Herkes bir şey diyor yahu, kafam allak bullak oldu

4K'ya tam karar verdim derken yine kafam karıştı...
Şu anki TV HD Ready olduğu için zaten FHD de 4K da bir artı olacak da ben aldığım cihazı genelde çok uzun yıllar kullandığım için (25 yaşındayım, iki tane televizyonumuz olduğunu biliyorum sadece; ortalama 10 yıl bir TV'yi kullanıyoruz anlayacağınız) biraz da ileriyi düşünerek alıyorum. Alacağım TV kafadan 10 sene izlenecek en az, öyle düşünmek lazım. O yüzden çok sorun çıkarmayan; marka, model ve teknolojinin geride kalmaması gibi isteklerim de var. Yine de FHD 10 yıl da yeter derseniz bir şey diyemem. 4K bana da saçma gelmişti şu anki durumda ama gelin görün ki yakın gelecekte 4K'sız yayın olmayacak falan dendiği için alayım bari dedim. Teknoloji çok hızlı ilerliyor gerçekten ve dendiği gibi 4K yayınların kısa vadede hayatımıza girmesi olası. Ondan daha ileri teknolojiler de 3D ve arttırılmış gerçekliğin iyiden iyiye stabil olarak oturması olur herhalde (TV teknolojilerine pek aşina değilim de bunları duydum yine de) ama onlar da 10 yıl sonra ancak ortalama vatandaşların alabileceği seviyeye düşer; o zaman da onları alırız.
Şöyle bir şey de var; TV'nin kullanım amacı belli. Kenardan da izleneceği için IPS dışında seçeneğim kalmıyor. Az buçuk orta üstü veya yaşlı insanları bilirsiniz. Siz ne kadar teknolojik olarak iyi görseniz de işlerine yaramayan şey işlerine yaramaz. Kenardan oturup rengi bozulan TV izlerlerse serzenişte bulunurlar
Aynı şekilde FHD / 4K meselesi de böyle. 4K TV aldık diyelim, FHD yayınlar upscale edilip gösterilecekmiş. Şimdi bu gösterim kötü bir gösterim olacaksa haklı olarak eski TV bile daha iyiydi diye bir serzeniş gelecek çünkü görüntü kötü olacak. Benim kafama takılanlardan biri de bu. Upscale olayı bu kadar bariz TV yayınını bozar mı? Bozarsa millet niye patır patır 4K alma derdinde? Bir de fiyat FHD ve 4K arasında değişiyor mu bu kadar. Örneğin;
FHD 40''
4K 43''
4K 49''
4K 49''
40'' FHD olmasına rağmen 49'' 4K ile aralarındaki fiyat farkı 600 TL civarı. Böyle olunca insan daha iyi teknolojili olanı almak istiyor. Ancak dediğiniz gibi upscale olayında saçmalayacaksa alınmaz. Çünkü çok laf yerim o konuda

Upscale i iyi becersin diye yine kaliteli markalara yöneldim.
Bu arada garanti konusunda ve kalite konusunda başka forumlarda danıştığımda; iki marka seni üzmez dediler. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Benim listemi komple çöpe attılar resmen

Samsung ve Sony'den şaşma dediler. Samsung'u kişisel olarak sevmediğim için ve genelde VA kullandığı için Sony'ye kaydım. Bilindik mağazalardan almak istiyorum yine, sorun olursa kenar mahalle satıcılarıyla uğraşmak istemiyorum; zamanım yok gerçekten (az buçuk fazla vereyim kafam rahat etsin mentalitesindeyim). Zaten TV'ye karar vermek için de 23 nisan tatilini falan bekledim ki az buçuk zamanım olsun.
FHD de olsa yine de 60 inç vs. çok büyük bir şey almak istemiyorum. Birincisi o kadar para harcamama niyetindeyim. Ek olarak çok büyük TV hem ben istemiyorum hem de izleyecekler istemiyor nedense. Şu anki TV de büyük değil, 40 inç ten bile küçük olması lazım. Alışıklar yani. 49'' boyutlarına baktım ve aklımda oturttum salona, iyi gibi boyutu.
Bugün karar verip hemen alışverişe çıkayım diyordum, gene olmadı

1 Mayıs tatiline kadar karar vereyim bari.
Merhaba. Geç cevap verdiğim için kusuruma bakmayın.
O 7 numara Sony'lere vereceğiniz paraya yazık hocam.
Panel yönünden bir artısı olsa neyse diyeceğim ama, Sony markasının etkisi var o fiyatlarda.
Upscale'i iyi beceren işlemciler bile bir yere kadar hocam.
Sayısal içeriklerde çekim ne ile yapıldıysa onun üstüne fazlasını koyamazsınız.
Koyduğunuz kadar da maliyeti artar. Bu da tüketiciye koyar.

