Köydeki eve internet lazım oldu. Ne randıman alacağıma emin olamadığımdan taahhütsüz, makul fiyatlı bir çözüm aradım ilk başta. Sonuç olarak Netspeed 16mbit adsl aldım. 16 mbiti tam olarak alabildim, hat değerleri mükemmel çıktı.
Hızdan falan memnunum da, ip işi kafama takıldı. modeme gelen ip ile dış dünyaya açılan ip farklı. CGN diyorlar bu naneye. Gerçek ip alamıyorsunuz. Kaç sefer denediysem bir türlü olmadı. Araştırdım ve gördüm ki firmanın hepi topu 3bin küsür ip hakkı varmış. 10binlerce abonemiz var diyorlar. Paylaştıra paylaştıra veriyorlar. Gerçek ip gereken işler bu iss ile mümkün değil.
Evimde Vodafone fiber var. Onlar da CGN kullanıyor ama neredeyse hiç denk gelmedim. Diyeceğim o ki, bu tip yeni yerel firmaların yeterince ip bloğuna sahip olmaları pek mümkün görünmüyor. 3 büyükler milyonları kapatmış durumda. Onnline oyun, torrent, dışardan yerel ağa bağlanma, no-ip vb hizmet kullanımı, güvenlik kamerası takibi gibi işler yapacaksanız CGN'den uzak durmak lazım mümkünse.
İşin bir de güvenlik yönü var. Paylaşılan ip kayıtlarını düzgün tutmadıklarından bir çok kişinin canı yandı terör örgütüden. Aynı ipyi belki 50 kişi ile ortak kullandırıyorlar. Biraz ürkmüyorum değil