Tv'de 120Hz DLG açtığım zaman ekran bulanıklaşıyor

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
TV genel olarak güzel bir TV hocam. Yani ne ışık sızması var ne bulutlanma ne de herhangi bir sıkıntı. Arada ufak tefek görüntü sorunları oluyor ama oda memc ile alakalı. Zaten DLG'nin bu şekilde görntüyü bulanık yaptığını söyleyen hatta birebir benle aynı sorunu yaşayan yabancı kişiler bile gördüm sosyal medyada. Belki Konsollarda güzel çalışıyordur yani bilemiyeceğim. Demem o ki ben DLG'den dolayı bunun olduğunu düşünüyorum. Yani teknoloji adı altında sahte 120hz başka TV gelse bile ben aynı sorunu yaşayacağımı düşünüyorum çünkü teknoloji böyle anladığım kadarı ile.

Zaten konsolda oyun oynayan insanlar bile yıllarca 30 veya 60 FPS oyun oynadılar illa tv'De 120hz veya 144hz gerçek hz olsun gibi bir derdim yok. (Olsa tabii ki bambaşka olurdu) Teknoloji ile ilgil olduğunu bir de NVIDIA veya AMD'nin DLSS veya FSR gibi teknolojileri ile de bağlıyorum biraz. Onlar nasıl çözünürlük düşürüp FPS arttırıyorsa bu da kaliteden biraz ödünç verip 120hz gibi gösteriyor tv'yi. Başka türlü 60hz olan bir tv'yi aynı kalitede nasıl 120hz gibi gösterilebilir ki?

İade konusunda gelince mağazadan aldık biz bunu. Servis ile görüştüm, aldığımız yer ile görüştüm, tüketici haklarını aradım ama mağazadan alınan ürünlerin ambalajı açılırsa iade pek mümkün olmuyor dediler. He şöyle iade olurmuş TV'de herhangi bir yazılım veya fiziksel bir hasar/kusur olursa o zaman iade veya değişim yapabiliyorlarmış.

Yani şu durumda TV 120hz'De bulanık gösteriyor sadece (Belki yazılım belki de böyledir teknoloji) diye bir atraksiyon almak pek mantıklı gelmiyor ki biraz denedim de. Değişim olsa belki ışık sızması denk gelecek falan sonra uğraş dur yine.

Bir arkadaş samsung tv'De bile yaşamış benzer sorunu:

Anladım hocam, hayırlısı olsun. Siz de AVforums'da konu açmışsınız galiba bununla ilgili olarak, henüz çözüm sunan olmamış.

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
Anladım hocam, hayırlısı olsun. Siz de AVforums'da konu açmışsınız galiba bununla ilgili olarak, henüz çözüm sunan olmamış.

Evet belki bir çözümü falan vardır diye açtım ama pek bilen yok herhalde. Bazı forumlarda da zaten genelde yazanlar çözünürlüğü düşürüp öyle 120hz yaptığını falan da söylüyor. Youtube video yorumlarında da görmüştüm benzer sorunlar yaşayanlar. Biraz bakındım yani etrafa çözüm bulabilir miyim diye.

Yazılımla olan bu gibi teknolojilerde zaten nedense illa bir dezavantajı oluyor. Bu ekran kartı üreticilerinin sunduğu teknolojilerde bile bir çok dezavantajları oluyor. Yani zaten 60hz olan bir panel normal görüntüyü bozmadan 120hz oluyorsa yazılım bir de zaten kusursuz çalışıyor demektir ki kayıp olmadan yapılmıyor anlaşılan bu da bunun dezavantajı.

En azından monitör 60hz'sine nazaran TV'nin 60hz'si daha akıcı bir görüntü veriyor. Yani 120hz olmasa bile 60hz'de idare edilebilir TV'lerde. Hayırlısı olsun hocam ne yapalim. Zaten tv'de sürekli oyun oynayan biri değilim böyle hani arada sırada.

Teşekkürler bıkmadan usanmadan yardımlar için. Güzel bir forummuş burası ki çoğu cevap verenlerin yaşları büyük ondan dolayı güzel ve nezih bir ortam var burada.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Evet belki bir çözümü falan vardır diye açtım ama pek bilen yok herhalde. Bazı forumlarda da zaten genelde yazanlar çözünürlüğü düşürüp öyle 120hz yaptığını falan da söylüyor. Youtube video yorumlarında da görmüştüm benzer sorunlar yaşayanlar. Biraz bakındım yani etrafa çözüm bulabilir miyim diye.

Yazılımla olan bu gibi teknolojilerde zaten nedense illa bir dezavantajı oluyor. Bu ekran kartı üreticilerinin sunduğu teknolojilerde bile bir çok dezavantajları oluyor. Yani zaten 60hz olan bir panel normal görüntüyü bozmadan 120hz oluyorsa yazılım bir de zaten kusursuz çalışıyor demektir ki kayıp olmadan yapılmıyor anlaşılan bu da bunun dezavantajı.

En azından monitör 60hz'sine nazaran TV'nin 60hz'si daha akıcı bir görüntü veriyor. Yani 120hz olmasa bile 60hz'de idare edilebilir TV'lerde. Hayırlısı olsun hocam ne yapalim. Zaten tv'de sürekli oyun oynayan biri değilim böyle hani arada sırada.

Teşekkürler bıkmadan usanmadan yardımlar için. Güzel bir forummuş burası ki çoğu cevap verenlerin yaşları büyük ondan dolayı güzel ve nezih bir ortam var burada.
Vestelin 100hz tek üretimi bildiğim kadarı ile bizim kullandığımız 47pf9090 ve belki 50pf9090 dır, yani gerçek 100hz tv ,yazılımla falan değil.Bildiğim kadarı ile dediğim unutulmasın, belki yeni modellerde 100hz üretilmiş olabilir :) Kısaca ben tv alacak olsam sağlam 2.ci el bir 47pf9090 tvyi kesinlikle alırım,bunun muhabbetini de yapmıştım "muhabbet" konusunda,bizim tvnin logosunu kapatmıştım ,bize gelen arkadaşım çok beğenmişti (uzun uzun yazmayayım) ,logoyu açınca da inanamıştı "bu vestel olamaz kandırma" demişti :kiskis

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
Saniyede 60 kare vermesi gerekirken 120'ye çıkıyor, yani 8 mili saniyede 1 resim demek. Demek ki gerçekten iş yükü artıyor.

Televizyonlarda hareket işleme özelliği var monitörlerden farklı olarak, hareket bulanıklığını azaltmaya yönelik araya kare ekleme veya 24 kare içeriklerdeki stutter için görüntü yumuşatma gibi. Monitörlerin böyle özellikleri yok. Film için kullanılacaksa televizyonlar her zaman daha iyi bu konuda. Oyun için monitör tabi ki.

Keşke yardımcı olabilseydik, yardımcı olamadık kusura bakmayın. İyi forumlar dileriz.

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
Saniyede 60 kare vermesi gerekirken 120'ye çıkıyor, yani 8 mili saniyede 1 resim demek. Demek ki gerçekten iş yükü artıyor.

Evet yani yazılım ile belirli bir yere kadar oluyor herhalde. Yani şuan kesin bu DLG özelliğinden kaynaklı da diyemiyorum çünkü konsolda da deneme şansım olsa anca o zaman kesin DLG kaynaklı derdim. Ama bence kişisel görüşüm DLG'den dolayı.

Genelde pazarlama yaparken konsol üzerinden yapıyorlar ya belli mi olur yani konsollar için optimize edilmiştir vs.

Tabii 5-6 yılda bir yeni TV alıyoruz, insan ucu ucuna bazı şeyleri kaçırınca ister istemez keşke bir üst model alsaydım diyor ama elden bir şey gelmiyor. Monitörler zaten tepki süresi anlamında TV'den daha iyi tabii yeni Tv'ler monitörlere yaklaşmıştır ama ortalama bir TV'ye göre monitör tepki süresi anlamında daha iyi.

TV'nin en büyük avantajı ekran büyük olduğu için oyun oynarken veya film izlerken detayları daha net ve güzel görebilmen.
Keşke yardımcı olabilseydik, yardımcı olamadık kusura bakmayın. İyi forumlar dileriz.

Estağfurullah hocam sorun yok. Yine TCL kullanıp deneyip fikirlerini belirten arkadaşlar olsa daha net ve soru işareti olmazdı en azından ama sağlık olsun.

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
Samurai Samurai

Bugün TCL yetkili servisini aradım ve arıza kaydı oluşturdular. Ben de ne olur ne olmaz diye yetkili servisi aradım hemen, hani ne diyecek diye falan.

İşte sorunumu anlattım: "TV'yi kuran adama, 'Senin bilgisayarın gerekli sinyali TV'ye veremiyordur, sen nereden aldın 120Hz'ye?' dedi işte. Ben de dedim, 'Hem TV'nin kendisinde şu an açık hem de PC'den 120Hz'ye aldım' dedim. Bana diyor, 'Alabilirsin ama sinyali yeterli gelmiyordur' diyor. Sinyal dediği de bant genişliği herhalde. Ben de dedim işte abicim, kaç tane kablo denedim, kaç tane ayar yaptım, TV'yi sıfırladım çözülmedi falan yani monitörümde 165Hz veren cihaz, TV'de niye sinyalden ötürü 120 Hz veremesin?' dedim. Dediği laf şu: 'Ee, 24 inç ile 55 inç'in sinyal değerleri aynı olmaz, 24 inç küçük ekran olduğu için onda sinyal daha iyi gider ve yüksek Hz alabilirsin. TV'de ise bilgisayarın donanımı yetmiyordur o yüzden sinyal tam gitmiyordur falan diyor.'

PC zaten yeni nesil ekran kartının girişleri hep 2.1 sürümünü destekliyor. 24 inç ile 55 inç'de olan Hz'nin farkı olmasını anlamadım, nasıl bir şeyse. Dedim sonra, '120Hz'ye aldığım zaman akıcılık artıyor falan yani açılıyor normalde ama görüntü kötüleşiyor falan' yine dedi, 'PC'den oraya sinyal yetmiyordur'.

En sonda, 'Konsol ile dene, konsol gerçek 120Hz verir, onun sinyali güçlüdür falan' diyor. Hayır, konsolda olan giriş de 2.1, PC'de olan giriş de 2.1, böyle garip bir sohbet gerçekleştirdik kendisiyle. Sonra baktım bu iş bir yere bağlanmayacak dedim içimden, 'Abi hepiniz mi aynısınız yav?' diyip tamam diyip sonlandırdım artık. İstesem peşini bırakmam da kullanım şartlarıma göre uğraşmadım."

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
Samurai Samurai

Bugün TCL yetkili servisini aradım ve arıza kaydı oluşturdular. Ben de ne olur ne olmaz diye yetkili servisi aradım hemen, hani ne diyecek diye falan.

İşte sorunumu anlattım: "TV'yi kuran adama, 'Senin bilgisayarın gerekli sinyali TV'ye veremiyordur, sen nereden aldın 120Hz'ye?' dedi işte. Ben de dedim, 'Hem TV'nin kendisinde şu an açık hem de PC'den 120Hz'ye aldım' dedim. Bana diyor, 'Alabilirsin ama sinyali yeterli gelmiyordur' diyor. Sinyal dediği de bant genişliği herhalde. Ben de dedim işte abicim, kaç tane kablo denedim, kaç tane ayar yaptım, TV'yi sıfırladım çözülmedi falan yani monitörümde 165Hz veren cihaz, TV'de niye sinyalden ötürü 120 Hz veremesin?' dedim. Dediği laf şu: 'Ee, 24 inç ile 55 inç'in sinyal değerleri aynı olmaz, 24 inç küçük ekran olduğu için onda sinyal daha iyi gider ve yüksek Hz alabilirsin. TV'de ise bilgisayarın donanımı yetmiyordur o yüzden sinyal tam gitmiyordur falan diyor.'

PC zaten yeni nesil ekran kartının girişleri hep 2.1 sürümünü destekliyor. 24 inç ile 55 inç'de olan Hz'nin farkı olmasını anlamadım, nasıl bir şeyse. Dedim sonra, '120Hz'ye aldığım zaman akıcılık artıyor falan yani açılıyor normalde ama görüntü kötüleşiyor falan' yine dedi, 'PC'den oraya sinyal yetmiyordur'.

En sonda, 'Konsol ile dene, konsol gerçek 120Hz verir, onun sinyali güçlüdür falan' diyor. Hayır, konsolda olan giriş de 2.1, PC'de olan giriş de 2.1, böyle garip bir sohbet gerçekleştirdik kendisiyle. Sonra baktım bu iş bir yere bağlanmayacak dedim içimden, 'Abi hepiniz mi aynısınız yav?' diyip tamam diyip sonlandırdım artık. İstesem peşini bırakmam da kullanım şartlarıma göre uğraşmadım."
Yani anlattığı şey bana teknik açıdan çok saçma geldi, öyle bir şey olmaz.

Yalnız Windows'ta yazılımsal bir sorun olabilir o nedenle konsolda denemek lazım bir de. Hatta Macbook bile bağlanıp denenebilir aslında. Bursa'da olsanız benim laptop'u alıp gelirdim denemek için.

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
Yani anlattığı şey bana teknik açıdan çok saçma geldi, öyle bir şey olmaz.

Evet Evet bana da çok saçma geldi. Dedim ya size diğer sayfalarda servisler her zaman normal ya da bilmedikleri şeyleri demeyi sever diye. Yani şaşırtmadılar.

24 inç ile 55 inç'in ne alakası var yani sinyal olarak. Bunu ileten kablodur sonuçta. Kablo sürümü düşüktür dese heh dersin ama garip garip şeyler söylüyor doğrularını bile unuttum vallahi. 😃

Konsollarda artık son şans denemek için. Şuan win 11 kullanıyorum arada format atıp eski windows 10'a geçtiğim oluyor o zamanlarda da denerim olmadı bir. Boşta duran bir laptop kullanıyorum bir onunla da deneyeceğim sonra bakalım.

Yalnız Windows'ta yazılımsal bir sorun olabilir o nedenle konsolda denemek lazım bir de. Hatta Macbook bile bağlanıp denenebilir aslında. Bursa'da olsanız benim laptop'u alıp gelirdim denemek için.

Sağ olun hocam düşünmeniz bile yeter.

albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,383
sana geçen yazmıştım,ilk bağlayacağın cihaz mutlaka XBox/PS5 olacaktır diye
"PC" olmaz,zaten PC yi üreticiler kabul etmezler bunlar monitör olmadığı için!

servisin aktardığı da kısmen doğru ama devamını bağlayamamış,sanırım seni
daha fazla üzmemek adına ya da fazlasını bilemiyor eleman TCL Bilkom/Arçelik
fazlası da olmaz,gerçi diğerleri de aynıdır!

-o panel de bir kere 120Hz lik desteğe sahip "gerçek" frekans değeri yoktur
-sendeki durumun kablo ile alakası yoktur
-Monitörler ile de asla karıştırmayın bu olayları
-ekran boyutuyla da zerre alakası yoktur ama burasını da yalnış açmış ilk kısmı doğru devamı ise yok!
onun için dedim Monitör ile TV yi karıştırmayın diye
-"TV" lerin monitör gibi kullanılması başka monitör gibi aynısını verir olması çok başkadır yaw

örnek;isim vermiyeyim şimdi zira bunları gerçek test/inceleme v.s sanan kişiler var
Televizyon olarak örneğin bunu PC ye bağlayıp güyya bir de not veriyorlar ve bir bakıyorsunuz
ülen benim panel monitör olarak çok başarılıymış diye görürsünüz halbuki gerçek durum tam tersidir

bu siteler her bir şeyi güyya test ediyorlarda monitör özelliklerini de test etmişler ki zaten edemezler
ve bir bakmışsın 10 üzerinden 8/9 almış yaw:haha1
ama alakası yok

not;sadece Sharp/NEC/Fujitsu ve bir kaç tane daha "özel üretim" aslında TV olan ama gerçek kullanımı
Monitör gibi olan paneller çok farklıdır!! bunlar zaten özel üretimdir ebatları da min.65" dir!!
105" kadar yolu vardır(TFT-LCD ler de) fiyatları Araba fiyatınadır:hihi

Mitsubishi/Panasonic ve NEC ile Fujitsu hatta Hitachi bunlar zaten SHARP matrix kullanıyorlar!!

-DLG/HSR ve bir kaç tane böyle osuruk değerler var "hızlandırma" olarak ama bunların hepsi yazılımdır
destekleyen donanım olmadığı için fazla bir işe yaramıyorlar

TCL özeline gelirsem,çoğu değerleri bu üreticinin sallamadır,yani inanmayın o katalog bilgileri diye sundukları
rakamlara!

-diğer çok önemli nokta ise şudur;Konsol üreticileri ile panel üreticileri(TV lerden bahsediyorum) özellikle
"yazılım uyumu" olarak çoğu konuda ortak çalışıyorlar,örneğin sana onun için XBox/PS5 ile de dene demiştim
daha ilk başta PC olmaz diye de belirtmiştim bu sebebden ötürü
++

bu konu aslında sana ait olmayıp,senin gibi bir dünya insanın da başına geliyor,en basitinden sallama bilgiler ile senin
kafan karıştırılıyor,süslü püslü laflar görseller ile kataloglar v.s hazırlanıyor sankim bu panel uçuyor yaw!

özellikle "PC" den hiç bahsedilmiyor,mutlaka herkes "Konsol" almalıdır gibi de ortam yaratılıyor!
halbuki PC herkesin evinde Desktop/Laptop olarak mutlaka vardır ama işin o kısmı pas geçiliyor!

kısaca tam bir marketing türü işler yapılıyor ve çoğu da zaten yalan/yalnış bilgi diye sallamalar ile TV ler gazlanıyor!

++

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
sana geçen yazmıştım,ilk bağlayacağın cihaz mutlaka XBox/PS5 olacaktır diye
"PC" olmaz,zaten PC yi üreticiler kabul etmezler bunlar monitör olmadığı için!

servisin aktardığı da kısmen doğru ama devamını bağlayamamış,sanırım seni
daha fazla üzmemek adına ya da fazlasını bilemiyor eleman TCL Bilkom/Arçelik
fazlası da olmaz,gerçi diğerleri de aynıdır!

-o panel de bir kere 120Hz lik desteğe sahip "gerçek" frekans değeri yoktur
-sendeki durumun kablo ile alakası yoktur
-Monitörler ile de asla karıştırmayın bu olayları
-ekran boyutuyla da zerre alakası yoktur ama burasını da yalnış açmış ilk kısmı doğru devamı ise yok!
onun için dedim Monitör ile TV yi karıştırmayın diye
-"TV" lerin monitör gibi kullanılması başka monitör gibi aynısını verir olması çok başkadır yaw

Monitör ile TV'nin aynı olmayacağının farkındayım hocam ama servisin genel anlamda dedikleri mantık dışı zaten. 1 cümlesi doğru olabilir ama mantığı ve olaylara yaklaşma tarzı tamamen bilgisizce. Beni üzmek için değil bilgisi olmadığı için bazı şeyler saçmaladı zaten. Bu beni üzmek değil daha da sinirlendirdi. :)

Yani yazılım ile yapılan değişik teknolojilerden zaten pek bir beklentim yoktu ilk başta ama böyle bulanık göstermesi de garibime gitmişti. İster Samsung olsun, ister LG olsun yazılım ile olacak işler değil, oluyorsa da güçlü bir donanım gerekiyordur herhalde.

Aynı mantığı ekran kartı üreticileri de yapıyor. Ekran kartının içine donanım koymadan bazı teknolojiler sunuyorlar sonra yarım yamalak çalışıyor bunlar.

örnek;isim vermiyeyim şimdi zira bunları gerçek test/inceleme v.s sanan kişiler var
Televizyon olarak örneğin bunu PC ye bağlayıp güyya bir de not veriyorlar ve bir bakıyorsunuz
ülen benim panel monitör olarak çok başarılıymış diye görürsünüz halbuki gerçek durum tam tersidir

Çok doğru. Yeterli bilgi yok. Adam mesela açıyor ama görüntü nasıl, gecikme nasıl bunlardan bahsetmiyor. Lafta çok şey biliyorlar ama işte kullanıcı alınca anlıyor bunu.

Bazılarınds eminim bende olan durum vardır ama her kullanıcı bazı şeyleri fark edemiyor işte. Hz nedir? Bulanık olursa nasıl gözükür gibi şeyleri bilmedikleri için akıcı mı akıcı o zaman devam şeklinde oluyordur.

albanez albanez,

Mesela Nvidia'da DSR var biliyorsun o kadar laf yapıyorlar reklam yapıyorlar amacı ney sanal çözünürlük oluşturup darboğazı azaltmak. İnsanlar ilk başta sanıyor ki bunu açıkça yeni çözünürlükler geliyor hali ile adam orada 2K'yı bir görüyor o zaman benim monitör şimdi 2K'yı destekledi işte diyip bir alıyor ona bakıyor sonra erkanda olan yazılar falan bulanık. İşte tam marketing işi ama onun asıl amacı darboğaz olan sistemlerde darboğazı azaltmak. Amacı altında kullanılırsa işe yarıyor ama gidip 1080p olan bir monitörde sırf 4K seçeneği çıkıyor diye DSR yüzünden monitörü 4K yapıyor sananlar da var.

Tv'de ise akıcılık yapıyor yapmasına ama bu sefer görüntüyü bozuyor. Bir yerden al, diğer yerden ver...

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt