Arçelik NF Buzdolabı, Soğutma Gücü Yetersiz Gibi

unreleased Çevrimdışı

unreleased 

Aktif Üye
7 Ocak 2018
422
Soğutma kısmının sıcaklığı kaç derece olmalı? Dijital termometreyle baktığımda 5.8 derece çıktı. Dandik bir şey olduğu için biraz sapma yapmış olabilir tabi.

Herhangi bir yerinde, herhangi bir ibare görmedim. Arkayı sökünce kompresör taraflarına da bakarım. Ama aldığım andan beri bende bıraktığı intiba hiç öyle Leydi bulaşık makinesi veya 2200 çamaşır makinesi gibi değildi.
Hocam 4 derece olmalı ama kompresörün ne zaman durduğuna bağlı olarak 5.8 derece de anormal değil.?

EXcomZkko Çevrimdışı

EXcomZkko 

Süper Üye
13 Nis 2018
1,109
Hocam 4 derece olmalı ama kompresörün ne zaman durduğuna bağlı olarak 5.8 derece de anormal değil.?

Min ve max değeri gösteren bir cihaz bendeki. En iyisi ben onu 1 gün kadar tutayım içinde, bakalım nasıl bir sorun verecek. Emin olmak istiyorum. ? Bilgi için teşekkür ederim.

unreleased Çevrimdışı

unreleased 

Aktif Üye
7 Ocak 2018
422
Min ve max değeri gösteren bir cihaz bendeki. En iyisi ben onu 1 gün kadar tutayım içinde, bakalım nasıl bir sorun verecek. Emin olmak istiyorum. ? Bilgi için teşekkür ederim.
Rica ederim hocam. 2 ila 8 arasında değişir dolabın içi. Kapı açılış sıklığına göre üst limit artacaktır tabii. :ok

H Çevrimdışı

huliki

Aktif Üye
27 Ara 2019
55
41
Bende kapı raflarına koyduğumda en düşük 7-8 lerde iç taraftaki geniş raflardada 5-6 birde kahvaltılık bölümünde 3-4 çıkıyor.

EXcomZkko Çevrimdışı

EXcomZkko 

Süper Üye
13 Nis 2018
1,109
Dün 5.8 çıkan sıcaklık, bugün 8.8 - 9 gibi çıkıyor. Arka arkaya da denedim. (Kapıdaki yumurta rafindan ölçüyorum.)

Bende kapı raflarına koyduğumda en düşük 7-8 lerde iç taraftaki geniş raflardada 5-6 birde kahvaltılık bölümünde 3-4 çıkıyor.

Sizde de kapı rafında benzer bir değer çıkıyor anlaşılan. Bu dolap için olağan bir durum galiba. Ama dolabın farklı noktalarındaki bu sıcaklık farkları, genel anlamda normal midir onu merak ediyorum.

unreleased Çevrimdışı

unreleased 

Aktif Üye
7 Ocak 2018
422
Dün 5.8 çıkan sıcaklık, bugün 8.8 - 9 gibi çıkıyor. Arka arkaya da denedim. (Kapıdaki yumurta rafindan ölçüyorum.)

Sizde de kapı rafında benzer bir değer çıkıyor anlaşılan. Bu dolap için olağan bir durum galiba. Ama dolabın farklı noktalarındaki bu sıcaklık farkları, genel anlamda normal midir onu merak ediyorum.
Normaldir hocam, hatta ideal dünyada bu sıcaklık farklılıkları buzdolabına koyacağımız yiyecekleri/içecekleri organize etmek için kullanılır. (Ben elimdekini nereyi boş görürsem oraya koyduğum için fark etmiyorum bile. :kiskis )

EXcomZkko Çevrimdışı

EXcomZkko 

Süper Üye
13 Nis 2018
1,109
Evet, bugün yine kapak rafı 9 derecedeyken, peynirleri kontrol ettiğimde hafif donma ibareleri gördüm.

Arka alt kapağı açıp temizledikten sonra lastikleri değiştireceğim. Sonrasında yine düzelmezse başka bir şey düşünürüz artık.

Son düzenleme:
EXcomZkko Çevrimdışı

EXcomZkko 

Süper Üye
13 Nis 2018
1,109
Evet arkadaşlar, bugün dolabın arka kısmını söküp süpürgeyle bi'güzel temizledim. Fan ve motor neredeyse görünmeyecek durumdaydı. O arada kompresörün fotoğrafını da çektim.

