yolgezer
Aktif Üye
- 2 Haz 2019
- 398
Merhaba arkadaşlar.
daha öncesinde yaşanan tartışmalar son bulsun umarak yeni bi konu açıyorum.
windows un xp ve öncesi işletim sistemleri yani tam olarak 3.1 ve sonrası ile xp arası windows nt : "new tech" adı ile anılan çekirdekler üzerinde çalışan grafik arayüzler halinde idi.
xp işletim sistemi bi çağın sonu oldu arkadaşlar.
şöyle ki grafik arayüzleri olsun ses standartları olsun new tech tam bi donanım uyumluluğu ve rahatlık sunan işletim sistemleri olmuştu. ancak o dönemki pc lerin daha emekleme aşamasından yeni çıkmış olması olsun, standartlar yeni konmuş olsun sistemler statik elektrikten çok etkilendiği için donanım kaynaklı bi sürü mavi ekranla karşılaşabiliyorduk. bu çekirdek ailesinin çıktığı dönemlerde inanılmaz düşük donanımlarla iyi çalışmak zorunda kalmaları vs vs.
inanmayın abi. ilk işletim sistemleri olması yüzünden çok fazla sorun çıkardı. ve bi destek de pek bulamazdık. bunun farkında olan ve satışı da işletim sisteminin başarısına bağlı olan microsoft, her zaman kulanıcıya en az sorun çıkarıcak işletim sistemleri yapmak zorunda kalırdı. ki o dönem günümüzdeki gibi "veri bankacılığı, veri ticareti" denen olaylar çok az olduğu için. daha doğrusu yaşa dışı sayılmasa da ahlaksızca sayıldığı için çok önemsenmezdi. ms gibi firmalar özellikle adlarını lekelememek için bu tür işlemlere asla müsaade etmezdi.
bu nedenle olsun, donanımların kısıtlaması olsun sistemlerin boşta hiç bi kaynak tüketmemesi hedeflenirdi. en düşük sistemde yine de verim vermesi hedeflenen sistemler.
arkadaşlar şöyle anlatayım.
xp nin çalışmak için 64 mb ram e ihtiyaç duyduğunu biliyor muydunuz? hele xp portable adı altında atm ve pos cihazları için yapılan sürümler çok daha düşük donanımlar isterdi. günümüzde bi xp sistemle iş yapmaya kalksak, 2 gb ram gerektiğini herkes bilir. zaten xp 3.5 gb üstünü asla görmeyeceği gibi 2 gb dan fazla ram miktarını da tek bi uygulamaya açamayız. yani exe başı 2048 mb.
tabii o ayrı konu. ama demek istediğim en düşük standartta çalışmak için ne kadar kısıtlı donanıma ihtiyaç duyduğunu anlamanızı istedim.
bi de xp nin donanımlarla uyumu konusunda çok farklı yöntemleri vardı.
bir de donanımların yeni işletim sistemine göre sürücüsü olmamasının yanı sıra bazen eski sistemlerdeki bazı özelliklere gereksinim duyması gibi durumlar olabilir.
creative gibi firmaların geliştirdiği eax gibi ses yöntemlerini destekleyen direct sound en son windows xp ile çalışır arkadaşlar. bu nedenle eğer elinizde böyle bi kart var ve plaktan ses kaydı yapacaksanız ya da cs go da ses kasmak istiyorsanız o zaman xp sizin için süper bi sistem olabilir. -cs gonun xp de çalışabileceğini bile bilmeyen insanlarla karşılaştım -
ya da elinde bu dönemlerde çalışacak eski donanımlarınız ya da yazılımlarınız varsa o donanımlar ille de xp istiyordur. ki böyle donanımı olan arkadaşlar zaten xp den şaşmıyor.
tanıdığım biri vardı. elinde 500 dolaralık bi creative ile plaktan ses kaydı yapıyordu misal. adam xp kullanıyo. zorunda abi. o adam şimdi aynı ayarda kart bulamıyor. ki kartı görseniz ağzınız burnunuz kayar şaşkınlıktan. böyle analog eq girişli ayrı ayrı modüllü bi şey. cidden çöpe atılacak ürün değil. ancak kartın üzerindeki "dsp" çipi 7 ve vista ile çalışamıyor.
gelelim vistaya.
