Klimayı zaman geçtikçe incelemeye ve bazı konularda çözümlemeye devam ediyorum.
Bu anlamda ürünün ısıtma performansından şikayetim olmasa da, ON/OFF klima gibi davranmasından dolayı şikayetim var açıkçası.
Ürün, sizlere sürekli anlattığım inverter prensibindeki KORUMA durumuna geçmek yerine on/off klimalar gibi kapanmayı tercih ediyor bu bana mantıksız geliyor, Tamam grafik ve data anlamında büyük kayıplar görülmüyor lakin HİÇ KAYIP YAŞAMAMAK adına sistemi kapatmak yerine frekansı düşürerek minimal döngüde yine de sıcak hava üflemeye devam etse daha az enerji tüketirdi düşüncesindeyim.
Aşağıdaki grafikte görüleceği üzere, 9 saatlik çalışma performansında makine sürekli aralıklarla durmayı tercih etmiş ve ısı dalgalanması oluşmasına sebep olmuştur.
Rakamsal anlamda çok etkisi yok gibi görünen 1-2 rakamları, söz konusu ISI olduğunda inanılmaz büyük etkiler yaratır.
20 dereceye setlenmiş bir klimanın, dış ortam ısısı ne olursa olsun iç ortamı stabil tutabilmesi başarı olarak görülse de, kodlamada yapılan hata nedeniyle (Bana göre hatalı) frekans kısıp daha az ama yine de ısı üretmek yerine kapanmayı tercih ederek sürekli 21 ile 19 lü dereceler arasında git/gel oluşmasına sebep olmuştur.
Dış ortam demişken, Sabaha karşı 2-3 derecelere kadar düşen hava sıcaklığına rağmen iç ortamı aynı sessizlik ile stabil tutmasını görmezden gelemem elbette.
Sorun şu ki, Örnek veriyorum uyku değil de Yattığım yerden tv izlediğim için 23 e ayarlıyorum klimayı, klima ortam ısısı 23 e gelene kadar yaklaşık 55 dereceyi aşkın üst performans ısı üretirken (Aşağıdaki resimde mevcut) ortam ısısı 21-22 olana kadar halen aynı yüksek ısıyı üretip, 23 ü bulduğunda ısı üretimini bırakmayı (Kompresörü kapatıyor) ve flapı yukarı çekerek 30 saniye 1 dakika arası soğuk üfleyip sonra iç ünite fanı KAPATMAYI tercih ediyor.
Halbuki VESTEL üretimlerinde bu kodlama şu şekilde işler;
Ürün setlenen ısı, dış ortam, iç ortam gibi unsurları kontrole der, aradaki açık ne kadar büyük ise (Mesela dış ortam 5 derece, iç ortam 13 derece, setlenen 24 derece) sistem kompresörü o kadar üst frekansta çalıştırır, dış ortam aynı doğrultuda kalsa dahi iç ortam ısısı ile setlenen ısı arasındaki fark kapanmaya başladıkça sistem kompresörü bir alt frekansa alır, yine ısı üretilmesini ancak daha az enerji tüketilmesini sağlar.
Tabi setlenen değere geldiğinde de dış ortam bu derece soğuk olduğu sürece sistem içerideki edinilmiş ısıyı korumak adına minimal döngüde ısı üretmeye yani kompresörü en alt frekansta çalıştırmaya devam eder.
Kaldı ki hem tüketici konforu, hem enerji tüketimi hem de mantık adına doğru olan da bu dur.
Hotpoint Bu anlamda şu an için sınıfta kalmış görünüyor arkadaşlar.
Ben bu detaylı değerlendirmeleri zamanı gelince HOTPOİNT mühendis takımı ile de paylaşmayı düşünüyorum.
Bakalım, ağır kış geldi kapıya dayandı, artık geceleri 3-5 dereceli havaları, sabah ise klima olmayan alanlarda 9-13 derece dolayları iç ortam ısılarını görmeye başladık.
Klimaların GERÇEK kalite ve performansları ancak böyle zamanlarda ortaya çıkar.