bu bahsettiğiniz az da olsa VA lar da oluyor ama en çok da TCL de dir!
645 zaten her haliyle vasat bir panel ama 745 de böyle hatta miniLED 8x ler de hep böyle
hatta en yeni çıkan ve halen teknik takibimde olan 2024 model ki sanırım bunu da
C745 muadli olarak çıkardılar(Avrupa için) geçen yabancı bir yer den güzel ve çok detaylı
incelemesini okudum ve bir anda paneli sildim yaw
yani tam öyle de olmadı ama bir anda ne mal olacağını az çok tahmin ettim ve fiyatı da
pahalı görünce listemden bugün için sildim
konu sizin bahsettiğiniz siyahlar sorunuydu! zifiri karanlık ta falso veriyordu hatta az ışık da bile
falso vardı grileşme sorunu dediğiniz
AÇI ile bunun doğrudan ilişkisi yoktur,ama VA larda açılı izlemede renk/contras/ışık v.s hepsi
10/15/20dereceler de düşmeye başlar anlayan kişiler veya hassa kişiler de açı daha da azken
anlaşılır ama bazıları ise hiç anlamaz bile!
bir diğer VA faktörü açılı izleme de(düşme olduğu için) baclit şiddeti ne kadar fazla ise grileşme
daha da artar aslında bu şiddet sabit dir ama insan gözünün bazı durumları görebiliyor olması
size böyle görünür yoksa herşey sabit dir aslında
bir başka sebebse şudur,VA panel pixel yapısı/dizilimi ki VA da bu yapı vertical dir ve etkisi fazladır
IPS de bu yapı horizontal dir!
ama iki tip IPS vardır birisi Hitachi nin gerçek IPS paneli diğer LGD nin ve bugün de kullanılan
çakma Hitac IPS panelidir(kendi içinde çok fazla versiyonları olsa da tamamı çakma Hitachi dir bunların)
çok pahalı ve büyük ebatlı da olamadığı için Hitac IPS ler artık özel üretimler hariç üretimi yoktur!
32/37 dir bunların ebatları 42/47/49 olanları yine özel üretimdir ama normal satışı yine yoktur
daha büyükleri Hitac üretiyor ama Araba parasına sadece matrix ünitesi
++
VA lar da gözleri çok hassas olanlar illa zifiri karanlık da özellikle "film" izleyenler için basit formül
direk OLED dir
ancak bu meretler oldukça pahalıdır yoksa karanlık siyah contrast v.s sorunu hemen hiç olmaz
pro. bir PJ de aynen böyledir ama bu daha da pahalıdır işin kötü tarafı olarak
geriye tek alternatif eski Pany/Pio PDP ler kalıyor ama bunlar hem çok eski hemde pek bulunamıyor yada
iyi kınumda olanları ise kimse satmıyor
++
VA da hatta IPS de o zaman geriye tek çözüm kalıyor o da "gözü aldatma" taktiği!
bu nasıl olacak,zifiri karanlık değil de ortam hafif aydınlatılacak dır tepeden değil de
oturduğunuz yerin arka tarafında lambader türü abajur kullanıyorsunuz
ama gözlerinize ışık gelmeyecek dir tam arka köşelerde filan duracak
bu şekilde aşarsınız ama sıfır hata yine olmayabilir biraz da kendiniz çalışacaksınız bu konuda
teğeden andınlanma en yalnış ışıklandırma şeklidir bu arada