Tv'de 120Hz DLG açtığım zaman ekran bulanıklaşıyor

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
Merhaba,

Tcl C645 Model bir TV var ve Tv'yi PC'ye bağlayıp 120Hz özelliğini açtığım zaman ekran bulanıklaşıyor.

Yani 1080p bir monitörde sanal 2K açınca oluşan bulanık gibi aynı. Görüntü kalitesi yarı yarıya düşüyor hemen. 3 farklı HDMI kablo ile denedim, farklı farklı ayarları kurcaladım yine cözemedim. Bunun sebep nedir? DLG olmasından dolayı mı?

Samurai Samurai, Selam hocam. Bir bilginiz var ise yorumunuzu bekliyorum.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
M MisterAlgos TV 55'' değil mi ? DLG özelliği 55'' ve üstündeki ebatlarda çalışıyor.

- Kullandığınız HDMI kablo yeterli bant genişliğine sahip midir ? HDMI 2.0 da yeter ama en garantisi 2.1 kablo almak. Mümkünse Paugge marka HDMI 2.1 kablo alın.
- Kanallar ve girişler kısmından HDMI ayarlarını yapılandırdınız mı ?

Aşağıdaki videoyu bir inceleyin,

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
M MisterAlgos TV 55'' değil mi ? DLG özelliği 55'' ve üstündeki ebatlarda çalışıyor.

- Kullandığınız HDMI kablo yeterli bant genişliğine sahip midir ? HDMI 2.0 da yeter ama en garantisi 2.1 kablo almak. Mümkünse Paugge marka HDMI 2.1 kablo alın.
- Kanallar ve girişler kısmından HDMI ayarlarını yapılandırdınız mı ?

Aşağıdaki videoyu bir inceleyin,

Evet, 55''

Kablonun 1 tanesinde 2.0 yazıyor, diğerleri de yüksek ihtimalle 2.0 olabilir.

Yani 2.0 ile 2.1 arasında çok fark varmı ki? Yani belki yeni bir 2.1 kablo alabilirim eğer ihtimal varsa.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
Evet, 55''

Kablonun 1 tanesinde 2.0 yazıyor, diğerleri de yüksek ihtimalle 2.0 olabilir.

Yani 2.0 ile 2.1 arasında çok fark varmı ki? Yani belki yeni bir 2.1 kablo alabilirim eğer ihtimal varsa.
Normalde HDMI 2.0 yeterli, emin olmak için söylemiştim.

Videoda gösterilen ayarları yaptınız mı ? Ekran kartı veya Windows ayarları ile ilgili bir şey olabilir mi ?

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
Normalde HDMI 2.0 yeterli, emin olmak için söylemiştim.

Videoda gösterilen ayarları yaptınız mı ? Ekran kartı veya Windows ayarları ile ilgili bir şey olabilir mi ?

Evet, çoğu ayarı açıp denedim ama sorun aynıydı. Hatta kendim ekran kartı üzerinden piksel biçimi ayarları, kendim çözünürlük ve hz profili bile oluşturdum.

Tv zaten gerçek 120 hz değil anladığım kadarı ile. ALLM ayarları falan var işte düşük gecikme için (oyun modu ve 120 hz ile beraber çalışıyor) bu özellik mesela Vrr'da olmakla beraber HDMI 2.1 kablo gerekiyormuş. HDMI 2.0'da desteklemiyor diye yazıyor ama açabiliyorum ayarları.

