Aaaa o zaman afedersiniz ben de tam anlamamış olabilirim.
Kesinlikle defalarca tartıştık, ben de sonuna kadar bu konuda sizin gibi düşünüyorum.
55ABC5555 model bir tv alıp bu modelde 4 ayrı kombinasyon görmek elbette benim de görmek istediğim bir şey değil.
Şu var ki aslında bun da satış politikası veya bir artniyet ile yapmadıklarını, panel tedarikinde yaşadıkları sorunları bildiğimden dolayı biliyorum.
Hemen şöyle örnek vereyim ki bu vereceğim örnek marka aklamaya yönelik algılanmasın lütfen zira üretimlerin tamamında bu vereceğim bilgi geçerli değil.
Üretim kararı alınan özelliklere haiz bir tv için olası rakam 10.000 adet diyorum.
Yani biz sizinle 10.000 adet 55AB5555 model tv üretmeye karar verdik.
Ürün özelliklerinde UHD-pixellence-wireles display-wifi-bluetooth vs olacak diyelim.
Ne lazım bize?
1- 10.000 adet SAMSUNG panel
2- 10.000 adet MB110 anakart
3- 10.000 adet IPS20 besleme kartı
4- 10.000 adet ön arka kozmetik kasa
Anakartları kendileri üretiyor sorun yok
Besleme kartlarını kendileri üretiyor sorun yok
Kozmetik kasaları kendileri üretiyor sorun yok
Gel gelelim paneller ithal. (Hücre yapıları)
Panel stoklarına baktığınızda (Bunların hepsi planlama aşamasında tespit edilen durumlar) Depo departmanından 10.000 adet tek kalemde bu özellikte panel olmadığını öğreniyorsunuz.
Kaç tane var?
7.000 tane
Yani 7.000 adet SAMSUNG üretimi VA yapıda panel.
Kalan 3.000 bu özelliklere haiz ne var?
CMO
Peki bu anakart CMO panelde çalışır mı?
O özelliklerde çalışmaz çünkü bla bla...
OK o halde CMO panel için uygun MB211 va rmı?
evet 3.000 tane müsait
Peki IPS20 bu anakartta çalışır mı?
Çalışmaz çünkü bla bla..
OK o halde 3.000 tane IPS61 var mı?
var
OK ayarlayın.
Son durum şu.
Biz sizinle 10.000 adet 55AB5555 model ürün üreteceğiz ancak sonuç tablosu yukarıda.
Bakınız burada vaat edilen özellikleri kapsamak koşulu ile anormal hiç bir durum yok benim gözümde.
Ancak size sonuna kadar şurada katılıyorum.
1- Panellerin 7000 tanesi VA, 3000 tanesi IPS olursa olmaz (Yapıyorlar)
2- Bunu zaruri durumlar dışında ticari hamle olarak kullanıyorsanız olmaz (Yapıyorlar)
3- Ürün lansmanında geniş izleme açılı tv beyanında bulunup VA panel kullanıyorsanız olmaz (Allah var ya buna hiç şahit olmadım)
4- lansmanda belirttiğiniz özellikler aynı model üretimin bir kısmında var, bir kısmında yok ise olmaz (Bunu da hiç görmedim ama olasıdır bu durum eğer bizler dikkat etmezsek)
Yani evet azizim inanın siz haklısınız bu karmaşa nedeniyle, ben de haklıyım bunu sevmemekle. Ancak panel üreticileri VESTEL firmasının taleplerini karşılamakta ciddi anlamda yetersiz kalıyor. Panel dünyası ciddi bir karmaşa içerisinde. Hiç bir firma doğru düzgün üretim yapamıyorken, her 2,5 saniyede 1 adet tv üretilen bir fabrikada ''Hmmm o zaman SAMSUNG bana 3.000 tane daha panel yapıp gönderene kadar ben bekleyeyim diyemezler''
Size somut ve çok taze bir bilgi vereyim.
AWOX markasında şu an 32'' ürün üretimi yok (İçeriden Gerçek bilgidir.) Sebebi ise CMO dan 32'' panel tedarik edememeleridir.
Düşünebiliyormusunuz alternatif bir yöntem veya uygulama yok, 8 inci gündür koca fabrikada 32'' ürün üretilmiyor.
Bu bilgi yayılmak istenmese de ürün tedarik edemeyen bayilerin baskısı artıyor.
AWOX neden önemli? Çünkü tabana ekonomik satış yapan çok etkili bir marka. Peki iyasa ne durumda şu an? 15 gün önce 799TL ile kampanya yapılıp satılan 32'' awox tv bayilerde şu an 989TL
Bir kesim ürün satmamayı, bir kesim kısıtlı satmayı tercih ediyor. Yani bu model tv nin piyasası gereksiz yükseldi, BU tv nin fiyatı yükselince diğer markalar ''Ooohohoo AWOX efendi bile bu fiyata tv satıyorsa ben hayatta bu rakamlara sahaya tv sürmem'' diyor onlar da fiyat yükseltiyor vs
Bakmayın siz internette 700TL dolaylarında fiyatlar gördüğünüze. Müşteri olarak sipariş etmeye kalkın, Ne demek istediğimi anlarsınız
Diyeceğim o ki azizim panel dünyası sıkıntılı o nedenle bu tarz karmaşalar oluyor. Evet ben de doğru olmadığını ve olmaması gerektiğini biliyorum ancak olduğunu ve her zaman da olacağını da biliyorum değişmez bu zira ben 2005 den beri o etkili satışları olan 6 panel markasının doğru düzgün 7 olduğunu görmedim. Yani aslınd abu dahi bir nevi tekel. Tekel olunca rekabet olmuyor. Siz VESTEL olarak kalkıp da ''Bana bak SAMSUNG, Ben anlamam, ya bana her istediğimde 20-30 bin adet panel verirsin, ya da senden bir daha mal almam'' diyebiliyor mu?
Sıkıysa desin
Etkili ve yetrli sayıda panel yok ise, standart anakart da yok maalesef.
Haaa bunu tutturabildikleri modeller de oluyor elbette.
Hatta şöyle bir örnek vereyim.
Öyle bir TV modeli düşünün ki, model yılı 2015 olsun ama çok tutulan bir model olsun. Siz o model ile halen üretim yapmaya devam edersiniz ancak sorun şu ki 2015 dekiler MB100, 2016 dakiler MB120, 2017 dekiler ise MB130 anakartlı olur yani yine anakart üzerinde istikrar tutturamazsınız.
Burada üreticiye de kızamayız yani kalkıp da ''kardeşim neden onu da eski anakartla üretmedin? Neden daha gelişmiş kartlar taktın?'' diymeyiz diye düşünüyorum.
Fakat tabi ki ben sizin anafikrinizi ve odak noktanızı anladım, size katılıyorum o konuda hemfikiriz