1589120669470.jpg

Yalnız şöyle bir durum var; ne dolabı ilk kapatırken, ne de işim bittikten sonra dolabı fişe taktığımda arka fan çalışmıyordu. Bu fan normalde dolapla beraber mi çalışıp durur, yoksa ayrı bir ısı devresi mevcut mudur? Ha ayrıca elle çevirirken de öyle rahat dönmüyor, hafiften de olsa güç sarfetmek gerekiyor. Genel yapısı bu şekilde mi acaba?

unreleased Çevrimdışı

unreleased 

Aktif Üye
7 Ocak 2018
422
Evet arkadaşlar, bugün dolabın arka kısmını söküp süpürgeyle bi'güzel temizledim. Fan ve motor neredeyse görünmeyecek durumdaydı. O arada kompresörün fotoğrafını da çektim.

1589120669470.jpg

Yalnız şöyle bir durum var; ne dolabı ilk kapatırken, ne de işim bittikten sonra dolabı fişe taktığımda arka fan çalışmıyordu. Bu fan normalde dolapla beraber mi çalışıp durur, yoksa ayrı bir ısı devresi mevcut mudur? Ha ayrıca elle çevirirken de öyle rahat dönmüyor, hafiften de olsa güç sarfetmek gerekiyor. Genel yapısı bu şekilde mi acaba?
Kompresör devreye girdiğinde kondenser fanının da devreye girmesi lazım.?

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Konuyu geç gördüm lütfen kusura bakmayın :ok

Öncelikle söyleyeyim ki bu modellerde araba radyatörü gibi düşünün, Fan müşürü açmaz ve fan devreye girmez ise soğutma olmaz, soğutma olmaz ise sistem su kaynatır motor yanar vs.

Sizdeki sistemde ise bu modellerde paket kondanser denen bir mühendislik kullanıldı.

Soğutmanın temeli termodinamik kurallarına bağlıdır ve biz de 2 numaralı kural üzerinden hareket ile klima ve buzdolaplarımızı inşa ederiz.

Sizin özelinizde durum şu;

1- Kondanser toz ile tıkanmış
2- Kondanser fan motoru arızalı ve üfleme yapmıyor
3- Ara bölme bloklama yapmış
4- Damper termostat (Bu modelde olduğundan emin değilim) yarım açıyor

Bu olasılıkların kontrol edilmesi lazım

İlk iki madde için dolabın arkasını sökmeniz lazım
üçüncü madde için dolabı tamamen boşaltıp, dolabı ister zamana yayarak, ister kurutma makinesi ile zorlayarak eritip kontrol etmelisiniz. Düzeliyor ise ara bölme rezistans arıza yapmıştır

Dördüncü senek için biraz daha teknik bilgi ve el yatkınlığı gerekir zira soğutucu bölümün sırt tarafındaki hava kanallarını sökerek damper bölümüne ulaşmanız gerekir.

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
Konuyu geç gördüm lütfen kusura bakmayın :ok

Öncelikle söyleyeyim ki bu modellerde araba radyatörü gibi düşünün, Fan müşürü açmaz ve fan devreye girmez ise soğutma olmaz, soğutma olmaz ise sistem su kaynatır motor yanar vs.

Sizdeki sistemde ise bu modellerde paket kondanser denen bir mühendislik kullanıldı.

Soğutmanın temeli termodinamik kurallarına bağlıdır ve biz de 2 numaralı kural üzerinden hareket ile klima ve buzdolaplarımızı inşa ederiz.

Sizin özelinizde durum şu;

1- Kondanser toz ile tıkanmış
2- Kondanser fan motoru arızalı ve üfleme yapmıyor
3- Ara bölme bloklama yapmış
4- Damper termostat (Bu modelde olduğundan emin değilim) yarım açıyor

Bu olasılıkların kontrol edilmesi lazım

İlk iki madde için dolabın arkasını sökmeniz lazım
üçüncü madde için dolabı tamamen boşaltıp, dolabı ister zamana yayarak, ister kurutma makinesi ile zorlayarak eritip kontrol etmelisiniz. Düzeliyor ise ara bölme rezistans arıza yapmıştır

Dördüncü senek için biraz daha teknik bilgi ve el yatkınlığı gerekir zira soğutucu bölümün sırt tarafındaki hava kanallarını sökerek damper bölümüne ulaşmanız gerekir.

damper bölümü ne oluyor abi?? Buzdolabı ala ala uzman oldum sayılır daha öğreneceğim şeyler var tabi ki☺️ Sora sora öğrencez.

Bu arada vsoutlet bana yamuk yaptı.Buzdolabı haftaortasında geldi servise yakında zaten gittim akraba ile konuştum nakliye kaydı açılmadan getiremeyiz dediler aradım kaç kere sonuç yok umarım yarım teslim edilir.

