EV Şarj İstasyonu İçin Sigorta Seçimi

Y Çevrimdışı

ysuleymany

Yeni Üye
15 Nis 2018
19
Evde trifaze hat mevcut. Araç şarj istasyonu için 7.4kW ve 22kW destekli bir pano kurmak istiyorum.
Youtube'de izlediğim videolarda elektrikçilerin çok faklı sigortalar kullandığını gördüm.

Arçelik ve Vestel'in şarj cihazı kullanma kılavuzlarını inceledim, kılavuzlarda;
7.4KW için: 2P-40A 6kA MCB Tip-C
22kW
için: 4P-40A 6kA MCB Tip-C
sigorta kullanılması önerilmiş.

Hangi marka ve model sigorta kullanmak doğru olur?

Son düzenleme:
Ö Çevrimdışı

ömermdz

Yeni Üye
3 Ağu 2025
16
38
Merhaba,

Hangi ilde ikamet ediyorsunuz?

Bir de otomat kesici haricinde kaçak akım kullanmayacak mısınız?

Ö Çevrimdışı

ömermdz

Yeni Üye
3 Ağu 2025
16
38
Siemens otomatlarda ya kodu bölgesel satış kodu. Trifaze tesisatta kullanacağınız için iki otomat arasında bir fark yok aslında.

Nacizane kullanıcı tavsiyesi olarak, schneider veya legrand ürünlerini tavsiye edeceğim. izmir foça da yaklaşık 4 senedir 2 farklı evde kurulu istasyon panom var.

Birisinde legrand diğerinde schneider ürünleri var ve sorunsuz olarak goe marka şarj istasyonu ile kullanıyorum.

Başta bende Siemens ile kurulumları yapmıştım, ürünler polyester panoda olmasına rağmen maalesef özellikle gece saatlerinde kaçak akımlarda sorun yaşadım.

Otomat için sorun olacağını sanmam ama özellikle kaçak akımda a-si tip schneider tavsiyemdir.

Y Çevrimdışı

ysuleymany

Yeni Üye
15 Nis 2018
19
Hocam, trifaze hat olduğu için Tesla Wall Connector almaya karar verdim.

Wall Connector'de kaçak akım rölesi mevcut, ekstra koymaya gerek yok, diyenler var.
Tesisatı korumak için mutlaka 4P-40A-30mA RCCB Tip-A koymak gerekir, diyenler var.

Youtube'de epey video izledim, sigorta konusunda herkes kafasına göre takılmış:
6kA, B Tip, C Tip
3x32A - 3x40A
3x40A - 4x40A

Nötr kesmeli, K otomat... vs

Sizce Tesla Wall Connector için kaç amper ve kaç kutup sigorta uygun olur? Nötr kesmeli mi olmalı?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
22,755
Hocam, trifaze hat olduğu için Tesla Wall Connector almaya karar verdim.

Wall Connector'de kaçak akım rölesi mevcut, ekstra koymaya gerek yok, diyenler var.
Tesisatı korumak için mutlaka 4P-40A-30mA RCCB Tip-A koymak gerekir, diyenler var.

Youtube'de epey video izledim, sigorta konusunda herkes kafasına göre takılmış:
6kA, B Tip, C Tip
3x32A - 3x40A
3x40A - 4x40A

Nötr kesmeli, K otomat... vs

Sizce Tesla Wall Connector için kaç amper ve kaç kutup sigorta uygun olur? Nötr kesmeli mi olmalı?
Hassasiyet olarak A > B > C.
A hassas makinalar için kullanır en ufak amper aşımında direk atar. Nötr kesme koruması trifaze kullanımlar için mutlaka olmalı.

Ö Çevrimdışı

ömermdz

Yeni Üye
3 Ağu 2025
16
38
Markadan bağımsız, kesici ve kaçak akım değerleri istasyonun kw değerine göre hesaplanır.

Eğer şarj istasyonu 22kw ise tüm sistemi 40A ile kurmak gerek.

11kw ise tavsiye 25A olacaktır.

Mutlaka nötr kesici olmalı, kesici c sınıfı ve kaçak akım a olmalı.

Kendi 11kw istasyonumun kesicilerini örnek olarak gönderiyorum.

IMG_3158.jpg
IMG_3159.jpg
IMG_3160.jpg

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
884
51
Markadan bağımsız, kesici ve kaçak akım değerleri istasyonun kw değerine göre hesaplanır.

Eğer şarj istasyonu 22kw ise tüm sistemi 40A ile kurmak gerek.

11kw ise tavsiye 25A olacaktır.

Mutlaka nötr kesici olmalı, kesici c sınıfı ve kaçak akım a olmalı.

Kendi 11kw istasyonumun kesicilerini örnek olarak gönderiyorum.

IMG_3158.jpg
IMG_3159.jpg
IMG_3160.jpg
Üffff
Panoya aşık oldum resmen.
Benim hayvan gibi dublekse kepezemk mütayit 6 tane 25'lik C noname sigorta koymuş.
Bakıp bakıp ağlıyorum.

Geri
Üst Alt