Beyler ciddi bir bilgi eksikliği var bu 4k işlemlerde,buna ana sebeb de bir takım verilerin "doğru" diye kabul edilmesidir!
öncelikle sizlerin veri diye gördüğü "Stats for nerds" bölümün de bir takım istatiksi/bilgi info bölümü vardır
bunlar "tam doğru değildir"
1-herkes bir şeyler çekip duruyor ve gidiyor YT nin o muazzam akıl almaz sistemine yüklüyor!
ama YT de dipsiz kuyu değil tabiki,önce ilk tırpanı buradan vuruyor!
FPS değerleri doğru olsa bile "esas oğlan" stream/recorded media değerleri olduğu için işte burada bir tırpan
daha vuruyor YT tüm datalara>>"mbit" değerleri iniyor haliyle
2-YT nin bir alay versiyonu var yaw,bunlar illegal/legal v.s gırla gidiyor,birisi birini tutmuyor ama hepsi YT nin havuzundan
besleniyor,zaten asıl sakatlık burada!
Zaten normal olarak düşünürsek,ne mantık ne de teknik;bu işlerin böyle sonsuz olamayacağını bize söyler!
3-Ext.cihazlar dan gördüğünüz bilgiler kısmen doğrudur,ancak fazla güvenmeyin bunlara,yok şu kadar geliyor yok bu kadardan iniyor v.s
bunlar en fazla belli bir yere kadar data bilgilerini size verirler
4-Adam gibi stream/recorded içerik için(4K dan bahsediyorum) 50/60Mbit den başlar!!! 100/120Mbit lere kadar yolu vardır ki
işte buna 4K diyoruz!
Burada ilk akla gelen 4K-"çekimli*" UHD-Bluray diskler dir
*çekim=uygun/doğru+calibre edilmiş! UHD Cam ve min.60/80Mbit/sn olması gerekiyor!
buradan YT dahil hiç bir stream v.s kurum böyle içerikleri veremez! belli bir yere kadar ise tek istisna olarak
UYDU sistemleri bunu verir/verebilir(ben geçmişte UHD-Sat.Receiver kullanırken Astra19.2 den 50/60Mbit
değerlerini görmüştüm(ancak çok çok az kanal böyledir!!!)genel de 25/40mbit arası gibi veriyorlar yayınları
ancak bu görüntüler YT gibi değildir ve çok çok daha iyidir hele sıkı bir UHD-Receiver cihazınız varsa tabiki!
YouTube işin kolay kısmıdır,buradan olması gereken 4K kalitesi teknik olarak zaten alınmaz!
5-Bu arada monitörün yani izlediğiniz görüntüleme ünitesi cihazın da ne kadar kaliteli 4K işleme becerisi
var o da ayrı bir soru işareti!
Not;benim gördüğüm/bildiğim bu işte bir tek TOSHIBA "vardı"(2013 de bitti bu da herifler Dükkan kapattılar
bildiğiniz üzere) bu heriflerin CEVO Engine ile özel bir yazılım+donanım/destekleyici bir Tuner(sanırım bu da
en iyisi olan PANASONIC idi) bu şekilde herifler 4K da en iyisi idiler(resim kalitesinden bahsediyorum diğer
Smart mmart cart curt işlerine Tosh bakmazdı)
buradan geleceğim sonuç şudur;4K diye aldığınız paneliniz bu anlamda ne veriyorsa "eyvallah" diyeceksiniz
6-Arçelik grubu(Grundig/Beko dahil) bu anlamda yerliler içinde en iyisidir!(bana göre böyle sizleri bilemem ayrıca
iddia da etmiyorum bana göre böyle zaten kendim de bir tane Grundig halen kullanıyorum ama 4K sı böyledir
bilmem nesi böyledir diye bir takıntım veya beklentimde yoktur,neyin ne olduğunu bildiğim için,sizde fazla
takılmayın!
7-YouTube için tavsiyem farklı versiyonlarını deneyiniz,zira kimisi daha iyi oluyor!
ancak her panele yükleme yapılamıyor örneğin Arçelik grubu için böyle bir şey söz konusu değildir zira Smart
işinde hiç bir şey yüklenemiyor veya kaldırılamıyor! berbat bir Smart TV ancak ben hiç kullanmıyorum,TV-Box kullandığım
için,arada bazen panel den açsam bile YT ti çoğunlukla TVBox dan izliyorum
8-YT den oldukça iyi bir izleme için min.50MBit net hızınız olması gerekiyor,gerçi bazen 60fps lerde bunu bile yemiyor!!