2004 yılında microsoft yeni bi işletim sistemi duyurdu. "longhorn" adı ile anılan bu sistem aslında
şöyle bi konsepte sahipti.
ancak o ara bi şeyin farkına varıldı.
hatırlarsınız xp işletim sisteminin "64 bit" sürümü sadece ingilizce yapıldı. ve başka dillere 3. şahıslarca yapıldı.
çünkü x64 sürüm mavi ekrandan geçilmeyen, nerde ise gelmiş geçmiş en kötü işletim sistemi olan "windows me edition" dan beter oluacak bi sistem idi. uğraşılacak gibi değildi. o yüzden bu sürümün satışını bile çok az yapan firma, sessizliğe gömüldü.
o ara bu konsept üzerine büyük fırtınalar kopmuş.
2005 yılında ms sesini yeniden çıkardı ve "vista" adında bi sürüm çıkardı.
bu sürüm aslına bi miaddır arkadaşlar.
çoğu kişi bilmez.
bazı arkadaşlar gelmiş geçmiş en kötü işletim sistemi sansa da aslında öyle değildir.
2007 yılında işletim sistemi ortaya tam olarak çıktığında büyük şikayetler başladı.
ilk sorun driver eksikliği idi.
firma tam 2 "service packet" çıkartarak toplam 450.000 aygıta resmi driver sundu. aslında en büyük sorun x64 edition ların "micorosft signature" istemesi idi.
ancak bu sorunu tam olarak çözmeye yetmedi.
neden mi dersiniz?
ya amd fanı diyeceksiniz ama biraz suçlu intel ?
arkadaşlar intel 2005 yılından itibaren sattığı 915 ve üstü çipsetlerine "vista uyumluluğu" etiketi ile sattı.
sonra anlaşıldı ki vista ile gelen "wddm" özelliği xp de sadece driver yüklendiğinde yeni donanımlarda çıkan bi şey değil, donanımın kodunun vista ya da nt6.x e uyumlu olması gerektiği imiş.
işte intelin "vista uyumlu diye sattığı" bu çipsetlerin "onboard vga" ve bazı anakartlarındaki bileşenleri wddm uyumlu değilmiş. bu nedenle intelin resmi sitesinden bile bulacağınız drivere rağmen o donanımlar hiç çalışmıyordu.
şimdises kartlarında özellikle "eax" için gereken "direct sound" olayı vista çekirdeğinde kaldırıldı. bu nedenle o çipler hurda oldu amenna falan da. direkt anakartın bi özelliğinin kaldırılması özellikle ofis pc lerini mahvetti.
çünkü özellikle ofis pc lerindeki "mini itx" ya da "form factor" adı ile anılan kasalarda psu ları çok küçük olduğu gibi kasalar da aşırı ufaktır. bunlara ekran kartı takılamaz. büyük olanlarında bile "pci ex,agp" girişleri olmaz. yani board üzerinde bulunur delikler falan ama soket slot yoktur.
e şimdi bu adam ekran kartı olmadan çalışmayan bi ürüne napsın?
bi de intel anakartların kontrolcüleri nedense büyük sorunlar yaşatırdı. bu tür çipsetli anakartlarda hdd ya da hafıza kartlarını sıfırlama sorunları çıkrdı. ki benimki gibi "sony" marka telefonu olup hafıza kartı "memory stick" ise baya bi küfrederdi. çünkü bu tip kartlar windows ortamında sıfırlanamaz. sıfırladın mı? o kart gitti abi. direkt çöp olur. daha kullanamazsın. yani recovery ile dosya geri getiremezsin. çünkü ne windows tanır ne telefon
ben bi kere ama sadece 1 kere böyle bi hafıza kartından veri kurtardım arkadaşlar. onda da kart nasıl brick olmadı bilmiyorum.
evet pek çok arkadaş androidle "brick" terimi ile karşılaşmıştır. ama biz eski "sony ericsson" cu tayfa hafıza kartını brick ediyorduk. gıcık olduğumuz birinin hafıza kartı pc mize girerse bas biçimlendire. o kart yansın. bitti. daha o kartı kimse kurtaramaz
peki intel suçlu amd suçsuz mu?
eee arkadaşlar. valla ne diyim bilmem.
