55-65 Inch F/P 4K Akıllı TV konfigürasyonu

T Çevrimdışı

topaz42

Aktif Üye
11 May 2020
108
54
TCL'lerde, C835 modelinin altındaki tv modellerinde parlaklık hep 330 nits civarıdır. Bu da kötü bir HDR deneyimi demek. 400 Euro bütçeyle alacağınız neredeyse hiçbir tv parlak olmayacak. Grundig televizyonların da parlaklık anlamında TCL'den farkı olmaz. Grundig'ler genelde IPS panel olur, kalite olarak da Vestel'den pek farklı değildir. Bütçe ve beklenti düşükse tercih edilebilir.

Biraz daha parlak cihaz isterseniz, Samsung Q60B bakabilirsiniz, yaklaşık 480 nits'e kadar çıkıyor, fiyat olarak da 550-600 Euro civarı. Fakat bu sefer de 120 hz panel, HDMI 2.1, VRR, Free Sync gibi özelliklere ''Bye Bye Happiness, Hello Loneliness'' demeniz gerekir.
Hocam bir ay boyunca gezmediğim mağaza kalmadı. TCL ile Grundig TV'leri yanyana gözlemledim. Grundig TV'ler TCL'den parlaklık konusunda bayağı önde. Bu parlaklık değeri panelden panele değişiyor olabilir mi acaba. Mesela TCL'nin panelindeki 350 nits ile IPS panelin 350 nits değeri farklı olabilir mi? Grundig aldım. Işık değerini %50'den aşağı çektim. Hala parlak. Bir çok şeyi yarıya veya yarının altına çektim. Bazı şeyleri de kapattım. Ama görüntü hala parlak. Yani parlak derken rahatsız edici anlamına gelmesin. Çok güzel bir parlaklığı var.

PTSeeker Çevrimdışı

PTSeeker

Yeni Üye
26 Şub 2023
20
26
T topaz42
Sizin baktığınız tvlerin birinde mat filtre olup diğerinde olmama ihtimali var mı? Belki bundan kaynaklanmıştır ya da saturstion yüksekliği parlaklık hissiyatı vermiş olabilir gibi geldi bana

Son düzenleme:
T Çevrimdışı

topaz42

Aktif Üye
11 May 2020
108
54
Anladım teşekkürler. Zaten 635'in 60Hz olduğunun farkındaydım sadece 735de DLG olup olmadığını merak ediyordum.

Ekran kartım AMD ve HDMI2.1 var, bu durumda 735 tercih edeğim. IPS aklımı çelmezse tabii :) geçmişte TN panel deneyimi yaşadığım için IPSten kopmakta zorlanıyorum 😀 Fakat bu da monitör değil sonuçta tv.
Düzgün bir satıcıda 55C735 600 euro 65C735 780 euro. Bütçeyi bayağı aşacak fakat en mantıklı tercih gibi duruyor.
400 civarına satan satıcılar hiç güven vermedi.

Süreçteki yardımlarınız için tekrar çok teşekkür ederim

Aklımda tek bir soru kaldı şimdi, bu tvler standart bir araba ile kırılmadan nakledilenilir mi, mümkün olmadığını yaşayarak görmem umarım 😀

T topaz42
Sizin baktığınız tvlerin birinde mat filtre olup diğerinde olmama ihtimali var mı? Belki bundan kaynaklanmıştır ya da saturstion yüksekliği parlaklık hissiyatı vermiş olabilir gibi geldi bana
Samsung bildiğim kadarı ile VA panel kullanıyor. 2015 yılında aldığım Vestel 40FA 8100 TV Samsung panelli. 8 senedir kullandığım TV'nin görüntüsü zaman zaman bana bir parça karanlık gelirdi. Ama rahatsız edici değildi. Tatlı bir görüntüsü vardı. Şimdi Grundig aldım. IPS panel. Önceki kullandığım ile parlaklık açısından ikisi arasında çok fark var. TCL markası da koyu tonda panel kullanıyor.

Şahsi fikrim şu: Sırf siyahları daha siyah gösteriyor diye QLED panel almam. Zaten siyahları daha siyah göstersin diye parlaklıklarını kıstıklarını düşünüyorum. Yanyana konmuş IPS ile VA paneldeki görüntüleri seyrettim. VA panel koyu renklerde daha başarılı iken IPS panel açık renklerde daha iyi.

PTSeeker Çevrimdışı

PTSeeker

Yeni Üye
26 Şub 2023
20
26
C735 modeli native 120 hz panel, DLG falan yok; bildiğiniz saf, katkısız, anadan doğma 120 Hz (YüzYirmiHertz).

''144 Hz, AMD ekran kartınız varsa FreeSync özelliği de var. Android 11, 3 GB Ram, Arm Mali-G52 GPU. Samsung falan önermek isterdim ancak dediğim gibi, Q70B modeli bile 700 Euro. Kaldı ki Q70B ile C735 arasında kalite farkı var mıdır veya varsa hangisi daha iyidir çok tartışmalı bir konu, C735, Q70B'den daha iyi bir tv diye düşünüyorum.''

120 hz değer mi yoksa değmez mi onu kendiniz değerlendirin, sonra aradaki farkı hissetmezseniz suçlu olmak istemem 🙂

TCL'lerde, C835 modelinin altındaki tv modellerinde parlaklık hep 330 nits civarıdır. Bu da kötü bir HDR deneyimi demek. 400 Euro bütçeyle alacağınız neredeyse hiçbir tv parlak olmayacak. Grundig televizyonların da parlaklık anlamında TCL'den farkı olmaz. Grundig'ler genelde IPS panel olur, kalite olarak da Vestel'den pek farklı değildir. Bütçe ve beklenti düşükse tercih edilebilir.

Anladım teşekkürler. Zaten 635'in 60Hz olduğunun farkındaydım sadece 735de DLG olup olmadığını merak ediyordum.

Ekran kartım AMD ve HDMI2.1 var, bu durumda 735 tercih edeğim. IPS aklımı çelmezse tabii geçmişte TN panel deneyimi yaşadığım için IPSten kopmakta zorlanıyorum 😀 Fakat bu da monitör değil sonuçta tv.
Düzgün bir satıcıda 55C735 600 euro 65C735 780 euro. Bütçeyi bayağı aşacak fakat en mantıklı tercih gibi duruyor.

Aklımda tek bir soru kaldı şimdi, bu tvler standart bir araba ile kırılmadan nakledilenilir mi, mümkün olmadığını yaşayarak görmem umarım 😀

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,657
40
Hocam bir ay boyunca gezmediğim mağaza kalmadı. TCL ile Grundig TV'leri yanyana gözlemledim. Grundig TV'ler TCL'den parlaklık konusunda bayağı önde. Bu parlaklık değeri panelden panele değişiyor olabilir mi acaba. Mesela TCL'nin panelindeki 350 nits ile IPS panelin 350 nits değeri farklı olabilir mi? Grundig aldım. Işık değerini %50'den aşağı çektim. Hala parlak. Bir çok şeyi yarıya veya yarının altına çektim. Bazı şeyleri de kapattım. Ama görüntü hala parlak. Yani parlak derken rahatsız edici anlamına gelmesin. Çok güzel bir parlaklığı var.
Hocam Grundig ile ilgili en büyük sıkıntı cihazın kapalı kutu olması. İçerisinde ne tür bileşen kullandıklarını öğrenmek için müneccim olmak lazım. TCL neredeyse tüm bilgileri paylaşıyor.

Panele ve modele göre parlaklık değişir elbette. Belki TCL'de otomatik parlaklık veya varsa buna benzer bir ayar açıktır. Bir tanesinin Gamma ayarı yüksek olabilir, bir sürü sebep olabilir. Her iki tv'de de aynı görüntü mü açıktı ? Bir tanesinde HDR, diğerinde SDR görüntü oynatılıyorsa HDR olan daha parlak görünebilir. Ya da en basitinden Grundig daha pahalıdır, daha parlak bir panel kullanılmıştır.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,657
40
Samsung bildiğim kadarı ile VA panel kullanıyor. 2015 yılında aldığım Vestel 40FA 8100 TV Samsung panelli. 8 senedir kullandığım TV'nin görüntüsü zaman zaman bana bir parça karanlık gelirdi. Ama rahatsız edici değildi. Tatlı bir görüntüsü vardı. Şimdi Grundig aldım. IPS panel. Önceki kullandığım ile parlaklık açısından ikisi arasında çok fark var. TCL markası da koyu tonda panel kullanıyor.

Şahsi fikrim şu: Sırf siyahları daha siyah gösteriyor diye QLED panel almam. Zaten siyahları daha siyah göstersin diye parlaklıklarını kıstıklarını düşünüyorum. Yanyana konmuş IPS ile VA paneldeki görüntüleri seyrettim. VA panel koyu renklerde daha başarılı iken IPS panel açık renklerde daha iyi.
40FA'nın size karanlık gelmesinin nedeni VA panele sahip olması değil, eski teknoloji olması. Çünkü 8-10 yıl kadar önce HDR yaygın değildi ve parlaklığa çok fazla önem verilmiyordu. O yıllarda üretilen tv'ler maksimum 300 nits'e çıkabiliyor, hatta ona bile çıkamıyordu. Bir de tv eskidikçe aydınlatma ünitesi ilk günkü şiddetinde ışık vermez, yıpranma olur.

Modellere göre parlaklık oranları da değişir. Örneğin Samsung BU8000 300 nits verebilirken, yine Samsung QN90B neredeyse 2.000 nits'e kadar çıkıyor. Grundig'in size daha parlak gelmesi çok parlak olduğundan değil, bir önceki televizyonunuzun eski teknoloji ve karanlık olmasından kaynaklanıyor.

Qled paneller siyahları daha iyi gösterir diye bir şey yok. Qled sadece bir renk filtresi katmanı, onun dışında led ile aynı diye biliyorum. Bu filtre sayesinde daha parlak ve canlı renkler sunuyor.

Panel seçimi tamamen kişisel zevklerle ilgili bir şey. Kimi yüksek kontrast ve derin siyah sever, kimi canlı renklerden hoşlanır. IPS panellerde kontrast düşük oluyor ve genelde siyahlar grimsi oluyor. IPS FALD olsa dahi kaliteli bir VA'nın siyah kalitesine yaklaşması zor. Kontrast seven filmci adam için IPS kullanmak işkenceye dönüşebilir.

Yanyana konmuş IPS ile VA'yı gördünüz ama hangi modeldi mesela ? Bu iş sadece panelle de bitmiyor çünkü. Aynı paneli kullansalar dahi, Vestel üretimi bir tv'nin vereceği görüntü ile 9 serisi bir Sony'nin vereceği görüntü ve renkler aynı olmaz.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,657
40

Ekran kartım AMD ve HDMI2.1 var, bu durumda 735 tercih edeğim. IPS aklımı çelmezse tabii geçmişte TN panel deneyimi yaşadığım için IPSten kopmakta zorlanıyorum 😀 Fakat bu da monitör değil sonuçta tv.

600 Euro'ya Q70B de bulabilirsiniz belki ama o da VA panel. Nakliye için bir şey diyemeyeceğim 🙂

PTSeeker Çevrimdışı

PTSeeker

Yeni Üye
26 Şub 2023
20
26
600 Euro'ya Q70B de bulabilirsiniz belki ama o da VA panel. Nakliye için bir şey diyemeyeceğim 🙂
Amazon product ASIN B0B1Q8N115Hocam bütçeyi bayağı katlamış oldum fakat almışken insan küçük almak istemiyor. Zamanında ekran kartına da epey para vermiştim belki işe yarar. Anladığım kadarıyla 739 ile 735 aynı TV.
İtirazınız yoksa yapıştırayım bugün diyorum bitsin bu çile :)

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,657
40
Amazon product ASIN B0B1Q8N115Hocam bütçeyi bayağı katlamış oldum fakat almışken insan küçük almak istemiyor. Zamanında ekran kartına da epey para vermiştim belki işe yarar. Anladığım kadarıyla 739 ile 735 aynı TV.
İtirazınız yoksa yapıştırayım bugün diyorum bitsin bu çile :)
Hocam, 300 Euro'lardan 850'lere geldik 😀

850'lere çıkacaksanız 65'lik TCL yerine 55'' Q80B almanızı öneririm.
Amazon product ASIN B09VTFKCGJ
Buradan ikisini karşılaştırabilirsiniz;

PTSeeker Çevrimdışı

PTSeeker

Yeni Üye
26 Şub 2023
20
26
Hocam, 300 Euro'lardan 850'lere geldik 😀

850'lere çıkacaksanız 65'lik TCL yerine 55'' Q80B almanızı öneririm.
Amazon product ASIN B09VTFKCGJ
Buradan ikisini karşılaştırabilirsiniz;
Haydaa buyur burdan yak :) Bu işin hakikaten sonu yok. :)
65 inch uğruna bu uçuk fiyata yükseltmiştim olmaz ki böyle :)
İnsan çok kararsız kalıyor
Teslimat nisan sonuna olmasa 55C735 almış olacaktım şimdiye :)

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,657
40
Mağazaya gittim gitmez olaydım 55 gözüme küçük göründü. 65 de cebime büyük görünüyor 🤣
Battı balık yan gider, SAMSUNG QN85A için ne dersiniz hocam? Samurai Unforgotten
Allah derim, ne diyeceğim 😀 QN85A 2021'in televizyonu, 2022'de QN85B oldu. IPS panel istiyorsanız olabilir. Bir üst modeli var bir de bunun, QN90A, o da VA panel.

PTSeeker Çevrimdışı

PTSeeker

Yeni Üye
26 Şub 2023
20
26
Allah derim, ne diyeceğim 😀 QN85A 2021'in televizyonu, 2022'de QN85B oldu. IPS panel istiyorsanız olabilir. Bir üst modeli var bir de bunun, QN90A, o da VA panel.
999 euroyu geçmem mümkün değil bu modellerin 65 versiyonları çok çok pahalı kalıyor.
Asıl soru şu şimdi 65Q80B mi yoksa 65C735 mi. Samsung tizen olmasa direkt en mantıklı seçenek gibi duruyor. Android hep daha çekici geliyor bana

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,657
40
999 euroyu geçmem mümkün değil bu modellerin 65 versiyonları çok çok pahalı kalıyor.
Asıl soru şu şimdi 65Q80B mi yoksa 65C735 mi. Samsung tizen olmasa direkt en mantıklı seçenek gibi duruyor. Android hep daha çekici geliyor bana
Her ikisi de aynı fiyatsa kesinlikle Q80B. Fakat Samsung ile arasında ciddi fiyat farkı varsa o zaman C735.

C735'in en büyük eksisi, ekran parlaklığının zayıf olması, 300 nits civarında. Gündüz kullanım olacaksa, TCL'in parlaklığı yetersiz kalabilir, perdeleri çekmek gerekir. Düşük parlaklıktan dolayı HDR içeriklerde vereceği tat hoş olmaz.

Samsung'un görüntü anlamında bir eksisi yok, parlaklığı oldukça yüksek, TCL'den farklı olarak yerel karartması var. Fakat Dolby Vision desteklemiyor. Tam olarak fiyatları nedir bu iki modelin ?

Samsung_vs_TCL.jpg

Geri
Üst Alt