Tamir edilemediyse değişim yapılırdı? Kullanıcı hatası mı görüldü?
Garanti süresi bitmiş olabilir zaten yeni kartı da zor bulmuştuk artık üretilmediği için.
O yıllarda hangi yazılım sorunsuz çalışıyordu ki. Elektrik kesintisi sırasında anakart hasarı güç kaynağını da ilgilendiriyor olabilir. Windowsun bile bir sonraki açılışında açılacağının garantisi olmuyordu. Ekran kartının yazılımı zaten nvidia veya amd'ye ait, donanım sıkıntısı çektiyseniz bilemem.
Şimdi şu da aklıma geldi, benden 1 yıl sonra başka bir arkadaşıma sistem topladım, yıl 2007 olması lazım. En yakın arkadaşım olduğu için çok iyi hatırlıyorum. Hatta monitörlerimiz bile aynıydı, Samsung CRT monitor vardı, 100 Hz. Aynı ana kart ve aynı ekran kartı almıştık ona da. Onun ana kartı da patladı ve o zaman hayatımda ilk kez Asrock markasını görmüştüm çünkü Asus ana kartı attıktan sonra yerine Asrock aldık. İşin ilginci ekran kartımız da Asus üretimiydi. Ekran kartı güzel çalışıyordu fakat onda da slot sorunu oluyordu, kartı slottan çıkarıp tekrar takmak zorunda kalabiliyorduk.
Aldığım tüm bu derslerden sonra, eşe dosta sistem toplarken bir daha hep Gigabyte tercih ettim, Gigabyte'da sorun yaşamadık hiç. Sonra da MSI'a geçtim. Asus bana biraz şişirilmiş marka gibi geliyor, açıkçası hiç güvenmiyorum. Firma son yıllarda gelişim göstermiş olabilir, bu konuda bir şey diyemem. Zaten kulaklıktan mouse pad'e kadar üretmedikleri ürün çeşidi yok, çok fazla çeşitliliğe sahipler.
Dizüstü bilgisayarları aklıma geliyor mesela, bu markadan dizüstü alan yakınlarımı düşünüyorum, aklımda hiç pozitif şeyler kalmamış. 10 yıl önce bizim firma sahibi ABD'den gelirken Asus dizüstü getirmişti kendine, o zamana göre pahalı sayılabilecek bir cihazdı. Çok yavaş çalışıyordu ve ısınma sorunu vardı mesela. HDD'yi değiştirmişlerdi ama yine pek randıman alamadı o cihazdan.
Yani toparlayacak olursam, Asus benim için piyasanın Xiaomi'si gibi. Çok gelişmiş gibi görünen ama ürünleri ortalama kaliteye sahip bir marka.