Deneyim ve tecrübemle birazcıkda
))))) bu hak hukuk konusundaki bilgiyle diyelim yıllardır bu konu hep masaya yatırılır ve anlaşılamaz malesefte
Devlet kasasına girecek paranın peşindedir işveren bu kanunla kazanılmış hakkın olan kıdem tazminatı vermek istemez ama
bu aradada kalan emekçiye olur kiminin tazminatının üstüne yatarlar, ve balon olur peki bu arada eses işini yapması gereken kişi
sendikalıysa ne yapması lazım tabikide koruyup kollamalı değilmi yok türkiyede sendikacılık açık ve net beynine oksijen gitmeyen bir kısım yetkililerin ki bu kasalarına trilyonlar girmesine rağmen hak dediğinizde işveren ve devlet hosşt dediğinde anında satan bir düzen vardır bu ister kamu ister özel sektör olsun farketmez bu paralar abartmıyorum eğlence merkezleri en başta pavyon ve her türlüsü adı ne olursa olsun hatta bu paralarla oteller yaptırılır hatta haberiniz olmadan otellere ortak olunur tv kanalları alınır ama şu akıllarına gelmez bu para işcilerin emekcinin bir günlük yevmiyesi ama geri bu trilyonlarca para hiçbir şekilde çalışana dönmez.. döner diyeninde alnını karışlarım o toplanan para zaten devlettedir sendika napar çalışanı eğitiyom gezi yapıyom dergi kitap bastırdım çalışana moral geceleri diye faturalandırarak bu toplanan para anca istenebilmekte sendika bünyesine pekii çalışan sorun yaşadı anlaşamadı hiçbir zaman taşın altına elini sokmaz ki ne devlet nede işverenle papaz olmak istemez olan tazminatsız çıkış nolur bu sefer iş mahkemeleri devreye girer ki Allah tan kanun çalışanı gözettiğinden ama yıllarca süren mücadelesini kendi yapar kendi koşturur kazanır kimi geri alınır kimine geri bulaşmasın sarmasın diye tazminatı verilir geri başlayan alınma süreciyle tekrar sıkıntılara sürüklenerek o tazminatı vermemek için tekrar yasal işlemler diye sürüncemede kalır.
peki ne yapılmalıydı bu işveren kabul etmesede devlet şunu diyememekte kazanılmış hakları saklı ve devlet güvencesine alınarak bu atam her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesildiğinde paran emin ellerde sana geri ödenecek .. neden çünkü 6ayda olsa 1 yıl isterse 10, 15 25 ne olursa olsun paranın garantide olduğunu bilirdin tabiki bu parayı işveren devlete aktarırsa ,
peki bu durum kabul edildi bu seferde sıkıntı büyük hiçbir çalışan kıdem tazminatının güvencede olduğunu bilirse işverenle sıkıntı yaşandığında eyvallahı olmadan çekip gidip bir başka işyerinde çalışabilir en büyük handikap...
Devlet ne dedi ben yasayı çıkartırım çıktığı tarihten önceki alacaklı olduğunuz kıdem tazminatı çalışanla işveren arasındaki sıkıntı işveren versin dedi
e zaten sıkıntı o tazminatı alamamak değilmi o işi aranızda anlaşın ben benden sonki süreçteki benim kasama işveren senin çalıştığın süreçteki haketceğin kıdem tazminatı ücretiniöderse garantiye alırım diyor..
peki bu durum kabul edilebilirmi edilmediğinden çalışan temsilcileri mevcut hükümete ve sendikaya baskı yaptığında istemesede onların yanındaymış gibi bizim kırmızı çizgimiz derler... sendika açısındanda çalışanlar bu kanunla zaten tazminat güvencedeyse sendikalaşmadan vazgeçebileceğini ve aylık para kesintisinden mahrum kalacağından ondan bu yıllardır sürüncemede kalan durumdur..
Peki olduki anlaşıldı işveren de işcide sendikada tamam dedi bu seferde o alacaklı olduğunuz kazanılmış hakkınız olan kıdem tazminatını ben devlet olarak güzelce toplarım dedi ki işsizlik parasını toplayıp aklınıza hayalinize sığmayacak işlere yönlendirilsede haberiniz olmadan kötü yanı olsada iyi yanı işsiz kaldığında güvence diye ki iyi bişey!!!! sizin bu parayı almanızı engelleyecek birçok işkur tarafından girişimde bulunulsada ne diyor devlet ben buna 5,8,10 neyse ay işsizlik parası veririm ama arada iş bulduğumuzda uysada uymasada başvurduğunda ilana bu parayı keserim diyor e çalışamayan emekçide o iş ona uygunmuş değilmiş bakılmadan rastgele çağrıldığınızdan bulaşmak istemez... bakın bunları kafadan atmıyorum kurumlardan aldığım bilgiylede belirtiyorum bu işsizlik oranları çıktığında orana etki eden bir madde sayıyorlar akıl almaz çalışmayanaişe girmesede biz buna iş imkanı için tekliflerde bulunduk diye ana merkeze bildirdiğinde o işsizlik oranında o çalışmayan sanki çalışyormuş gibi istatistiklere geçiriliyor ki bunu kurum şubelerinden özellikle istiyor yoksa babasının hayrına al sana iş buldum derdinde değil
neyse
nediyoduk işveren işci sendika anlaştı paran devlette kıdem tazminatın olduki belirlenecek kanunlar çercevesinde alacaklı oldun ne diyor devlet bu çalışandan maaşından vergi kesilip hesaplancak tutarı işveren devlete yatırdığında Devlette diyorki bende bu çalışan emekli olurken vergisi algısı damga pulu ı ıvırı zıvırı adına ne derse kesebilmek için ne uydurabilirseeeee bende o kalan kısmını çalışana veririm diyor ..
