Vestel 49UD8200 Panel Renk (Bit) Problemi

E Çevrimdışı

Enthusiasm

Yeni Üye
17 May 2018
27
32
Arkadaşlar merhabalar, konu başlığının kafa karıştırıcı olduğunun farkındayım.
Bildiğiniz gibi genelde paneller 8bit, 8bit+FRC veya 10 bit renk desteği sunuyorlar.
Sorun oyun oynarken veya film izlerken aşağıda paylaştığım resimlerdeki gibi görseller alıyorum. Bu problemi araştırınca 8 bit renk destekleyen ekranlarda ortaya çıktığını öğrendim. Aynı bilgisayarı, Philips TV'me bağladığım zaman bu görseldeki problemi yaşamıyorum, zaten displayspesification'dan sorguladığım zaman Philips'in 10bit olduğunu görüyorum.

Sorum şu; Vestel 49UD8200 8 bit bir panel mi kullanıyor? Windows içinden görüntü ayarlarına baktığımda da panelin 8 Bit olduğu görülüyor. 4K bir TV için çok saçma ve düşük değil mi? Displayspesification'da kontrol ettiğimde en kötü Samsung TV'nin bile 8Bit+FRC desteğine sahip olduğunu gördüm. Yerli ve daha uygun diye tercih ettiğimiz Vestel 4K TV'lerinde gerçekten 8 Bit panel mi kullanıyor. 8 Bit panel genelde 1080P monitörlerde kullanılıyor.
TV'nin HDMI (kaynak) ayarlarından HDMI kaynaklarının hepsini Gelişmiş olarak ayarladım. Tüm HDMI kaynaklarını denedim. HDMI 2.1 kullanan üst düzey bir kablo kullanıyorum. (HDMI 2.1 gereksiz olduğu halde en iyisi olsun istedim.)

TV'min barkod kodunu da aşağıda görsellerde bulabilirsiniz, teşekkür ederim.
Yaşadığım problem son 2 görselde bulunmaktadır. Anlamayanlar için, karakterin şapkasının sağ tarafındaki dalga dalga renklerin gözükmesi, 10 bit diğer TV'mde dalga dalga gözükmek yerine sadece grinin tonları gözükmektedir.

046af4372bd95916a.jpg

1b70bcfbf7324c147.jpg

298b7b14beeaf9d86.jpg

34ef35178e9eae240.jpg

446eebf60492bd442.jpg

albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,497
bunu normal de 50Hz/8bit veya 50Hz/çakma 10bit paneller de görüyoruz!
"klasik" bir sorundur! veya tipik bilinen sorundur

geçmişte genel de orta seviye paneller bile 10bit+100Hz olduğu için bunlar
fazla olmazdı veya zaten hiç olmazdı v.s
ama günümüz de panellerin teknik spec. leri düştü,daha açık Türkçesiyle
"dandikleşti"

bu üreticiler(Çin liler) nasıl daha ucuza kaçarız derken beri yandan yandan da
maliyetleri düşürürüz Derslerine çalışırken aynı zamanda herifler hayal edilemeyecek
gelişmeleri de buluyorlar!

Not;Toshiba bir ara bu sorunu fiziki müdahale ile çözmüştür(bazı serilerinde)
örneğin değişik özel "katmanlar" ile bu efektleri ya kısmen ya da tamamen önlüyordu
ki bende de böyle bir Toshiba vardır halen ve 50Hz/8bit ama sıfır sorun var!
++

Buna teknik olarak colour-banding/clipping effect diyoruz
ve panel ebatı şayet 42 ve daha küçüğü ise pek görülmez/olmaz ama 42 den sonra
belirmeye başlar ve panel 50 ve üstü oldumu zaten tamamen falso hale gelir!

Üreticiler bunu genel manada hala çözemediler! sanırım yakında çözebilirler,zira Toshiba
çözmüştü!

