Çözüldü VA panelli tv'de geceleri siyahlar grimsi gözüküyor.

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
TCL C645 model bir TV kullanıyorum. Gündüzleri perdeler kapalı halde siyah bir ekrana baktığım zaman görüntü simsiyah gözüküyor ama çaprazdan baktığım zaman siyahlar grileşiyor. Bu normal mi?

Bir de aynı görüntüyü gece karanlık ekranda izlerken bu sefer gündüz siyah gözüken kısım karanlıkta grimsi gözüüküyor (Karşıdan bakarken) yani geceleri grimsi renk daha göze batıyor. Bu da normal midir.

2. cümle daha önemli benim için çünkü geceleri karanlıkta film/dizi izlemek önceğim.

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
702
50
20 yıldır fotoşok yaparım. Tüplüden sonraki lcd monitörlerimiz va idi. Vardır böyle saçmalamaları. Gerçi tıp çok ilerledi, şimdinin va panelleri ile o zamankiler arasında illa fark vardır. Ama vardır va nın böyle sorunları. Sonra level atlayıp ips'e geçtik. Onda daha da çoktu. :haha Gerçi bu sorun bizim gibiler için önemsiz ya, o da konumuz dışı.:ok

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
20 yıldır fotoşok yaparım. Tüplüden sonraki lcd monitörlerimiz va idi. Vardır böyle saçmalamaları. Gerçi tıp çok ilerledi, şimdinin va panelleri ile o zamankiler arasında illa fark vardır. Ama vardır va nın böyle sorunları. Sonra level atlayıp ips'e geçtik. Onda daha da çoktu. :haha Gerçi bu sorun bizim gibiler için önemsiz ya, o da konumuz dışı.:ok

Evet IPS'de izleme açıları geniş ama ips glow ve siyahların daha çok gri gözükmesi zaten onların başlı başına bir sorunu. Bende ise gündüzleri simsiyah gözüküp karanlıkta grimsi gözükmesi abartılacak kadar değil ama gri olduğu belli oluyor acaba TV'De mi bir sorun var dedirttirdi. Malum mağazalarda bir sürü tv var ama bir sürü ışığın altında bilemiyorsun neyin nasıl gösterdiğini.

R Çevrimdışı

ridw0n 

Aktif Üye
8 Ağu 2022
431
va panel var VA panel var :) bende samsung sdp va panel var

va panel izleme açısı zaten tam karşıdan izlemek içindir yan açılardan renk solması olması normaldir.

karşıdan izlenme içinde renk ayarlarını bir kontrol edebilir misiniz çünkü tcl de çok fazla renk ayarını olduğunu görmüştüm.

samsung renkleri sabitlemiş gibi ben çok fazla ayarıyla oynamıyorum.

son olarak belki yayınla ile alakalıda olabilir nerden izlediğinize göre.

albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,383
bu bahsettiğiniz az da olsa VA lar da oluyor ama en çok da TCL de dir!
645 zaten her haliyle vasat bir panel ama 745 de böyle hatta miniLED 8x ler de hep böyle
hatta en yeni çıkan ve halen teknik takibimde olan 2024 model ki sanırım bunu da
C745 muadli olarak çıkardılar(Avrupa için) geçen yabancı bir yer den güzel ve çok detaylı
incelemesini okudum ve bir anda paneli sildim yaw:kiskis
yani tam öyle de olmadı ama bir anda ne mal olacağını az çok tahmin ettim ve fiyatı da
pahalı görünce listemden bugün için sildim

konu sizin bahsettiğiniz siyahlar sorunuydu! zifiri karanlık ta falso veriyordu hatta az ışık da bile
falso vardı grileşme sorunu dediğiniz

AÇI ile bunun doğrudan ilişkisi yoktur,ama VA larda açılı izlemede renk/contras/ışık v.s hepsi
10/15/20dereceler de düşmeye başlar anlayan kişiler veya hassa kişiler de açı daha da azken
anlaşılır ama bazıları ise hiç anlamaz bile!

bir diğer VA faktörü açılı izleme de(düşme olduğu için) baclit şiddeti ne kadar fazla ise grileşme
daha da artar aslında bu şiddet sabit dir ama insan gözünün bazı durumları görebiliyor olması
size böyle görünür yoksa herşey sabit dir aslında

bir başka sebebse şudur,VA panel pixel yapısı/dizilimi ki VA da bu yapı vertical dir ve etkisi fazladır
IPS de bu yapı horizontal dir!

ama iki tip IPS vardır birisi Hitachi nin gerçek IPS paneli diğer LGD nin ve bugün de kullanılan
çakma Hitac IPS panelidir(kendi içinde çok fazla versiyonları olsa da tamamı çakma Hitachi dir bunların)