IMG_20200509_162732.jpg

gidiyorum geliyorum dolap bana bakıyor bende ona ??

Ninem de dolabım nerde diye başımın etini yiyor?

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Ninem de dolabım nerde diye başımın etini yiyor?

:kop

Kıyamam yaaaaa ?

Sevgili Mert Damper termostatı şöyle izah edeyim.

Kamyon damperi nasıl hidrolik bir sistem ile belli bir açıya kadar yükselip geri kapanıyor ise, Damper termostat da Dondurucu bölüm ile soğutucu bölüm arasındaki hava akışını kontrol eden hava kanalının klepe bölümüdür.

Sistemden gelen komut doğrultusunda enerjilenen motor, (Minik eski teyp motorları gibi ama daha küçük) dönmeye başlar ve dişli sistemi sayesinde klepe açılır, fan bu esnada üfleme yapmaya başlar ve dondurucu bölümde hazır olan soğutulmuş havayı soğutucu bölüme doğru üfler, soğutucu bölümün hava kanallarından soğuk hava içeri girer, dönüş kanalarından geçerek tekrar dondurucu bölüm kanalından dönüşüm sağlar, Yine her zaman yazdığım gibi termodinamik kanunu gereği sıcak hava soğuk havaya akış yapar, soğuk hava ısınarak geri döner, dondurucu bölümde sıcak havayı bırakır ve soğuk halde yeniden soğutucu bölüme gider, oradan yine sıcak havayı alır (Aslında hava değil de Sıcaklığı alıyor) yine dondurucu bölüme geliyor vs vs bu döngü sürekli böyle devam ettikçe artık soğutucu bölümün de sıcaklık değeri düşüyor.

Daha gelişmiş sistemlerde sanki inverter sistemlerin kısması gibi bu damper ağız tam açılmak yerine yarım açılır, buradaki amaç daha stabil ve sürekli sıcaklık değişkeni olmayan bir iç ortam oluşturabilmektir.

Kısmaya rağmen yine de sıcaklık değeri düşmeye devam ederse bu durumda damper termostat klepeyi tam kapatır, fan durur. :ok

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
:kop

Kıyamam yaaaaa ?

Sevgili Mert Damper termostatı şöyle izah edeyim.

Kamyon damperi nasıl hidrolik bir sistem ile belli bir açıya kadar yükselip geri kapanıyor ise, Damper termostat da Dondurucu bölüm ile soğutucu bölüm arasındaki hava akışını kontrol eden hava kanalının klepe bölümüdür.

Sistemden gelen komut doğrultusunda enerjilenen motor, (Minik eski teyp motorları gibi ama daha küçük) dönmeye başlar ve dişli sistemi sayesinde klepe açılır, fan bu esnada üfleme yapmaya başlar ve dondurucu bölümde hazır olan soğutulmuş havayı soğutucu bölüme doğru üfler, soğutucu bölümün hava kanallarından soğuk hava içeri girer, dönüş kanalarından geçerek tekrar dondurucu bölüm kanalından dönüşüm sağlar, Yine her zaman yazdığım gibi termodinamik kanunu gereği sıcak hava soğuk havaya akış yapar, soğuk hava ısınarak geri döner, dondurucu bölümde sıcak havayı bırakır ve soğuk halde yeniden soğutucu bölüme gider, oradan yine sıcak havayı alır (Aslında hava değil de Sıcaklığı alıyor) yine dondurucu bölüme geliyor vs vs bu döngü sürekli böyle devam ettikçe artık soğutucu bölümün de sıcaklık değeri düşüyor.

Daha gelişmiş sistemlerde sanki inverter sistemlerin kısması gibi bu damper ağız tam açılmak yerine yarım açılır, buradaki amaç daha stabil ve sürekli sıcaklık değişkeni olmayan bir iç ortam oluşturabilmektir.

Kısmaya rağmen yine de sıcaklık değeri düşmeye devam ederse bu durumda damper termostat klepeyi tam kapatır, fan durur. :ok

İnanırmısın abi bugün böyle bir sistemin varlığını düşündüm dolaptan birşey alırken.
Şöyle ki hatırlarsın bende nfky510x var aldığım dan beridir kapağı açtıktan 10 sn kadar sonra tırrr diye bir ses gelip birşeyi kapatıyor gibi.

Bugünde yine düşündüm acaba ne yapıyor diye demekki doğru düşündüm sanırsam ara bölmede ki soğuk hava kaçmasın diye kapatıyor?

Geri
Üst Alt