ama amd cephesinde sadece nforce 3 çipsetlere nvidia sitesinden bi driver çıkmadı ve onda hdd leri kapatmadığı şikayeti gelmişti. yani disk kapat komutu geldiğinde kafayı "boş sektör" üzerine almıyormuş. ancak yılarca o çipeti kullanan ben hiç görmedim bunu. he anakartım elektrik kesintisinden sonra yaptı bunu o başka
ki ben athlon 64 tek çekirdek sisteme 64 bit vista yükleyince hıza inanamamıştım. neden mi arkadaşlar? çünkü ekran kartındaki şu ram paylaşımı mevzuu var ya. cidden açtıydı. 256 mb lık x1950 kartım crysisde 400 mb lara yaklaştı. tabii fps düşüyordu ama xp ya da 7 deki gibi çakılmıyordu teşekkürler amd ve ati demiştim. çünkü agp kartlarda olsun pci kartlarda olsun ram paylaşımı anakart ram işlemci ve ekran kartı uyumuna bakar.
pekii neden mi bunları yazıyorum?
arkadaşlar bana herkes "yeni gelen şeyleri istemezsin" "yok sen mezarcısın" gibi şeyler der.
ama arkadaşlar ben öyle değilim. her şeyin en iyisini en güzelini ben de isterim.
ama 50 yaşındaki dul avradı allayıp pullayıp 20 lik gibi kakalamaya çalışana da dur derim.
neden mi?
abi vistanın çekirdek kodu nedir?
nt 6x
win 7 nin?
nt 6x
win 8 ve 8.1 in?
nt6x
win 10 un?
nt6x
w 10 da ekstradan wddm 2.0 geldi arkadaşlar. başka bi şey yok. dx12 kütüphanesinin daha düşük sürümlere yüklenememesinin de nedeni dx12 nin bu özelliği istemesidir.benim sallamam da değil. direkt firmanın beyanı.
yani. microsoft bize güncelleme gelicek vaadi ile çuval olmuş bi sistemi kakalamaya çalışıyor. tamam amenna. yap da.
abi her gün birinin verisinin patladığını duymaktan, milletin ssd kullansa bile bitmeyen disk loading şikayetleri ile uğraşmaktan, cpu ve gpu nun saçma salak kullanımlarından bıktım usandım.
bunun aslında 2 nedeni var arkadaşlar.
1. si dediğim gibi bu çekirdeğin artık çağ dışı kalması.
evet nt6x çekirdeği artık bitmeli. tamam efsane idi. ama öyle komut seti ekleyerek şunu yaparak bunu yaparak olmuyor. çekirdek artık çorba oldu. nt7 yıllardır gelmiyor. half life 3 gibi bi şey oldu artık
ki benim söylemim de değil bu. bakın 10 4 senedir 7 yi geçemedi. hala geçemiyor. çünkü insanlar elinde rtx2080 bile olsa 10 a geçmek istemiyor. herkes türkiyedeki gibi değil. hala deli gibi eski sistemi daha iyi bulan var. çünkü 7 o çekirdeğin en iyi sürümü idi. daha doğrusu donanımlara en iyi uyan o idi. hala da öyle. ki eski donanım da değil. yeni donanımlarla bile çok iyi çalışıyor arkadaşlar. ya ben hatırlıyorum. msi command center her gün başka yeri bozulurdu. şimdi ise command center hiç bi sorun çıkarmıyor. şu gerilim bugu haricinde.
özellikle 10 da en çok eleştirilen şey "telemetry" özelliğidir.
telemetry ile bizim neyimizi kime gönderiyor kimse anlamıyor. ve telemetry i açık bıraktıktan sonra şifrelerini kaybettiği konusunda şikayet eden insan sayısı cidden az değil.
üstüne bu ve güncellemeye dair saçma sapan özelliklerin interneti gereksiz yere sömürmesi, windows korumalarının insana gereksiz sıkıntılar çıkarmaya başlaması, hele bu korumaların asıl işi olan " veri güvenliği" değil de "lisans kontrolü" ne önem vermesi insanları bunaltıyor.
ya arkadaşlar. bi dosyayı indirdin. o anda kontrol etti tamam.
abi bi daha ne diye kontrol ediyon? amacın ne?
hadi onu geçtim. yüklenmiş uygulamaları her açılışta tek tek kontrol etmek nedir? 400 mbps okumalı ssd de bi oyunun açılması 5 dakika sürer mi ya? aynı oyunu win 7 de 2 dakika sürmeden açmak? ben her açtığımda virüs taraması yapıyorsun. benim işimi geciktiriyorsun ve üstüne oyundaki virüsü de bulamıyorsun. sen napıyorsun?