çok pahalı ve büyük ebatlı da olamadığı için Hitac IPS ler artık özel üretimler hariç üretimi yoktur!
32/37 dir bunların ebatları 42/47/49 olanları yine özel üretimdir ama normal satışı yine yoktur
daha büyükleri Hitac üretiyor ama Araba parasına sadece matrix ünitesi:hihi

++
VA lar da gözleri çok hassas olanlar illa zifiri karanlık da özellikle "film" izleyenler için basit formül
direk OLED dir:ok
ancak bu meretler oldukça pahalıdır yoksa karanlık siyah contrast v.s sorunu hemen hiç olmaz

pro. bir PJ de aynen böyledir ama bu daha da pahalıdır işin kötü tarafı olarak

geriye tek alternatif eski Pany/Pio PDP ler kalıyor ama bunlar hem çok eski hemde pek bulunamıyor yada
iyi kınumda olanları ise kimse satmıyor

++

VA da hatta IPS de o zaman geriye tek çözüm kalıyor o da "gözü aldatma" taktiği!
bu nasıl olacak,zifiri karanlık değil de ortam hafif aydınlatılacak dır tepeden değil de
oturduğunuz yerin arka tarafında lambader türü abajur kullanıyorsunuz

ama gözlerinize ışık gelmeyecek dir tam arka köşelerde filan duracak

bu şekilde aşarsınız ama sıfır hata yine olmayabilir biraz da kendiniz çalışacaksınız bu konuda

teğeden andınlanma en yalnış ışıklandırma şeklidir bu arada:hayir

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
bu bahsettiğiniz az da olsa VA lar da oluyor ama en çok da TCL de dir!
645 zaten her haliyle vasat bir panel ama 745 de böyle hatta miniLED 8x ler de hep böyle
hatta en yeni çıkan ve halen teknik takibimde olan 2024 model ki sanırım bunu da
C745 muadli olarak çıkardılar(Avrupa için) geçen yabancı bir yer den güzel ve çok detaylı
incelemesini okudum ve bir anda paneli sildim yaw:kiskis
yani tam öyle de olmadı ama bir anda ne mal olacağını az çok tahmin ettim ve fiyatı da
pahalı görünce listemden bugün için sildim

konu sizin bahsettiğiniz siyahlar sorunuydu! zifiri karanlık ta falso veriyordu hatta az ışık da bile
falso vardı grileşme sorunu dediğiniz

AÇI ile bunun doğrudan ilişkisi yoktur,ama VA larda açılı izlemede renk/contras/ışık v.s hepsi
10/15/20dereceler de düşmeye başlar anlayan kişiler veya hassa kişiler de açı daha da azken
anlaşılır ama bazıları ise hiç anlamaz bile!

bir diğer VA faktörü açılı izleme de(düşme olduğu için) baclit şiddeti ne kadar fazla ise grileşme
daha da artar aslında bu şiddet sabit dir ama insan gözünün bazı durumları görebiliyor olması
size böyle görünür yoksa herşey sabit dir aslında

bir başka sebebse şudur,VA panel pixel yapısı/dizilimi ki VA da bu yapı vertical dir ve etkisi fazladır
IPS de bu yapı horizontal dir!

ama iki tip IPS vardır birisi Hitachi nin gerçek IPS paneli diğer LGD nin ve bugün de kullanılan
çakma Hitac IPS panelidir(kendi içinde çok fazla versiyonları olsa da tamamı çakma Hitachi dir bunların)

çok pahalı ve büyük ebatlı da olamadığı için Hitac IPS ler artık özel üretimler hariç üretimi yoktur!
32/37 dir bunların ebatları 42/47/49 olanları yine özel üretimdir ama normal satışı yine yoktur
daha büyükleri Hitac üretiyor ama Araba parasına sadece matrix ünitesi:hihi

++
VA lar da gözleri çok hassas olanlar illa zifiri karanlık da özellikle "film" izleyenler için basit formül
direk OLED dir:ok
ancak bu meretler oldukça pahalıdır yoksa karanlık siyah contrast v.s sorunu hemen hiç olmaz

pro. bir PJ de aynen böyledir ama bu daha da pahalıdır işin kötü tarafı olarak

geriye tek alternatif eski Pany/Pio PDP ler kalıyor ama bunlar hem çok eski hemde pek bulunamıyor yada
iyi kınumda olanları ise kimse satmıyor

++

VA da hatta IPS de o zaman geriye tek çözüm kalıyor o da "gözü aldatma" taktiği!
bu nasıl olacak,zifiri karanlık değil de ortam hafif aydınlatılacak dır tepeden değil de
oturduğunuz yerin arka tarafında lambader türü abajur kullanıyorsunuz

ama gözlerinize ışık gelmeyecek dir tam arka köşelerde filan duracak

bu şekilde aşarsınız ama sıfır hata yine olmayabilir biraz da kendiniz çalışacaksınız bu konuda

teğeden andınlanma en yalnış ışıklandırma şeklidir bu arada:hayir

Detaylı yazılarınız için çok teşekkür ederim hocam. Yani özetleyecek olursak normal karanlıkta TV izlerken VA'da olsa böyle bir durum normal midir yani. Sonuçta sadece TV'nin ışığı var. Zaten dediğim gibi yazımda bir Loş ışık olunca o siyahlar daha siyah görünmeye başlıyor.

Yani hele gündüz simsiyah görünüyor Oled derim yani pek anlamasam ama işte geceleri öyle değil.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
Evet IPS'de izleme açıları geniş ama ips glow ve siyahların daha çok gri gözükmesi zaten onların başlı başına bir sorunu. Bende ise gündüzleri simsiyah gözüküp karanlıkta grimsi gözükmesi abartılacak kadar değil ama gri olduğu belli oluyor acaba TV'De mi bir sorun var dedirttirdi. Malum mağazalarda bir sürü tv var ama bir sürü ışığın altında bilemiyorsun neyin nasıl gösterdiğini.
Görmeden net bir tanı koymak zor. Eğer ışık sızması ve renk homojenliği problemi yoksa televizyonda sorun yok demektir. Ekranın köşelerinden ışık sızması veya ortalarda beyaz bulut gibi öbekler var mı ? Yoksa sorun yoktur.

FALD olmadan simsiyah görme imkanınız yok çünkü arkadan (direct lit ise arkadan vurur, 645 gibi) veya kenarlardan vuran ışık (edge lit modeller) ekranın tamamına çarpar ve kontrastı düşürür.

Simsiyah görebilmeniz için FALD yani Full Array Local Dimming özellikli bir model almanız gerekir. TCL'de ise bu 745 ile başlar. 745'in 55'' ebadında 140 adet karartma bölgesi bulunur. Oynatılan resme göre bu karartma bölgeleri kendini kapatıp arkadan gelen ışığın ekrana çarpmasına engel olur, sadece görüntülenmesi istenilen kısımlardan ışık geçmesine izin verilir.

Bendeki tv'de sadece 32 adet karartma bölgesi olmasına rağmen algoritma güzel çalışıyor. Gece karanlık sahnelerde zaman zaman ekran ile tv'nin çerçevesini bile ayıramıyorum.

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
Görmeden net bir tanı koymak zor. Eğer ışık sızması ve renk homojenliği problemi yoksa televizyonda sorun yok demektir. Ekranın köşelerinden ışık sızması veya ortalarda beyaz bulut gibi öbekler var mı ? Yoksa sorun yoktur.

FALD olmadan simsiyah görme imkanınız yok çünkü arkadan (direct lit ise arkadan vurur, 645 gibi) veya kenarlardan vuran ışık (edge lit modeller) ekranın tamamına çarpar ve kontrastı düşürür.

Simsiyah görebilmeniz için FALD yani Full Array Local Dimming özellikli bir model almanız gerekir. TCL'de ise bu 745 ile başlar. 745'in 55'' ebadında 140 adet karartma bölgesi bulunur. Oynatılan resme göre bu karartma bölgeleri kendini kapatıp arkadan gelen ışığın ekrana çarpmasına engel olur, sadece görüntülenmesi istenilen kısımlardan ışık geçmesine izin verilir.

Bendeki tv'de sadece 32 adet karartma bölgesi olmasına rağmen algoritma güzel çalışıyor. Gece karanlık sahnelerde zaman zaman ekran ile tv'nin çerçevesini bile ayıramıyorum.

Hayır hocam ışık sızması ve bulutlanma problemi yok. Sadece dediğim gibi gündüzleri siyah gözüküyor ışık olduğunu için ama karanlık ortamda belli oluyor daha çok.

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
Samurai Samurai,

Mesela bu videoda ışıklar açık olunca VA monitörde olduğu gibi gözüküyor TV'De. Sonra adam ışıkları açıyor daha da koyulaşıyor tam anlattığım gibi. Normal o zaman bu durum.

Hafif bir loş ışık şart gibi.

Işıklar kapalı (En sağ VA)

image98e70235ef058e23.png

Işıklar Açık:

imagef1e5ce75eb08d427.png

Tam video:

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
Böyle gözüküyor biraz ISO ayarlarıyla oynayınca garip oldu ama hemen hemen bu şekilde yani.

Önden: (Büyütünçe daha net gözüküyor)

1726260604888.jpg

Çapraz:

IMG-20240913-WA0001.jpg

Geri
Üst Alt