75/100Mbit istiyor!
Önemli;WiFi-"5G" den desteği varsa aletinizin ve Modem de panele çok çok yakınsa(mesafe de çok önemlidir)
5G den baglıyorsunuz! 2.4G yaramaz denemeyin bile,bunun yerine Ethernet le bağlanın!
Ancak burada başka bir şey devreye giriyor;aletde ki WiFi chipset nedir???(genel de dandik dir)dolayısıyla yüksek
hız olmaz!!! 100Mbit hızınız olsa bile anca kurtarır! genelde işin bu kısmı da hep atlanıyor!
Ethernet peki neden kötü;yine kullanılan chipset !! en dandik malzeme!
Arçelik özeline gelirsem;bunu da sadece benim Grundig için yazabiliyorum! 5G si çok çok iyi
ancak 2.4 dandik
Ethernet de vasat
9-Biz de insanlar genel de 25/35 gibi kullanıyor ama bu değerler 1080p için bile aman aman değildir!
1080p derken adam gibi bir kaliteden bahsediyorum!
Not;örnek,ben S.Online-Fiber 50Mbit kullanıyorum,hız iyi gibi olsa da stabilite kötü! dansöz gibi oynuyor
stream da! ne buffer ne de health bir boka yaramıyor! 50Mbit ile sınırda dolanıp duruyorum yaw
100Mbit alacaktım ama o da aşırı pahalı
zaten 100 bile alsam bu Türkiye de bu hız kalitesiyle siz bunu yarı yarıya kafadan indirin!
yani temiz 50/60mbit ilede bu işler bu haliyle olur ama üstü olmaz!
Tam adam gibi 4K zaten hayat da olmaz!
Bunun için 1GB gerekiyor!! yani 500 de kurtarır ama bunların altı ile 4K da artistlik filan yapamayız!
Uydu bile max.50/60Mbit e çıkıyor ki en iyisi bu ama bir kaç tane kanal ile!
10-NETFLİX olayı,hikaye! bir kere bu herifler de böyle bir yapı yok ki! 15/17mbit dir kaliteleri ve çakallar buna
4K diyor yani yersen yakında 8K derler çıkacak sisteme!
Bazı insanlar sanırım renk körü! kimileri zaten acaip abartıyor bu 4k olayını "yok böyle bir şey" diyor!!
abi söyle hangi panel bu bizlerde gidip alalım,Panasonic OLED mi yoksa! gerçi o da TR de yok ama
araba parası gibi br şeyler bayılırız artık dışarıdan getitrmek adına!
12-USA da ki diğer Hulu/Amazon v.s stream ler;bunlar da yaklaşık aynı sayılır abartmayın ltf!
sonuç;birisi çıkacak yada bir firma veya daha çok bu işlerin ana merkezi olan bir "USA lı Üniversite"
özellikle STREAM için yeni bir sistem bulmalıdır,UYDU da sınırlı gerçi internet den daha iyi(pratik de)
ancak sistem olarak hem Uydu hem de Net şimdilik kısıtlı gidiyor! yol bitti yaw
herifler 8K/10K yetmedi 12K ve bitmedi 16/24K TV ler yapacak kapasiteye geldiler(SHARP dan bahsediyrum)
iyi de daha ortada 4K yı adam gibi veren bir sistem yok,hemde hiç bir alanda!
elde var diyeceğimiz bir tek "UHD-Bluray" vardır! onun da kapasitesi ve sınırları v.s belli
insanlar TV izliyorlar yaw buraya bir şeyler çıkması lazım,araba parasına Samsung/Sony satılıyor ama sistemi yok
arabaya var desek YOL yok yaw
uzun oldu ama bu konular çok farklı tartışılıyor,adam gidip paneli alıyor sonra oradan buradan okuduklarını değerlendiriyor
benim panel dandik diyor keşke SONY alsaydım diyor yaw! gaza tuza filan gelmeyin çakal satıcı tiplerin beyler!
yani ben şimdi desemki şöyle bir panel var 4K yı da 100mbit den gösteriyor muş filan falan
yaw bir alay insan şimdi inanır buna;kaç para diye sorar;bende 75bin kağıt derim adam da basar alır yaw
böyle tipler çok var bu memleket de! aman diyeyim beyler sakın bu tip şeylere kanmayın özellikle "malum"
bir kaç forum var bu memleket de,adamı gözü kapalı yiyorlar bunlar!
Saygılar