arkadaşlar ben bu tür eleştirileri 8 e yaptım ve yine alaya alındım. "çocuk" dendim. " her şeyin eskisini seviyon" dendi. "eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağar " dendi. ve o da ne? 1 sene geçmeden 8.1 adındaki bi yavrusu peydah oldu. zaten 8 in çıkışından 6 ay geçmeden lanse edilincve benle alay edenlerin hepsi sus pus olmuştu.
arkadaşlar eskiye rağbet olması değil ki konu. konu "eski" diye küçümsenen bi şeyin "yeni" olandan daha iyi olması.
evet ben 7 de 10 dan daha az fps alıyorum. bu doğru. ama fps lerim çakılıp durmuyor, sisteme ne olucak korkum yok. her açıldığında acaba neresi değişmiş, hangi ayar kaymış demiyorum.
he sistem eski olsa gene bi şey değil.
sıkıntı sistemin eskiliği değil arkadaşlar. sıkıntı, işletim sisteminin çağdışı olması. zaten çıktığı tarih bile 5 sene öncesinin. gelen güncellemeler ise donanımı kullanmanın kıyısından köşesinden geçmiyor. 1701 mi ne kullandım. 1506 sürümü kullandım. 1803 1809 ve 1903 kullandım. 1903 beta aşamasında idi yalan yok.
ama arkadaşlar pc de hep bi ağırlık hep bi üstüme toprak atın havasında idi. sanki işlemci çalışacak ama yer bulamıyor.
bilmiyorum arkadaşlar herkes 1903 ü bi dene diyor ama bence windows un bu çekirdeği değişmeli ve tepeden tırnağa sıfır bi sistem gelmeli.
yani ben 7 yi eskiyi sevdiğimden değil zaten bu çekirdeğin en iyi sistemi olduğundan öneriyorum. yeni bi sistem gelsin, çekirdek sıfırlansın ve düzgün olsun direkt geçerim. tabii biraz bekler otursun öyle geçerim ama geçerim. çünkü dx12 işlemci kullanımlarını da düşüren bi şey
daha öncesinde yaşanan tartışmalar son bulsun umarak yeni bi konu açıyorum.
windows un xp ve öncesi işletim sistemleri yani tam olarak 3.1 ve sonrası ile xp arası windows nt : "new tech" adı ile anılan çekirdekler üzerinde çalışan grafik arayüzler halinde idi.
xp işletim sistemi bi çağın sonu oldu arkadaşlar.
şöyle ki grafik arayüzleri olsun ses standartları olsun new tech tam bi donanım uyumluluğu ve rahatlık sunan işletim sistemleri olmuştu. ancak o dönemki pc lerin daha emekleme aşamasından yeni çıkmış olması olsun, standartlar yeni konmuş olsun sistemler statik elektrikten çok etkilendiği için donanım kaynaklı bi sürü mavi ekranla karşılaşabiliyorduk. bu çekirdek ailesinin çıktığı dönemlerde inanılmaz düşük donanımlarla iyi çalışmak zorunda kalmaları vs vs.
inanmayın abi. ilk işletim sistemleri olması yüzünden çok fazla sorun çıkardı. ve bi destek de pek bulamazdık. bunun farkında olan ve satışı da işletim sisteminin başarısına bağlı olan microsoft, her zaman kulanıcıya en az sorun çıkarıcak işletim sistemleri yapmak zorunda kalırdı. ki o dönem günümüzdeki gibi "veri bankacılığı, veri ticareti" denen olaylar çok az olduğu için. daha doğrusu yaşa dışı sayılmasa da ahlaksızca sayıldığı için çok önemsenmezdi. ms gibi firmalar özellikle adlarını lekelememek için bu tür işlemlere asla müsaade etmezdi.
bu nedenle olsun, donanımların kısıtlaması olsun sistemlerin boşta hiç bi kaynak tüketmemesi hedeflenirdi. en düşük sistemde yine de verim vermesi hedeflenen sistemler.
arkadaşlar şöyle anlatayım.
