Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Kıdem tazminatı kesinlikle kalmalı... Yüzyıllık devlet geleneği gibi birşey bu tazminat meselesi. Konuyu hiç araştırmadım ama kalkınca yerine alternatif nasıl bir sistem gelecek hiç bilmiyorum da...
Bakın kendimden örnek vereyim ben elli yaşındayım şimdiye kadar çalıştığım (özel sektör) hiç bir yerden tazminatı boş verin doğru dürüst sigortalı bile yapılmadım.şimdi diyeceknizki neden arayıp sormadın maalesef o zamanlar internet böyle yaygın değildi tamam biz seni n sigortani yaptık deyip gonderiyorlardi .Tabi yıllar sonra netten baktığımızda ya hiç sigorta yapilmamiş yada ayda birkaç gün gösterilmiş olduğunu gördük bu yeni yasa her ne olursa olsun benim gibi cahil çalışanların yararına olacaktır ( tabii bu sefer devlet iç etmezse) gerçi ben bu çalışma hayatımda hiç işsizlik maaşı da almadım ne yaptım da her seferinde bir bahaneyle vermediler şimdi ise üç senedir İBB de taşoron işçisi (Hani hepimize kadro vereceklerdi ya tahmin edin ne oldu) çalışıyorum ve emekliliğine yaklaşık dört sene kaldı bakalım ne olacak ama ben özel sektörde özellikle küçük işletmelerde çalışanlar adına bu yasaya taraftarim bine son bişey daha yazmak istiyorum ado beyin söylediklerine sonuna kadar katılıyorum hatta şunu ilave etmek istiyorum biz toplum olarak ahlaksız siz kimseyi ayirt etmiyorum bakın patron çalışanı,çalışan patronu devlet vatandaşı,vatandaş devleti öpmeye çalışıyor (öpmek derken ne kast ettiğimi umarım anlamış sinizdir) bu örnekler sahada çoğaltılabilir neyse herkese iyi günler zannetmiyorum ama çıkacak yasa hepimize hayırlı olsun.
Haberlerden gördüğüm kadarıyla kıdem tazminatı ya ev alınca ya da emekli olunca/belirli bir yaştan sonra alınabilecekmiş. Yani işsiz kalan adama bir faydası olmayacak.
Ayrıca biriken para geç verileceği için hiç bir anlamı olmayacak. Enflasyon karşısında eriyen para tazminat verildiğinde belki de ekmek alamayacak.
O nedenle tazminat devlette toplanmasında sorun yok. Ama tazminat işten ayrıldıktan hemen sonra verilmeli. Yıllar beklenmemeli.
_____________________
Hatta konu açılmışken zorunlu ssk ve emeklilik kesintisi de kalksın
Bu şekilde anlatılınca gayet güzel görünüyor. Birde benim anlatacağım haliyle değerlendirin siz ve bu düşünde olan arkadaşlar için olabildiğince kısa ve basit şekli ile;
- Şuandaki hali ile tazminatlar 30 gün üzerinden hasaplanıyor. Şimdiye kadarki görüşmelerde teklif edilen 16-18 gün üzerinden hesaplanması yönünde örn: kabaca şuan 5 yıl için beş bürüt maaş teklif edilen de ise yine kabaca bunun yarısıdır.
- İş veren çıkartmak istediği işçiye tazminat vermemek için KAÇ TAKLA atıyor pazarlık yapıyor diye kendiniz yazmışsınız zaten ben sadece tekrar edeyim. İş veren teklif edilen sistemde TAKLA atmak zorunda kalmayacak. Pazarlık söz konusu bile değil ki şuan pazarlık yapmak tamamen işçi ile alakalı bir durumdur yoksa şuna işçi pazarlık yapmak zorunda değil hakkı olanı tümüyle alabilir.
Çalıştığım şirket den çıkartılan bir arkadaşın yapılan pazarlıkları kabul etmeyim mahkemeye gitti. ilk teklif 40 bin di ikinci görüşme 45 bin di mahkemeye gittiğinde bu teklif 65 bin oldu nasılsa. Aslında bu 65 bine razı olan kişi işi bu şekilde çakallık yaptıklarından ve kendisi hesaplatıp 90 bin alabileceğini öğrendikten sonra onuda kabul etmedi mahkeme sonuçu 85 bin kadar tazminat aldı. Mahkemeden vaz geçmemesinin nedeni beni enayi yerine koymaları diyor.
- Ve asıl can alıcı noktalardan biride işten çıkartıldığınız ve başka hiçbir geliriniz ve birikiminiz yok yeni bir iş bulana kadar(benim durumum ve tanıdım birçok kişinin durumuda bu) kira, faturalar, çocuğun masrafları, mutfak giderleri vs. vs. bunları neyle karşılamayı düşünüyorsunuz ? Bugün cebinizde olamayan parayla mı? işten çıkartıldınız cebinizde son maaşınız var ama 5-10 yıllık tazmimatınız fonda güzelmiş bugün açlıktan ölmezde 50 - 55 yaşına gelirsek alırız tazminatı.
Kısa dedim daha fazla uzatmayayım. Ama bana 20-30yılda oluştırulmuş ve gerçekten faydalı olmuş bir fon söylermisizin bu fon vs. olayı kendi kasalarına para koymak, kendilerine kaynak yaratma çabasından başka birşey değildir.