Analog kayıtlar mesela bugün FHD'ye yükseltilebiliyor laboratuvarlarda, neden, kayıtlarda çözünürlük limiti yok çünkü.
Elbette falsoları olabilir, bu biraz da saklanan kayıtların sağlığıyla ilgilidir, ancak FHD kamera ile çekilmiş gibi kaliteli görünüyorlar.
Sayısal teknolojide ise bu böyle değil maalesef. Üretilen işin keskin şekilde üst limiti vardır.
Mesajınızdan benim anladığım, FHD'ye karşı bir önyargınız var gibi.
İzlediğiniz içeriğin çözünürlüğü arttıkça,
dikkat edin panelin değil, panele yakın oturabilirsiniz. Gözünüzü yormaz.
Bu yüzden panel boyutu büyüdükçe 4K çözünürlüğe kaymak istemeniz normal.
TV yayınları 4K'ye geçecek mi, orası meçhul. Albanez üstadın söylediğine göre dünyada bile 4K yayıncılık henüz yaygın değil.
Bizde FHD'ye geçiş sancılıydı. Bilirsiniz.
Ben tam bu dönem FHD televizyon almıştım. Her gün haber kovalıyordum hangi kanal geçti, hangisi geçecek diye.
Biz FHD panelde bir dönem SD yayın izledik. Bildiğim kadarıyla FHD'den 4 kat düşük bir çözünürlüktü sanırım. (HD'den de 2 kat düşük olması lazım.)
TV'nin ömür muhabbeti kullanım senaryosu ve içindeki komponent kalitesi ile doğrudan ilgili bence.
(Ben Ado ve Albanez kadar tecrübeli değilim tabi, onu da söyleyeyim.)
Panel öldü mü, TV artık yedek parça konumuna geçer zaten. Yeni panel parası da ayrı bir mevzu.
Evinize gelen şebeke hattının kararlılığı bile etkiliyor elektronik cihazlarınızın ömrünü.
Yeni teknoloji diye sattıkları şey çözünürlük hocam.
Biz analog dönemde zaten o koca perdelerde 2K, 4K film izliyorduk.
Sürekli BD (Bluray Disc) Film, Netflix falan takılmayacaksanız, ki o cephede bile adam akıllı 4K içerik yok, içerik yoksa 4K panelin bir anlamı yok bence.
Hadi bunu da geçtim, gerçek 4K için en az 50-100 megabit internetinizin olması lazım.
İndirip izleyeyim deseniz, gerçek bir Bluray film 30-40-50 GB.
4K yayıncılık ülkemizde gelir mi gelmez mi bilinmez. Dünyada henüz bir hareketlilik yok.
4K yayın yapılan maç sayısı bile kısıtlı. Görmediğim için kaliteleri hakkında bir yorumda bulunamayacağım.
Özetle, içerik yoksa o çözünürlükte bir panelin anlamı yok hocam.
Mesafe ve çözünürlüğe göre panel boyutunuzu seçin.
Zira 65" alıp göz alanının dışında görüntü kalmasının da bir anlamı yok.
Ama siz herşey bir arada olsun istiyorsanız, FHD cephesinde eskisi gibi maalesef model çeşitliliği yok.
Olsa bile işin donanım tarafı yetişemiyor hepsine maalesef.
Resim- video mu işlesin, sistem servislerini mi işletsin, ne yapsın bu işlemci.
Sizin talebiniz benim anladığım, arıza çıkartmasın, uzun süre bana gidecek TV olsun diyorsunuz.
Öyle bir TV ülkemiz pazarında genelde yok hocam. Arada geliyor öyle modeller benim gördüğüm kadarıyla.
Pazar ve üreticiler, özellikle ithal firmalar, işi artık iyice cıvıttı bence.
İnsanların 4K'yi koşarak alması o insanların bilgisizliğinden kaynaklanıyor bence hocam.
Zamanında 3D panel furyası da böyleydi.
Koşarak aldılar, 2 hafta sonra gözlüğün yerini unuttular.
Neden, adam akıllı 3D içerik yoktu çünkü. Avatar vardı en sağlam. O da neredeyse tamamen bilgisayarda tasarlanmış bir filmdi.
Avatar'a rakip olabilecek pek içerik de çıkmadı sanırım o cephede.
Sinemada (eve göre) ileri düzey projeksiyonlarda bile 3D pek tatminkâr değildi.
Pazarlamaydı, geldi geçti.
Bu CRT'ye göre ince panel yarışında en sağlam teknoloji PDP yani Plasma panellerdi ancak onlar da üretilmiyor artık.
Şu anki OLED'lerle renk, görüntü yönünden rekabet edebilecek bir teknolojiydi.
O beğenmeyip çöpe attığımız veya elden çıkarttığımız CRT'lerde böyle siyah renk, ışık sızması bilmem ne sorunları yoktu.

CRT'yi ilerletmeyi denediler ama ticari anlamda rekabet etmediler veya edemediler sanırım.
En son 1366x768 CRT TV'ler vardı hatırladığım kadarıyla o cephede. Düşünün artık.
Bence LCD panel için bütçenizi zorlamanın bir anlamı yok. Falsoları olan ve falsolarında ısrar edilen bir teknoloji.
Zira ülkemize gelen hiçbir panel,
anlatılanlardan gördüğüm kadarıyla, adam akıllı değil.