Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
TV yazılımcılara soru : tv ekranı manipüle edilebilir mi?
Merhaba saygıdeğer üyeler, foruma yeni üyeyim ve televizyon alanındaki derin bilgi beni büyüledi. Televizyon teknolojisinin gelişmesi özgürleşmesi ve açık kodlulaşması önemli.
İlk mesajım olduğu İçin biraz kendimden bahsedeyim. Herşeyin çözümünün eğitim olduğuna inanan bir eğitim delisiyim. Eğitim faaliyetlerimi geliştirmek için teknolojiden yararlanmaya Çalışıyorum.
benim sorum şu:
mevcutta televizyon yayınları kayıt edilebiliyor. Dvr pvr cihazları ile, peki tv görüntüleri manipüle edilebiliyor mu?
Örneklersek; televizyon açık ve belgesel kanalında çöl belgeseli vat. Çölde beliren deve ailesi görünüyor. Bir yazılım mevcutta ekranda “çöl” ve “deve” olduğunu internet bağlantısı ile eşleştirebilir televizyondaki ekrana bunu yazacak(altyazı olarakda olabilir ama altyazılar gibi insan tarafından hazırlanmayacak)
bu Ve benzeri görüntü analizi ve manipülesi üzerinde işlem sonradan evlenebilmesi mümkün müdür?
Güldüm,çünkü inan hoşuma gitti ,hoşgeldin bu arada sevgili Futurist (sanki "Gelecek İstanbul" gibi nikin )
Sanki o zaman tv değilde robot olur ,ama ilerde mutlaka olur bence,belki ben göremem ama olur.
Benim şahsi düşüncem bu dediğiniz olabilir. Artık akıllı telefonlar ile konuştuğumuz konu üzerine veya gezdiğimiz ve incelediğimiz resimler videolar üzerine reklamlar çıkıyor. Bu yazılımlar tv lere geldikçe ve online olarak ağa bağlı oldukları sürece bu dedikleriniz olabilir diye düşünüyorum.
Selam foruma hoş geldiniz, başarılı ve güzel bir soru olmuş, ama henüz bu teknoloji ye TV hazır değil, olacağını da sanamam şu şekilde çoğu firma pvr patent ödememek için yazılımdan çıkarıldı. Senin orjinalinde olabilir yada sonradan modlama ile açmış olabilirsin. Bu özelliği bile zorla yaptırırken çok zahmetli bir konuya değinmişsin. Ayrıca henüz yapay zeka konusunda TV ye yansımış pek birşey yoktur.
Yakup arkadaşın dediği noktada ise birkaç çelişkiye düşüyoruz mantık doğru ama olması zor. En basit neden bu gün o dinleme çerezler den yola çıkarak bir çok site reklamları yapılıyor. Bunlar için milyon dolarlar yatırım yapılmış, belki günde bu kadar para kazanıyorlar. Bir televizyon üreticisi bunu kazanamayacağıni bile bile bu şekilde bir işlem yapması bana mantıklı gelmedi.
Tabi bu benim şahsi görüşüm
peki internetten arama değilde veritabanı offline olarak hazırda olsa kolaylaştırmı?(wikipedia'nın tamamını indirmek bir opsiyon) eşleştirmesi daha hızlı olur dediğiniz gibi belki basit bir ek-donanım ile bu mümkün olur mu? USB-Stick'den hallice diyelim?
---
Selam foruma hoş geldiniz, başarılı ve güzel bir soru olmuş, ama henüz bu teknoloji ye TV hazır değil, olacağını da sanamam şu şekilde çoğu firma pvr patent ödememek için yazılımdan çıkarıldı. Senin orjinalinde olabilir yada sonradan modlama ile açmış olabilirsin. Bu özelliği bile zorla yaptırırken çok zahmetli bir konuya değinmişsin. Ayrıca henüz yapay zeka konusunda TV ye yansımış pek birşey yoktur.
Yakup arkadaşın dediği noktada ise birkaç çelişkiye düşüyoruz mantık doğru ama olması zor. En basit neden bu gün o dinleme çerezler den yola çıkarak bir çok site reklamları yapılıyor. Bunlar için milyon dolarlar yatırım yapılmış, belki günde bu kadar para kazanıyorlar. Bir televizyon üreticisi bunu kazanamayacağıni bile bile bu şekilde bir işlem yapması bana mantıklı gelmedi.
Tabi bu benim şahsi görüşüm
Selam Fikoloji hoş buldum gerçekten. Değerli bir kitlesi olduğunu anladım buranın 30 dakikalık inceleme sonrasında.
Evet TV dünyayı değiştiren bir cihaz olarak yeterli gelişmeyi sağlayamadı ancak bahsi geçen gibi projeler ile etkileşimini arttırabileceğimizi düşünüyorum.
pvr türü cihazlar orjinal içeriği kayıt ettikleri için lisans veriyorlar. benim projem ise içeriği kopyalama ile ilgilenmiyor. yalnızca içeriği analiz edip ekrandakileri tanımlamayı içeriyor. Bu kanalların izni olmadan yapılabileceği gibi izne tabi olarak da yapılabilir ama ilki çok daha kolay. Yani içeriği kopyalamadan izne tabi olmadan tanımlama yapmak.
Yapay zeka konusunda TV'ye birşeyin yansıması için bizler gibi girişimci insanlar gerekiyor. Ancak Yapay Zeka sonra ki aşama. ilk olarak TV'deki görüntüyü kullanabilme üzerine olasılığı sormak istiyorum sizlere?
Evet online reklamlarla ilgili verilen örnek geçersiz ve örtüşmüyor. orada farklı altyapılar ve mekanizmalar söz konusu.
Televizyon üreticilerine gelecek olursak. Onlar şu aşamada ilgi alanı dışımda(farklı aşamada orayla ilgilide bağı var projemin). Her TV'nin mantığı benzeri sonuçta.
Benim şahsi düşüncem bu dediğiniz olabilir. Artık akıllı telefonlar ile konuştuğumuz konu üzerine veya gezdiğimiz ve incelediğimiz resimler videolar üzerine reklamlar çıkıyor. Bu yazılımlar tv lere geldikçe ve online olarak ağa bağlı oldukları sürece bu dedikleriniz olabilir diye düşünüyorum.
Evet görüntü işleme ve yapay zeka içeriyor. Şu aşamada ben sadece görüntü işleme kısmını sizlere soruyorum çünkü projenin ilk adımı bu.
Proje hedefi süreçlere göre değişiyor ancak ilk aşamada çocuklara televizyondaki nesneleri/görüntüleri anlamlandırma ve tercih ettiğimiz dilde öğretmek var. Herkesin yararlanacağı ama 3-15 yaş arasına direk olarak hitap edecek bir sosyal sorumluluk projesi.
Herhangi bir sponsorum yok tabi imkanlarımda kısıtlı ancak olasılıkları ve uygulanabilirliğini bir iş planı haline getirebilirsem sponsor bulabileceğime inanıyorum. Size sorum Umut bey- Yapılabilir mi ? Nasıl ? Yardımcı olabilecek kişilere nasıl ulaşırım?
Güldüm,çünkü inan hoşuma gitti ,hoşgeldin bu arada sevgili Futurist (sanki "Gelecek İstanbul" gibi nikin )
Sanki o zaman tv değilde robot olur ,ama ilerde mutlaka olur bence,belki ben göremem ama olur.
Sevindim ve hoş geldim. Futurism önemsediğim bir alan. Günün teknolojilerinin hayatımıza adaptasyonu sonrası hayatın çok hızlı bir şekilde değişmeye devam edeceğine inanıyorum. Akıllı telefonların kısa yıllar içerisinde nelere kadir olduğunu gördük. Sosyal medya'da aynı şekilde. Ben ise atlanmış ancak mümkün olan ve yapılmamış alanları hedefliyorum. Öncelik bu aşamada eğitim ve insanlığa katkı.
Projeme bağlılık hissetmeniz beni onurlandırdı.
Inanin düşündüğünüz kadar zor bir teknoloji değil. Doğru kişi ve kurumlarla kısa sürede yapılabileceğini düşünüyorum. Yasal ve regulatif alanları dışarıda bırakıyorum.
Yakındır. Kanıtları en üste koyuyorum.
Not: Tekrar ilginize teşekkürler.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
@fikoloji , @Sota @Yakupcetin @Umut Barış @teraspy
Evet görüntü işleme ve yapay zeka içeriyor. Şu aşamada ben sadece görüntü işleme kısmını sizlere soruyorum çünkü projenin ilk adımı bu.
Proje hedefi süreçlere göre değişiyor ancak ilk aşamada çocuklara televizyondaki nesneleri/görüntüleri anlamlandırma ve tercih ettiğimiz dilde öğretmek var. Herkesin yararlanacağı ama 3-15 yaş arasına direk olarak hitap edecek bir sosyal sorumluluk projesi.
Herhangi bir sponsorum yok tabi imkanlarımda kısıtlı ancak olasılıkları ve uygulanabilirliğini bir iş planı haline getirebilirsem sponsor bulabileceğime inanıyorum. Size sorum Umut bey- Yapılabilir mi ? Nasıl ? Yardımcı olabilecek kişilere nasıl ulaşırım?
Mutlaka yapmanın bir yolu vardır elbet ama bu konuda Türkiye'de sponsor bulabilir misiniz bilmiyorum. O işin biraz daha ticari tarafı çünkü.
İyi üniversitelerin yazılım konusunda çalışan akademisyenlerine bakın derim, hangi platformlarda hangi ortamlarda takılıyorlar onu bulmaya çalışın.
Yabancı diliniz iyiyse Reddit gibi bir ortamda ya da Github gibi ortamda size yardımcı olabilecek birilerini bulabilme ihtimaliniz var diye düşünüyorum.
Mutlaka yapmanın bir yolu vardır elbet ama bu konuda Türkiye'de sponsor bulabilir misiniz bilmiyorum. O işin biraz daha ticari tarafı çünkü.
İyi üniversitelerin yazılım konusunda çalışan akademisyenlerine bakın derim, hangi platformlarda hangi ortamlarda takılıyorlar onu bulmaya çalışın.
Yabancı diliniz iyiyse Reddit gibi bir ortamda ya da Github gibi ortamda size yardımcı olabilecek birilerini bulabilme ihtimaliniz var diye düşünüyorum.
Teknik alanda uzman birinin fikirleriyle yoğrulmadığı için proje şimdilik cevabım EVET. Ama daha makul basit vs bir sistem olabilecekse neden olmasın.
Özet ekrandaki nesneleri tanımlamak ve tercihen bir kaç dilde isimlerini yazmak. Çocuk ve toplum eğitimi için çığır açabileceğine inanıyorum.
Akademik çalışmalar ''eğitim odaklı içeriklerin'' öğrenci ve çocuklar tarafından sevilmediğini gösteriyor.
Ancak çocukların tercih ettiği içeriğin içerisinde eğitim parçaları olursa bu daha yararlı olacaktır.
Teknik alanda uzman birinin fikirleriyle yoğrulmadığı için proje şimdilik cevabım EVET. Ama daha makul basit vs bir sistem olabilecekse neden olmasın.
Özet ekrandaki nesneleri tanımlamak ve tercihen bir kaç dilde isimlerini yazmak. Çocuk ve toplum eğitimi için çığır açabileceğine inanıyorum.
Akademik çalışmalar ''eğitim odaklı içeriklerin'' öğrenci ve çocuklar tarafından sevilmediğini gösteriyor.
Ancak çocukların tercih ettiği içeriğin içerisinde eğitim parçaları olursa bu daha yararlı olacaktır.
Bir bilgim yok ama açık kaynak görüntü işlemeye dair, resim & nesne tanımlamaya dair projeleri araştırın derim.
Açık kaynak dünyasında mutlaka sizin projenize uygun bir şey çıkacaktır.
Raspberry Pi gibi mini bilgisayarlar üzerinde projeler yapıyorlar, o tip kartlar üzerinde yapılan projeleri araştırmaya koyulun derim.
Biraz olsun yazılım bilginiz varsa, mevcut projelerden birini kendinize göre şekillendirebilirsiniz diye düşünüyorum.
Bir bilgim yok ama açık kaynak görüntü işlemeye dair, resim & nesne tanımlamaya dair projeleri araştırın derim.
Açık kaynak dünyasında mutlaka sizin projenize uygun bir şey çıkacaktır.
Raspberry Pi gibi mini bilgisayarlar üzerinde projeler yapıyorlar, o tip kartlar üzerinde yapılan projeleri araştırmaya koyulun derim.
Biraz olsun yazılım bilginiz varsa, mevcut projelerden birini kendinize göre şekillendirebilirsiniz diye düşünüyorum.
O kısım bence bilgisayar üzerinden de gerçekleştirilebilir. Bugün ücretsiz yayın veren kanallar internetten de canlı yayın yapıyor.
Fakat örnek verdiğiniz videoda bir detay mevcut, o materyalleri tanıyabilmesi için bir veritabanı oluşturmuş. Ki bu kısıtlı sayıdaki nesne için 200 resim kullanılmış.
Peki TV'deki nesnelerde bu sayı sizce nereye çıkar?
Mesela YouTube üzerinden yayın yapan kanalın görüntüsünü bilgisayarda açıp, o sırada yazdığınız yazılımın o görüntüyü okumasını sağlayabilirsiniz.
TV işi en son işiniz olsun bence. Önce PC'de bu işin çalışan halini üretip, sonra TV'ye uygun hale getirilmesi düşünülebilir.
Şu an ki TV'lere baktığımızda en babası bile smart anlamında anca bir şeyler vaat edebiliyor.
Sizin projeniz için ya TV'deki donanım PC'deki gibi olacak, ya da bu işi sunucu tarafında uzakta yaptırmak gerekecek.
Aslında şimdi düşünüyorum da, önce bu projenin çalışan halini pc de üretip, çocuklardaki etkisini gözlemlemeniz lazım.
Çünkü sponsor bu işi hayır için yapmayacak, bunun etkisini yatırımcıya kanıtlamanız lazım.
Önceliğiniz şimdilik PC üzerinde bunu nasıl yapabilirim olsun bence. Yazılım geliştirme ile aranız nasıl?