++
basit anlatımıyla da şöyle oluyor; arkada/fonda "çalışmayan" geniş bölgeli renk-tonu/fon v.s
varsa bu efektler hemen kendisini belli eder! örneğin senin yukarıda verdiğin resim de aynen
böyle olmuştur!

ancak bir sorun daha vardır bunu da atlamayın ltf; her 100Hz lik(zaten bunun Hz ile de direk alakası
yoktur olay daha çok teknik olarak panelin bu renk tonlarına çıkmayıp esksik kalmasıyla ortaya çıkan
(geniş alan renk çalışması) ve panel gerçek 10bit dahi olsa böyle efektler çıkabilir!

bu da doğrudan o üretecinin "becerisi" ile alakalıdır!

prensip şudur>>100Hz+10bit= böyle olursa olmaması gerekiyor ama oluyorsa "miktir" edin
o beceriksiz üreticiyi :haha

şimdi o bahsettiğim bölge "hareketsiz" obje diyelim buna;hareket ettiği müddetçe o falsolar
kaybolacaktır(aslında kaybolmuyor ama insan gözü bunu göremiyor!)

++

Bence çok güzel bir durumu belirtmişsin,örneğin bende çok yeni Philips 50/8505 aldım
50Hz+çakma 10bit panel(8bit+FRC ye ben "çakma" diyorum)benim panel de ayne böyledir
bazı fonlarda!

Ama ben bunları bildiğim için hiç takılmıyorum tabiki!

Not;ayarlar ile oynamayın,düzelmez!

"Colourbanding"(clipping) aslında panel tip TV leri çok eskiden beri ortak sıkıntısıdır!
ister PDP panel ister LCD panel olsun hatta 10bit olsun v.s hiç farketmez,bir ana sıkıntı konusu da
"renk üretim merkezinin" istenen kalitede veya beceride çalılmaması sebebiyle zaten panel
10 değilde isterse 100bit bile olsa yine hikayedir!

Resimdeki önce renkleri sonra tonları adam gibi basmak ciddi bir iştir!
Bugüne kadar özel üretim Sharp paneller ile Pio Plazmalar haricinden hiç kimse bu işleri
onlar kadar iyi yapamadı!

++

Ancak benim geçmişte bazı tecrübelerim oldu bu konuda;örneğin çok kaliteli bir Receiver(Uydu)
kullandığınız zaman ve o cihazın bu renk üretim konusunda bir becerisi veya önden çalışmalı
sistemi var veya renkler konusunda daha iyi bir üretim çalışması varsa....
bu durumda banding/clipping efekti ya azalıyor ya hiç belli olmuyor yada belki çok
hafif oluyor gibisinden bir çalışması olmaktadır!

ama bu durum tamamen extneal bir cihazın bu konudaki becerisiyle alakalı bir durumdur
örneğin ben geçmişte Humax kullandım 2k ve 4k olarak ama bu sorun vardı ki Humi ler
süper cihazlardır! ama sorun vardı veya Tehnisat(2k ve 4k) kullandım hemen hiç yoktu!
şimdi Kathrein kullanıyorum bu sorun çok az var ama panele göre değişiyor! örneğin
8505 de ciddi azaldı ama Toshiba da yine hiç yok gibi!!

Bluray kullandım çeşitli markalar ki bunlar da genel de üst seviye markalardı yine bu sorun
oldu! bazılarında az bazıların çok şeklinde!
örneğin aklıma kaldığı kadarıyla Panasonic de hiç olmamıştır! Sony/Samsung/LGE de ise olmuştur!

sonuç olarak bu bir tipik 8bit/çakma10bit sorunudur +panelin bazı teknik yapısı+daha da önemlisi
panel arkası baclit sistemden başlıyarak katmanlar sorunudur!

pratiği ise 100Hz+10bit panel olursa şansınız bu konuda ciddi yükselir veya hiç sıkıntı çıkmaz!

++

EBAT önemlidir,şayet spec.leriniz "dandikse" o zaman büyük ebat zaten her şeyiyle falsodur yaw
peki büyük nedir??? bana göre 50" ve üstü bu anlamda büyüktür!
Özellikle panel de 50Hz+8bit/çakma10bit ise!!

LCD ler şunu hala beceremediler ebat büyüdükçe falsoları bir türlü önleyemediler gitti yaw 10senedir!
şimdi bir de herşey çok iyiymiş gibi 50Hz oldular,ülen bu paneller 100Hz ikende böyle falso veriyordu!
şimdi 50 oldu hepten çuvalladılar 10bit iken zaten aman aman yine değillerdi şimdi 8bit ile hepten yine
çuvallıyorlar!

