme çıkmıştı.

hocam yalıtım çok önemli hele hele içten yalıtım bambaşka bir şey nasılki buzdolapların içi poliüretan madde kaplı ya hocam. benzer şekilde.  mesela benim evin güney batı yönü dıştan kaplama

kuzey ise zamanında  yalıtım kararı alaınamdığı için kendim içten izolasyon yaptırmıştım. yıllar sonrada kuze cepheye dış yalıtım uygulamasıda yapıldı.  okadar çok farklı ki güney cepheye göre tüketim..

ama şu var içten yalıtım insanı boğuyor  sağlıklı olduğunu söyleyemem.
 
A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Cvp: KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

9köy' Alıntı:
elinize sağlık hocam.


kafam çalışmıyor bu işlere ama , bir ara indirlen programa verileri  nasıl gireceğimizi öğrenirm sizden  :ok

eski usul ölçüyorum ben hocam çok farklılık çıkarmı acaba. bu sisteme çalıştıramazsam. 

mesela wattmetredek toplamı belli aralıklarla bölüyorum klimaların 2si devamlı çalıştığı için. 

bir keresinde kar buz yağmur karışık sıcaklıktaki 60 günlük kullanımı bölduydm saatte 213 watt çıkmıştı. 12lik ME 43m2 alanda kullanım. resimleride yayınlamıştım. biraz kavga çıktıydı o esnada ama resimler yüzünden sesler kesildiydi.

hatta o aralar 9luk 2 klimamııda karşılaştırdıydım. daikin ve zibro (midea üretimi) yı aynı koşullarda karşılaştırdıydım sadece mideanın olduğu alan 4m2 ufaktı ama gendede daikinin tasarrufunda fark büyüktü  bunun üzerine tekrar çekişme çıkmıştı.

hocam yalıtım çok önemli hele hele içten yalıtım bambaşka bir şey nasılki buzdolapların içi poliüretan madde kaplı ya hocam. benzer şekilde.  mesela benim evin güney batı yönü dıştan kaplama

kuzey ise zamanında  yalıtım kararı alaınamdığı için kendim içten izolasyon yaptırmıştım. yıllar sonrada kuze cepheye dış yalıtım uygulamasıda yapıldı.  okadar çok farklı ki güney cepheye göre tüketim..

ama şu var içten yalıtım insanı boğuyor  sağlıklı olduğunu söyleyemem.

Abi zaten daha önce açtığım ISINAMIYORUM konusu ile bu konu özellikle bu nedenle senkronize olsun istemiştim zira ikisi birbiri ile direkt bağlantılı konular. 

Konuların birisinde nedne ısınılamadığı anlatılırken, bu konuda da nasıl ısınılabileceği ve ısınırken ne derece enerji tüketilip, klima kapatılırsa ne derece etkisi olur konularını ortaya çıkartmaktır asıl hedefim.  :ok:

Bu anlamda sizin tespitiniz tamamen doğru, İZOLASYON İZOLASYON İZOLASYON
 
9 Çevrimdışı

9köy

Süper Üye
18 May 2016
547
Cvp: KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

Eyvallah hocam bu konuy açacağınız biliyordum zaten kendi testlerimde kafam çalışmazsa eski usul devam edebilirmiyim şeklinde sormak istemiştim. :ok:

hocam şu izolasyon işini gereçekten kuralına uygun yapsalar gösteriş için yapmasalar. okadar çok tasarrufumuz olurki 

hocam dh de çok tartıştık bu konuları avrupa ülkemizde gördüğümüz straforlar açısından konuşayım. 16cm kabul edilmiş  soğuk sıcak fark etmiyor  oradaki yönetmeliikler bu şekilde.

ama buradaki yönetmelik istanbul için 4cm verilmiş inanın aslında çoak az faydası var. 

üstelik bu olayda eski bnalarda bina yöneticleri tarafından kırpılıyor 3cm düşürülüyor ne çakallıklara yaşadık burada. 

yeni binalardada kahrestsinki müteahhitlerce balkon iç cepheleri çatı saçakları vs çalınıyor.

kontrol kesinlikle yok.
 
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
16,253
Cvp: KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

Ado' Alıntı:
9000BTU inverter klimamızın 8 saatlik verileri üzerinden sohbetimize devam edelim.

OyzEy5.jpg


Arkadaşlar Klimamızın 8 saatlik (7 saat 47 dakika) tüketim ortalamasını programımız ve makinemiz bize 443,36 watt olarak belirlemiş.