EEE hayda zaten çalışırken tek ve garantili vergisini %100 çat diye kesebildiği çalışanın tekrardan o toplanak parasındanda kırpmanın peşinde .. al sana güvence..
bize getirisi,götürüsü bu alırsın paranı ama kuşa çeviririm diyorki bunuda TC devletimiz bu kanunu işlediği başka devletleri örnek gösterek bende alırım diyor o ülkedeki çalışanlarda bu dertden muzdarip alaçağının kuşa dönüşmesi ama iş anlamındada anlaşamadınmı başka bi iş bul yok tazminatım yancak derdin kalmaz getirisi bu olur , tekrar hatırlatıyorum işveren kanun çıktığından önceki tazminatınıda işverenle çalışanın analaşarak aldığını varsayarsanız
e haliyle hiçbir işverende bu parayı vermeyeceğinden ne diyor bana muvaffakatname ver ben kıdem paramı devlete yatırmak istemiyorum dersen işine devam eder emeklilik zamanında ben veririm diyor işveren o da meçburiyete itiyor kendisinde kalması için..
ne yapılmalı Devlet kesinlikle önceki çalıştığınız kazanılmış haklarınızıda gözetip kollayıp işveren he deyince hemen veremesede parça parça kanunun çıktığı güne kadarki hakkınızı ödeme imkanı sunması yada şimdi verme ama bu çalışan tazminatı hakettiğinde ben devlet eliyle sendende alır bendeki yatan parasınıda ona veririm diyebilmeli !!!!! Dermi demez önceki yıllarda ne dediler işverenler iş yerlerini kapatmakla ve işten çıkarmakla tehdit etmektelerrrrr.
peki bu sade sendikasız çalışan için neden sendika her ay aldığı birgünlük yevmiyeni devlete değilde ben toparlim ama bu parayıda çalışan için bono. tahvil vs. ile değer katıp %100 ünü vermesede %70 hadi en kötü %50 sini veriyom dese çalışan emekli olurken sendika olarak kıdem tazminatına ek desteğimiz olsun o devletin keseceği vergi allgı vs. dengelenir peki diyormu demiyor.. devlet diyormu o bana yazatacak parana değer katarak fazla verim oda demiyor..
inanın bu konuda yazılacak çokşey var ama inanın şu şeker oyunları yok sanal çiftlik kur tarla ek savaşim diye harcadığı netteki zamanının birazını ayırıp çalışan hak hukuk anlamında illa sendikalı olması önemli değil bugünkü imkanlarla google amcadan bile aratsa ne hakkı var ne olursa ne yapılır inanın işverenler çalışanın ayağına gelir anlaşmak için hala ve halaaaaa işe başlarken sözlü anlaştık yol yemek 3 ayda bir ikramiye ramazanda erzak bayramlarda ek bayram parası mesailer yok %50 değilde %100 bayramlarda %200 diye anlaşsanızda yazılı ve Belirsiz süreli iş sözleşmeniz olmadığında herşeyyy havada asılı kalır aradan yıllar gecer içerde tazminatın birikir bırakamazsında için yılların heba olcak diye işveren ne yapar ikramiye vermez erzak vermez bayramı geçtim sana derki hepsi maaşının içinde işte o zaman kendine ne kötülük yaptığınıda anlarsın kaldıki maaşı 3000 iken devlete asgari gösterilip kalanı ve hatta bazı fazla çalışmalarınızı elden veriyorsa size en büyük kötülüğü yapmakta zaten kıdem tazminatını geçtim emekli olduğunda vay benim maaşım neden düşük der bide üç kuruş aldığın tazminatıda ye......r ne zaman hakkın rahmetine kavuşcam diye bekler durursun ..
Umarım en hayırlısıyla sonuçlanırda adalet yerini bulur...
Bunlar tabikide bençe yanları ondan..
sevgi saygı selamlarımla .. Bilgilerinize...