xp nin çalışmak için 64 mb ram e ihtiyaç duyduğunu biliyor muydunuz? hele xp portable adı altında atm ve pos cihazları için yapılan sürümler çok daha düşük donanımlar isterdi. günümüzde bi xp sistemle iş yapmaya kalksak, 2 gb ram gerektiğini herkes bilir. zaten xp 3.5 gb üstünü asla görmeyeceği gibi 2 gb dan fazla ram miktarını da tek bi uygulamaya açamayız. yani exe başı 2048 mb.
tabii o ayrı konu. ama demek istediğim en düşük standartta çalışmak için ne kadar kısıtlı donanıma ihtiyaç duyduğunu anlamanızı istedim.
bi de xp nin donanımlarla uyumu konusunda çok farklı yöntemleri vardı.
bir de donanımların yeni işletim sistemine göre sürücüsü olmamasının yanı sıra bazen eski sistemlerdeki bazı özelliklere gereksinim duyması gibi durumlar olabilir.
creative gibi firmaların geliştirdiği eax gibi ses yöntemlerini destekleyen direct sound en son windows xp ile çalışır arkadaşlar. bu nedenle eğer elinizde böyle bi kart var ve plaktan ses kaydı yapacaksanız ya da cs go da ses kasmak istiyorsanız o zaman xp sizin için süper bi sistem olabilir. -cs gonun xp de çalışabileceğini bile bilmeyen insanlarla karşılaştım -
ya da elinde bu dönemlerde çalışacak eski donanımlarınız ya da yazılımlarınız varsa o donanımlar ille de xp istiyordur. ki böyle donanımı olan arkadaşlar zaten xp den şaşmıyor.
tanıdığım biri vardı. elinde 500 dolaralık bi creative ile plaktan ses kaydı yapıyordu misal. adam xp kullanıyo. zorunda abi. o adam şimdi aynı ayarda kart bulamıyor. ki kartı görseniz ağzınız burnunuz kayar şaşkınlıktan. böyle analog eq girişli ayrı ayrı modüllü bi şey. cidden çöpe atılacak ürün değil. ancak kartın üzerindeki "dsp" çipi 7 ve vista ile çalışamıyor.
gelelim vistaya.
2004 yılında microsoft yeni bi işletim sistemi duyurdu. "longhorn" adı ile anılan bu sistem aslında
şöyle bi konsepte sahipti.
ancak o ara bi şeyin farkına varıldı.
hatırlarsınız xp işletim sisteminin "64 bit" sürümü sadece ingilizce yapıldı. ve başka dillere 3. şahıslarca yapıldı.
çünkü x64 sürüm mavi ekrandan geçilmeyen, nerde ise gelmiş geçmiş en kötü işletim sistemi olan "windows me edition" dan beter oluacak bi sistem idi. uğraşılacak gibi değildi. o yüzden bu sürümün satışını bile çok az yapan firma, sessizliğe gömüldü.
o ara bu konsept üzerine büyük fırtınalar kopmuş.
2005 yılında ms sesini yeniden çıkardı ve "vista" adında bi sürüm çıkardı.
bu sürüm aslına bi miaddır arkadaşlar.
çoğu kişi bilmez.
bazı arkadaşlar gelmiş geçmiş en kötü işletim sistemi sansa da aslında öyle değildir.
2007 yılında işletim sistemi ortaya tam olarak çıktığında büyük şikayetler başladı.
ilk sorun driver eksikliği idi.
firma tam 2 "service packet" çıkartarak toplam 450.000 aygıta resmi driver sundu. aslında en büyük sorun x64 edition ların "micorosft signature" istemesi idi.
ancak bu sorunu tam olarak çözmeye yetmedi.
neden mi dersiniz?
ya amd fanı diyeceksiniz ama biraz suçlu intel ?
arkadaşlar intel 2005 yılından itibaren sattığı 915 ve üstü çipsetlerine "vista uyumluluğu" etiketi ile sattı.
sonra anlaşıldı ki vista ile gelen "wddm" özelliği xp de sadece driver yüklendiğinde yeni donanımlarda çıkan bi şey değil, donanımın kodunun vista ya da nt6.x e uyumlu olması gerektiği imiş.
işte intelin "vista uyumlu diye sattığı" bu çipsetlerin "onboard vga" ve bazı anakartlarındaki bileşenleri wddm uyumlu değilmiş. bu nedenle intelin resmi sitesinden bile bulacağınız drivere rağmen o donanımlar hiç çalışmıyordu.
şimdises kartlarında özellikle "eax" için gereken "direct sound" olayı vista çekirdeğinde kaldırıldı. bu nedenle o çipler hurda oldu amenna falan da. direkt anakartın bi özelliğinin kaldırılması özellikle ofis pc lerini mahvetti.
çünkü özellikle ofis pc lerindeki "mini itx" ya da "form factor" adı ile anılan kasalarda psu ları çok küçük olduğu gibi kasalar da aşırı ufaktır. bunlara ekran kartı takılamaz. büyük olanlarında bile "pci ex,agp" girişleri olmaz. yani board üzerinde bulunur delikler falan ama soket slot yoktur.
e şimdi bu adam ekran kartı olmadan çalışmayan bi ürüne napsın?
bi de intel anakartların kontrolcüleri nedense büyük sorunlar yaşatırdı. bu tür çipsetli anakartlarda hdd ya da hafıza kartlarını sıfırlama sorunları çıkrdı. ki benimki gibi "sony" marka telefonu olup hafıza kartı "memory stick" ise baya bi küfrederdi. çünkü bu tip kartlar windows ortamında sıfırlanamaz. sıfırladın mı? o kart gitti abi. direkt çöp olur. daha kullanamazsın. yani recovery ile dosya geri getiremezsin. çünkü ne windows tanır ne telefon
ben bi kere ama sadece 1 kere böyle bi hafıza kartından veri kurtardım arkadaşlar. onda da kart nasıl brick olmadı bilmiyorum.
evet pek çok arkadaş androidle "brick" terimi ile karşılaşmıştır. ama biz eski "sony ericsson" cu tayfa hafıza kartını brick ediyorduk. gıcık olduğumuz birinin hafıza kartı pc mize girerse bas biçimlendire. o kart yansın. bitti. daha o kartı kimse kurtaramaz
peki intel suçlu amd suçsuz mu?
eee arkadaşlar. valla ne diyim bilmem.
ama amd cephesinde sadece nforce 3 çipsetlere nvidia sitesinden bi driver çıkmadı ve onda hdd leri kapatmadığı şikayeti gelmişti. yani disk kapat komutu geldiğinde kafayı "boş sektör" üzerine almıyormuş. ancak yılarca o çipeti kullanan ben hiç görmedim bunu. he anakartım elektrik kesintisinden sonra yaptı bunu o başka
ki ben athlon 64 tek çekirdek sisteme 64 bit vista yükleyince hıza inanamamıştım. neden mi arkadaşlar? çünkü ekran kartındaki şu ram paylaşımı mevzuu var ya. cidden açtıydı. 256 mb lık x1950 kartım crysisde 400 mb lara yaklaştı. tabii fps düşüyordu ama xp ya da 7 deki gibi çakılmıyordu teşekkürler amd ve ati demiştim. çünkü agp kartlarda olsun pci kartlarda olsun ram paylaşımı anakart ram işlemci ve ekran kartı uyumuna bakar.
pekii neden mi bunları yazıyorum?
arkadaşlar bana herkes "yeni gelen şeyleri istemezsin" "yok sen mezarcısın" gibi şeyler der.
ama arkadaşlar ben öyle değilim. her şeyin en iyisini en güzelini ben de isterim.
ama 50 yaşındaki dul avradı allayıp pullayıp 20 lik gibi kakalamaya çalışana da dur derim.
neden mi?
abi vistanın çekirdek kodu nedir?
nt 6x
win 7 nin?
nt 6x
win 8 ve 8.1 in?
nt6x
win 10 un?
nt6x
w 10 da ekstradan wddm 2.0 geldi arkadaşlar. başka bi şey yok. dx12 kütüphanesinin daha düşük sürümlere yüklenememesinin de nedeni dx12 nin bu özelliği istemesidir.benim sallamam da değil. direkt firmanın beyanı.
yani. microsoft bize güncelleme gelicek vaadi ile çuval olmuş bi sistemi kakalamaya çalışıyor. tamam amenna. yap da.
abi her gün birinin verisinin patladığını duymaktan, milletin ssd kullansa bile bitmeyen disk loading şikayetleri ile uğraşmaktan, cpu ve gpu nun saçma salak kullanımlarından bıktım usandım.
bunun aslında 2 nedeni var arkadaşlar.
