Koro gibi ben de dükkan açayım diyorum bazen ama sonra aklıma masraflar geliyor.
Diyorum ev geçindiremem diye.
Olay basit zaten, ne olursa olsun yapılan hizmetin parası alınır.
Arıza tespit de olsa başka bir şey de olsa.
Vakit nakittir, bu kadar basit.
Ben de konuyu takip etmeyi bıraktıydım zaten, öne çıkınca ne olmuş diye bir bakayım dedim.
Noter de mesela para alıyor ama yetkisi var.
Resmi olarak tanınan bir yer yani mecbur.
Umut, Bir gün dernek kurduk biliyorsun.
Bi baktım İç İşleri Bakanlığından SMS geldi. Genel Kurul Bildirgeleri vs vs derken bir baktım Dernek yetkilisi sıfatı ile Tüketici temsilcisi olarak heyete atanmışım.
Üstümüze düşeni ve hatta biliyorum ki çok daha fazlasını yapıyorum ve o nedenle benim içim rahat fakat, sadece imza attığı için Devletimiz tarafından HUZUR HAKKI adı altında yapılan ödemeler var.
Yani içeriği ne olursa olsun bir iş yapıyorsan bunun bir karşılığı var yani bunu farklı yerlere çekmenin, hit almak için konuyu saptırmanın anlamı yok.
Biz ticari işlerle uğraşırken yaptığımız işin ücreti hep yüksekti, ama yalan yoktu.
Normalde ''Aaaabi malzemesi 500, 100 de bana ver 600 yeter'' der esnaf, ben tam tersini söylerdim. Malzemesi 100tl, 500 de benim işçiliğim var o benim hakkım.
Zaten esnafı bu hale getiren aslında vatandaşın kendisi, biz bunu sohbet videolarında da çok konuştuk biliyorsun, esnafı yalan söylemeye mecbur bırakan vatandaşın kendisidir.
Yahu bu gün tv başına 100tl ile bir dükkan nasıl döner?
Günde 3 tv yapsan 300, ayda 9000 eder ama pazarları çık, kaldı sana 7800tl.
Benim devrettiğim işyerinden örnek vereceksek eğer kirası 4000tl. Devletimize gerçek kira bedeli üzerinden stopaj ödediğimiz için takriben 1000tl stopaj çıkıyor oldu sana 5000, 250 elektrik, 250 de internet su vs desen oldu sana 5500. Ben eşimle çalışıyordum, eşimin sigorta 715 ve benim bağkur 1250tl primim ile aldığın paranın tamamını verdin mi?
Ok hani bunun KDV si gelir vergisi tabela vergisi araç yakıtı, araç bakım giderleri vs?
Ben şu an esnaf vs değilim ama esnafın derdinden iyi anlarım kardeşim boş beleş açılmış konulara esnafın hakkını yedirmem.
Günde 3 tv geleceğinin garantisi dahi yok yahu.
Yani sen daha işletme giderlerini çıkaracaksın da sonra ev kirasına evin ihtiyaçlarına vs geçeceksin.
Daha dükkanın parası çıkmadı abi?
Denetlensin elbette, kimse kimsenin hakkını gasp etmesin esnaf olarak ama vatandaş da esnafın ekmeğine göz koymasın lütfen.