BlackB 1989 Yılında girişim var SGK sistemine. 1991 yılında ilk defa Vergi mükellefi olmuşum. gerek SGK ve gerekse Bağkur adı altında Devlet benden yıllarca çatır çatır para kesmiş veya tahsil etmiş. İşçi olarak çalıştığım yerlerdeki denetimsizlik nedeniyle yıllarca SGK hakkımız gasp edilmiş prim günlerimiz çalınmış. Yıllarca sömürülmüşüz. Çalıştığımız şirketlerde kasıtlı ve bilinçli olarak gir/çık yapılmışız ve kıdem tazminat vs haklarımız gasp edilmiş. Örneğin 2005-2008 arasında Kuşadası Vestel servisinde çalıştığım dönemin kayıtlarına bakıyorum, ben sadece vestel servisinde kesintisiz çalışmış olmama rağmen 3 yılın sadece 8 ayı kayıtlarda var ve o kayıtlar da o ay 3 gün inşaat şirketinde, diğer ay 5 gün temizlik şirketinde (Hepsi aynı şirket altındaki farklı işletmeler) gösterilmişim. Mahkemeye veriyorsun, sana para ödemeye mahkum ediyor sistem ama günlerini alamıyorsun.
Herkes gibi biz de dert çektik, herkes gibi biz de prim ödedik, bu emekilik konusu devletin kasasından çıkacak ve bizlere hibe edilecek bir lütuf gibi gösteriliyor sosyal mecrada ancak kimse kimseye cebinden para ödemiyor.
Bugün sosyal mecrada ''Bu emekli olanlara yıllarca biz bakacağız'' diyenlerin babalarına da yıllarca biz baktık çünkü onun babası da 45 yaşında emekli oldu. Onlar da başkalarının babalarına baktı yıllarca çünkü ülkedeki dönemin Hukuki işleyişi bu şekildeydi. EYT konusundaki en önemli detay ise Edinilmiş Haklar kavramı altında yatar.
Eğer EYT lilerin bu isyanlarının Hukuki bir dayanağı olmasaydı haklı sonuçlarına da ulaşamazlardı. Aksi halde bugün canı isteyen CB bir Kanun çıkartır, İdareyi elinde tutan muhterem ''Bugüne kadar satın alınmış bütün tapuları iptal ediyorum'' der, parasını verip satın aldığın TAPU HAKKIN da elinden alınabilir gayet rahat bir şekilde. Evinin Tapusu nasıl ki parasını verip sahip olduğun bir hak ise, dönemin Yasa ve Yönetmeliklerine göre hakkın olan emeklilik yaşın bir Kanun çıkarılıp geriye dönüp işletiliyor ve elinden alınıyor ise bu da gasp edilen hak demektir. Haaa yöneten şunu diyebilir, ''Bundan sonra tapu satışı yapmıyorum, bütün kalan arsalar binalar Devletindir'' (Elbette ki mübalağa ediyorum) ancak Satılmış tapuların hakları geri alınamaz.
Twitter yıkılıyor bununla ilgili, her konuda olduğu gibi bu konuda da toplum yine ikiye bölünmüş durumda, herkes kendi cephesinden bakıyor, kimse demiyor ki kitabın iki tarafından birden konuşayım.
Bu arada ben Emekli de olmuyorum açık açık belirteyim. Yukarıda anlattığım gerekçelerle gün kavramı bağlamında daha yıllar var benim emekli olmama. Şu an halen çalışmıyor olduğum da göz önünde bulundurulursa benim de emekliliğim 65 leri bulur ama bu demek değil ki ben erken emekli olanın adına sevinmeyeyim.
Şu konu göndeme getirilse anlarım, ''Kardeşim bu iş kademeli yapılmalıydı ve kimseyi incitmeyecek bir geçiş politikası izlenmeliydi''
Yani 8 Eylülmüdür nedir ondan öncekiler 45 inde, sonrakiler 65 inde emekli olacak bakış açısı kadar saçma sapan bir bakış açısı yok. Asla da kabul edilemez.
Düşünün ki 8 Eylülde işe girmişsin 45, 9 Eylülde işe girmişsin 65 yaş emeklilik. Tamamen saçmalık, buna katılıyorum, ancak burada irdelenmesi gereken husus, kanun yapıcıların politik erk oyunlarıdır. Bu EYT neden geldi? ERK denen o laneti elinde tutmakiçin değil mi? CB baktı pabuç pahalı, iktidar elden gidiyor, EYT o yüzden geldi. Peki Zamanında bu mağduriyeti kim hangi amaç uğruna ortaya çıkarmıştı? Yine Kanun yapıcılar değilmiydi?
Sene 1981, 55 Yaş Kanunu diye bir Kanun çıkacak diye babam sırf daha uzun seneler beklemesin diye hemen emekliliğini verdi. Üç kuruş para tutuşturdular eline (Erken emekli olduğu için derecesi düşük kaldı tabi) sonra Kanun çıkmadı o dönem. Yani 1970 lerde ve 1980 lerde bile var olan ve milyonlarca insanın babasının ve onun da babasının emekli olduğu bir sistemdi bu.
Doğruluğunu tartışırız o ayrı konu ancak Yasal hakkı gasp edilmiş bir kesimin haklarını geri alması da bu çerçevede değerlendirilmemeli bana göre.
Mesela EYT lilerin organize olduğu kadar Staj mağdurları organize oldu mu? Hayır.
Mesela EYT lilerin organize olduğu kadar milyonlarca emekli organize oldu mu? O da Hayır.
Karar tamamen politik o konud ahemfikiriz ancak emekli olanların yasal hakları olduğunu ve ortada bir haksızlık olmadığını düşünüyorum.
42-45 yaş da yanlış 65 yaş da yanlış oturup bunu tartışmamız lazım.