1. si dediğim gibi bu çekirdeğin artık çağ dışı kalması.
evet nt6x çekirdeği artık bitmeli. tamam efsane idi. ama öyle komut seti ekleyerek şunu yaparak bunu yaparak olmuyor. çekirdek artık çorba oldu. nt7 yıllardır gelmiyor. half life 3 gibi bi şey oldu artık
ki benim söylemim de değil bu. bakın 10 4 senedir 7 yi geçemedi. hala geçemiyor. çünkü insanlar elinde rtx2080 bile olsa 10 a geçmek istemiyor. herkes türkiyedeki gibi değil. hala deli gibi eski sistemi daha iyi bulan var. çünkü 7 o çekirdeğin en iyi sürümü idi. daha doğrusu donanımlara en iyi uyan o idi. hala da öyle. ki eski donanım da değil. yeni donanımlarla bile çok iyi çalışıyor arkadaşlar. ya ben hatırlıyorum. msi command center her gün başka yeri bozulurdu. şimdi ise command center hiç bi sorun çıkarmıyor. şu gerilim bugu haricinde.
özellikle 10 da en çok eleştirilen şey "telemetry" özelliğidir.
telemetry ile bizim neyimizi kime gönderiyor kimse anlamıyor. ve telemetry i açık bıraktıktan sonra şifrelerini kaybettiği konusunda şikayet eden insan sayısı cidden az değil.
üstüne bu ve güncellemeye dair saçma sapan özelliklerin interneti gereksiz yere sömürmesi, windows korumalarının insana gereksiz sıkıntılar çıkarmaya başlaması, hele bu korumaların asıl işi olan " veri güvenliği" değil de "lisans kontrolü" ne önem vermesi insanları bunaltıyor.
ya arkadaşlar. bi dosyayı indirdin. o anda kontrol etti tamam.
abi bi daha ne diye kontrol ediyon? amacın ne?
hadi onu geçtim. yüklenmiş uygulamaları her açılışta tek tek kontrol etmek nedir? 400 mbps okumalı ssd de bi oyunun açılması 5 dakika sürer mi ya? aynı oyunu win 7 de 2 dakika sürmeden açmak? ben her açtığımda virüs taraması yapıyorsun. benim işimi geciktiriyorsun ve üstüne oyundaki virüsü de bulamıyorsun. sen napıyorsun?
arkadaşlar ben bu tür eleştirileri 8 e yaptım ve yine alaya alındım. "çocuk" dendim. " her şeyin eskisini seviyon" dendi. "eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağar " dendi. ve o da ne? 1 sene geçmeden 8.1 adındaki bi yavrusu peydah oldu. zaten 8 in çıkışından 6 ay geçmeden lanse edilincve benle alay edenlerin hepsi sus pus olmuştu.
arkadaşlar eskiye rağbet olması değil ki konu. konu "eski" diye küçümsenen bi şeyin "yeni" olandan daha iyi olması.
evet ben 7 de 10 dan daha az fps alıyorum. bu doğru. ama fps lerim çakılıp durmuyor, sisteme ne olucak korkum yok. her açıldığında acaba neresi değişmiş, hangi ayar kaymış demiyorum.
he sistem eski olsa gene bi şey değil.
sıkıntı sistemin eskiliği değil arkadaşlar. sıkıntı, işletim sisteminin çağdışı olması. zaten çıktığı tarih bile 5 sene öncesinin. gelen güncellemeler ise donanımı kullanmanın kıyısından köşesinden geçmiyor. 1701 mi ne kullandım. 1506 sürümü kullandım. 1803 1809 ve 1903 kullandım. 1903 beta aşamasında idi yalan yok.
ama arkadaşlar pc de hep bi ağırlık hep bi üstüme toprak atın havasında idi. sanki işlemci çalışacak ama yer bulamıyor.
bilmiyorum arkadaşlar herkes 1903 ü bi dene diyor ama bence windows un bu çekirdeği değişmeli ve tepeden tırnağa sıfır bi sistem gelmeli.
yani ben 7 yi eskiyi sevdiğimden değil zaten bu çekirdeğin en iyi sistemi olduğundan öneriyorum. yeni bi sistem gelsin, çekirdek sıfırlansın ve düzgün olsun direkt geçerim. tabii biraz bekler otursun öyle geçerim ama geçerim. çünkü dx12 işlemci kullanımlarını da düşüren bi şey