Ibretlik ariza

A Çevrimdışı

Alperentoy

Süper Üye
12 Nis 2019
647
Cihazın fişi takıldığında anlık da olsa faz ilk temas edebilir, abartayım, fiş bir uzatmaya takılabilir ve uzatma kablosu nötr kopukluğu nedeniyle yine tv ye faz gelebilir. Yani cihaza faz gelmesi (tasarımda tedbiri alınmıştır) sorun teşkil etmez diye düşünüyorum. Farklı olan durum kısa devre ark durumu, ark nedeniyle linyede yüksek gerilim oluşmuş bu nedenle tv beslemesinde ulaştığı bir şeylere hasar vermiştir. Tabii bunlar anlatılana göre...

M Çevrimdışı

muratavsar 

Aktif Üye
11 Ara 2022
89
54
Cihazın fişi takıldığında anlık da olsa faz ilk temas edebilir, abartayım, fiş bir uzatmaya takılabilir ve uzatma kablosu nötr kopukluğu nedeniyle yine tv ye faz gelebilir. Yani cihaza faz gelmesi (tasarımda tedbiri alınmıştır) sorun teşkil etmez diye düşünüyorum. Farklı olan durum kısa devre ark durumu, ark nedeniyle linyede yüksek gerilim oluşmuş bu nedenle tv beslemesinde ulaştığı bir şeylere hasar vermiştir. Tabii bunlar anlatılana göre...
Aynı fikirdeyim

Aha uzatma 4 lü kablo hem de ,lahavleeee :hihi tvye eksik giriş var ve tv çalışıyorsa bunda 3 harfliler vardır, töbe töbeee :kiskis
İlk anda sigorta atıyor kablo normal şekilde bağlaninca tv açılıyor fakat besleme rölesi tık tık ses çıkartıyor

Okumadan yazayım ,bilmece gibi bu soru ,tv kablosundaki fiş kesiliyor ,şimdi bir kablo daha var ,o kablo da kesiliyor ,faz+nötr kısa devre oluyor ve şebekeye bağlanıyor(şebeke denilen 220 v duvar prizi sanırım :) ), uzatmanın diğer ucu boşta ve fişe takılıyor ve o da faz'a denk geliyor ve her takılışta yanlış anlamadıysam evin sigortasını attırıyor :kiskis bu arada tv çalışıyor ve beslemedeki röle kontakları tabiri caizse çekip bırakıyor :hihi
Sevgili murat, bunu gözümle görmem lazım desem kızacaksın bana ki sen de karşı tarafa kızmışındır mutlaka (içinden) ,bizim orkestrada bir arkadaşımız vardı,bas gitarcımız , bir düğünde ben ona gülmekten ne çalabilmiş ne de şarkımı söyleyebilmiştim tabii çok farklı bir olay iki durum ama aynen o günkü olay aklıma geldi bastım kahkahayı :haha1
Tv sigorta atınca çalışmıyor hata duzeltilince çalışıyor yazarken ben bile zorlandım tam anlatamamis olabilirmiş kusura bakma

Son düzenleme:
Z Çevrimdışı

zubizaretta

Aktif Üye
3 Mar 2023
100
50
Ben elektrikçi değilim ama şansımı denemek istiyorum :) Televizyon kabloları zaten faz+nötr bildiğim kadarı ile (iki tel). Yani zaten topraklı güç kabloları (üç telli) olmuyor. Dolayısı ile hangisi faz, hangisi nört prize artık nasıl sokulursa içerideki güç kaynağı bunu tespit edip, ona göre devreyi besliyor diyelim. Fakat açıkçası televizyona güç "ulaşmadan" zaten nötr ve faz kısa devre yapacağı için zaten evin sigortası attı diye düşünüyorum. Ama hadi diyelim atmadı, sanırım bu sefer de televizyonun güç kaynağının sigortası atar. Hadi o da atmadı, güç kaynağı kendini feda eder. Yani bence arızalanan sadece güç kaynağıdır.

Faz ve nötrü birbirine sarıp fişe takan arkadaşa madalya verilmeli. Büyük ihtimalle "yahu ne olacak, ben bu işi yaparım" diyip kabloyu kestikten sonra ne gördüyse birbirine doladı ve "bu iş oldu" dedi :) Umarım çok pahalı bir ders olmamıştır.

NOT: Benim "güç kaynağı" dediğim şey işte 220 voltu alıp daha ufak akım değerlerine düşürüp devreyi besleyen her ne ise o, onun adı nedir bilmem. Televizyonda böyle bir şey yok derseniz zaten baştan kaybettim :)

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Ben elektrikçi değilim ama şansımı denemek istiyorum :) Televizyon kabloları zaten faz+nötr bildiğim kadarı ile (iki tel). Yani zaten topraklı güç kabloları (üç telli) olmuyor. Dolayısı ile hangisi faz, hangisi nört prize artık nasıl sokulursa içerideki güç kaynağı bunu tespit edip, ona göre devreyi besliyor diyelim. Fakat açıkçası televizyona güç "ulaşmadan" zaten nötr ve faz kısa devre yapacağı için zaten evin sigortası attı diye düşünüyorum. Ama hadi diyelim atmadı, sanırım bu sefer de televizyonun güç kaynağının sigortası atar. Hadi o da atmadı, güç kaynağı kendini feda eder. Yani bence arızalanan sadece güç kaynağıdır.

Faz ve nötrü birbirine sarıp fişe takan arkadaşa madalya verilmeli. Büyük ihtimalle "yahu ne olacak, ben bu işi yaparım" diyip kabloyu kestikten sonra ne gördüyse birbirine doladı ve "bu iş oldu" dedi :) Umarım çok pahalı bir ders olmamıştır.

NOT: Benim "güç kaynağı" dediğim şey işte 220 voltu alıp daha ufak akım değerlerine düşürüp devreyi besleyen her ne ise o, onun adı nedir bilmem. Televizyonda böyle bir şey yok derseniz zaten baştan kaybettim :)

Olayda şöyle bir nüans var. Faz ve nötr tv nin kablosunda birleşmiş. O birleşen de prizde faza denk gitmiş.

By_Trol Çevrimdışı

By_Trol 

Administrator
24 Ağu 2019
15,309

Kabloya yapılan ekte kablonun rengi önemli değil tv ye yeter ki faz ile nötr gitsin konu sahibinden bağlantının resmini istedim her iki kabloya aynı renk bağlı ise sadece faz yada sadece nötr bu sebeple sigorta atıyor deniyor ya tv ye tek kablo bağlandığı için sigorta denilen evin kaçak akım rölesidir.

istanbul Çevrimdışı

istanbul

Süper Üye
7 Kas 2019
1,076
Kaçak akım rölesi .
Fazdan giren akım nötrden çıkar ve bu iki akım birbirine eşit olmalıdır.
Yani devreye giren akımla çıkan akım değerleri farklı ise devreye kaçak akım rölesi müdahale ederek devrenin elektriğini keser.
Kaçak akım rölesi tipleri .

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
23,102
65
Aynı fikirdeyim
İlk anda sigorta atıyor kablo normal şekilde bağlaninca tv açılıyor fakat besleme rölesi tık tık ses çıkartıyor
Tv sigorta atınca çalışmıyor hata duzeltilince çalışıyor yazarken ben bile zorlandım tam anlatamamis olabilirmiş kusura bakma
Sevgili murat ne kusuru,yazdım zaten , "kızmışındır" diye :)

Geri
Üst Alt