örneğin deprem vergi ödüyoruz yıllardır demi geçen yıllarda sehven yetkili kişi açıkladıki deprem vergileri başka yerlerde kullanılmış yani deprem kasası boş ve yine işsizlik sigortası için para kesiliyor her çalışandan peki işsizlik için toplanan bu paranın ne kadarı işsiz kalanlar için kullanılıyor %10 evet değişmedi ise sadece %10 işsizlik maaşı olarak ödeniyor sorun yok tamam peki geri kalan %90 nerede biliyormusunuz? başka yerlere aktarılıyor ) komik mi değil ama işte kısaca bu fon mon olayları vatandaşın yararına yapılan işler değildirrr.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
MEVCUT DURUM
*Tazminat için 1 yıl bekleniyor. 20 yıl beklemekten iyidir. * Firmalar kaynak ayırmıyor. ayıranlarda var ayırmayanlarda ama bir işçinin tazminatını vereviyecek firma yoktur. * Çalışan tazminatını bilmiyor. Bunu günümüzde bilmeyen yoktur sanırım kabaca yıllık bir brüt maaş ve artısı çıkar. * Kendi ayrılan tazminatı bırakıyor. Bu doğru * Mahkemeler tazminat dosyası ile dolu. Yüz kızartıçı bir suçunuz yok ise 1 yıl gibi bir sürede %99 oranla yasalar çerçevesinde makkemelerden çıkan sonuç işçiden yanadır. *Tazminata bir güvence ve katkı yok Bu yanlış tazminat en sonki maaşınız üzerinden hesaplanır.
REFORM SONRASI
* Her çalışan tazminat alacak. Ama cebine girmeyecek. * İşveren her ay ödeme yapacak. Kime fona çalışana değil * Çalışan kendi hesabını görebilecek. Şimdide hesaplanabilir yani görünürdür *Devlet katkısı ve fon güvencesi olacak. Peki mevcut istemde 1 ay 30 gün reform dediğiniz de ise 1 ay 18 günden hasaplanacağınıda belirtseydiniz ya. Fon ben zaten fonlara ayrı bir hastayım bir sorum olacak bana vatandaş yararına diye oluşturulmuş ve gerçekten öğle çalışmış başarılı olmuş bir fon söylermisiniz? yıllardır ödenen deprem vergisi ne oldu deprem vergisinin kasası boş peki şuanda işsizlik için her çalışandan kesilen paranın sadece %10 luk bölümünün işsizlik maaşı olarak ödendiğini biliyormusunuz? Geriye kalan %90 lık kısım nerde aa oda başka yerlere aktarılıp harçanmış. sonuç ikisininde içi şuanda boş ve siz nitelikli biri iseniz ve yüz kızartıçı bir suç işlemediyiniz sürece mevcut sistem ve yasalar çalışandan yanadır.
kusra bakmayın ben 1 ay çalışıp tazminatıma 18 günlük para yatırılmasını ve bugün işten çıkartıldığında lazım olan paranın ın hükümetin harcamasını çalışanın güvencesi gibi gösterilmesi taraftarı değilim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Mevcut sistemin mükemmel olduğunu söylemiyorum ama sizinde yazdığınız gibi herkese söylemeye çalıştığım durum tamda bu bunun neresi çalışan yararına olabilir ki ? ve hangi fon vs. düzgün çalışmış ki
ben mesela kıdem tazmınatı dıye birşey bilmıyordum.sadece işten çıkartılınca işcinin tazminat hakkının olduğunu biliyordum.bununda enaz 1 yıl kesintisiz sigortalı olması şartıyla almaya hakkı olduğunu fakat bazı işverenlerın bunu almaması için giriş ve çıkış yaptıklarını işçilerınde bunu sonradan öğrendıklerını
bazılarında işsiz kalma korkusuyla bunu ele almadığını düşünüyorum.işveren işten çıkartmak isterse yine bir bahane bulur
yine bazı işverenler 15-20 gün deneme süresini bahane ederek sigorta yaptırmıyor sonra da bu süre dolmadan yada dolduktan sonra senın çalışmanı beğenmedım bahanesıyle sigorta yaptırmamak için işten çıkartıyordu.
Valla son dönem de pek rastlamadım vardiyalı çalıştığım için haberlerine felan.. Ama kimse mağdur edilmez. Öyle düz bakarsan kıdem tazminatı kalkmalı mı... Bence kalkmamalı yazdım.
İnternetteki herhangi bi kanaldan gelen -clickbait haberi görüp, içeri dalıp detaylı incelemeden okumadan yorum yapma gibi oldu benim kisi de
Kıdem tazminatı almak için belli başlı şartlara uymanız gerekmektedir. Bunların başında aynı iş yerinde bir yıl boyunca çalışma şartı gelmektedir. (Aynı kuruma bağlı farklı iş yerleri için de bu şart geçerli.)
Aynı zamanda kıdem tazminatının sadece işçiler için olduğunu da söyleyelim. Çünkü memurların böyle bir hakkı yoktur.
1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesine göre işveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık dışındaki nedenlerden dolayı sözleşmesi feshedilen sigortalılara bu hak verilmektedir.
İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması ve benzeri nedenlerle sözleşmesinin feshedilmesi durumunda da kıdem tazminatı alınabilir.
Erkekler askerlik nedeniyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılmak zorunda kaldığında kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
Kadınların bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı feshi gerekmektedir. İşçi evliliği gösteren belgeyi işverene sunar ve işten ayrılma gerekçesinin evlilik olduğunu açıkça belirterek tazminatını talep edebilir.
Emekliler için olan ayrıcalıksa, süre ve primi dolduranların kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilmeleridir.
Öte yandan, hamilelik veya doğum nedeniyle kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanlara kıdem tazminatı hakkı verilmemektedir. Kişinin vefatı durumunda kıdem tazminatı yasal varislerine ödenir.
Kıdem filan diyorsunuzda sevgili abiler Öncelikle AHLAK KÜLTÜR Belgeside Lazım İş verenlere Bu ülkede Bu piyasada hakkını aradınmı senden kötüsü pisliği yok bu dünyada.