Bazı "kazmalar" görüyorum forumlarda(aslında bunlar mal satan çakallar) yok efendim "teknoloji ilerlemiş"
yok efendim her yıl üzerine koyarak tekniloji ilerliyormuş v.s v.s deli saçması laflar
adam işten anlamayınca haliyle böyle yazacaktır tabiki

belli teknolojinin LCD işinde ne kadar ilerlediği:haha1

++
bitirirken bir sorundan daha bahsedeyim diyecektim ama onu şimdilik bıraktım,bakalım birileri uyanırsa
ve sorarsa onuda açıklarım,şimdilik milletin moralini daha fazla bozmayayım yaw

albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,497
birde şu konu var(senin anlatımından alıntıladım) ki buda önemlidir

...TV'nin HDMI (kaynak) ayarlarından HDMI kaynaklarının hepsini Gelişmiş olarak ayarladım.
Tüm HDMI kaynaklarını denedim. HDMI 2.1 kullanan üst düzey bir kablo kullanıyorum.
(HDMI 2.1 gereksiz olduğu halde en iyisi olsun istedim.)...

Panelin HDMI Port desteği(harici cihazlardan/PC dahil v.s) HDR/UHD varsa,o zaman bahsettiğin
"Gelişmiş"(veya Optimal v.s)seçebilirsin,böyle bir yoksa boşuna seçmiş olursun veya panel
den uyarı gelir hemen veya daha sonra şöyleki ....bağladığınız cihazın gelişmiş UHD port özelliği
ve desteği yoktur... gibisinden ve böyle bir uyarı alırsan yeniden Standard olarka değiştirirsin veya
panel bu uyarıyı vermez ama gerçekte zaten bu desteği de alamazsın ama alıyormuş gibi sanırsın!

HDMI2.1 bence boşuna almışsın veya tam nedir bu kablo marka/model vs olarak??
ve bunu da PC yemi taktın?

NOT;bunu senin için değilde genel olarak yazdım örneğin senin GCard zaten 4K dır

E Çevrimdışı

Enthusiasm

Yeni Üye
17 May 2018
27
32
birde şu konu var(senin anlatımından alıntıladım) ki buda önemlidir

...TV'nin HDMI (kaynak) ayarlarından HDMI kaynaklarının hepsini Gelişmiş olarak ayarladım.
Tüm HDMI kaynaklarını denedim. HDMI 2.1 kullanan üst düzey bir kablo kullanıyorum.
(HDMI 2.1 gereksiz olduğu halde en iyisi olsun istedim.)...

Panelin HDMI Port desteği(harici cihazlardan/PC dahil v.s) HDR/UHD varsa,o zaman bahsettiğin
"Gelişmiş"(veya Optimal v.s)seçebilirsin,böyle bir yoksa boşuna seçmiş olursun veya panel
den uyarı gelir hemen veya daha sonra şöyleki ....bağladığınız cihazın gelişmiş UHD port özelliği
ve desteği yoktur... gibisinden ve böyle bir uyarı alırsan yeniden Standard olarka değiştirirsin veya
panel bu uyarıyı vermez ama gerçekte zaten bu desteği de alamazsın ama alıyormuş gibi sanırsın!

HDMI2.1 bence boşuna almışsın veya tam nedir bu kablo marka/model vs olarak??
ve bunu da PC yemi taktın?

NOT;bunu senin için değilde genel olarak yazdım örneğin senin GCard zaten 4K dır
HDMI 2.1'yi aslında geleceğe yatırım olarak ve uyguna geldiği için aldım. Markası Paugge, epey önerilen bir HDMI kablo üreticisi idi.
HDMI kaynak ayarlarını şu yüzden belirtmek istedim, çoğu TV fabrika ayarı olarak 10bit desteği sunan kaynak ile gelmiyor, mesela Philips TV ve Sony TV kullandım. Philips'de ilk geldiğinde HDMI kaynağı Standart iken görüntü aynen böyle oluyordu. Ancak HDMI kaynağını Standart yerine Optimum (burada gelişmiş oluyor) olarak ayarlayınca 10 bit renk desteğini vermeye başladı.
RTX 2060 grafik kartımda 4K 10 Bit çıkış desteği var. Yukarıda bir arkadaşımız bahsetmiş Panel dandik ve yüksek ihtimalle 8 Bit.
Ama Adem Helvacı Adem Helvacı hocamızdan teknik olarak da panel 8 bit veya değil cevabını almak da istiyorum.

