Yeni alınan klimanın gaz kaçağı sonucu ısıtmaması ve servis sorunu

S Çevrimdışı

shrapci32

Yeni Üye
3 Ara 2025
16
35
klima pompa arasına manometre saati bağlamak zorunda. sistemin vakumlandığı ve kaçağı manometreden takip edilir.
Aldığınız cihaz premium yani üst sınıf gaz sızıntını nasıl uyarı vermez anlamış değilim.
Klima hiç bir uyarı vermedi hatta telefona WiFi ile de bağlı ama uyarı vermedi. Dediğim gibi servis çağırdım günün sabahı klima ısıtmada ılık üfledi motora baktığımda buzlanmaya başlamıştı alt kısmı daha sonra 20 dk çalıştı çalışmadı defrosta girdi. Sonrası servis geldi ve gaz kaçağı olduğu söyledi. Sizce şimdi ben ne yapayım?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
23,751
Klima hiç bir uyarı vermedi hatta telefona WiFi ile de bağlı ama uyarı vermedi. Dediğim gibi servis çağırdım günün sabahı klima ısıtmada ılık üfledi motora baktığımda buzlanmaya başlamıştı alt kısmı daha sonra 20 dk çalıştı çalışmadı defrosta girdi. Sonrası servis geldi ve gaz kaçağı olduğu söyledi. Sizce şimdi ben ne yapayım?
servis gerekeni yapmış sorunu çözmüş değişim yapılmasını mı istiyorsunuz.? THH başvurabilirsiniz ama lehinize karar çıkacağını sanmıyorum.

S Çevrimdışı

shrapci32

Yeni Üye
3 Ara 2025
16
35
IMG_0316.png

Hocam ulusal meslek standartlarına göre vakum yapmadan kaçak testi yapması gerekmiyormuş. Klima çalışma basıncında ve azot gazı ile siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
23,751
IMG_0316.png

Hocam ulusal meslek standartlarına göre vakum yapmadan kaçak testi yapması gerekmiyormuş. Klima çalışma basıncında ve azot gazı ile siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?
Split modellerde yanında gönderilen montaj kitiyle bağlantı yapıldıysa azotla test yapılıp sonra vakumlama yapan ne duydum ne gördüm.
İstisnai durumlar vardır eski klimanın borusunu kullanırsın o zaman azotla süpürme yapılır ama cihazla beraber gelen montaj kitinde azot verilmiyor.

bağlantı yapılır sistem vakumlanır önce manometre sonra pompa kapatılır 1-2dk manometrede değişim var mı izlenir yoksa manotre klima servis portundan sökülür ve sisteme gaz salınır.

ayrıca attığınız döküman 2013 yılına ait güncelini bulup THH öyle başvurun.

S Çevrimdışı

shrapci32

Yeni Üye
3 Ara 2025
16
35
Split modellerde yanında gönderilen montaj kitiyle bağlantı yapıldıysa azotla test yapılıp sonra vakumlama yapan ne duydum ne gördüm.
İstisnai durumlar vardır eski klimanın borusunu kullanırsın o zaman azotla süpürme yapılır ama cihazla beraber gelen montaj kitinde azot verilmiyor.

bağlantı yapılır sistem vakumlanır önce manometre sonra pompa kapatılır 1-2dk manometrede değişim var mı izlenir yoksa manotre klima servis portundan sökülür ve sisteme gaz salınır.

ayrıca attığınız döküman 2013 yılına ait güncelini bulup THH öyle başvurun.
Hocam yardımlarınız için ilk olarak size ve konuya yazan diğer forumdaşlara kalpten çok teşekkür ediyorum sizler sayesinde sorunlarımıza çâreler buluyoruz.
Hocam dediğim gibi ilk kurulumda manometre bağlanmadı. İç ünitenin ince borusunun havşa bağlantı yerinden kaçırıyor. Yetkili servis ya havşa ağzını yanlış açtı ya bağlantı somununu az veya çok sıktı (bakır boruyu çatlattı) bundan dolayı gaz kaçırdı peki bu durumlar vakum bittiğinde manometreden kontrol etse bulabilir miydi?
Birde şöyle bir senaryo var ilk başta herhangi bir kaçak yoktu ama klima yüksek basınçta çalışıp ince borunun havşa yerinden çatlattı ve gaz kaçırdı sizce nasıl olmuş olabilir. Klima yüksek basınçta bakır boru çatlata bilir mi?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
23,751
Hocam yardımlarınız için ilk olarak size ve konuya yazan diğer forumdaşlara kalpten çok teşekkür ediyorum sizler sayesinde sorunlarımıza çâreler buluyoruz.
Hocam dediğim gibi ilk kurulumda manometre bağlanmadı. İç ünitenin ince borusunun havşa bağlantı yerinden kaçırıyor. Yetkili servis ya havşa ağzını yanlış açtı ya bağlantı somununu az veya çok sıktı (bakır boruyu çatlattı) bundan dolayı gaz kaçırdı peki bu durumlar vakum bittiğinde manometreden kontrol etse bulabilir miydi?
Birde şöyle bir senaryo var ilk başta herhangi bir kaçak yoktu ama klima yüksek basınçta çalışıp ince borunun havşa yerinden çatlattı ve gaz kaçırdı sizce nasıl olmuş olabilir. Klima yüksek basınçta bakır boru çatlata bilir mi?
vakumlama nedir öncelikle linkteki konuya gözatın 2. mesajda video var onu da izleyin bu işlem size uygunlandı mı cevabınızı bekliyorum.

S Çevrimdışı

shrapci32

Yeni Üye
3 Ara 2025
16
35
vakumlama nedir öncelikle linkteki konuya gözatın 2. mesajda video var onu da izleyin bu işlem size uygunlandı mı cevabınızı bekliyorum.

Hocam ilk kurulum yaparken videodaki sarı hortumu direkt klimaya bağlayarak vakum yapıldı 20 dk civarı. Ama videoda görünen 2 li saat yoktu. Vakum bittikten sonra vakum cihazının üzerindeki saatte baktı kaçak yok deyip vakum cihazını klimadan ayırıp gaz salınımını yaptı servis. Vakum bitip kontrol edip gaz salma işlemi 1 dk içinde gerçekleşti

S Çevrimdışı

shrapci32

Yeni Üye
3 Ara 2025
16
35
Eğer ki yetkili servis vakum sırasında manometre saati takıp vakum yapsaydı.
1) havşayı yanlış açtığı için oluşabilecek kaçağı tespit edebilir miydi?
2) havşa bağlantısını yaptığı yerdeki somunun gevşek bırakması yada çok sıktığı için bakır borudaki oluşabilecek çatlaktaki kaçağı tespit edebilir miydi.
3)bakır boru çatlar mı?
4)eğerki manometrede bekledi ve kaçak yoktu. Klima çalışma basıncında ince borudaki havşa yeri çatlayıp gaz kaçırabilir mi?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
23,751
Eğer ki yetkili servis vakum sırasında manometre saati takıp vakum yapsaydı.
1) havşayı yanlış açtığı için oluşabilecek kaçağı tespit edebilir miydi?
2) havşa bağlantısını yaptığı yerdeki somunun gevşek bırakması yada çok sıktığı için bakır borudaki oluşabilecek çatlaktaki kaçağı tespit edebilir miydi.
3)bakır boru çatlar mı?
4)eğerki manometrede bekledi ve kaçak yoktu. Klima çalışma basıncında ince borudaki havşa yeri çatlayıp gaz kaçırabilir mi?
Vakum pompasının üzerinde manometre var mış ayrıca manometre takmasına gerek yok.

Havşada çatlak varsa manometre takibinde görünürdü.

Fazla sıkılan herşey çatlar.

S Çevrimdışı

shrapci32

Yeni Üye
3 Ara 2025
16
35
Vakum pompasının üzerinde manometre var mış ayrıca manometre takmasına gerek yok.

Havşada çatlak varsa manometre takibinde görünürdü.

Fazla sıkılan herşey çatlar.
Hocam peki klimanın kendi çalışma basıncı havşa yerinden çatlama yaptırırımı? Birde vakum bittikten sonra ne kadar süre ile vakum üzerindeki saat izlenmeli. Kaçak olup olmadığı için?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
23,751
Hocam peki klimanın kendi çalışma basıncı havşa yerinden çatlama yaptırırımı? Birde vakum bittikten sonra ne kadar süre ile vakum üzerindeki saat izlenmeli. Kaçak olup olmadığı için?
Üstat bir sürü etken var.
Ustanın el yatkınlığı
Bakır borunun kalitesi
Havşa açma takımın durumu

Havşa kalitesi belirler.

S Çevrimdışı

shrapci32

Yeni Üye
3 Ara 2025
16
35
Üstat bir sürü etken var.
Ustanın el yatkınlığı
Bakır borunun kalitesi
Havşa açma takımın durumu

Havşa kalitesi belirler.
Anladım hocam o zaman vakum sonrası çok kısa bir bakışla kaçak olduğunu anlayamayız değil mi? Bundan dolayı ilk kurulumda mı sıkıntı var yoksa bakır borunun sonradan mı çatlayıp gaz kaçırdığını anlayamayız ?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
23,751
Anladım hocam o zaman vakum sonrası çok kısa bir bakışla kaçak olduğunu anlayamayız değil mi? Bundan dolayı ilk kurulumda mı sıkıntı var yoksa bakır borunun sonradan mı çatlayıp gaz kaçırdığını anlayamayız ?
Çatlak çok inceyse ve birkaç dakika beklemeden bağlantı sökülürse gözden kaçar.

Üstat inanın sorun edecek bir durumunuz yok servis gerekeni yapmak güle güle kullanın. Asıl benim kafamı kurcalayan cihaz neden gaz kaçağını tespit edemedi buna takıldım.

S Çevrimdışı

shrapci32

Yeni Üye
3 Ara 2025
16
35
Hocam bilgilerinizi benimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Klimanın kullanma kılavuzunda otomatik arıza tespit fonksiyonunda aslında yazıyor. Çalıştırma ışığı, gaz yetersiz sızıntı var yada servis valfi kapalı ise saniyede 7 kez yanıp sönüyor diyor. Ama benim cihaz bu uyarıyı vermedi.

Geri
Üst Alt