TV'NİN KAÇ YIL ÖMRÜ OLUR

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
21,299
Tamamen şans işi ve kullanım senaryosuna bağlı.
Ya LED veya floresan bozulur, ya kartlardaki komponentlerden biri bozulur.
Ömrünü dolduran parça diğer yerlere ne kadar sıkıntı çıkartırsa o kadar büyük arıza olur kısacası.

Her yarı iletkenin bir ömrü vardır.
Direncin farklı, transistörün farklı, diyotun farklı ömrü vardır.
Aynı banttan çıkan iki yarı iletken bile tamamen birbirinin aynısı değil kalite ve ömür konusunda.

Ne zaman ki yaptırmaya değmeyecek konuma gelir o zaman yeni ürün bakarsınız bu kadar basit.
10-15 yaşında bir TV'ye aynı panel muhtemelen bulunamaz, panel uydurmaya çalışılır.
Buna da değer mi değmez mi, tamamen maliyet söz konusu.
Yani TV'deki diğer kartlar ve kartların üzerindeki elektronik bileşenler arıza çıkarıp tekrar başa dönebilirsiniz sonuçta. :kiskis

B Çevrimdışı

boys81

Yeni Üye
4 Haz 2020
5
44
Bu konu da Net bir bilgi var mı acaba ? Oled Tv lerin ömrü 15 000 saat , Normal Led Tv lerin 100 000 saat ömrü olduğunu okumuştum . 2012 ve 2013 satın aldığım 4 Adet Panasonic Led tv ile hala yolla devam ediyorum . Bu güne kadar şükür bir sorun ile karşılaşmadım . Öyle de devam ediyoruz bakalım . Yeni Tv leri bu kadar süre kullanabilirmiyiz emin olamıyorum bir türlü .

Panasonic 60ET5E Led Tv
Panasonic 55DT50 Led Tv
Panasonic 42ET50 Led Tv
Panasonic 42ET5E Led Tv

Son düzenleme:
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
21,581
Bu konu da Net bir bilgi var mı acaba ? Oled Tv lerin ömrü 15 000 saat , Normal Led Tv lerin 100 000 saat ömrü olduğunu okumuştum . 2012 ve 2013 satın aldığım 4 Adet Panasonic Led tv ile hala yolla devam ediyorum . Bu güne kadar şükür bir sorun ile karşılaşmadım . Öyle de devam ediyoruz bakalım . Yeni Tv leri bu kadar süre kullanabilirmiyiz emin olamıyorum bir türlü .

Panasonic 60ET5E Led Tv
Panasonic 55DT50 Led Tv
Panasonic 42ET50 Led Tv
Panasonic 42ET5E Led Tv

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,926
40

Panasonic 60ET5E Led Tv
Panasonic 55DT50 Led Tv
Panasonic 42ET50 Led Tv
Panasonic 42ET5E Led Tv
Bence nokta atışı bir tespit yapmak zor, çok fazla değişken var ve bunların arasında bence şans da önemli bir faktör.

TV'nin içinde kullanılan panel ve donanım kalitesi, cihazın hangi şartlarda kullanıldığı (oda sıcaklığı, nem oranı, ortamın ne kadar ışık aldığı bile etken olabilir), hangi içeriklerin tüketildiği (mesela aydınlık bir ortamda kullanılıyorsa ve SDR içerik izleniyorsa mecburen parlaklığı yüksek tutarsınız ve sürekli yüksek parlaklık bence ömrü ciddi oranda etkiler), günlük açık kalma süresi vb.

Kullanım da çok etkiler. Mesela notebook bataryalarından örnek vereyim. AIDente diye bir yazılım var. Macbook'ları sürekli fişe takarak kullananlar bu programı kullanıyor. Bu yazılım sayesinde bataryanın sürekli belli bir aralıkta kalması sağlanıyor. Mesela kullanıcı batarya şarjının 55-80 arasında kalması için ayarlamış, 10% da aşağı tolerans kullanmış. Böylece batarya bu aralıktayken gücü sadece elektrik prizinden alıyor, Macbook pilini devre dışı bırakıyor. Şarj 55'e düşünce direkt hemen pile geçmiyor 45'lere kadar esniyor. Böylece cihazın pilini optimum direnç yükünde kullanıp üzerinde stres yaratmıyor. Haftada bir de pil düzeyini 15'e kadar düşürüp tekrar 100'e çıkarıyor ve 1 saat 100'de bekletiyor yani kalibre ediyor.

Bir bakıyorsunuz 2 yıllık laptop'un pil devir sayısı 150 iken pil sağlığı %97-%98. Diğer yandan sürekli dahili pili ile çalıştıran kişinin cihazı ise sürekli şarj edile edile hep devir sayısı yükseliyor hem de pil sağlığı %90'ın altına düşüyor. 2 farklı kullanım senaryosu ve 2 farklı sonuç.

B Çevrimdışı

boys81

Yeni Üye
4 Haz 2020
5
44
Evet mantıklı bir açıklama . Kısık aydınlık ile yola devam diyoruz . Esasında orjinal led yedek parça olarak alınıp köşeye konulabilir diye düşünüyorum . Zamanı gelince teknik servise verip kurtarılabilir belki .

Geri
Üst Alt