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,434
HDMI 2.1'yi aslında geleceğe yatırım olarak ve uyguna geldiği için aldım. Markası Paugge, epey önerilen bir HDMI kablo üreticisi idi.
HDMI kaynak ayarlarını şu yüzden belirtmek istedim, çoğu TV fabrika ayarı olarak 10bit desteği sunan kaynak ile gelmiyor, mesela Philips TV ve Sony TV kullandım. Philips'de ilk geldiğinde HDMI kaynağı Standart iken görüntü aynen böyle oluyordu. Ancak HDMI kaynağını Standart yerine Optimum (burada gelişmiş oluyor) olarak ayarlayınca 10 bit renk desteğini vermeye başladı.
RTX 2060 grafik kartımda 4K 10 Bit çıkış desteği var. Yukarıda bir arkadaşımız bahsetmiş Panel dandik ve yüksek ihtimalle 8 Bit.
Ama Adem Helvacı Adem Helvacı hocamızdan teknik olarak da panel 8 bit veya değil cevabını almak da istiyorum.
10 Bit içerik olması lazım ki 10 Bit işe yarasın.
Film 10 bit olarak kaydedilmiş mi, bu önemli.

FRC yerine gerçek 10 Bit olsa neyse.
Vestel'deki gelişmiş ayarı HDR ve diğer destekler için.
Renk derinliğiyle ilgisi yok.

Fotoğraflarda görünen durum LCD panel olmasından kaynaklı.
Kaliteli polarizer katmanlar yoktur Vestel'de muhtemelen.
Siyah performansı istiyorsanız QLED (Q70 gibi) veya OLED bakın.
Ya da Direct LED aydınlatmalı bir LCD.

10 Bit dediğiniz TV'de muhtemelen "Smart Contrast" gibi veya otomatik arka aydınlatmayı kısan bir ayar mevcut olabilir.
Ayrıca dediğiniz TV Direct-LED veya bölgesel aydınlatmaya sahip bir LCD ise ondan dolayı da olabilir.

Gösterdiğiniz şey bir sorun ama değil.
Biraz bile bile lades olmuş sizinki bana göre.

Fotoğrafta bahsettiğiniz şeyi gerçekten değerlendirebilmek için gözümüzle görmek lazım.
Fotoğraf çekmek yanıltıcı olabiliyor.

İstiyorsanız servis çağırın veya iade edin.

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,244
52
Bendeki LG 49'' ve TOSHİBA 55'' de sıkça görüp çok rahatsız olduğum, bilinen sorundur bu aynen sevgili Can abimizin dediği gibi.

Bu tv nin paneli 6 COF ile üretilmiş, GtoG seviyesi 6ms, Tipik (gerçek) kontrast oranı 1300:1 olan, 60hz IPS paneldir.

Panel gerçek 10 bit :ok

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,244
52
Bir bilgi girmek isterim.

48'' paneli dahi 2 COF ile ürettiklerini gördüğüm bu panel dünyasında 6 COF panele çok da dandik demek istemem veya en azından sınıfında yine de iyi diye değerlendirebilirim ancak benim verdiğim bilgilerden yola çıkarak salt olarak bir paneli KALİTELİ olarak nitelendirebilmeyiz elbette.

Ben daha çok, kıyas yapmayı tercih ediyorum, buna tecrübelerimi kazanımlarımı ekleyip sentezleme yapmayı seviyorum.

Bazı rakamsal bilgileri sizlere, siz de kıyaslama yapabilmeniz için paylaşıyorum.

48'' paneli dahi 2 COF ile çalıştıran zihniyet ile bu panelleri kıyaslayabilmeniz adına paylaşıyorum. Tabi o panelin FHD bunun ise UHD olduğunu da unutmamak lazım ;)

Geri
Üst Alt