Şuan gerçek 120hz olmadığı (DLG) ve 2.0 kablo olduğu için bulanık görüyorum diye şüpheleniyorum.

hdmi-2.webp

albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,383
bahsettiğin olayı özellikle PS5/XBox ile denedinmi??
PC ile test olmaz,sebebi ise bu elindeki panel "Televizyon" dur,Monitör değildir!
sana tavsiyem XBox/PS5 ile mutlaka denemelisin++

ha bu arada kablo bir etkendir(durumuna göre tabiki)
kalitesi/versiyonu

sen de XBox/PS5 yoksa emanet bir şekilde bul ve dene ki olayı anlıyasın
PC den böyle yapıyor dersen netice ya şansa kalır ya da üretici bile bunu kabul etmez

Not;DSR/HRS/DLG gibi yazılım atraksiyonları,birer marketing işleridir!
TCL bu konu da kötü iken örneğin Philips çok başarılıdır örneğin HSR ile gibi

bu numaraları 60Hz lik panellerde yapıyorlar ama 120Hz lik panller de de bu sefer hooop 240Hz oluveriyor:haha

not;Sertifikalı olan bir HDMI2.1 kablo bul UGreen/Paugge bunlar TR de bulunuyor

dediğim cihazlarla bu testi yap ve buraya dönersin++

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
bahsettiğin olayı özellikle PS5/XBox ile denedinmi??
PC ile test olmaz,sebebi ise bu elindeki panel "Televizyon" dur,Monitör değildir!
sana tavsiyem XBox/PS5 ile mutlaka denemelisin++

ha bu arada kablo bir etkendir(durumuna göre tabiki)
kalitesi/versiyonu

sen de XBox/PS5 yoksa emanet bir şekilde bul ve dene ki olayı anlıyasın
PC den böyle yapıyor dersen netice ya şansa kalır ya da üretici bile bunu kabul etmez

Not;DSR/HRS/DLG gibi yazılım atraksiyonları,birer marketing işleridir!
TCL bu konu da kötü iken örneğin Philips çok başarılıdır örneğin HSR ile gibi

bu numaraları 60Hz lik panellerde yapıyorlar ama 120Hz lik panller de de bu sefer hooop 240Hz oluveriyor:haha

not;Sertifikalı olan bir HDMI2.1 kablo bul UGreen/Paugge bunlar TR de bulunuyor

dediğim cihazlarla bu testi yap ve buraya dönersin++

Çevremde pek konsol kültürü ile haşır neşir olanlar yok. O yüzden o iş biraz zora kalıyor. Şuan elimde olan tüm HDMI kabloları 2.0 destekliyor. Normalde de zaten HDMI 2.0 2K'da maksimum 120 Hz destekliyor. Artık 2.1'e geçersem eğer umarım en azından biraz çözülür.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
Evet, çoğu ayarı açıp denedim ama sorun aynıydı. Hatta kendim ekran kartı üzerinden piksel biçimi ayarları, kendim çözünürlük ve hz profili bile oluşturdum.

Tv zaten gerçek 120 hz değil anladığım kadarı ile. ALLM ayarları falan var işte düşük gecikme için (oyun modu ve 120 hz ile beraber çalışıyor) bu özellik mesela Vrr'da olmakla beraber HDMI 2.1 kablo gerekiyormuş. HDMI 2.0'da desteklemiyor diye yazıyor ama açabiliyorum ayarları.

Şuan gerçek 120hz olmadığı (DLG) ve 2.0 kablo olduğu için bulanık görüyorum diye şüpheleniyorum.

hdmi-2.webp
120 hz değil derken evet 4K 120 hz değil, çözünürlüğü yarı yarıya düşürerek bunu verebiliyor. 4K 120 için minimum C745 modelini almanız gerekli.

eARC haricindeki X ile gösterilen tüm özellikler HDMI 2.0 ile de çalışabilir diye biliyorum. Kablonun kalitesi de önemli. Lakin en garantisi 2.1 kablo almak, mümkünse Paugge marka

TV'nin gerçek 120 hz olmaması bulanık göstereceği anlamına gelmez. Bence sorun bu değil, büyük ihtimalle kablo. 2.1 kablo ile deneyin.

Bu arada, bu oyun olayları en pahalı televizyonlar için bile hala biraz zor çalışıyor. Bende 9 serisi Sony var, VRR açtığım zaman yerel karartmayı kapatıyor. Yani işlemci hem VRR hem de yerel karartma ile aynı anda başa çıkamıyor. Yerel karartma gidince de tv Sony'likten çıkıp Vestel'e bağlıyor. Yani açıkçası TCL C645 fiyatına göre baya iyi bir tv.

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
120 hz değil derken evet 4K 120 hz değil, çözünürlüğü yarı yarıya düşürerek bunu verebiliyor. 4K 120 için minimum C745 modelini almanız gerekli.

eARC haricindeki X ile gösterilen tüm özellikler HDMI 2.0 ile de çalışabilir diye biliyorum. Kablonun kalitesi de önemli. Lakin en garantisi 2.1 kablo almak, mümkünse Paugge marka

TV'nin gerçek 120 hz olmaması bulanık göstereceği anlamına gelmez. Bence sorun bu değil, büyük ihtimalle kablo. 2.1 kablo ile deneyin.

Bu arada, bu oyun olayları en pahalı televizyonlar için bile hala biraz zor çalışıyor. Bende 9 serisi Sony var, VRR açtığım zaman yerel karartmayı kapatıyor. Yani işlemci hem VRR hem de yerel karartma ile aynı anda başa çıkamıyor. Yerel karartma gidince de tv Sony'likten çıkıp Vestel'e bağlıyor. Yani açıkçası TCL C645 fiyatına göre baya iyi bir tv.

VRR ve ALLM için 2.1 kablo gerekiyormuş galiba paugge'nin kendi katoloğunda bile öyle gösteriyor çünkü. Ben açabiliyorum 2.0 ile de yüksek ihtimalle pek verim sağlayamıyor demek ki 2.0 olduğu için. Konsol olsa onla da denerim ama yok maalesef.

Şuan tek yapmam gereken 2.1 kablo alıp denemek.

C645 güzel hem görüntü hem parlaklık olarak bayağı iyi bir tv fiyatına göre, buna bende katılıyorum hocam. Hatta biraz loş ışıkta %50 parlaklık bile adamın gözünü yoruyor öyle diyeyim.

Normalde zaten HDMI 2.0 bir kablo maksimum 2K 120Hz verebiliyor, daha üstü için 2.1 gerekli. Belki bant genişliği yetmiyordur. Zaten kullandığım hdmı kabloları da sertifikalı falan değil, daha çok ortalama bir marka.

Yani şu durumda mutlaka bir şeyde sorun olması gerekiyor. Çünkü dediğiniz gibi gerçek olmasa bile yazıların ve görüntünün bulanık olması garip bir durum. 2K 60'da net görüntü çünkü 1080 ve 2K 120'de bulanıklık yaşyorum sadece.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
VRR ve ALLM için 2.1 kablo gerekiyormuş galiba paugge'nin kendi katoloğunda bile öyle gösteriyor çünkü. Ben açabiliyorum 2.0 ile de yüksek ihtimalle pek verim sağlayamıyor demek ki 2.0 olduğu için. Konsol olsa onla da denerim ama yok maalesef.

Şuan tek yapmam gereken 2.1 kablo alıp denemek.

C645 güzel hem görüntü hem parlaklık olarak bayağı iyi bir tv fiyatına göre, buna bende katılıyorum hocam. Hatta biraz loş ışıkta %50 parlaklık bile adamın gözünü yoruyor öyle diyeyim.

Normalde zaten HDMI 2.0 bir kablo maksimum 2K 120Hz verebiliyor, daha üstü için 2.1 gerekli. Belki bant genişliği yetmiyordur. Zaten kullandığım hdmı kabloları da sertifikalı falan değil, daha çok ortalama bir marka.

Yani şu durumda mutlaka bir şeyde sorun olması gerekiyor. Çünkü dediğiniz gibi gerçek olmasa bile yazıların ve görüntünün bulanık olması garip bir durum. 2K 60'da net görüntü çünkü 1080 ve 2K 120'de bulanıklık yaşyorum sadece.
İnşallah sorun çözülür yeni kablo ile. Olay zaten bant genişliğinde bitiyor bu açıdan kablo kalitesi çok önemli. Tüm çabalarınıza rağmen sorun düzelmezse mecburen 60 hz takılacaksınız 🙂

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
İnşallah sorun çözülür yeni kablo ile. Olay zaten bant genişliğinde bitiyor bu açıdan kablo kalitesi çok önemli. Tüm çabalarınıza rağmen sorun düzelmezse mecburen 60 hz takılacaksınız 🙂

Umarım. Teşekkürler bilgilendirme için. Aksi bir durum olursa yazarım mutlaka.

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
HDMI 2.1 ile denedim düzelmedi maalesef. Zaten dediğimiz gibi panel 60hz sahte teknolojiler ile çözünürlük düşürüp 120hz hissi verdiren bir özellik DLG. Başka TV'lerde güzel çalışıyordur bilemem ama C645'de görüntüyü 720 gibi yapıyor. Yapcak bir şey yok artık biraz zorlasam c745'i alabilirdim ama 7-8 tane mağaza gezdim 3 tanesi teşir diğerlerinde yoktu şans artık.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
HDMI 2.1 ile denedim düzelmedi maalesef. Zaten dediğimiz gibi panel 60hz sahte teknolojiler ile çözünürlük düşürüp 120hz hissi verdiren bir özellik DLG. Başka TV'lerde güzel çalışıyordur bilemem ama C645'de görüntüyü 720 gibi yapıyor. Yapcak bir şey yok artık biraz zorlasam c745'i alabilirdim ama 7-8 tane mağaza gezdim 3 tanesi teşir diğerlerinde yoktu şans artık.
Servis ile iletişime geçip iade veya değişim isteyin.

M Çevrimdışı

MisterAlgos

Yeni Üye
11 Ağu 2024
30
Servis ile iletişime geçip iade veya değişim isteyin.

TV genel olarak güzel bir TV hocam. Yani ne ışık sızması var ne bulutlanma ne de herhangi bir sıkıntı. Arada ufak tefek görüntü sorunları oluyor ama oda memc ile alakalı. Zaten DLG'nin bu şekilde görntüyü bulanık yaptığını söyleyen hatta birebir benle aynı sorunu yaşayan yabancı kişiler bile gördüm sosyal medyada. Belki Konsollarda güzel çalışıyordur yani bilemiyeceğim. Demem o ki ben DLG'den dolayı bunun olduğunu düşünüyorum. Yani teknoloji adı altında sahte 120hz başka TV gelse bile ben aynı sorunu yaşayacağımı düşünüyorum çünkü teknoloji böyle anladığım kadarı ile.

Zaten konsolda oyun oynayan insanlar bile yıllarca 30 veya 60 FPS oyun oynadılar illa tv'De 120hz veya 144hz gerçek hz olsun gibi bir derdim yok. (Olsa tabii ki bambaşka olurdu) Teknoloji ile ilgil olduğunu bir de NVIDIA veya AMD'nin DLSS veya FSR gibi teknolojileri ile de bağlıyorum biraz. Onlar nasıl çözünürlük düşürüp FPS arttırıyorsa bu da kaliteden biraz ödünç verip 120hz gibi gösteriyor tv'yi. Başka türlü 60hz olan bir tv'yi aynı kalitede nasıl 120hz gibi gösterilebilir ki?

İade konusunda gelince mağazadan aldık biz bunu. Servis ile görüştüm, aldığımız yer ile görüştüm, tüketici haklarını aradım ama mağazadan alınan ürünlerin ambalajı açılırsa iade pek mümkün olmuyor dediler. He şöyle iade olurmuş TV'de herhangi bir yazılım veya fiziksel bir hasar/kusur olursa o zaman iade veya değişim yapabiliyorlarmış.

Yani şu durumda TV 120hz'De bulanık gösteriyor sadece (Belki yazılım belki de böyledir teknoloji) diye bir atraksiyon almak pek mantıklı gelmiyor ki biraz denedim de. Değişim olsa belki ışık sızması denk gelecek falan sonra uğraş dur yine.

Bir arkadaş samsung tv'De bile yaşamış benzer sorunu:

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt