"soğuk sıkım" maharet ister!
ayrıca zeytin de erken hasatla ağacın üzerinden tek tek toplanmalıdır
ayrıca her yörenin yağları da buna pek uygun değildir!
bu iş yeni öğrenildi(ticari mahiyet de) daha çok belirli firmalar var "Butik tarzı"
sızma işi yapıyorlar ve hatgta Sertifika veriyorlar v.s ancak bunların fiyatları da İçki
fiyatlarından daha bile pahalı yaw,her yer de bulunmazlar çok lüks semtler ve şarküteriler ile
benzer şekilde bazı mağazalarda bulunabiliyor(İthal İtalyan markaları da vardır)
Not;bazıları ithal olanların TR den toplanıp,İtalya da işleniyor sonra USA/UK/Almanya gibi ülkelere fahiş
fiyatlarla veriliyor!
TR den yine İtalya ya oldukça yüklü ham yağ gidiyor! bunlar genel de USA pazarı içindir
Ve en önemlisi rafine edilmeyecektir,süzme işi ise çok zordur,bazıları burada hile yapıyor!
makine benzeri işlemden geçirip yağı yem yeşil tutuyor ama çok berrak oluyor bu süzmelerinde
ama bizim istediğimiz ise normal bir süzüm hatta hiç süzüm bile olmadan kalın-koyu,yeşile
çalan renkte olandır ama Butik yağcılar bunu beğenmiyor!
abi yağı hiç ellemeyeceksin sıkımı kazandan bir bakraç türü kapla üst den üstden alıp
kendi duracağı kaba alacaksın(plastik zinhar olmaz ya toprak küp ya bakır kap veya cam v.s)
şimdi bu yağ zaten o mevsimde sıcaklıklar düşüktür 20/25 normaldir yeterki adam gibi usülü neyse
ona göre işi yap!
Bana gelen yeşil sızma bu tür bir yağdır ve açıkçası çok nefis,ben zeytinciyim sayılır hatta rahmetli amcamın
hanımının zeytin bahçeleri vardır Bergama da ama çoğu satıldı,Apt. yaptılar oralara yaw
onun rahmetli babası ve dedesi bu tip elle toplanmış zeytinleri işler özel müşterilerine satarlardı!
Sakın bu tür yağlarla yemek pişirmeyin,öldürürsünüz güzelim yağı,bunlar ısıya gelmezler!
soğuk tüketilir meze,salata türü veya çeşitli bazı zeytinyağlı yemek türlerinde!
kışın durduğu yer itibarıyla da donabilir,sakın ateş üstüne almayın! daha ılıman bir odaya alınıp
bekletilecektir!
Yemek için zaten sızma türü olmaz! rafine/2.kalite dediğimiz yağlar/karışım yağlar/riviera türü
yağlar olabilir bunlarla sıcak pişer! sızma üstüne konur,kahvaltı da yenir
yada şu yapılır yeşil yağla;sebze türü yemeği tamamen yağsız halde buhar da pişirilir(sıfır yağ)
yenecek kıvama gelince ocak dan alınır;5/10dk. ortam sıcaklığında üzeri kapalı tutulur,sonra
her ne kadar yağ koyacaksanız onu soğuk olarak üzerine dökeceksiniz afiyetle en sağlıklı
türden yemek yemiş olacaksınız!
Buhar da yağsız pişim+sonra üzerine yeşil(veya normal sızma)yağ
ancak bu genel de bizim kültürde yoktur,İspanya,İtalya kısmen Yunanistan ve Fransa da vardır!
Biz yağı bol bulduk mu hele de iyi bir sızma da olursa devamı şu meşhur Arap yağı bol bulursa........
abiler sızma yağ ısınınca Trans yağa dönüşür!!! ayrıca her yağ türü de Transa dönüşür ısıtılınca!
çiğ yenecek bu yağ özellikle sızma yağlar,bu bilinmiyor genelde ve zeytinyağı iyidir deniliyor kısaca
evet iyi ama ısıtmayacaksın kardeşim çiğ tüketeceksin ki Trans hale dönüşmesin
Ayrıca bu şekilde oldumu yemek çok daha lezzetli aromolı hale dönüyor!
biz de genel de çok büyük oranda Zeytinyağı kültürü yoktur aksine vardır dense de gerçekte yoktur!
Hatay yöresi ayrıcalıklı bir yöredir sızma işinde
özellikle kendisine has kokusu ve ona göre çok değşik bir aroması vardır,kokladığınız zaman bunu
bilenler hemen anlar bilmeyenler ise yaw bu "kötü" kokuyor diyebilir,lezzeti bir tuhaf diyebilir
veya başka bir şey bulur ve neticede güzelim yağı beğenmez,onlara bir şey diyemem gari