Biz yine bu işin sağlamasını yapmak adına toplam tüketim verisi olan 180891,3937 rakamını toplam data sayısı olan 408 e bölüyoruz ve 180891,3937 / 408 = 443,3612... sonucuna ulaşıyoruz.

Demek ki sistemde bir hata yok, bu durumda bndan sonraki kontrollerimizde bu sağlamaları yapmaya gerek yok, neticede siz de işleyişin mantığını artık anlamışsınızdır :ok:

O halde olayın mali boyutuna bakalım.

satte 443 watt sonucundan hareketle 443 x 24 = 10.632 watt = 10.6KW

10.6 x 41.17 / 100 = 4.377 = 4.37TL sonucunu elde ederiz.

9.000BTU inverter bir klima için, hele ki bulunduğu alandan dolayı avantajı olan bir klima için çok da ideal bir sonuç olmadığı kanısına da varabiliriz elbette. :ok:

9luk klıma bu havalarda 130lıra yakarsa

kısın dusunemıyorum

tescıllı teneke dıyebılırız ancak bu cıhaza
 
A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Cvp: KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

Sota' Alıntı:
Ado' Alıntı:
9000BTU inverter klimamızın 8 saatlik verileri üzerinden sohbetimize devam edelim.

OyzEy5.jpg


Arkadaşlar Klimamızın 8 saatlik (7 saat 47 dakika) tüketim ortalamasını programımız ve makinemiz bize 443,36 watt olarak belirlemiş.

Biz yine bu işin sağlamasını yapmak adına toplam tüketim verisi olan 180891,3937 rakamını toplam data sayısı olan 408 e bölüyoruz ve 180891,3937 / 408 = 443,3612... sonucuna ulaşıyoruz.

Demek ki sistemde bir hata yok, bu durumda bndan sonraki kontrollerimizde bu sağlamaları yapmaya gerek yok, neticede siz de işleyişin mantığını artık anlamışsınızdır :ok:

O halde olayın mali boyutuna bakalım.

satte 443 watt sonucundan hareketle 443 x 24 = 10.632 watt = 10.6KW

10.6 x 41.17 / 100 = 4.377 = 4.37TL sonucunu elde ederiz.

9.000BTU inverter bir klima için, hele ki bulunduğu alandan dolayı avantajı olan bir klima için çok da ideal bir sonuç olmadığı kanısına da varabiliriz elbette. :ok:

9luk klıma bu havalarda 130lıra yakarsa

kısın dusunemıyorum

tescıllı teneke dıyebılırız ancak bu cıhaza

Aklıma Gelmişken, Sen etiketi istemiştin.

Oyzb70.jpg


İşte tüm bu test ve paylaşımları yapmamızın sebebi de ''Biz yanıyoruz siz yanmayın'' diyebilmek. :ok

O nedenle hesaplamaları vs hep açık açık yapıyorum hem bir hata vs bulan var ise uyarır bizi diye. :ok
 
9 Çevrimdışı

9köy

Süper Üye
18 May 2016
547
Cvp: KLİMA ELEKTRİK TÜKETİM HESAPLAMALARI

Ado' Alıntı:
Sota' Alıntı:
9luk klıma bu havalarda 130lıra yakarsa

kısın dusunemıyorum

tescıllı teneke dıyebılırız ancak bu cıhaza

Aklıma Gelmişken, Sen etiketi istemiştin.

Oyzb70.jpg


İşte tüm bu test ve paylaşımları yapmamızın sebebi de ''Biz yanıyoruz siz yanmayın'' diyebilmek. :ok:

O nedenle hesaplamaları vs hep açık açık yapıyorum hem bir hata vs bulan var ise uyarır bizi diye. :ok:

hocam bu klimanın midea olması çok ilginç tamam kompresörü midea ama görünüş felan hisense.

hani geçende fujitherma kurluk un değil abkay ın ürünü demiştim ya.

kima fujiplus çıkmıştı

NO86vQ.png


aynı değilmi hocam dış ünite.

ama bunun yakın çekimi iç ünite mideayıda andırıyor baya.

mesela diğer konuda kurluktaki klima

rJXLo7.png


fujikur demiştim ya.


TCL demiştim ya

kurluk beğenilmiyorda zamanında Fuji Electric dist bile yapmıştı.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri