Bu konuda birkaç tavsiye vereyim. Elimde Philips 107 ekran tvden çıkan kabinli hoparlör, Grundig tvden çıkan oval hoparlör ve Piranha 7828'den çıkan küçük yuvarlak hoparlörler mevcut.
Bluetooth hoparlör üreticileri az maliyet ve portatiflik adına bass radyatörü kullanıyor. Reklamlarda da xbass, superbass, powerbass gibi süslü kelimeler kullanıyorlar. Tvlerde de pasif bass radyatör olayı var.
Benim tavsiyem; kablo karmaşasına girmeden, Z120 olayına girmeden tvnin orjinal hoparlörlerinden birine veya ikisine ayrı ayrı ahşap kabin yapın. Bir tane de bass radyatör takın. Tvnin iç kısmındaki alan da önemli. Bu tarz tvlerde hoparlör bölümleri genellikle geniş tutuluyor.
Soundbar'ın ön tarafında, öndeki koruyucu ızgaradan net belli olmadığı için 4 tane hoparlör var zannediyoruz. Ama aslında çoğunlukla 2 hoparlör ve 2 bass radyatör kullanırlar.
Bazı Toshiba tvlerde Onkyo kabinli hoparlörler de aslında Philipste kullanılan hoparlörler gibi ekstra bass radyatörüne sahip.
Philips PFK serisi hoparlör ön taraf
Philips hoparlör arka taraf
Bu büyük olan, duvara bakıyordu.
Küçük olanı;
ön taraf (bu hoparlör ise çoğu tvde olduğu gibi aşağı yönlüydü.)
arka taraf
Boyutlara dikkat
Grundig oval hoparlörler
Piranha 7828 hoparlörler ve kullanılan bass radyatörü
Soundbar olayı eskiden beri Ev Sinema Sistemi adıyla zaten vardı. Daha önceleri soundbar kısımları dikeydi. Sounbar ismini alınca nedense hepsi yatay oldu.